Konserveringsmidlerne BHA og BHT – harmløse eller hormonforstyrrende?

30.10.17
Exomega og Stimorol

Exomega og Stimorol

De to konserveringsmidler BHA og BHT er kommet i modvind. Men er de virkelig kræftfremkaldende og hormonforstyrrende? Eller er de harmløse og helt ufortjent kommet i dårligt selskab?

BHA og BHT er antioxidanter, der bruges som konserveringsmidler i både fødevarer, medicin og kosmetik. BHA står i denne sammenhæng for butylated hydroxyanisole (og har i øvrigt absolut intet med beta hydroxy acid at gøre, som også forkortes BHA – ja, det er forvirrende. Beklager!). BHT står for butylated hydroxytoluene. Begge er antioxidanter, der konserverer en række fødevarer og altså også kan bruges i kosmetik.

Det er især A-Derma og Avène, der har været i medierne for at bruge BHT. For blandt andet den elskede serie Exomega, som vi bruger til vores eksemplager børn har indtil for nylig været konserveret med BHT.

Gamle konserveringsmidler
BHT og BHA har været brugt i fødevarer siden 1940’erne under navnene E321 og E320. Det findes i færdigretter, tyggegummi, medicin og vitaminpiller.

Beviserne er mildest talt tvetydige, og der er undersøgelser, der trækker i alle retninger.

BHA
BHA har jeg ikke set i et kosmetisk produkt i nyere tid. Hvis nogen af jer har, så vil jeg meget gerne høre om det. På baggrund af dyreforsøg på rotter og marsvin anses det af de amerikanske sundhedsmyndigheder som “sandsynligvis kræftfremkaldende”. Dyreforsøg på mus viste derimod en beskyttende effekt.

Med hensyn til de hormonforstyrrende effekter, så lader der til at være rungende enighed om den klare konklusion at “There is no sufficient data available at the moment to draw a conclusion regarding the safety of BHA when referring to its endocrine disrupting effect.” (kilde) Trods undersøgelser i massevis, så har forskerne altså ingen klar konklusion om, hvorvidt BHA er hormonforstyrrende.

BHT
BHT minder så meget om BHA, at man sammenligner de to, men BHT har ikke vist de samme kræftfremkaldende effekter i dyreforsøg som BHA. Med BHT er man især bekymret for, at den har vist en hormonforstyrrende effekt i dyreforsøg.

Det amerikanske National Cancer Institute har defineret BHT som ikke-kræftfremkaldende. Du kan som altid finde mange mennesker på internettet med den modsatte holdning.

Der findes faktisk også en række studier, der viser en beskyttende effekt af BHT på visse kræftformer i dyreforsøg, og BHT har efter sigende været forsøgt solgt som et kosttilskud – jeg kan dog ikke finde det.

Noget om mængde og hud
Når eksperter og forskere taler om kræftfremkaldende effekter af BHA og BHT, så taler vi selvfølgelig primært om fødevarer. Et rumænsk studie som dette, der undersøger den hormonforstyrrende effekt af BHT og BHA bruger dyreforsøg, hvor de giver rotter mellem 75 mg pr kg kropsvægt og 450 mg pr kg kropsvægt direkte ind i livmoderen. Det kan man selvfølgelig ikke sammenligne med at smøre sig selv ind i en creme, der indeholder mellem 0.0002% og 0.5% BHT, som er den koncentration, man bruger BHT i som konserveringsmiddel.

Kan man sige, at fordi en rottes livmoder bliver påvirket af at få mange gram BHT sprøjtet direkte ind i livmoderen dagligt, så bliver et menneskes livmoder også påvirket af at bruge små koncentrationer på huden eller spise et stykke tyggegummi med BHT?

Nej, selvfølgelig ikke. Der er rigtig lang vej fra dyreforsøg med urealistisk høje koncentrationer til at kunne konkludere noget om effekten på mennesker. Hvad end det er det ene eller det andet, man gerne vil kunne konkludere.

Så er BHT og BHA kræftfremkaldende og hormonforstyrrende? Det kan vi ikke svare entydigt på. Beklager.

Er BHT og BHA kræftfremkaldende og hormonforstyrrende i de koncentrationer, du kan finde i kosmetik? Det er meget usandsynligt.

EU’s videnskabelige komité har vurderet, at det er sikkert at bruge BHT i kosmetik i koncentrationer på mellem 0,0002% og 0,5%. Ligesom med parabenerne er en af fordelene ved BHT, at det kun kræver en meget lav koncentration for at virke.

Samtidig bliver BHT ikke ret høj grad optaget gennem huden, og den smule, der bliver optaget gennem huden, lader til at blive i huden i stedet for at blive optaget i blodet. Så alle disse negative effekter, der diskuteres ved at spise mad med BHT kan altså ikke overføres til BHT på huden ifølge EU’s videnskabelige komité, fordi BHT ikke trænger gennem huden. (Kilde)

Samtidig giver BHT ingen bivirkninger i form af irritation eller lignende.

Farvel til Exomega som vi kender den
Til gengæld har problemerne med at finde konserveringsmidler som forbrugerorganisationerne kan lide fået en for mig uoverskuelig personlig konsekvens. A-Derma har reformuleret hele deres Exomega serie af cremer.

Reformuleringen af Exomega sker selvfølgelig ikke kun fordi tågehovederne i TÆNK Kemi har givet Exomega en rød kolbe, men refomuleringen af Exomega kan ses i sammenhæng med debatten om konserveringsmidler.

Den gode gamle Exomega fedtcreme er svær at konservere. Det er en meget tyk fedtcreme, og det er ikke en nem opgave for en kemiker i en konserveringsforskrækket verden.

A-Derma har med deres sterile emballage lavet en mulig løsning på problemet, men den fede konsistens gør det så godt som umuligt at få fedtcreme til at fungere med en steril emballage. Den er meget svær at trykke ud af den type tube.

Så A-Derma har nu løst problemet ved at omformulere Exomega fuldkommen, så den nu er næsten fedtfri og dermed ikke længere behøver et fedt-venligt konserveringsmiddel som BHT, og den også let kan komme ud af den sterile emballage.

Så ja, BHT er nu ude af A-Derma Exomega. Men det er de gode fedtstoffer i form af vaseline og sheasmør også. Og det er måske ikke lige den løsning, jeg havde foretrukket. Har nogle af jer prøvet de nye Exomega? Hvad synes I om dem?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
15 kommentarer
isa

Synes det er forfærdeligt når man ser den effekt som TÆNK har på danskerne. Har i prøvet at læse opslag under matas, normal eller lignende butikker på facebook? De er propfyldt med sure mennesker der klager over det ene og det andet meget specifikke indholdsstof, som selvfølgelig er fuldt lovligt.

Katja Moikjær

Ja. Vi er helt helt enige. Det er desværre meget sjældent en gennemtænkt kritik, som TÆNK Kemi foretager. Jeg har respekt, for Forbrugerrådet TÆNKs arbejde, men ikke for TÆNK Kemi. Desværre.

Aviaya

Noooo 😱 Mine piger bruger ikke andet en Exomega på deres sarte hud. Det var da en skrækkelig nyhed!

Helene Randløv

Hej Aviaya
Jeg er fuldstændig enig! Jeg er i gang med at teste alternativer i øjeblikket, jeg håber meget på at finde nogle nye favoritter.
Kh. Helene

Nanna

Hvor er det ærgerligt. Exomega cremen er en tro følgesvend hver vinter for mig. Kan i anbefale en anden creme som er lige så god som exomegaen?

Helene Randløv

Hej Nanna
Jeg er fuldstændig enig!I øjeblikket tester jeg alternativer, og satser bestemt på at finde en ny favorit.
Kh. Helene

Malou

Ja jeg bruger den da også! Den nye altså.. jeg synes den er god til min drengs atopiske hud men har heller ikke prøvet den gamle. Men ser gerne efter alternativer nu. Før Exomega brugte jeg La roche posay til ham – den er også udmærket. Har i forsøgt med den?

Helene Randløv

Hej Malou
Min erfaring er at konsistensen er en anden, men jeg har lige bestilt en, så jeg kan teste igen.
Kh. Helene

Liva

Jeg kender kun til den nye Exomega, og den er fantastisk til min datters børne-eksem, så synes ikke den skal dømmes helt ude 🙂

Helene Randløv

Hej Liva
Der er vist ingen tvivl om, at den virker, vi synes bare begge to, at forbedringen er svær at få øje på. Sådan er det vist, når man har brugt noget i så mange år, og det så bliver lavet om. Nogen vil elske det, andre vil hade det. Her er vi så på sidste hold.
HELDIGVIS har Avene ikke ændret på XeraCalm <3
Kh. Helene

Eva Marie

tak for endnu et godt indlæg.De sidste par dage har jeg brugt jeres alt i en creme til min søns sarte hud (børneekstem) Den er super god!!

Helene Randløv

Kære Eva Marie
EEjj <3 Hvor er det bare skønt at høre :-*
KH. Helene

Ulla

Hvad med decubals clinik creme i den her sammenhæng. Et alternativ? Nu har jeg ikke direkte problem-hud, men almindelig tør dansk vinterhud. Det har været min tro følgesvend i mange år, fordi den også er så fed.

Lisbeth M.

Aha, så er det derfor jeg at mine små Exomega-vareprøver virkede anderledes i konsistensen. Jeg har altid en stor tube Avene XeraCalm A.D. (Både i lotion og balm), som jeg varmt kan anbefale til tør og irriteret eksemhud (eller når man har fået en uheldig reaktion på hudprodukter).

Helene Randløv

Den er altså bare god!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *