Sådan virker kosttilskud til solbrun hud (inklusive en vigtig advarsel til rygere)

06.08.17
Flamingo
Flamingo
Foto: Anne Østerby

Det er desværre stadig moderne at have solbrun hud, selvom vi godt ved, at solens stråler kan være farlige. Der er mange kosttilskud på markedet med navne som “perfect tan”, tan optimizer” og lignende, der lover at “forberede huden på solens stråler”.

Alle produkterne indeholder caretenoider i forskellige former. Caretenoider er en fælles betegnelse for en meget lang række gule og orange farvestoffer fra naturen. En af de mest kendte er betakaroten, som findes i gulerødder.

De fleste ved efterhånden at spiser man nok betakaroten, så får man en orangebrun kulør, og der er da også betakaroten i mange af disse kosttilskud. Andre caretenoider, der bliver brug i disse tanning kosttilskud er lutein og lycopene. Lutein er et gult farvestof, der findes i planter, og giver den gule farve til æggeblommer. Lycopene er den røde farve, der findes i blandt andet tomater, papaya og vandmelon.

Hvis vi spiser tilstrækkeligt store mængder så bliver vores hud farvet. Det er det samme, der sker med flamingoerne. De er i virkeligheden født hvide, men spiser sig til den pink farve gennem en kost af blandt andet skaldyr og alger, der indeholder betakaroten fra naturens hånd. I zoologiske haver tilsætter man i stedet betakaroten til foderet.

Så disse kosttilskud der lover at optimere din kulør eller tan er i virkeligheden flamingo-foder. En blanding af karotenoider, der giver den pænest mulige kulør til dine fjer.

Derudover er både betakaroten, lutein og lycopene og de øvrige carotenoider også antioxidanter med en lang række teoretiske positive effekter. For eksempel kan de være med til at beskytte huden mod UV-skader. Men det er ekstremt vigtigt at understrege, at man umuligt kan bruge antioxidanter fra kost eller kosttilskud som en erstatning for hverken solcreme eller fornuftige solvaner. Forskerne i denne artikel om emnet fra 2012 skriver i deres konklusion, at karotenoiderne ikke kan erstatte anden solbeskyttelse, men i stedet kan støtte hudens sundhed og forsvar på lang sigt.

Og hvis man bruger kosttilskud som disse som en erstatning for solcreme eller som endnu en undskyldning for at lægge sig og stege i solen… Ja, det behøver jeg vist næppe sige, hvad vi mener om.

Rygere bør ikke tage kosttilskud med betakaroten
Og så var der det med rygning. Betakaroten giver – i modsætning til almindelig A-vitamin – ikke risiko for en overdosis af A-vitamin, men der er en række temmelig betydelige bivirkninger forbundet med at indtage højere doser betakaroten, end man kan få via almindelig kost. Først og fremmest skal rygere lade være med at tage kosttilskud med betakaroten. Hvis du ryger og tager en høj dosis betakaroten hver dag, så har du en højere risiko for at få lungekræft end hvis du ikke tager betakaroten. Betakaroten er også forbundet med en højere risiko for andre kræftformer og sygdomme hos rygere. Det er derfor også lovpligtigt at skrive en særlig advarsel til rygere på kosttilskud, der indeholder over 15 mg betakaroten.

Der findes ingen tilsvarende information om lycopene eller lutein. Det er kun betakaroten, der kommer med denne særlige advarsel.

Hvilke produkter virker?
Jeg har aldrig selv prøvet nogle af disse produkter. Jeg har ikke nogen særlig interesse i at være solbrun, og hvis trangen en sjælden gang i mellem rammer mig, så bruger jeg selvbruner. Hvis du har erfaring med nogle af disse kosttilskud, så bliver vi glade for en kommentar.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
17 kommentarer
SofirA

Jeg tager Imedeens Tan optimizer. Ikke så meget for st blive mere solbrun, men fordi det har en god effekt på mit soleksem 🙂

Helene Randløv

Hej SofirA
Jeg har hørt om flere, der har gode erfaringer med Tan Optimizer i forhold til soleksem. Sejt at det virker!
Kh. Helene

Josephine

Men hvorfor foreslår firmaerne mon, at man starter i foråret? Er det så “for sent” for mig at tage nu? Er der en form for “inkubationstid” før det virker? Kan ALLE blive brune, eller kræver det en del pigment fra dig selv også? Jeg har mange spørgsmål 🙂

Anne - Sofie Arildsen

Hej, kan tilføje at betacaroten endvidere er blodfortundende, også værd at huske og er som du siger meget farligt for rygere.
Har faktisk prøvet det for mange år siden, blev meget gul om så hudorme så var de også gule, man blir’ trods alt klogere. Kh. Anne – Sofie

Helle

Findes der en selvbruner der ikke smitter af på det hvide sengetøj?
Jeg vil nødig tage piller og blive gul, men mine ben, der ellers aldrig ser dagens lys, kunne godt bruge lidt farve, hvis jeg en sjælden gang skulle driste mig i en kjole

Katja Moikjær

Ja, du kan bruge en af dem uden farve. Selvbruner virker ved et stof, der hedder dihydroxyacetone, og det er helt farveløst i sig selv, men får huden til at blive brun. De fleste selvbrunere er derudover tilsat farvestof, der har den praktiske fordel at man kan se hvor meget man har brugt, og at man kan se, hvor man er nået til. Flere mærker laver den type, blandt andet Vita Liberata har en kategori af untinted selvbrunere her: https://www.vitaliberata.dk/produkt-kategori/selvbruner-untinted/

Helle

Tak for svar, det vidste jeg ikke 🙂

Camilla Cecilie

Jeg går altid med solcreme, når UV indekset er over 3,5. I år brugte jeg kun faktor 50, da vi var på sommerferie i Florida. Jeg fik mig en virkelig flot tan, den holder stadig ganske fint. Jeg spiser også gulerødder og tomater hver dag, samt plejer min hud med masser af fugt – måske det er med til at forlænge farven. Jeg har i hvert fald kun været i regnfulde DK siden 21/5, og min tan er der stadig 🙂

Marlene H

Mht. selvbruner kan jeg anbefale Mascha Vangs selvbrunermousse. Den er intet mindre end genial. Ultra nem at fordele, farver jævnt, smitter ikke af, lugter ikke og er svanemærket. Jeg bruger den til benene.

Turid

Jeg har taget Imedeen tan optimizer 1 mdr før jeg tog på sol ferie. Jeg plejer at have meget svært ved at blive brun, men den har virkelig gjort en kæmpe forskel på min kulør. Jeg er blevet meget brun selv om jeg brugte faktor 50 samt 30 hele ugen. Så jeg kan kun varmt anbefale at man bruger dette produkt. Nu er jeg spændt på at se hvor længe jeg holder farven 😊

Karin jakobsen

Jeg kan ikke. Tåle solen så meget , men har brugt en solcreme der hedder natural tone faktor 30 , i Thailand i år , men den hjalp heller ikk fik store knopper som kløede ☹️☹️, men det jeg vil spørge om , er at efter jeg er kommet hjem d25 aug. Klør min hud stadig rigtig meget og får røde hævede knopper ??? Jeg bruger masser af creme og aftersun osv .. hvad skal jeg gøre ???? Og det omkring skulder og bryst hvor jeg blev rød …. vh Karin

Helene Randløv

Kære Karin
Du skal skynde dig at gå til læge, det lyder slet ikke almindeligt!
Kh. Helene

Marianne jensen

Jeg har får altid soleksem ved mindste sol trods gid solcrem, har så prøvet imeden tan tre gange og på de ferier ingen soleksem 👏🏼👏🏼

Helene Randløv

Det er fantastisk! Hvor er det dejligt, at det virker for dig <3
Kh. Helene

Julie

Hej!
Et lille råd til dem med soleksem.
For lige at skære det ud i pap, så er soleksem ikke det samme som at blive forbrændt. Symptomerne er små, røde ujævnheder, der ledsages af kløe. Soleksem opleves sjældent i ansigtet, men ofte på hals, skuldre, arme, mave, ben, vristen og endda under foden.
Jeg har selv døjet med ekstrem soleksem siden jeg var 12 år. Jeg har prøvet utallige produkter for at komme det til livs. Specielle solcreme, aftersun og afkølende cremer. Intet virker, for det der sker, er en allergisk reaktion. Soleksem er en allergi der opstår, når UV´en er for høj. (Det har intet med temperaturen at gøre, som nogle tror.) Mit råd er, at du går til din læge og taler om din ALLERGI. Mange læger er desværre ikke klar over hvad der skal til, af en eller anden årsag. Du skal bede om en recept på antihistamin (allergipiller), ligesom hvis du har høfeber eller andre allergier.
Jeg har selv prøvet flere allergipiller, og ikke alle virker på mig. Jeg tager selv Aerius (selv kopivarerne virker ikke på mig). Du må prøve dig frem.
Find ud af, hvor høj UV’en er, når din allergi opstår, så du kun behøver at tage pillerne i perioder med stærk sol, men det er samtidigt en god idé være forebyggende ved at tage pillerne 2 dage op mod at du fx skal på solferie. Jeg tager dem selv når UV’en er højere end 4.
Jeg ville ønske at nogle havde fortalt mig om dette for 16 år siden. Jeg håber jeg kan hjælpe nogle med dette tip, for jeg ved hvor ondt solallergi gør, og hvor altødelæggende ferien bliver af det. Og til sidst: Husk stadig at passe på huden, selvom eksemen nu er væk. Solcreme, skygge og tøj! 😉
De bedste hilsener fra en kvinde der nu kan nyde sommeren uden røde knopper og kløe!

Helene Randløv

Hej Julie
Ærgerligt med ødelagte ferier, jeg har skrevet et helt indlæg om netop soleksem her: https://pudderdaaserne.dk/2019/05/14/tirsdagstip-undgaa-soleksem/
Kh. Helene

ditte

Jeg kan varmt anbefale tidselolie kapsler mod soleksem. Evt suppleret med kalk.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *