Tandpasta uden fluor er en usandsynlig elendig idé

03.07.17
Urtekram tandpasta uden fluor

Urtekram tandpasta uden fluor

Af alle tåbelige uvederhæftige idéer, som helsebranchen endnu har fundet på, så er tandpasta uden fluor tæt på at være den værste. Og konkurrencen er ret hård lige der.

Der er ingen INGEN god grund til at undgå fluor tandpasta. Der er tilgengæld en virkelig god grund til at bruge tandpasta med fluor: At undgå karies og huller i tænderne.

Fluor er så godt til at beskytte tænderne, at den samlede videnskab og tandekspertise på verdensplan er fuldstændig enige om, at det er effektivt og uskadeligt. Fluor er faktisk så vigtigt for tandsundhed, at det er best practice i forsøg med tandsundhed og det opfattes som uetisk at lave forsøg med tandpleje, hvor man undlader at give fluor til forsøgspersoner.

Fluor virker ved at beskytte og gendanne tændernes emalje. Fluor neutraliserer den syre, der ellers nedbryder emaljen. Man kan også tilsætte fluor i drikkevand i stedet (det gør man nogle steder), men det smarte ved at tilsætte det i tandpastaen er, at så bruger man det der, hvor det skal virke.

Politiken lavede sidste år en rundspørge bland landets tandlæger, der viste, at 71 procent har haft patienter i deres klinik med huller i tænderne på grund af tandpasta uden fluor (hjemmelavet eller såkaldt naturtandpasta). 28 procent af tandlægerne oplevede, at problemet var stigende.

“Jamen fluorstoffer er jo hormonforstyrrende”
Du har måske hørt om de hormonforstyrrende fluorstoffer i pizzabakker og anden emballage. Men disse har intet med fluor i tandpasta at gøre. Det er nogle helt andre stoffer – trods navnesammenfaldet.

Fluor i tandpasta er faktisk heller ikke fluor. Det er fluorid (natriumfluorid), du finder i tandpasta, og ikke fluor, som er det 9. grundstof i vores periodiske system. Fluoriden i vores tandpasta kaldes bare fluor i daglig tale.

Hvis min argumentation ikke er nok, så kan du læse mange citater fra kloge hoveder i Politikens fremragende artikel om emnet. Blandt andet at en af Danmarks førende eksperter i og kritikkere af de hormonforstyrrende fluorstoffer fra pizzabakker, der selv bruger tandpasta med fluor og ikke kunne drømme om andet.

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
14 kommentarer
Eva Bacher

Dét er det nemlig! Da min datter var lille tænkte jeg at det hele skulle være øko og børstede hendes bisser i netop Urtekrams tandpasta i to år. Hun gik fra 0 til 5 huller på de to år, og heldigvis 0 huller efter Colgate kom til igen. Men den smagte da godt.
Bliver helt forarget over de tandpastaer der bliver præsenteret på forskellige blogs for tiden. Personligt synes jeg, at man har et ansvar som blogger. Selvfølgelig kan man vise alternative løsninger, men ikke noget der direkte går imod tandlægerne og lægernes anbefalinger ift sundhed, det synes jeg ikke er OK. Man kan ikke bare køre den af med, at ‘jeg viser bare et forslag, som folk selv kunne finde på nettet’ eller lign. Man reklamerer jo altså for et produkt og nogle har ganske mange læsere. Det er bare ikke gennemtænkt. Jeg har en udpræget æstetisk sans, og synes også en fin bliktube kunne se lækkert ud på badeværelset. Men dumt er det, og de får altså også et par ‘flour’-kommentarer med på vejen, de bloggere, som vover et øje (eller et par huller i tanden).
Ja, der ramte du altså lige ned i en personlig og aktuel indignation. Godt skriv!

Signe

For mig at se virker det til, at det i lige så høj grad kommer af, at folk forsøger at kræve deres ret til plast frie produkter. Sådan har jeg det ihvertfald. Hvorfor skal vores tandpastaer fyldes med slibe-korn i plast for hernæst at blive stoppet ned i en plasttube? Måske producenterne burde forsøge at kigge på HVORFOR folk tilsyneladende tager disse “tåbelige” valg i stedet for at gøre dem til syndebukken. Når det er sagt, så er jeg enig i at man bør have styr på sine facts før man reklamerer for et produkt der måske ikke er sikkert eller som risikerer ikke at opfylde sundhedsmæssige krav – som tilfældet med denne tandpasta.

Louise

Sådan! 👏👏

Julie

Kære pudderdaaser. Jeg må simpelhen fortælle jer, at min søde far har fået den pæneste hud, han nogensinde har haft, efter jeg tvang ham til at bruge jeres t-zone peeling. Han er en travl mand på 56, der arbejder meget – og ellers cykler han land og rige rundt. Han er sågar iskold overfor den lyserøde farve, og jeg har hørt ham stolt fortælle sin cykelbuddy om den. Så tak fra mig og min far ❤️ For jeg er selv lige så stor fan af jeres produkter. I ved sgu, hvad I taler om!

Eva B

Jeg har ikke det fjerneste m bloggen som sådan at gøre, andet end jeg er læser, men Ej, en fin kommentar, Julie ( Pudderdåser, har i læst 😊). Har endnu ikke fået prøvet nogle af PDs produkter, men det må snart være tid, og gode reviews gør meget for mig når jeg skal vælge nye produkter

Helene Randløv

Kære Eva
Det er en meget fin kommentar <3 Det er vi helt enige i 😀
Hvis du på et tidspunkt prøver produkterne lytter vi gerne både til ris og ros 😀
Kh. Helene

Helene Randløv

Mange tak for ros og fordi du deler jeres oplevelser <3 Han lyder ret sej ham farmand!
Kh. Helene

Niels

“Fluor i tandpasta er faktisk heller ikke fluor. Det er fluorid (natriumfluorid), du finder i tandpasta, og ikke fluor”
Fluorid er hvad man kalder fluor-ioner, så du er helt galt på den.
Det er heller ikke uskadeligt, men faktisk meget giftigt, da det er det mest elektro-negative af grundstofferne og derfor meget reaktions-villigt.
De plejede at skrive på tandpastaer at man bør søge lægehjælp hvis man kommer til at sluge mere end den anbefalede dosis, dvs. på størrelse med en ært.

thomas hulstrøm

Nemlig. I gamle dage var der endda advarsler på tuberne – et barn kunne dø af indtage hele tuben. Det er GIFT.

Jeppe

Hold da op en gang hjernevasket bavl du/I lukker ud i den her artikel.
Fluor er det rene gift og der er absolut ingen bevist gavnlig effekt ved det. Heller ikke i den form der bruges i tandpasta. Selv hvis der var en bevist effekt, retfærdiggører det på ingen måde de skadelige følgevirkninger.
Bare forbliv sovende, drik et glas mælk om dagen og sørg for at få dine/jeres vaccinationer. Men lad for pokker vær med at inddrage andre i din/jeres uvidenhed!
HOLD JER LANGT VÆK FRA FLUOR TANDPASTA!
Køb en tandpasta uden fluor og sørg for der ikke er sukker eller lign. i. Brug evt. en hjemmelavet af kokosolie og natron, som neutraliserer syre.

Katja Moikjær

Hej Jeppe. Fluor forebygger huller i tænderne. Det er da en gavnlig effekt, synes du ikke?
Natron gør muligvis dine tænder lidt hvidere, men de forebygger ikke karies.
Kh. Katja

thomas hulstrøm

Katja … du bør da vist lige lave DIN EGEN research på emnet. Forstå det er store penge det handler o
m, ikke dine tænders velbefindende.
Se evt https://www.youtube.com/watch?v=GqstwfKGzPI&t=1s

thomas hulstrøm

Tandlægerne får mange penge fra Palmolive/Colgate. Så de er meget glade for flour.
Selv har jeg ikke brugt flour i 6 år, mine tænder har aldrig haft det bedre. Flour er nervegift.
Hvis du vil kende baggrunden for hvorfor flour overhovedet er endt i din mund så se fx denne film. https://www.youtube.com/watch?v=GqstwfKGzPI&t=1s

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *