Tirsdagstip: Korriger farverne

03.05.16
Farvecirkel til Tirsdagstip: Korriger farverne

Farvecirkel til Tirsdagstip: Korriger farverne

Når Instagram dikterer en eller anden ny trend, så er der med stor garanti storm i min inbox. Det behøver hverken at være nyt eller anderledes, og Instagram er selvfølgelig bare et af de medier,  hvor vi nu i overmål har adgang til de trends og tendenser, der florerer i øjeblikket. En af dem, der som en naturlig følge af kontureringsbølgen blomstrede op igen, er correcting, der oftest handler om farvekorrigering i hvert fald i forhold til makeup. Farvekorrigering har jeg skrevet om ved flere lejligheder allerede, for der er på ingen måde noget nyt ved det. Når jeg alligevel tager det op igen, er det fordi, der lander flere og flere spørgsmål om dækning af pigmentpletter både i kommentarfeltet og i min inbox.

Under foundation
Der er mange gode grunde til at anvende en corrector, uanset om det er små eller store områder, du ønsker at kamouflere. Selvfølgelig skal den korrigerende nuance kun på præcis der, hvor farveforskellen er, sådan at du ikke ender med en gul, grøn eller orange plet i ansigtet. Er du ikke omhyggelig med placeringen af din corrector, er der en chance for, at huden vil syne grålig eller bare endnu mere plettet. Den skal altså ikke lægges, som du eksempelvis lægger din concealer i en trekant under øjet.
Bruger du derimod kun corrector, hvor det er nødvendigt, kan du til gengæld opnå langt bedre dækning, samtidig med at du kan spare på mængden af foundation.

Sådan vælger du farve
Det er selvfølgelig vigtigt, at vælge den rigtige nuance, når du farvekorrigerer, og selvom jeg naturligvis skriver en guide, så er det eneste rigtige at gøre at kigge på farvene i dit ansigt. Hvilken farve har de mørke rande egentlig? Er de blå, røde eller lilla? Farven i huden skal neutraliseres, og derfor er det ekstra vigtigt, at finde frem til den rigtige nuance og intensitet. Med intensitet mener jeg, at hvis du er lys i huden, skal du helst bruge pasteller og er du mørkere i huden skal nuancerne være dybere.

Jævn overflade
Med en korrigerende nuance er det naturligvis udelukkende farven på huden, vi beskæftiger os med. Det vil altså sige, at din hud stadig skal være så glat og ensartet i strukturen som muligt, for farverne kan naturligvis ikke kamouflere ujævnhederne. Derfor er det også en god idé at starte med en god creme, så din corrector ikke hænger fast i en eksempelvis tør overflade.

Tre to en…korrigér
Når man vil farvekorrigere, skal man huske komplimentærfarverne i den klassiske farvecirkel. Herover har jeg tegnet en farvecirkel for at huske på hvilke farver, der udligner hinanden. Komplimæntærfarverne er dem der ligger overfor hinanden i farvecirklen, og det er dem vi skal bruge, når vi vil kamuflere rødme, pigmentpletter, mørke rande og alt mulig andet. Hvis du er lidt bekymret for grønne og lilla pletter i ansigtet, skal du huske på, at din foundation og eventuelt concealer sørger for, at den korrigerende farve bliver dækket.
Sådan korrigerer du:

  • Rødme: En grøn nuance vil dække både bumser og røde kinder. Hvis huden er så rød, at den næsten er pink, er det som regel en blanding af gul og grøn, der skal til for at kamuflere farven effektivt.
  • Pigmentforandringer: En lilla nuance vil oftest være den rigtige løsning til pigmentforandringer på lys hud, men de lyse lilla nuancer er slet ikke gode på mørk hud, hvor de bare syner grå. Til gengæld kan en orange nuance være lige det der skal til.
  • Mørke rande: En orange nuance er bedst egnet, da de mørke rande ofte er en kombination af blå og lilla, skal den korrigerende farve oftest være et miks af orange og gul.

Hvis du synes, at jeg er lidt lang i spyttet, så er det fordi, det er RIGTIG svært at generalisere på denne måde. Som nævnt ovenfor er du nødt til at kigge godt på de farver, du gerne vil kamuflere netop for at finde den bedst egnede nuance til din hudtone og udfordring.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
12 kommentarer
Trine

Hedder det en corrector eller hvordan? Forstår det vist ikke helt

Katrine Reher

Ih, nu kommer jeg sådan til at tænke på den ellers søde og charmerende unge ekspedient i Matas i dag, der bestemt mente at når nu jeg havde pink undertoner i huden, så skulle jeg have en foundation med gule toner – til ligesom at jævne farverne ud… Smilte og skyndte mig at sige at jeg nu som regel blev meget orange i betrækket af foundations med gule toner.

Anne Sofie Arildsen

Gode kommentarer ang. korrigering, men hvad gør man så når man som jeg har 2 store HVIDE pletter i panden efter stråler.
De er efterhånden 4 til 5 år gamle men er stadig helt glatte og lyser under hvilke som helst foundation. Det er ikke lykkedes at finde noget der kan dække endnu, nok købt op til 20 forskellige mærker.
Har du et fif?
Hilsener Anne – Sofie

Helene Randløv

Kære Anne Sofie
Det er virkelig pinligt, at jeg ikke har skrevet om hvide pletter, for min gode veninde lider af vitiligo, som jo viser sig ved tab af pigmentering i pletter.
Kanten rundt kan godt være lidt rød, er der noget rødt i dine pletter? Hvis der er det, er det mest effektivt at dække med lidt grønt først. Derefter skal du have fat i foundation med navne som “full coverage” “cover up/all”, det kan godt løses ved hjælp af en almindelig foundation, hvis det er muligt at bygge farven op. Du kan med fordel læse dette tirsdagstip. Og et andet: Dup dækningen på vil måske også kunne hjælpe dig. Tippet med pudder først er også en mulighed for god dækning. Husk altid at sætte makeuppen med pudder.
Er det brugbare tips? Jeg vil meget gerne prøve at hjælpe, så hvis du har lyst, må du gerne sende mig et billede af dig (og de bedste af de foundations, du har prøvet) som besked på facebook (altså på dåseprofilen).
Kh. Helene

Bodil

Få prøver på Vichy Dermablend korrigende makeup, så du kan teste hvilken farve der passer dig bedst. Skal duppes på og forsegles med pudder.

Cecilia

Jeg leder stadig efter en foundation (efter min dårlige oplevelse i Matas). Jagten går stadig ikke specielt godt.
Jeg er allerede ved at køre træt i det. Jeg forstår ikke helt hvorfor det skal være så svært, men når jeg googler kan jeg se, at jeg ikke er den eneste.
Mit problem er at jeg er bleg, men samtidig har en gylden/gul/oliven/varm undertone (uden jeg kan beskrive den vildt godt). Mit ansigt er mørkere end resten af kroppen. Samtidig med det, tror jeg også det kan snyde ekspedienterne at jeg har akne(uren hud) og dermed har lidt rødligt i ansigtet også.
Tog i Matas i går for at kigge på lancome teint idole, som jeg havde læst skulle være god til fedtet hud. Ekspedienten var meget sødere der, men nogle af de ting hun sagde passede ikke rigtig med det jeg ved. Prøverne (selv den mest lyse) så mørke ud, men hun virkede godt tilfreds med den. Havde selvfølgelig taget lidt concealer på i ansigtet (ved godt det ikke var så smart), som egentlig også har en forkert undertone, men har desværre ikke andet. Hun tog mig ud i baggården, da jeg sagde jeg gerne ville se den i rigtig lys (lød ikke som om hun synes det var nødvendigt), men der var kun skygge. Så jeg regnede ikke med den ville passe da jeg kom hjem. Det var også helt rigtigt. Den var alt for brun.
Heldigvis havde jeg en prøve med og et plomberet produkt (husker jeg altid nu).
Der er alt for få farver fra de forskellige mærker og jeg synes der er endnu længere imellem de varme undertoner. Ofte er de mest lyse meget pink/brun i farven.
Det er frustrerende, for ikke nok med at den rigtige farve skal findes, så skal produktet også passe til hudtypen!
Undskylder den lange smøre, men den afspejler min frustration haha 🙂
Nu har jeg heller ikke den store erfaring med make-up så det gør det ikke nemmere at forsvare sig mod de mange dårlige ekspedienter, som virkelig ikke ved meget desværre. Det måske have været nemmere, hvis de vidste lidt mere om farver, produkter osv. 🙂
Rigtig god forlænget weekend og kristi himmelfartsdag.

Maja K

Med den type hud vil jeg anbefale en tur i stolen hos en af de makeup artister de har ansat i Magasin eller lignende. Matas personale er butiks uddannede – ikke makeup artister – og det kan altså mærkes når man står med problemer der er lidt ud over “tør, fedtet eller kombineret hud?”.

Julie

Hej Cecilia
Du vil sikkert gerne have et svar fra en af pudderdåserne, men håber det er ok jeg byder ind alligevel.
Jeg har nemlig (haft) helt samme udfordring som dig. Jeg er lys og har gule undertoner.
Først og fremmest har jeg efterhånden måtte sande at matas-damer sjældent ved hvad de taler om, så jeg tager aldrig i matas for at få gode råd, men kun for at købe ting, jeg allerede ved virker. Desuden har de et begrænset udfalg af farver i foundations, og ofte er det de pink toner de har flest af.
Hvis jeg skal have kvalificeret hjælp til at finde den rigtige farve, tager jeg i MAC eller Estee lauder i Magasin (har også haft succes med Dior) og beder specifikt om en foundation med gule undertoner. Deres foundations er delt op i pink, gule og neutrale undertoner, og
indenfor hver undertone er der så typisk ca. to lyse, to medium og to mørke.
Så er der ikke noget at tage fejl af, heller ikke for ekspedienten 😉
Desuden vil jeg også anbefale dig at få to/tre forskellige prøver med hjem, så du kan prøve dig frem.
Med nogle foundations bliver jeg nødt til at blande to farver.
Håber det kan hjælpe 🙂
Ps. min absolut yndlingsfoundation er Estee Lauder Double Wear

Sanne

Hej Cecilia
Jeg har samme undertone og har brugt foundation fra MAC siden det blev lancerede i magasin. De har farver præcis til den undertone og til forskellige hudtyper. Bedste foundation! Mærker i matas er tit bare standard ‘gammeldags’ farve nuancer. MAC produkter passer til alle hudfarver, undertoner, hudtyper. Der står makeup artister til at hjælpe og du kan få lagt makeup. Jeg har selv haft samme problem men ikke mere 🙂

Mette

Jeg er temmelig ramt af pigmentpletter, som både er store og ret mørke – brune med lidt rødlige undertoner. Hvad skal jeg gå efter ift correcting? Har ellers medium hudtone, så jeg er usikker på, om lilla er det rette valg.

Linda

Hjælp!! Jeg bruger ikke makeup aom Foundation og alt muligt fancy. Jeg har dog et par pigmentpletter som jeg gerne vil ha dækket hvis jeg skal noget særligt. Så jeg ville gerne have en løsning hvor jeg kan dække pletten uden at skulle bruge Foundation. Concealer er fint nok men hvis jeg skal bruge en lilla corrector først hvad skal jeg så ellers gøre for at dække den plet der så er lilla?

Helene Randløv Hansson

Hej Linda
Du kan sagtens nøjes med at dække corrector med concealer.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *