Ny dansk undersøgelse: Mikroplast i kosmetik har kun lille betydning

18.11.15
Kattegat
Kattegat
Foto: Peter Bros Nissen

Miljøstyrelsen har netop udgivet en ny rapport om mikroplast, der er ganske interessant. Mikroplast har været til stor debat i medierne, særligt brugen af mikroplast i kosmetik har været udskældt.

Men Miljøstyrelsen konkluderer nu, at selvom mikroplast er et stort problem for vandmiljøet, så spiller kosmetik kun en lille rolle i den sammenhæng.

Når du kører tur i din bil eller løber en tur i parken, slider du mikroskopiske plastpartikler af dæk og skosåler, som via regn, vandløb og rensningsanlæg ender i naturen, skriver Miljøstyrelsen om den nye viden.

Undersøgelsen konkluderer, at hovedkilderne til mikroplast i Danmark er bildæk, maling, sko, vejstriber og tøj. Noget af plastikken ender i vores rensningsanlæg, og derfra kan det blive ledt videre til vandmiljøet.

Det primære indsatsområde bliver derfor også arbejdet på rensningsanlæggene. Hvorimod miljøstyrelsen konkluderer at “det kun har lille betydning at mikroplast anvendes direkte i visse produkter (fx i kosmetik eller til brug i blæsemidler)”.

Når det så er sagt, så er mikroplast i plejeprodukter alligevel ved at blive udfaset af industrien selv. Men det ser ifølge Miljøstyrelsen ud til, at problemerne med mikroplast skal løses på nogle helt andre fronter.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
4 kommentarer
Emma

Spørgsmål ude af kontekst: Hvad vil i sige det bedste alternativ til Avenes Cleanance K er? Den creme har virkelig reddet min hud, og jeg har bare ikke formået at finde noget, der virker lige så godt…

Tine

Det er sjovt, at det tit er forbrugerene, der får at vide, de skal købe dit og dat fordi det er godt for miljøet – samtidig med at mange store firmaer faktisk er dem der primært bidrager til dårligere miljø og som forbrugerene ikke direkte har indflydelse på. Jeg så det samme med forbrug af vand – DR lavede flere artikler omkring at gå i mindre i bad og bruge mindre vand. Det gav bare ingen mening fordi langt størstedelen af alt det vand, der går til spilde, er fra industrien. Hvorfor skal forbrugeren tit skamme sig når det faktisk er de store firmaer der burde ændre sine vaner og skamme sig? Hvorfor er det alt ansvaret til at rede miljøet lægges hos forbrugeren som ingen jordisk chance har for at redegøre for hvert enkelt ingrediens i ting man køber, lige fra mad til bildæk, når man kan gå direkte til producenten og stoppe det fra overhovedet at komme ud i verden? Selvfølgelig skal man være miljøbevidst som forbruger, men størstedelen af ansvaret burde da ligge hos producenterne og politikerne, som kan sørge for, at forkerte ingredienser bliver gjort forbudt.
Bare en lille rant, haha. Jeg er bare så træt af den dårlige samvittighed der kan komme med at være forbruger af visse ting.

Katja Moikjær

Jeg tænker på, om det er fordi, det er nemmere? Det ville da helt klart være en nemmere løsning at forbyde tilsætning af mikroplast i kosmetik end det er at løse problemet med slid af plast fra bildæk og gummisåler. Forbyd bildæk af gummi? Lidt mere kompleks problemstilling!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *