Keratosis pilaris – røde knopper på overarme, lår og kinder

21.10.15
Keratosis Pilaris kollage

Keratosis Pilaris kollageOver halvdelen af os har dem, men de færreste ved hvorfor eller hvordan man fjerner dem. De røde knopper på bagsiden af overarmen hedder keratosis pilaris og er en så almindelig hudlidelse, at det næsten er mere reglen end undtagelsen.

Mange af os har også de små røde knopper nederst på kinderne og på lårene.

På lårene kan de næsten ligne knopper efter barbering. På kinderne er der måske kun en antydning af rødme og ujævnhed. Og på overarmene har vi næsten vænnet os til at de er.

Hverken talgknopper eller bumser
Navnet er keratosis pilaris, og nej det er IKKE talgknopper eller bumser for den sags skyld. Det er et tilbagevendende emne her på bloggen simpelthen fordi det er et af de mest efterspurgte og læste.

Problemet hænger sammen med tør hud og opstår, når hudceller ophober sig i hårsækkene i stedet for at blive afstødt. Den gode nyhed er, at du faktisk kan gøre noget. Du kan ikke helbrede lidelsen, der er kronisk. Men du kan lindre den.

Lidelsen forværres som sagt af tør hud. Så pas godt på din hud og især hvad du vasker den med. Undgå udtørrende renseprodukter og kropsvaske. Og lad være med at tro, at du kan skrubbe dem væk, hvis du bare skrubber hårdt nok. For det kan du ikke. Pas på huden og undgå at udtørre den – især nu hvor kulden sætter ind.

Produkter med velegnede syrer i kan opløse de tørre og døde hudceller, som skaber problemet. Flere produkter er velegnede, og den bedste kombination for netop dig kræver lidt eksperimentering.

Carbamidcreme
Carbamidcreme på 10% er den billigste og lettest tilgængelige løsning. Du kan købe det på apoteket eller i Matas, og det virker. Du kan med fordel kombinere Carbamidcreme med den AHA eller BHA peeling til ansigtet, som du garanteret har stående derhjemme i forvejen, hvis du er fast pudderdåserne-læser. (Brug Carbamid-cremen øverst) Matas Fod- og Hælkur er basalt set en carbamidcreme med 25% carbamid og også brugbar – men start lidt forsigtigt. Det er en høj koncentration.

HTH Creme
HTH creme er en fremragende mulighed, der både indeholder carbamid og AHA i form af mælkesyre. Fremragende fordi den kombinerer AHA og carbamid i et produkt og er så billig. AHA-holdige produkter er normalt noget dyrere pr. ml. og hvis du skal smøre det på armene, så kan det være en noget dyr affære. HTH Original Creme koster derimod cirka 40 kroner for 100 ml. og kan i mange tilfælde hjælpe på Keratosis Pilaris problemet. Du kan også bruge HTH Lotion.

AHA
Hvis Carbamidcreme eller HTH Creme ikke er nok, så kan et produkt med glykolsyre være effektivt. Især hvis du kombinerer det med Carbamidcreme. Vores AHA-Peeling kan bruges eller nogle af de andre gode produkter med AHA, der findes.

BHA
Salicylsyre (BHA) bliver ofte anbefalet af hudlæger, men personligt har jeg selv haft bedre erfaring med AHA. Det er bestemt et forsøg værd – især hvis du i forvejen har et salicylsyreprodukt til ansigtet stående derhjemme. Vores egen T-zone Peeling kan bruges eller Paula’s Choice.

Hudlæge
Hvis ingen af de ovenstående råd virker, og du er meget hårdt ramt, så kan en hudlæge også være aktuelt i svære tilfælde.

Før- og efter billeder
Jeg har tidligere været temmelig hårdt ramt, men det er i dag blevet meget bedre. Først og fremmest er jeg blevet meget bedre til at undgå udtørrende renseprodukter til kroppen, men sørger tværtimod for at bruge nogle gode, fede renseolier eller vaskeprodukter, der ikke udtørrer.

Og så bruger jeg i perioder enten carbamid eller AHA eller en kombination. Disse billeder er fra et gammel indlæg, jeg lavede, men resultateterne står stadig ved magt og er i dag endnu pænere. Her har jeg i et par måneder brugt først 8 % AHA (det var et Paula’s Choice produkt dengang, i dag bruger jeg selvfølgelig vores egen, men det gør ingen forskel i praksis) og ovenpå det en 10% carbamid.

Før:

Keratosis Pilaros

Efter 8% AHA og 10% carbamidcreme i et par måneder:

Keratosis Pilaris efter

Jeg kan også finde på at bruge min Matas Fod- og Hælkur på overarmene, fordi jeg alligevel har den fremme hver aften, og så får jeg det gjort.

Har du røde knopper på armene eller andre steder?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
63 kommentarer
Ane

Hej dåser! Tak for et altid godt og informativt indlæg! Må man kombinere HTH creme OG jeres AHA peeling? Eller er det i overkanten? Lige nu bruger jeg carbamidcreme 10% og AHA-peelingen

Katja Moikjær

Hvis du bruger AHA og Carbamid creme, så skal du ikke også bruge HTH. Det bliver dobbelt-konfekt.

Karoline

Hej,
Tak for et godt indlæg! Jeg har læst mig til, at man kan bruge A-vitaminsyre creme i sværere tilfælde. Det står bl.a. her: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hud/tilstande-og-sygdomme/skaellende-hudlidelser/keratosis-pilaris/
Kan jeg bruge jeres A-serum eller er det noget andet?

Helene Randløv Hansson

Hej Karoline
Det lyder dyrt, men ja det er effektivt. Gå til lægen og få en creme på recept, det er med garanti billigere end at købe vores, selvom det selvfølgelig er en mulighed.

Kh. Helene

Line

Hejsa
Min søn har knopperne på både arme ben og i ansigtet. De er begyndt at genere kosmetisk så vil derfor høre hvilken creme jeg skal bruge til ham?
Hilsner fra Line

Helene Randløv

Hej Line
Som udgangspunkt er HTH et godt valg, skal der måske mere til, kan man skrue op for syrekoncentrationen. Langt de fleste vokser fra dem, min egen søn har været voldsomt plaget og har i dag helt glat hud.

Kh. Helene

Rose Marie

Hej, jeg har stort set hele mit liv været plaget af keratosis pilaris på mine arme. Da jeg var yngre havde jeg det på mine kinder, men det gik over af sig selv. Jeg døjer dog stadig med det på armene og nogle gange har det tendens til at blive næsten lilla. Jeg bruger lige nu matas’ carbamid creme og showergel, men jeg føler ikke det er nok. Jeg har prøvet Paula’s Choice, hvilket lindrede en smule, dog efter jeg havde tømt en flaske fik jeg ikke købt en ny grundet den lidt høje pris. Har I et råd til mig? Knus

Helene Randløv

Hej Rose Marie
Hvis du søger på bloggen er der flere indlæg om KP, ét produkt går igen i næsten dem alle sammen… Det er HTH creme/lotion. Noget andet, der har vist sig at være effektivt er et kosttilskud med kollagen.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *