Keratosis pilaris – røde knopper på overarme, lår og kinder

21.10.15
Keratosis Pilaris kollage

Keratosis Pilaris kollageOver halvdelen af os har dem, men de færreste ved hvorfor eller hvordan man fjerner dem. De røde knopper på bagsiden af overarmen hedder keratosis pilaris og er en så almindelig hudlidelse, at det næsten er mere reglen end undtagelsen.

Mange af os har også de små røde knopper nederst på kinderne og på lårene.

På lårene kan de næsten ligne knopper efter barbering. På kinderne er der måske kun en antydning af rødme og ujævnhed. Og på overarmene har vi næsten vænnet os til at de er.

Hverken talgknopper eller bumser
Navnet er keratosis pilaris, og nej det er IKKE talgknopper eller bumser for den sags skyld. Det er et tilbagevendende emne her på bloggen simpelthen fordi det er et af de mest efterspurgte og læste.

Problemet hænger sammen med tør hud og opstår, når hudceller ophober sig i hårsækkene i stedet for at blive afstødt. Den gode nyhed er, at du faktisk kan gøre noget. Du kan ikke helbrede lidelsen, der er kronisk. Men du kan lindre den.

Lidelsen forværres som sagt af tør hud. Så pas godt på din hud og især hvad du vasker den med. Undgå udtørrende renseprodukter og kropsvaske. Og lad være med at tro, at du kan skrubbe dem væk, hvis du bare skrubber hårdt nok. For det kan du ikke. Pas på huden og undgå at udtørre den – især nu hvor kulden sætter ind.

Produkter med velegnede syrer i kan opløse de tørre og døde hudceller, som skaber problemet. Flere produkter er velegnede, og den bedste kombination for netop dig kræver lidt eksperimentering.

Carbamidcreme
Carbamidcreme på 10% er den billigste og lettest tilgængelige løsning. Du kan købe det på apoteket eller i Matas, og det virker. Du kan med fordel kombinere Carbamidcreme med den AHA eller BHA peeling til ansigtet, som du garanteret har stående derhjemme i forvejen, hvis du er fast pudderdåserne-læser. (Brug Carbamid-cremen øverst) Matas Fod- og Hælkur er basalt set en carbamidcreme med 25% carbamid og også brugbar – men start lidt forsigtigt. Det er en høj koncentration.

HTH Creme
HTH creme er en fremragende mulighed, der både indeholder carbamid og AHA i form af mælkesyre. Fremragende fordi den kombinerer AHA og carbamid i et produkt og er så billig. AHA-holdige produkter er normalt noget dyrere pr. ml. og hvis du skal smøre det på armene, så kan det være en noget dyr affære. HTH Original Creme koster derimod cirka 40 kroner for 100 ml. og kan i mange tilfælde hjælpe på Keratosis Pilaris problemet. Du kan også bruge HTH Lotion.

AHA
Hvis Carbamidcreme eller HTH Creme ikke er nok, så kan et produkt med glykolsyre være effektivt. Især hvis du kombinerer det med Carbamidcreme. Vores AHA-Peeling kan bruges eller nogle af de andre gode produkter med AHA, der findes.

BHA
Salicylsyre (BHA) bliver ofte anbefalet af hudlæger, men personligt har jeg selv haft bedre erfaring med AHA. Det er bestemt et forsøg værd – især hvis du i forvejen har et salicylsyreprodukt til ansigtet stående derhjemme. Vores egen T-zone Peeling kan bruges eller Paula’s Choice.

Hudlæge
Hvis ingen af de ovenstående råd virker, og du er meget hårdt ramt, så kan en hudlæge også være aktuelt i svære tilfælde.

Før- og efter billeder
Jeg har tidligere været temmelig hårdt ramt, men det er i dag blevet meget bedre. Først og fremmest er jeg blevet meget bedre til at undgå udtørrende renseprodukter til kroppen, men sørger tværtimod for at bruge nogle gode, fede renseolier eller vaskeprodukter, der ikke udtørrer.

Og så bruger jeg i perioder enten carbamid eller AHA eller en kombination. Disse billeder er fra et gammel indlæg, jeg lavede, men resultateterne står stadig ved magt og er i dag endnu pænere. Her har jeg i et par måneder brugt først 8 % AHA (det var et Paula’s Choice produkt dengang, i dag bruger jeg selvfølgelig vores egen, men det gør ingen forskel i praksis) og ovenpå det en 10% carbamid.

Før:

Keratosis Pilaros

Efter 8% AHA og 10% carbamidcreme i et par måneder:

Keratosis Pilaris efter

Jeg kan også finde på at bruge min Matas Fod- og Hælkur på overarmene, fordi jeg alligevel har den fremme hver aften, og så får jeg det gjort.

Har du røde knopper på armene eller andre steder?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
63 kommentarer
Rikke danielsen

Hej
Åh, hvorfor vidste jeg ikke over dette for 20 år siden?..startede med at benytte HTH Cremen for 14 dage siden til mig selv og min dreng på 8. Og jeg må sige, at det er bedste hudpleje råd, jeg nogensinde har fået!! Det hjælper både på mig og på min søn. Har stadig rødme og en del knopper, men huden er blevet så meget glattere og blødere. Tusind tak for info!
begejstret hilsen
Rikke

Trine

Jeg ved godt, at indlægget er ved at være gammelt, men prøver lykken alligevel!
Jeg har besluttet at jeg nok snart er nødt til at afprøve hth cremen. Men ved i hvordan den fungerer med selvbruner? Tænker om det evt. giver plamager 🙂

Line

Tak for endnu et fantastisk indlæg! Kender I til Avene creme Akerat? Og indholdet? For den promoverer sig på at være til keratosis pilaris 🙂

Dorte

Hej – nu er jeg klar til at få gjort noget ved mine knopper! Jeg vil nok prøve HTH/carbamid først og bagefter måske PC’s bodylotion. Er der større chance for virkning ved at hoppe direkte til PC?
Jeg vil lige høre, om man SKAL huske at bruge solcreme, når man bruger de her cremer (inkl. PC’s Weightless Body Treatment with 2% BHA)? Hvis ja, kan man så nøjes med at bruge det mod Keratosis Pilaris om vinteren, sådan at man ikke skal huske på solcremen ved den midste lille stråle på armene om sommeren eller skal hud, der har været i kontakt med de her stoffer, altid beskyttes selv om behandling er sket uger/måneder før??
På forhånd tak for hjælpen – og tak for en vildt go’ blog.

Katja Moikjær

Kære Dorte
Jeg vil klart starte med en gang HTH, som de har i Normal. Det er der en virkelig god chance for hjælper, og det er både meget billigere og nemmere at få fat i.
Start med det nu, så kan vi udskyde problemet med solcreme et godt stykke tid endnu. Men hele sommeren skal du naturligvis beskytte dig mod solens stråler lige meget om du bruger nogle af disse cremer eller ej. Du får mig ikke til at sige andet 😉
Kh. Katja

Sascha

Hej.
Jeg har nu købt carbamid creme 5% og HTH creme, og håber virkelig at det vil hjælpe 🙂
Når man nu bruger det sammen, som i skriver der er godt at gøre, hvordan så?
Skal man bruge dem sammen? Og i såfald hvilken smørre man på først?
Eller skal man bruge den ene til morgen og den anden til aften? 🙂 🙂

Katja Moikjær

Brug det både morgen og aften. Rækkefølge og hvordan gør ikke så meget. Gør det, du bedst kan lide :))

Kathrine

Må man godt bruge HTH creme i ansigtet? Har carbamid lotion fra Matas som jeg bruger til min brystkasse, og her til vinter har knopperne desværre ogås bevæget sig op til kinderne. Damen i Matas nævnte dog, at jeg ikke måtte bruge carbamid lotionen i ansigtet? Gælder det ogås for HTH cremen eller hvordan? 🙂

Katja Moikjær

Kære Kathrine. Du kan sagtens bruge HTH creme eller carbamid creme i ansigtet. Hvorfor ekspedienten har frarådet det, ved jeg ikke? Kh. Katja

Maria

Hej,
Har i nogle gode tips til en creme der kan hjælpe hvis man er bosat udenfor Europa (så den evt kan købes på nettet)? Jeg døjer lidt med den slags knopper på kinder, overarme og baller (kan det passe?)
Venlig hilsen

Helene Randløv

Hej Maria
Der findes creme med Carbamid/urea eller en smule frugtsyre fra mange forskellige mærker. Kig eventuelt på apoteket i det pågældende land eller kig på Apo-Rot.
Kh. Helene

Anette

Kan det passe at det er de knopper som man kan presse en lille hvid “orm” ud af?

Helene Randløv

Nej, det lyder som en talgknop, som du i øvrigt bør holde fingrene fra.

Annita

Ved I om de er stoppet med at sælge hth i normal? Kan overhovedet ikke finde det mere. Kender I andre steder man kan købe den?

Helene Randløv

Hej Annita
Sidst jeg var i Normal, var der HTH… Skriv til Normal og spørg, det ville jeg gøre. Find den eventuelt her: https://www.med24.dk/personlig-pleje/hudpleje/kropspleje/bodylotion/hth-original-body-lotion-400-ml
Kh. Helene

L

Jeg har det på den nedre del af armene efter albuen samt henover brystpartiet 🙁

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *