Keratosis pilaris – røde knopper på overarme, lår og kinder

21.10.15
Keratosis Pilaris kollage

Keratosis Pilaris kollageOver halvdelen af os har dem, men de færreste ved hvorfor eller hvordan man fjerner dem. De røde knopper på bagsiden af overarmen hedder keratosis pilaris og er en så almindelig hudlidelse, at det næsten er mere reglen end undtagelsen.

Mange af os har også de små røde knopper nederst på kinderne og på lårene.

På lårene kan de næsten ligne knopper efter barbering. På kinderne er der måske kun en antydning af rødme og ujævnhed. Og på overarmene har vi næsten vænnet os til at de er.

Hverken talgknopper eller bumser
Navnet er keratosis pilaris, og nej det er IKKE talgknopper eller bumser for den sags skyld. Det er et tilbagevendende emne her på bloggen simpelthen fordi det er et af de mest efterspurgte og læste.

Problemet hænger sammen med tør hud og opstår, når hudceller ophober sig i hårsækkene i stedet for at blive afstødt. Den gode nyhed er, at du faktisk kan gøre noget. Du kan ikke helbrede lidelsen, der er kronisk. Men du kan lindre den.

Lidelsen forværres som sagt af tør hud. Så pas godt på din hud og især hvad du vasker den med. Undgå udtørrende renseprodukter og kropsvaske. Og lad være med at tro, at du kan skrubbe dem væk, hvis du bare skrubber hårdt nok. For det kan du ikke. Pas på huden og undgå at udtørre den – især nu hvor kulden sætter ind.

Produkter med velegnede syrer i kan opløse de tørre og døde hudceller, som skaber problemet. Flere produkter er velegnede, og den bedste kombination for netop dig kræver lidt eksperimentering.

Carbamidcreme
Carbamidcreme på 10% er den billigste og lettest tilgængelige løsning. Du kan købe det på apoteket eller i Matas, og det virker. Du kan med fordel kombinere Carbamidcreme med den AHA eller BHA peeling til ansigtet, som du garanteret har stående derhjemme i forvejen, hvis du er fast pudderdåserne-læser. (Brug Carbamid-cremen øverst) Matas Fod- og Hælkur er basalt set en carbamidcreme med 25% carbamid og også brugbar – men start lidt forsigtigt. Det er en høj koncentration.

HTH Creme
HTH creme er en fremragende mulighed, der både indeholder carbamid og AHA i form af mælkesyre. Fremragende fordi den kombinerer AHA og carbamid i et produkt og er så billig. AHA-holdige produkter er normalt noget dyrere pr. ml. og hvis du skal smøre det på armene, så kan det være en noget dyr affære. HTH Original Creme koster derimod cirka 40 kroner for 100 ml. og kan i mange tilfælde hjælpe på Keratosis Pilaris problemet. Du kan også bruge HTH Lotion.

AHA
Hvis Carbamidcreme eller HTH Creme ikke er nok, så kan et produkt med glykolsyre være effektivt. Især hvis du kombinerer det med Carbamidcreme. Vores AHA-Peeling kan bruges eller nogle af de andre gode produkter med AHA, der findes.

BHA
Salicylsyre (BHA) bliver ofte anbefalet af hudlæger, men personligt har jeg selv haft bedre erfaring med AHA. Det er bestemt et forsøg værd – især hvis du i forvejen har et salicylsyreprodukt til ansigtet stående derhjemme. Vores egen T-zone Peeling kan bruges eller Paula’s Choice.

Hudlæge
Hvis ingen af de ovenstående råd virker, og du er meget hårdt ramt, så kan en hudlæge også være aktuelt i svære tilfælde.

Før- og efter billeder
Jeg har tidligere været temmelig hårdt ramt, men det er i dag blevet meget bedre. Først og fremmest er jeg blevet meget bedre til at undgå udtørrende renseprodukter til kroppen, men sørger tværtimod for at bruge nogle gode, fede renseolier eller vaskeprodukter, der ikke udtørrer.

Og så bruger jeg i perioder enten carbamid eller AHA eller en kombination. Disse billeder er fra et gammel indlæg, jeg lavede, men resultateterne står stadig ved magt og er i dag endnu pænere. Her har jeg i et par måneder brugt først 8 % AHA (det var et Paula’s Choice produkt dengang, i dag bruger jeg selvfølgelig vores egen, men det gør ingen forskel i praksis) og ovenpå det en 10% carbamid.

Før:

Keratosis Pilaros

Efter 8% AHA og 10% carbamidcreme i et par måneder:

Keratosis Pilaris efter

Jeg kan også finde på at bruge min Matas Fod- og Hælkur på overarmene, fordi jeg alligevel har den fremme hver aften, og så får jeg det gjort.

Har du røde knopper på armene eller andre steder?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
63 kommentarer
Mette

Godaften. I skriver at man skal sørge for at undgå udtørrede kropsvaske og rensepeodukter. Men hvordan ved man, om det vaskeprodukt man bruger er udtørrede? Skulle man kunne mærke det, efter badet? Eller er det ved at kigge på ingredientslisten?
Og hvad skal man gå efter/kigge efter, som er godt og ikke udtørrer huden?
Jeg ser frem til jeres svar 🙂
Hilsner
Mette

Lisbeth

Jeg har i årevis døjet med samme problem, men bruger nu HTH lotion på armene hver morgen og om aftenen smører jeg godt med Tromborg Aroma Therapy Face & Body Oil Lavender-Rose. Det har næsten fjernet problemet helt.

Laura

Hej Pudderdåser! Tak for verdens bedste skønhedsblog 🙂
Jeg er lige begyndt på Isotretionin-kur (A-vitamin-kur mod Acne), og frygter virkelig hvad der kommer i fht. tørre læber, hud og øjne.
Jeg vil høre hvad I tænker om, at bruge jeres alt-i-en-creme til kuren? Så vidt jeg kan læse, er den et ret godt bud? Måske kender I nogen, der har erfaring?
Jeg plejer at bruge Jane Iredales faste mineralpudder (den eneste, der kan dække min acne nogenlunde), men med tørre pletter, er det vidst ikke længere en god idé. Har I et forslag?
Beklager den lange smøre, jeg håber I har tid til at svare. Rigtig god dag fra Laura!

Katja Moikjær

Hej Laura
Jeg har ikke hørt nogle erfaringer (endnu) fra nogen, der har brugt den. Det er en fed creme, uparfumeret, mild, så den burde fungere. (Du skal endelig undgå AHA og T-zonepeelingen, ikke?) Der er også nogle erfaringer om andre produkter, hvis du læser i kommentarfeltet her: https://pudderdaaserne.dk/2012/06/17/sporg-pudderdaserne-3/
Kh. Katja

Laura

Tusinde tak for dit svar! 🙂
Jeg har læst indlægget, du linker til og det er bestemt også brugbart. Jeg vil prøve jeres creme og holde mig væk fra AHA og peeling 🙂
Rigtig god aften!

Anne Sofie

Jeg har for år tilbage selv været på den kur (og den hjalp!!).
Jeg brugte fedtcremen fra a-derma med virkelig god effekt. De

Amalie

Da jeg havde problemet, oplevede jeg især at regelmæssig skrub med en hamphandske hjalp helt vildt! Klart er det vigtigt med fugt, men at skrubbe igennem med sådan en handske inden badet, har især hjulpet mig 🙂
En hamphandske kan f.eks. fås i Matas eller Helsemin

Karina

Hej,
Jeg er lidt i tvilt ang. cremer til ansigtet.
Jeg har læst indlægget ang vaskeolier, men kan ikke helt blive klog på hvilke cremer der er gode at bruge i forbindelse med dette? 🙂

Katja Moikjær

Snakker du om cremer, der virker mod Keratosis Pilaris eller hvad spørger du til her?

Nanna

Kan carbamidcreme hjælpe mod indgroede hår?

Nanna C. J.

Det er egentlig indlægget ret uvedkommende, men fordi I anbefalede carbamidcreme til tør hud snakkede jeg med vores læge omkring det til min datter, som lider af børneeksem. På mindre end 5 dage, hvor jeg har smurt hende ind i det, er eksemen væk. 🙂 tusind tak for at I fik den idé i mit hoved, efter jeg har prøvet diverse dyre cremer. 😀

Ditte

Hej dåser 🙂 Jeg døjer med uren hud på ryg og bryst efter p-pille stop. Nu er det snart et år siden jeg stoppede på p-piller og jeg synes heldigvis endelig at få pænere hud 🙂
Her om vinteren får jeg altid mere tør hud end ellers, så jeg har købt Matas carbamidcreme. Men kan det passe at den “provokerer” min hud og giver mig mere uren hud? Lige da jeg startede med at bruge t-zone peeling i ansigtet, blev min hud grimmere inden den blev pæn – men det er da ikke det samme som carbamidcreme??? Men det kunne da være dejligt, hvis carbamidcremen kunne “rense” eller hjælpe min hud lidt på ryg og bryst, for t-zone peelingen er desværre lidt for dyr for mig til at jeg kan bruge den der også 🙂
Tak for en god blog hvor jeg altid kan finde gode råd og vejledning!!

Katja Moikjær

Hej Ditte. Carbamid er faktisk også en slags syre. Det er urea. Det er urinstof. Og det virker også mildt eksfolierende. Så i teorien er det muligt. Det er naturligvis også muligt at der er et andet indholdsstof i carbamidcremen, der gør det.
Carbamid er kun meget lidt eksfolierende i så små doser og har næppe nogen effekt på urenheder. Hvis du leder efter en billig bodylotion med lidt syre i, så prøv i stedet HTH: https://pudderdaaserne.dk/2014/01/14/her-kan-du-kobe-hth-billigste-kemiske-peeling-i-dk/
Den ER til tør hud og indholder en blanding af lidt AHA og carbamid. Så den kan helt sikkert giver en pænere hud på kroppen.

Jeanet

Jeg vil gerne lige nævne, at Carbamid cremen, må man højst bruge som en kur på f.eks. en mdr, da det er meget hårdt for huden og ligesom virker “ætsende” eller hvad man kan kalde det.
Jeg havde mange problemer med de skide knopper, og jeg er næsten dem helt kvit efter, at jeg tog til lægen og fik det diagnosticeret. Hun sagde netop brug Carbamid Creme i 1 mdr. Jeg købte så den 10% Carbamid creme, da jeg var virkelig frustreret over de skide knopper og nu skulle det altså være. Jeg er dem nu helt kvit – har enkelte tilbage, men meget begrænset ift. før. Men husk de gør altså din hud tyndere, så du må ikke bruge cremen fast. 🙂

Jeanet

Iøvrigt forebyggende sagde min læge, at man skulle sørge for at drikke godt med væske og dagligt bruge en fed creme. 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *