Tirsdagstip: Vask dit hår

30.06.15
Sephora tørshampoo

Sephora tørshampoo

Jeg læste for et par uger siden et tip i et dansk dameblad om at springe hårvasken over. I samme tip stod der, at på 3. dagen var ens hår allerlækrest.

Den dag var det netop 3 dage siden, jeg sidst havde været i bad, da jeg kiggede mig i spejlet var mit normalt afblegede blonde hår næsten mørkebrunt af fedt. Spidserne var tørre af den tørshampoo, jeg dagen før havde forsøgt at genoplive det med, mens resten af håret var totalt tynget af fedt. Allerlækrest? Think not!

Der findes et utal af bevægelser og teorier om, hvordan man bør behandle sit hår. Curly girl, no poo, low poo med flere og fælles for de fleste er, at shampoo er blevet noget skidt. Og ja, hvis du har tykt hår langt ned af ryggen med massevis af krøller, så kan der være god mening i at skære ned på mængden af hårvask.

Men husk lige på, at de fleste af disse smarte tilgange til hårvask og hårpleje stammer fra verdensdele, hvor folk har et temmelig anderledes hår end den gennemsnitlige skandinav.

Der er en væsentlig forudsætning, der er vigtigt at få på plads her: Hovedbunden producerer den mængde fedt, vores hormoner bestemmer, at den skal. Du kan ikke påvirke fedtproduktionen udefra med hverken mere eller mindre hårvask.

Det, du derimod kan, er at hjælpe dit hår til at opsuge det fedt, som hovedbunden producerer. Og det er det, man for eksempel kan bruge en naturhårsbørste til.

Men et væsentlig kriterie for succes med færre hårvaske kræver ligesom, at der er noget hår at opsuge fedtet i.

Afhænger af hårtypen
Når det kommer til valg af hårpleje, hårprodukter og strategi for hårvask, så er det 100 procent afgørende, hvilken type hår man har. Har du tykt, krøllet hår skal du vælge en strategi. Har du tyndt, klassisk skandinavisk, fint hår skal du næppe vælge den samme.

Jeg plejer at sige, at der ikke findes dårlige hårprodukter derude. Der findes kun dårlige match. Og man kan sige lidt det samme om hårvask. Lyt til dit hår, mærk efter din hovedbund – hvordan føles den?

Jeg har meget fint og tyndt hår i pagelængde. Det er så tyndt, at hvis jeg sætter det i en hestehale, så bliver det nærmere en pisk.

Det er en rigtig dårlig idé for folk som mig at springe flere hårvaske over. For der er ikke nok hår til at opsuge det overskydende fedt. Og nej, man kan ikke bare afvænnne håret. Jeg har prøvet i mine unge dage gennem endeløse måneder med fedtet hår – det virker bare ikke.

Kribler det i hovedbunden?
En fedtet og snavset hovedbund er et sandt paradis for svamp og andre ubudne gæster i hovedbunden. Hvis du ikke vasker hår ret tit, og din hovedbund er begyndt at klø, få knopper, slå ud eller lignende, så er det en rigtig god idé at skrue op for antallet af hårvaske igen.

For mit eget vedkommende får jeg hovedbundsproblemer, hvis jeg der går 3-4 dage mellem hårvaske, hvilket der altså har gjort her i tvillingeland i starten.

Tørshampoo er ikke shampoo
Jeg elsker tørshampoo. Det redder mig gang på gang, når jeg skal fake, at jeg har styr på det, trods tvillinger og manglende tid til bad. Men det er ikke godt for hovedbunden.

Tørshampoo består af alkohol og andre udtørrende stoffer, der løfter fedtet fra håret. Det udtørrer både hår og hovedbund. Det er IKKE et plejeprodukt eller en shampoo. Det er et stylingprodukt. Et absolut uundværligt et, når man har travlt, ja, men bestemt ikke sundere for hovedbunden, tværtimod.

Vask håret grundigt
Når du springer en hårvask over og som jeg bruger godt med ekstra tørshampoo og stylingprodukter for at camouflere det, så er det ekstra vigtigt at vaske håret grundigt. De allermildeste sulfatfrie shampooer kan ikke klare den opgave. Vær ekstra opmærksom på, om du får vasket håret grundigt nok og husk at vaske det to gange. Er det gået galt og har du fået problemer med hovedbunden, så er Purely Professional Shampoo 4 fantastisk. Til almindeligt fedtet hår er jeg blevet rigtig glad for Redken Scalp Relief Oil Detox Shampoo.

Der er forskel på hår
Bare husk, at der er forskel på hår. Så når du undrer dig over, at din hovedbund kribler på 3. dagen, og du ligner en med halvvådt hår i stedet for en med det der lækre hår, du var blevet lovet, så overvej om ikke netop dit hår og din hovedbund har bedre af en ekstra hårvask end af endnu en omgang med tørshampooen.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
34 kommentarer
Julie Fønskov

Det er godt nok lidt fedt at læse, når man har kæmpet hele sin ungdom for at forklare omverdenen, at det ikke er min skyld og forkert behandling, at mit hår er så fedtet, som det er, af natur. Jeg er helt korthåret nu og har været det i fem års tid, og jeg vasker det hver dag, simpelthen fordi det strikker og ikke er til at lægge ned, efter at jeg har ligget på det hele natten. Men i mine folkeskole- og gymnasieår, da jeg sidst var langhåret, måtte jeg høre på adskillige frisører, der fortalte mig, at jeg “bare brugte en forkert shampoo”, hvis det fedtede så meget, som jeg fortalte. Blev også opfordret til bare at give det fjorten dage, uden hårvask – så ville de blive selvrensende. Det pissede mig simpelthen grænseløst af at høre på folk, der ikke skulle deale med mit tynde hår (som allerede på andendagen så gennemblødt ud af fedt) fortælle mig, at det var mig egen fejl.
Jeg vasker (og har altid vasket) mit hår hver dag, og det er (og har altid været) lækkert og sundt alligevel 🙂

Heidi

Jeg kan bare ikke lade være med at tænke på.. For 50 år siden giggik man da ikke rkndt med konstant fedtet hår? Og så vidt jeg ved stod den da højst på en ugentlig hårvask den gang. Føler tit at vores vaner og deraf behov er en følge ef et forbrugersamfund. Meget hippie-agtigt kommentar – men btw elsker jeg stadig jeres blog (:

Mette

Jo, for 50 år siden var håret lige så fedtet, hvis ikke man vaskede det. Der er ikke noget, der har ændret sig. Man havde også tørshampoo den gang, men det var endnu værre for håret – nogen gange kunne det fedte det mere end affedte.
Mange brugte hårlak og creme for at få håret til at sidde og tro mig, håret var selvsiddende efter en hel dag med oppumpet frisure 😉

Pia Nørmøllr

Jeg har et kraftigt og langt hår, der fedter præcis 24 timer efter en hårvask. Og jeg har ligeledes skullet høre diverse kloge frisører fortælle mig, at hårvask hver dag, blot “vænner” mit hår til at skulle fedte, hvorefter de har solgt mig en dyr shampoo, som var så mild, at den ikke kunne vaske fedtet ud. Nu venter jeg mit 3. barn, og for mig har mønsteret været det samme ved alle mine graviditeter: mit hår bliver ikke fedtet og jeg får ingen hudorme/bumser! Til gengæld får jeg afsindig tør hud, især på mine fødder:-) Så jeg tilslutter mig totalt teorien om, at det er din hormonbalance, der er afgørende for, hvornår dit hår fedter. Og forresten var mine forældre børn for 50 år siden. Min mor havde et langt og kraftigt hår, som hun kæmpede med var fedtet. Dengang redte hun store mængder at tørshampoo i det. Med udtørret hårbund til følge;-)

Line Jensen

Jeg har også hørt at blande lidt natrium i sit shampoo skulle virke til at det fedter mindre, da det fjerne silikonen, som der er i mange shampooer og som sætter sig på håret, har prøvet det og synes det hjælper, det skal dog kun gøres af og til 🙂

Katja Moikjær

Natrium i shampoo? Det har jeg aldrig hørt om. Hvordan skulle det kunne opløse silikonen? Desuden er natrium eksplosivt ved kontakt med vand, så det lyder som en rigtig dårlig idé 🙂

Anna

Jeg har tykt, krøllet hår, som bare tørrer ud ved at se på en shampoo. Mit hår og min hovedbund kan slet ikke have det. Jeg vasker med balsam og har lidt plejende styling i og jeg bruger kun en sulfat- og silikonefri shampoo hver 14.-30. dag(Kiehls Argan shampoo er fantastisk her).
Min frisør siger at jeg har det mest velplejede, krøllede hår, som hun overhovedet har set :joy: og sidst jeg så hende røg der kun 1 cm, selvom det var 6 måneder siden jeg sidst så hende :grinning:

Camilla

Om man vasker hver dag eller 1 gang om måneden… Er det ikke en personlig sag? Så længe håret ikke er fedtet – eller endnu værre lugter af “gammelt” hår.
Det er dejligt at se mange former for hårvask og metoder fortalt. Jeg er blevet inspireret!
Jeg har selv prøvet at vænne mit hår til vask hveranden dag. Men eftersom jeg vågner med regulært svedigt uredeligt rodet morgenhår hver dag, har det ikke været et realistisk projekt.
Indenfor den sidste måned, har jeg dog pludselig ikke behøvet at vaske mere end hver 3. dag! Nu skyller jeg bare håret.
Om det er hormonbalancen, en ny frisure eller skiftet til en kendt og en ukendt shampoo i skøn forening ved jeg ikke. Det er dog nemmere!!
Lad der være plads til alle rutiner – man kender vel selv bedst hårets behov…

Heidi

Jeg har ekstremt(!!!) tykt hår, og for at få det til at være medgørligt, bliver jeg nødt til at lade det være det meste af tiden. Jeg bruger kun olie i spidserne, eller en leave-in hårkur, og så vasker jeg det højst 2 gange om ugen, men helst kun en enkelt.
Min bedstemor siger, jeg har samme hår som hendes bedstemor, der var cherokee-indianer (de havde åbenbart vildt tykt hår). Hun børstede kun sit hår med en slags BB børste, og vaskede det med vand og tea tree oil. Jeg har ikke prøvet det, og ved heller ikke helt om jeg tør vaske mit hår på den måde 😉

Kitty

Ville så gerne fordi man undgår en kæmpemæssig mængde af mystiske stoffer forsøgt no poo,og low poo uden held savner min shampo,og balsam savner hår der ikke er filtret,men blødt,og ikke knækker,når jeg reder det igennem,og er så fedtet,at det skal samles i en klumpet tot bagi(STRAKS EFTER BAD)det går ikke kan ikke bevæge mig rundt sådan…..måske prøver jeg på et tidspunkt senere hen mit nuværende hår har været afbleget,og farvet med hårfarver min bund er dog på vej ud får jeg en dag mit naturlige hår helt tilbage prøver jeg måske igen?det irriterer mig frygteligt,at måtte give op,men det er ikke en rar følelse…..

Helene Randløv

Kære Kitty
Det er en RIGTIG dårlig idé at lade være med at vaske håret, så jeg synes da bare, du skal se at komme i gang.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *