Tirsdagstip: Sådan holder du din makeup ren

07.04.15
Pudderdåserne pensler

Pudderdåserne pensler

Der er næppe nogen af vores læsere, som aldrig har hørt, at man skal huske at vaske sine pensler. Men hvor ofte renser du din makeup? Det er desværre ikke nok, at du sorterer samlingen jævnligt og sørger for at smide det ud, der er blevet for gammelt. Du skal også sørge for at holde en ordentlig hygiejne i forbindelse med dine produkter. Sørg for at du altid har rene hænder, når du bruger din makeup, det får du bedst med håndsprit. Vask tasken du har produkterne i, sørg for at bordet, du sidder ved, er rent, og del aldrig dine produkter med andre!

Forøg holdbarheden
Der er virkelig mange, som undrer sig over, at cremede øjenskygger, eyelinere og alt mulig andet semicremet tørrer ud. Det gør det naturligvis, når det bliver eksponeret for luften. Og langt de fleste, jeg kender, lader produkterne stå uden låg fra det tidspunkt, hvor de skal bruge dem, og indtil de er helt færdige med at lægge makeuppen.
Lad være med at pumpe luft ned i din mascara, når du skal have børsten ind i beholderen. Det undgår du ved at skrue børsten ind i beholderen i stedet for at skubbe eller presse den ind. På den måde undgår du i langt højere grad at stå med en udtørret mascara. Og skulle det ske at din mascara tørrer ud, inden de tre måneder den kan holde sig, så betyder det, at den skal smides ud. Lad for dine øjnes skyld være med at hælde alt mulig mærkeligt ned i mascaraen i håb om at få det sidste ud!

Forholdsregler
Der er mange måder at holde dine produkter rene og herunder kan du læse min måde. Det er ikke nødvendigvis sådan, du skal gøre, men overvej i det mindste, hvordan du har tænkt dig at gøre.
Hvis dine produkter skal bruges på andre end dig selv, skal du huske at lade være med at bruge fingrene og selvfølgelig bruge engangsbørster og applikatorer, altid have rene pensler og have en spatel ved hånden til alle de cremede produkter.

Sådan holder du din makeup ren
Herunder gennemgår jeg alle de ting, jeg selv renser, de ting jeg ikke har nævnt, smider jeg med stor sandsynlighed ud. Hvis du undrer dig, så spørg endelig! Det kan jo være, at jeg har glemt noget! Det er ikke spor spændende eller hyggeligt at rense alt makeuppen på en gang, derfor er det en rigtig god idé altid at have styr på hygiejnen.

  • Produkter med applikatorer (for eksempel mascara, lipgloss, øjenskygge, primer og concealer): De produkter, du bruger direkte på huden, kan generelt ikke holde længere end seks måneder. Vil du forlænge holdbarheden, skal du aldrig bruge applikatoren eller børsten, brug i stedet en ren spatel, engangsapplikator eller børste, hver gang du bruger produktet.
  • Flydende eller cremede produkter (for eksempel foundation, øjenskygge og cremeblush): Alle beholdere med pumper renser jeg ved først at tørre dem af med en serviet med sprit, derefter trykker jeg et enkelt eller to portioner ud, og derefter spritter jeg pumpen af igen.
    Er det en flaske du hælder af, er det vigtigt ALDRIG at røre med fingrene eller med en pensel. Tag i stedet en serviet med sprit på, hvis den skal tørres af, sådan at der ikke kommer produkt i gevindet i låget.
    Til krukker eller kompakte produkter bruger du igen aldrig fingrene og heller ikke de tilhørende genanvendelige svampe eller applikatorer. Til denne type produkter kan du med fordel have en sprayflaske med alkohol, som du kan spraye på. Inden du gør det, er det dog en fordel at skrabe det øverste lag af med en ren kniv.
  • Sticks og blyanter (for eksempel primer, øjenskygge, blush, eyeliner, foundation, concealer og læbestift): Bruger du produktet direkte på huden er det vigtigt at rense det efter brug. Er det en blyant, kan du lige stikke den i blyantspidseren og dreje et par omgange, er det en læbestift kan du tage en serviet med alkohol på og tørre det øverste lag af. Du kan også holde toppen eller spidsen af produktet i alkohol i cirka tredive sekunder og derefter tørre produktet af med en serviet.
  • Pressede og løse pudderprodukter (for eksempel pudder, blush, highlighter, bronzer og øjenskygge): Sørg for at bruge rene pensler og applikatorer til samtlige af dine pudderprodukter, men især de løse da de ikke i samme udstrækning kan renses. Hold altid paletter og beholdere rene for støv og andet skidt.
    Når de pressede produkter skal rengøres grundigt, kan du skrabe det øverste lag af med en ren kniv, pas på du ikke presser for hårdt, da produktet kan knække. Derefter er det en god idé at spraye med en forstøver med alkohol.

Det er som sagt sådan, jeg gør… kan du nogle andre gode metoder, må du endelig dele dem herunder. Det alkohol du bruger skal være omkring 70 %, så det nytter ikke at købe en flaske vodka eller snaps i supermarkedet. Sørg for at købe noget, som kan bruges i køkkenet, og sørg altid for, at det er helt fordampet, inden du bruger din makeup igen.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
HeLene

Hvad hedder den type alkohol man kan bruge specifikt? Isopropyl alkhol ved jeg Matas har, kan man bruge den?
Giv gerne forslag på et eller flere specifikke produkter. :grinning:

Julie

Jeg anvender både decideret makeup spray rens men bruger også lidt isopropyl alkohol. Vær dog obs på at sidstnævnte tager ret meget af duften af fx Too Faced chokolade produkter (bronzer og øjenskygger) så der bruger jeg makeup spray .

Christina Frederiksen

Hejsa
Sådan en vejledning har jeg virkelig manglet. Jeg vil også gerne have svaret på det spørgsmål, der allerede er stillet om specifikke produkter, men jeg har også to andre spørgsmål.
1. Til cremede produkter i krukker skriver du: Til denne type produkter kan du med fordel have en sprayflaske med alkohol, som du kan spraye på.
Vil det sige, man spayer det på og lader det side og efter et par minutter bruger produktet uden at fjerne noget?
2. Hvad med løs mineral forundation. Jeg har i flere vejledninger læst at man skal putte den løse pudder i låget og så køre sin pensen rundt i det, tappe overskydende af og så påføre. Det gør man jo så flere gange efter hinanden. Så skal man vel rengøre låget jævnligt eller?
Hilsen Chrsitina

Stine

Jeg er ikke uddannet indenfor bakteriefeltet, men jeg synes det virker lidt overdrevent med sprit og alkohol og rengøring af selve produkterne, når man kun bruger dem selv. Bakterier er alle vegne og nogle er gode og andre er skidte (og generelt synes vi de er klamme), men de er vel først og fremmest problematiske for alvor hvis de kommer ind i kroppen via sår i huden og munden, og kroppen ikke kan bekæmpe dem? Men vores krop er jo ret sej til den slags :-). Og kan bakterier overhovedet overleve i en øjenskygge eller en pudderrouge – og kan en øjenskygge og en pudderrouge overleve alkohol og sprit? Måske det er nemmest at være ignorant på dette område som jeg er ;-); Jeg stoler på producenternes holdbarhedsanvisninger, vaske hænder og pensler, gør rent hver uge og bruger ellers min sunde fornuft (Sønnens bumser har deres egen concealer fx). Det er gået meget godt de sidste mange år, altså af hvad jeg ved af…

Julie

Kan klorhexidin bruges? Kunne man lave sin egen spray rens med det? Til mellem de større rengøringer af penslerne, fx lige spraye en gang eller to hver dag og tørre af i en serviet, efter at have påført make up, så man begrænser mængden at makeup der sætter sig i børsten?

Helene Randløv

Hej Julie
Jeg tvivler stærkt på, at det er godt for hårene i penslerne og i øvrigt mener jeg at kunne huske at det skal have tid til at virke. Så spray vil ikke være optimalt. Sprit er et bedre alternativ: https://pudderdaaserne.dk/2015/09/06/top-3-kvik-rens-af-pensler/
eller du kan rense dem med rensevand/micellar water, som vi anbefaler her: https://pudderdaaserne.dk/2020/02/17/10-andre-ting-din-makeupfjerner-ogsaa-kan-bruges-til/
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *