Vask dine pensler: En vejledning

25.10.10
Foto: www.kosmetikan.se

Gode pensler holder næsten evigt med den rette pleje og pasning. Nogle af mine pensler er over 15 år gamle og bortset fra at nummeret og navnet er slidt af, kan man ikke se de er brugt. Det er vigtigt både for penslerne og din hud, at hygiejnen er i orden. Bakterierne hober sig op i penslens hår, hvad enten de er syntetiske eller naturlige eller om de er i brug dagligt eller kun en gang i mellem.

Penslerne skal helst vaskes en gang om ugen for at holde denne bakterievækst nede. Hvis du kun bruger penslerne en gang i mellem, kan du eventuelt nøjes med hver 14. dag. Man kan efterhånden købe rensevæske til penslerne hos mange forskellige mærker og det er en udmærket løsning en gang i mellem, men det kan ikke afløse vask med vand og shampoo.

Som knitrende sengetøj
Jeg skal være den første til at indrømme at jeg synes det er virkelig kedeligt og langsommeligt at vaske pensler. Jeg hader også at skifte sengetøj, men fornemmelsen af det knitrende rene linned er næsten fortryllende. Den fornemmelse elsker jeg og det er samme følelse jeg har med rene pensler.

Jeg har forsøgt at skrive en vejledning, som måske kan lette vasketjansen lidt. Om ikke andet kan du glæde dig over at dine pensler bliver fine, holder længere og at din hud ikke får mærkelige reaktioner på grund af en skønsom blanding af diverse produkter, hudceller, fedt fra huden og bakterier. Penslerne skal også vaskes, inden du bruger dem første gang, da der både kan være farve og kemikalierester i penslens hår.

Jeg foretrækker at bruge en mild uparfumeret (og ikke alt for plejende) shampoo i pumpeflaske, mest fordi jeg ikke gider at fedte rundt med våde hænder og en halvfyldt flaske. Hvis shampooen er for plejende føles penslerne ikke rene, hvorfor balsam heller ikke er velegnet, med mindre du har renset penslerne i ren sprit som er ekstremt udtørrende.

Pas på skaft og limning
Penslens skaft og limning (inde under metallet) som holder hårene på plads skal holdes fri for vand under hele processen. Vandet opløser limen og du ender med en fældende og måske ødelagt pensel. Derfor er det vigtigt, at penslens hår bliver holdt nedad hele tiden, når de først er våde, så vandet ikke løber ned i limningen. Det er slet ikke nogen nem opgave at undgå dette, men gør det så godt, du kan.

  1. Tænd for vandet, det skal være behageligt varmt. Hold hånden ind under det rindende vand og lav en fordybning i håndfladen, så du samler lidt vand i hånden. Dyp penslens hår i vandet i fordybningen.
  2. Herefter tager man en ganske lille klat shampoo og skummer det op ved at køre penslen stille og roligt frem og tilbage (og fra side til side) i håndfladen. Undgå at bevæge penslen i cirkulære bevægelser.
  3. Når skummet ikke er farvet af produktet længere, kan du begynde at skylle penslen. Dette gøres ved først at skylle penslens hår under rindende vand. Sæben skal skylles helt ud af penslens hår. Jeg skummer op og skyller, indtil det slet ikke skummer mere.
  4. Nu er penslen ren og skal tørres. Jeg starter med at slå/slynge vandet ud af penslens hår, som man gør med en opvaskebørste. Derefter har jeg et rent og tørt håndklæde parat, dette bruges til først at tørre skaftet og ?pudse? metallet, dernæst tørre jeg penslens hår ved at køre penslen forsigtigt frem og tilbage på håndklædet. Til sidst former jeg penslens hår til dets oprindelige form og lægger den til tørre på et håndklæde. Igen er det vigtigt at penslen ligger lidt skråt, så dens hår er nedad.

Pensler med cremede produkter på
De pensler, som bliver brugt til cremede eller olieholdige produkter som læbestift og foundation, kan være svære at få rene. Her kan det være en rigtig god idé at tage en olie til hjælp, det kan sagtens være din olivenolie fra køkkenskabet. Selv bruger jeg mandelolie, fordi det er den, der er ved hånden ved vasken, hvor jeg vasker pensler. Når man bruger olie på sine pensler, er det vigtigt, at rækkefølgen er i orden.

  1. En lille sjat olie hældes ud på et stykke køkkenrulle og penslen køres stille og roligt frem og tilbage over papiret med olien på.
  2. Derefter skal shampooen direkte på penslen, dette er vigtigt for at olien kan blive opløst. Hvis du starter med at skylle penslen med vand, tager det rigtig lang tid og mange ganges vask at få penslen helt ren igen. Shampooen skal masseres godt ind i penslens hår, inden der kommer vand på og du fortsætter vasken som forklaret ovenfor under punkt to.

Har du vasket dine pensler for nylig?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
36 kommentarer
Mette

Tak for tippet, jeg må hellere komme igang med rengøring!
Kan man bruge neutral kropssæbe? – Eller skal det være shampoo? 😀

Katja Moikjær

Det kan du sagtens 🙂

Sara

Hej.
Jeg har i dag vasket en af mine børster (med sølv skaft) som jeg ikke har brugt i lang tid. Af en eller anden mærkelig årsag endte vandet med at blive helt sort og da jeg skulle tørre børsten var der også sorte pletter på papiret (skal dog siges at jeg ikke har brugt sort makeup). Jeg lagde desværre først mærke til dette til sidst og har derfor vasket mine andre børster i det samme vand.
Nu er jeg så bange for hvad det sorte kunne være og om jeg evt har “ødelagt” mine resterende børster ved at komme til at vaske dem i det sorte vand. Jeg har dog vasket børsterne mange gange efterfølgende, men er bange for at det stadigvæk kan fremkalde allergi el. lign.. Men samtidig er det mega øv at smide dem ud, da det er nogle dyre børster.
Hvad vil I anbefale?
Kan de stadigvæk bruges eller er jeg nødt til at smide dem ud (jeg har smidt den børste ud som er skyld i alt det her)?!

Katja Moikjær

Det lyder ikke godt… Hvilken pensel var det?
Jeg har ingen anelse om, hvad det kan være. Men jeg ville ikke være bange for at bruge de øvrige børster ud fra almindelig sund fornuft må det være nok at vaske dem igen.

Helene Randløv

Hej Sara
Det er med stor sandsynlighed restfarve fra hårene. Det behøver du ikke at være bekymret for, hvis du ikke har haft problemer med penslerne før.
Kh. Helene

Emma

Hejsa, jeg har set en del bloggere for nyligt som anbefaler at man bruger en elektrisk renser i stil af denne: https://perfect-body.dk/products/elektrisk-makeupborste-renser
Jeg er dog lidt i tvivl om det er bedre, da der måske er større chanche for at det kommer vand i limningen eller at limen går i stykker når den bliver drejet for hurtigt?

Helene Randløv

Hej Emma
Da de kom frem for et par år siden indkøbte vi straks en til test. Vores dom er, at de ikke er pengene værd. Det er meget lettere og hurtigere at rense penslerne i hånden.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *