Sådan beskytter du dit hår mod styling og føntørring

23.08.14
Varmebeskyttende sprays fra TRESemmé, GHD og Moroccanoil

Varmebeskyttende sprays fra TRESemmé, GHD og Moroccanoil

Styling og høj varme kan for alvor gøre skade på dit hår. Men de rette produkter og den rette teknik gør en stor forskel og korrekt føntørring kan faktisk være mindre skadeligt mod håret end at lade det lufttørre.

Beskyttelse mod glattejern og krøllejern
Glattejern, krøllejern og lignende produkter, der opnår meget høje temperaturer og kommer direkte i kontakt med håret gør stor skade på hårstrået. Ingen tvivl om det. Men med den rette viden i hånden, kan man gøre ting for at modvirke dette.

Mange stylingsprays og varmebeskyttelsesspray er baseret på alkohol, og det er meget nemt hurtigt at afskrive dem. De udtørrer jo håret!

Jeg afskrev selv hurtigt en række alkoholbaserede stylingsprays, men det viste sig at være en dårlig idé. For når vi har fingrene i glattejernet og krøllejernet, så er sandheden en anden. Her spiller vand nemlig en afgørende rolle.

I dette studie fra 2011 har en gruppe forskere sammenlignet effekten af at bruge et glattejern i hhv. vådt og tørt hår. Og mens glattejernet gør skade på begge typer hår, så giver det mere strukturet skade på det våde hår. Sandsynligvis på grund af den hurtige fordampning af vand, der sker i håret. Samtidig har de sammenlignet effekten af at bruge en “våd” spray uden alkohol og en “tør” spray baseret på alkohol. Og fordi alkoholen får vandet til at fordampe på forhånd, så har det en positiv effekt.

Alkoholbaserede varmebeskyttende sprays kan altså være at foretrække, når du skal krølle, glatte osv. med et glattejern, krøllejern eller lignende. Samtidig kan du skån dit hår ved ikke at bruge et glattejern i vådt hår.

I dette studie fra 2004 går forfatterne endda så vidt at argumentere for at med den rette teknik og beskyttelse vil brug af glattejern måske endda kunne gavne håret. Det afgørende er at bruge den rette teknik. De sammenligner flere forskellige måder at bruge glattejern på i hhv. vådt og tørt hår på og når frem til, at vis du styler dit hår med jævn varme, under moderat tryk kun og i kort tid, så får du færrest problemer.

Beskyttelse mod føntørring
Føntørring kan også skade håret, men her er billedet noget mere mudret. At lade sit hår lufttørre er nemlig heller ikke særlig godt for håret og slet ikke for hovedbunden. En fugtig hovedbund er en god grobund for skæl, svamp og lignende problemer.

En føntørrer på højeste varme rettet direkte på håret vil skade håret. Men i dette studie fra 2011, har nogle flinke forskere sat sig for at finde den blideste måde at tørre hår på. Og overraskende nok når de frem til, at det er med føntørrer. De har sammenlignet at føntørre hår på en afstand af hhv. 5, 10 og 15 cm. med at lade håret lufttørre og finder frem til at det blideste for håret er at bruge en føntørrer i konstant bevægelse på 15 cm. afstand. Det er da videnskab, man kan bruge til noget!

Jeg vil derfor også påstå, at du i den daglige hårtørring er bedst tjent med en varmebeskyttelse, der ikke indeholder alkohol. For her er der ingen grund til at udsætte dit hår for den ekstra udtørring.

Gode produkter varmebeskyttelse
De gode forskere har heldigvis også forsket en masse i, hvilke ingredienser der er effektive til at beskytte håret mod varmepåvirkningen fra styling.

Det er primært polymerer, der er interessante her. Der er rigtig mange af slagsen, de hedder noget med VP/acrylates/lauryl methacrylate copolymer, polyquaternium-55, PVM/MA copolymer, polyquaternium-28 og hvadharvi af en temmelig uoverskuelig bunke ingredienser. En anden populær ingrediens er hydrolyzed wheat protein polysiloxane copolymer, der også har dokumenteret effekt.

Lidt overraskende viser silikone sig at beskytte dårligt mod varmepåvirkning. Det er godt til at beskytte håret mod alt muligt andet, men desværre ikke lige mod varmen fra styling.

1.TRESemmé Heat Defence Styling Spray
TRESemmé Heat Defence Styling Spray er et godt og billigt bud på effektiv varmebeskyttelse uden alkohol. Den indeholder både føromtalte hydrolyzed wheat protein polysiloxane copolymer og et par andre polymerer, der virker. Den er let og behagelig at bruge ved føntørring og kan ikke rigtigt mærkes på anden vis i håret.

Koster 90 kroner for 300 ml. i Matas og større supermarkeder.

Matas Heat Protection Spray er et andet godt bud i samme kategori.

2. GHD Curl Hold Spray
GHD’s spray til at lave krøller med er alkoholbaseret og derfor velegnet til at bruge i tørt hår, når du bruger dit glattejern. Den indeholder et par gode polymerer samt en form for stivelse, der hjælper med at holde på krøllerne.

Normalpris er 239 kroner for 120 ml. hos frisøren. Den kan købes for omtrent det halve hos blandt andet lookfantastic.com.

3. Moroccanoil Heat Styling Protection
Præcis det samme kan jeg sige om Moroccanoil Heat Styling Protection. Den er tilgengæld komplet uegnet til føntørring af håret, som den ellers også påstår, den kan. Aldrig i mit liv har jeg haft så knitrende tørt hår. Som sagt gælder det om at vælge det rette produkt til det rette formål: Alkoholbaseret varmebeskyttelse når du bruger glattejern, krøllejern o.lign. og et alkoholfrit produkt, når du føntørrer.

Moroccanoils varmespray koster 219 kroner for 250 ml. lige meget hvor du køber den. Her hos Nicehair.

Almindelige stylingprodukter med beskyttelse – til almindelig føntørring er det selvfølgelig nemmere at hvad man nu end bruger som stylingprodukt også indeholder varmebeskyttelse. Det synes jeg i hvert fald, jeg føntørrer aldrig mit tynde hår uden en eller anden form for volumenprodukt. Mange reklamerer direkte med det som for eksempel GHD – kig efter ovenstående ingredienser.

Føntørrer og styler du dit hår? Hvordan prøver du at beskytte det imens?

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
39 kommentarer
Jannie

Hey Girls
Jeg er lidt forvirret.
Jeg har selv TRESemmé Heat Defence Styling Spray men nu hvor jeg lige fik linket mig herind i dette blog opslag kikkede jeg bag på den og der står da alkohol på min. Dog langt nede på listen…så det med at den skulle være alkoholfri forstår jeg ikke. Nu blev jeg lige så glad da jeg bruger den til føn og glatning.

Katja Moikjær

Hej Jannie. Hvilken Tres emme spray helt præcis? Min er nemlig alkoholfri? Send mig evt et link eller ingredienslisten. Men formularer ændrer sig. Hvor langt nede står alkohol? Så længe det ikke står blandt de fire første er det intet problem.

Mille

Kan i anbefale en til føntørring og en til glatning, hvor ingen af dem indeholder silikone ?

Katja Moikjær

Nej desværre. Alle dem jeg bruger indeholder silikone.

Mille

Jeg har mellemtiden fundet disse 2
abba thermal protect spray og CHI 44 Iron Guard Thermal Protection Spray.

Stine

Jeg er en af de glathårede, der pludseligt opdagede, at årene har givet mig lidt naturligt krøl! HURRA!!! Så frem med krøllecremen og føntørreren, og så fik jeg ENDELIGT lov at prøve at have krøl!
Men, men, noget skal jo være på tværs, og de forreste lokker vil simpelthen ikke, så nu har jeg stjålet min mors krøllejern.
Hvordan er rækkefølgen? Krøllecreme, føn og krøllejern eller krøllejern før føn?

Plattång Test 2018 → Hitta de bästa plattängerna (Bäst i Test guide)

[…] Det kan dock vara en djungel att hitta den produkt som passar bäst till ens hårtyp. Danska Pudderdåserne rekommenderar att man väljer en värmeskyddande produkt med hög koncentration av alkohol, […]

Glattejern Test 2018 → Se de bedste glattejern → (Testvinder Guide)

[…] et glattejern. Det kan dog være en jungle at finde det produkt, der passer bedst til ens hårtype. Pudderdåserne anbefaler, at man vælger et varmebeskyttende produkt med høj koncentration af alkohol, da det […]

Plattborste Test 2018 → Se marknadens bästa plattborstar (Bäst i Test)

[…] när man använder varma stylingredskap. Baserat på skönhetsexperterna från den danska bloggen Pudderdåserne och den norska kvinnotidningen KK har vi sammanställt en liten guide till hur du skyddar håret […]

Rettetang Test 2018 → De beste rettetangene → (Best i Test guide)

[…] fra rettetangen. Det kan derimot være vanskelig å finne et produkt som passer hårtypen din. Pudderdåserne anbefaler at du velger et varmbeskyttende produkt med høy konsentrasjon av alkohol, siden det […]

Rettebørste Test 2018 → Oversikt over de beste rettebørstene (Guide)

[…] når du bruker varme stylingverktøy. I lys av hva skjønnhetseksperter fra den danske bloggen Pudderdåserne og damebladet KK mener, har vi samlet en liten oversikt over hvordan du best kan beskytte håret. […]

Glattebørste Test 2018 → De bedste glattebørster (Testvinder Guide)

[…] man bruger varmegivende stylingredskaber. På baggrund af skønhedseksperterne fra den danske blog Pudderdåserne og det norske kvindemagasin KK har vi samlet en lille guide til, hvordan du beskytter håret bedst […]

Maria

I kan også nemt finde de bedste krøllejern i en test her https://forbrugsguiden.dk/glattejern-test/. Super fed artikel. Jeg fandt min nye der, og det spiller bare maks.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *