Sådan beskytter du dit hår mod styling og føntørring

23.08.14
Varmebeskyttende sprays fra TRESemmé, GHD og Moroccanoil

Varmebeskyttende sprays fra TRESemmé, GHD og Moroccanoil

Styling og høj varme kan for alvor gøre skade på dit hår. Men de rette produkter og den rette teknik gør en stor forskel og korrekt føntørring kan faktisk være mindre skadeligt mod håret end at lade det lufttørre.

Beskyttelse mod glattejern og krøllejern
Glattejern, krøllejern og lignende produkter, der opnår meget høje temperaturer og kommer direkte i kontakt med håret gør stor skade på hårstrået. Ingen tvivl om det. Men med den rette viden i hånden, kan man gøre ting for at modvirke dette.

Mange stylingsprays og varmebeskyttelsesspray er baseret på alkohol, og det er meget nemt hurtigt at afskrive dem. De udtørrer jo håret!

Jeg afskrev selv hurtigt en række alkoholbaserede stylingsprays, men det viste sig at være en dårlig idé. For når vi har fingrene i glattejernet og krøllejernet, så er sandheden en anden. Her spiller vand nemlig en afgørende rolle.

I dette studie fra 2011 har en gruppe forskere sammenlignet effekten af at bruge et glattejern i hhv. vådt og tørt hår. Og mens glattejernet gør skade på begge typer hår, så giver det mere strukturet skade på det våde hår. Sandsynligvis på grund af den hurtige fordampning af vand, der sker i håret. Samtidig har de sammenlignet effekten af at bruge en “våd” spray uden alkohol og en “tør” spray baseret på alkohol. Og fordi alkoholen får vandet til at fordampe på forhånd, så har det en positiv effekt.

Alkoholbaserede varmebeskyttende sprays kan altså være at foretrække, når du skal krølle, glatte osv. med et glattejern, krøllejern eller lignende. Samtidig kan du skån dit hår ved ikke at bruge et glattejern i vådt hår.

I dette studie fra 2004 går forfatterne endda så vidt at argumentere for at med den rette teknik og beskyttelse vil brug af glattejern måske endda kunne gavne håret. Det afgørende er at bruge den rette teknik. De sammenligner flere forskellige måder at bruge glattejern på i hhv. vådt og tørt hår på og når frem til, at vis du styler dit hår med jævn varme, under moderat tryk kun og i kort tid, så får du færrest problemer.

Beskyttelse mod føntørring
Føntørring kan også skade håret, men her er billedet noget mere mudret. At lade sit hår lufttørre er nemlig heller ikke særlig godt for håret og slet ikke for hovedbunden. En fugtig hovedbund er en god grobund for skæl, svamp og lignende problemer.

En føntørrer på højeste varme rettet direkte på håret vil skade håret. Men i dette studie fra 2011, har nogle flinke forskere sat sig for at finde den blideste måde at tørre hår på. Og overraskende nok når de frem til, at det er med føntørrer. De har sammenlignet at føntørre hår på en afstand af hhv. 5, 10 og 15 cm. med at lade håret lufttørre og finder frem til at det blideste for håret er at bruge en føntørrer i konstant bevægelse på 15 cm. afstand. Det er da videnskab, man kan bruge til noget!

Jeg vil derfor også påstå, at du i den daglige hårtørring er bedst tjent med en varmebeskyttelse, der ikke indeholder alkohol. For her er der ingen grund til at udsætte dit hår for den ekstra udtørring.

Gode produkter varmebeskyttelse
De gode forskere har heldigvis også forsket en masse i, hvilke ingredienser der er effektive til at beskytte håret mod varmepåvirkningen fra styling.

Det er primært polymerer, der er interessante her. Der er rigtig mange af slagsen, de hedder noget med VP/acrylates/lauryl methacrylate copolymer, polyquaternium-55, PVM/MA copolymer, polyquaternium-28 og hvadharvi af en temmelig uoverskuelig bunke ingredienser. En anden populær ingrediens er hydrolyzed wheat protein polysiloxane copolymer, der også har dokumenteret effekt.

Lidt overraskende viser silikone sig at beskytte dårligt mod varmepåvirkning. Det er godt til at beskytte håret mod alt muligt andet, men desværre ikke lige mod varmen fra styling.

1.TRESemmé Heat Defence Styling Spray
TRESemmé Heat Defence Styling Spray er et godt og billigt bud på effektiv varmebeskyttelse uden alkohol. Den indeholder både føromtalte hydrolyzed wheat protein polysiloxane copolymer og et par andre polymerer, der virker. Den er let og behagelig at bruge ved føntørring og kan ikke rigtigt mærkes på anden vis i håret.

Koster 90 kroner for 300 ml. i Matas og større supermarkeder.

Matas Heat Protection Spray er et andet godt bud i samme kategori.

2. GHD Curl Hold Spray
GHD’s spray til at lave krøller med er alkoholbaseret og derfor velegnet til at bruge i tørt hår, når du bruger dit glattejern. Den indeholder et par gode polymerer samt en form for stivelse, der hjælper med at holde på krøllerne.

Normalpris er 239 kroner for 120 ml. hos frisøren. Den kan købes for omtrent det halve hos blandt andet lookfantastic.com.

3. Moroccanoil Heat Styling Protection
Præcis det samme kan jeg sige om Moroccanoil Heat Styling Protection. Den er tilgengæld komplet uegnet til føntørring af håret, som den ellers også påstår, den kan. Aldrig i mit liv har jeg haft så knitrende tørt hår. Som sagt gælder det om at vælge det rette produkt til det rette formål: Alkoholbaseret varmebeskyttelse når du bruger glattejern, krøllejern o.lign. og et alkoholfrit produkt, når du føntørrer.

Moroccanoils varmespray koster 219 kroner for 250 ml. lige meget hvor du køber den. Her hos Nicehair.

Almindelige stylingprodukter med beskyttelse – til almindelig føntørring er det selvfølgelig nemmere at hvad man nu end bruger som stylingprodukt også indeholder varmebeskyttelse. Det synes jeg i hvert fald, jeg føntørrer aldrig mit tynde hår uden en eller anden form for volumenprodukt. Mange reklamerer direkte med det som for eksempel GHD – kig efter ovenstående ingredienser.

Føntørrer og styler du dit hår? Hvordan prøver du at beskytte det imens?

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
39 kommentarer
Stine

Jeg var ellers lige ved at købe Moroccanoil heat protection, men efter dette indlæg kan jeg så forstå at det anbefaler I ikke? Eller hvordan?

Katja Moikjær

Jo, hvis du vil bruge den til krøllejern eller glattejern. Men ikke til føntørring nej. Det synes jeg ikke var en god oplevelse.

Baysen

Jeg hader vådt hår, og jeg vasker hver dag, så jeg føntørrer det også dagligt… Jeg bruger Purely Professionals Protection 1 til at beskytte håret. Det er den eneste, jeg har haft fingrene i, som ikke får mit hår til at klaske sammen.

Helene Randløv

Den er jeg også stor fan af Baysen :-* Og den er baseret på vand, så der er ingen problemer :-*
Kh. Helene

Josephine

Så den sku virke? Jeg fik et tip fra min frisør ang, varmebeskyttelse, at man sku spraye en sjat på sin håndryg, også blæse der med hårtørren, også skulle det kun blive varmt rundt om pletten. Og jeg synes ikke det tip har virket på hverken trésemme, eller Purely Professionals Protection 1? Så jeg er i vildrede. Jeg har pt. den fra purely.

Helene Randløv

Det trick har jeg endnu ikke fået til at virke. Kender du nogen som det rent faktisk virker med?
Kh. Helene

Josephine

Hej Helene.
Har du også hørt om der trick? Min frisør gjorde det med en fra GHD, og jeg syntes det virkede det trick på hånden med den. Men kunne bare ikke ha lugten af den :s

Helene Randløv

Yep! Det var også med GHD’s jeg prøvede, jeg synes, ikke det virker! Og som du siger har den en meget kraftig duft 🙁
Kh. Helene

lea

Tak for dette indlaeg. Jeg har lige et spoergsmaal. Jeg glatter mit store haar tit og undrede mig over om det er bedst med et spray produkt eller creme/gel baseret beskyttelse? Kan i anbefale nogle creme/gel produkter som er ligesaa gode som de naevnte produkter i indlaegget/

Katja Moikjær

Spray eller gel burde ikke gøre forskel, men en creme/gel vil sjældnere være alkoholbaseret og oftere fx. silikonebaseret eller vandbaseret, hvilket er dårligere egnet til glatning. Så jeg ville nok holde mig til spray, med mindre der findes noget helt særligt produkt derude, jeg ikke kender 🙂

Mille

Jeg har lige købt den fra Matas – er den med alkohol?? 😮
http://www.matas.dk/matas-heat-protection-spray-200-ml

Katja Moikjær

Nej? Jeg skulle gerne have skrevet det modsatte 🙂

Sofie

Jeg er lige nødt til at spørge så: på travle morgener kan det være nødvendigt for mig først at føntørre og derefter glatte det. Hvad anbefaler I her? Kun føntørringsbeskyttelse eller først føntørringsbeskyttelse og derefter glattejernsbeskyttelse?

Katja Moikjær

Først føntørringsbeskyttelse og så glattejernsbeskyttelse. Du må aldrig glatte direkte på håret. Der skal noget “imellem” så at sige.
Føntørringsbeskyttelsen kan fint komme fra hvadduend bruger af stylingprodukt før føn. Meget af det indeholder beskyttelse.

Jannie

Hej
Jeg har den fra moroccanoil, så er det derfor mit hår ser sådan ud måske… Jeg troede bare det var skadet..
Nå men så vil jeg prøve med noget nyt. Har i erfaringer med den fra Matas? De har både en spray og en creme.
KH Jannie 🙂

Katja Moikjær

Kære Jannie
Ja altså den fra Moroccanoil giver mig kæmpetør høstak hvis jeg bruger den ved almindelig føntørring 🙁
Hvilken slags hår har du? Tykt, tyndt…?
Kh. Katja

Jannie

Okay mit ser bare kruset ud. Jeg har fint tyndt hår.
Jeg bruger nemlig matas hårolie, og synes faktisk den er meget fin til prisen.
Har du nogle erfaringer med deres heat spray eller creme?
🙂

Manja

Hvis du mener Matas’ heatspray, så er mit råd at bruge de penge på en anden heatspray – hvis du vel og mærke har tendens til at få kruset hår. Jeg har i hvert fald ikke haft megen glæde af den (mit hår blev værre ift kruseri ved brug af den) ift den fra Tresemme. 🙂

Manja

Har godt nok undret mig over hvorfor mit hår blev værre af at bruge Matas’ heat protector spray… Nu er Trésemme sprayen erhvervet (den er pt til 49 kr i Bilka!!!) og kan se et noget bedre resultat – kombineret med den lette tønførring. 😀

Emilie K. L

Kære yndlings dåser. Tusind tak for at I har skrevet dette indlæg, nu hvor jeg har haft skrevet det på huskesedlen i en evighed, da jeg har villet spørge jer om varmebeskyttelse. MEN jeg søger efter en varmebeskyttelse til mit glatte/krøllejern, men der skal ikke være “hold” i det, det må hellere blive “plejet” af varmebeskyttelsen. Mit tykke, bølgede, farvede hår har ikke været glad for morracanoil og prøver at holde det fri for silikone(undtagen et par enkle dråber) men har I nogle andre forslag til en varmebeskyttelse til glat/krøl, som ikke er GHD’s med hold eller morracanoils? 🙂
Kys en fastlæser

Bjørg

Jeg bruger sprayen fra TreSemmé, når jeg skal føntørre mit hår og den er rigtig god til mit hår. Jeg har prøvet en fra L’Oreal og den der Matas Heat spray, men de passer overhovedet ikke til min hårtype…
Ellers et super godt indlæg! Var ikke klar over, at det ikke kun er nok at bruge varmebeskyttelse en gang, det har jeg ellers altid gjort 😉
Men lige et spørgsmål angående den Moroccanoil spray. Kan den bruges i tørt hår før man glatter? Eller skal man spraye i tørt hår, føntørre og så glatte håret?

Helene Randløv

Hej Bjørg
Du kan sagtens benytte varmebeskyttelse i tørt hår. Du skal ikke bruge Moroccanoil Heat Styling Protection til føntørring, som Katja skriver vil den udtørre håret. Håret bliver ikke jo ikke sådan VÅDT af varmebeskyttelsen, så det går fint an uden at tørre håret først.
Kh. Helene

Lene // DuftVerket

MEGET inspirerende indlæg mht. alkohol. Jeg ville også umiddelbart tænke, at alkohol var skidt, men det er altså GODT hvis det er før glattejern – korrekt forstået? Men hvilken skal jeg så vælge?
Jeg skal helt sikkert have fat i Tresseme til før-føn (den har jeg været glad for tidligere) men hvis jeg så OGSÅ skal glatte, så kræver det altså et ekstra produkt – med alkohol – inden glatning?
Lookfantastic sender i øvrigt ikke aerosols til DK. Men det gjorde de måske for et år siden, da det her gamle indlæg (som jeg tillader mig at kommentere på) blev skrevet. På forhånd mange tak i to.

Katja Moikjær

Hej Lene. Jeg vil faktisk anbefale en, som jeg ikke lige har nævnt der. Men jeg har de sidste par måneder sværget til ghd’s style heat protect spray (eller noget i den dur) hedder den. Den er simpelthen så god!
Og nej – det har du ret i. Det gør de i hvert fald ikke nu. Det varierer lidt hvilke produkter de sender.
Kh. Katja

Lene // DuftVerket

Tusind tak for lækkert svar Katja! Måske det er den her: http://www.feelunique.com/p/ghd-Style-Heat-Protectant-Spray-120ml for umiddelbart kan jeg ikke se, at de IKKE sender den til DK… Og god pris ifht. andre steder hvis du skal “stocke up” !
Jeg kan faktisk godt lide sådan nogle cremede produkter og har kigget på Matas heat protecting cream – kender du noget til den?
http://www.matas.dk/matas-heat-protection-cream-100-ml?gclid=Cj0KEQjw4NmvBRCRp_yu2bzal4YBEiQAWfjpJoKOdK16HrD_R84jFitt9O4yrPIBDw5dkU9KVYUYUYQaAvW48P8HAQ&gclsrc=aw.ds
Jeg kan se, at flere YOuTUbere er glade for Got2Be https://www.matas.dk/got2b-guardian-angel-220c-heat-protection
Jeg kan ikke se, om der er alkohol i men det skal der jo faktisk være ikke? Til glattejern? Beklager mine mange spørgsmål…

Katja Moikjær

https://pudderdaaserne.dk/2013/03/26/matas-heat-protection-cream-alt-i-en-til-haret-og-kufferten/ 🙂
Men jeg ville ikke vælge den til mit faste produkt til glattejern. Og ja, der skal være alkohol i til glattejern 🙂 Det er den du linker til, ja 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *