Octocrylene – solcreme der svier i øjnene

14.04.14
Dagcremer fra Clinique og Estée Lauder
Dagcremer fra Clinique og Estée Lauder
Solcremer der ikke svier i øjnene: Clinique Superdefense SPF20og Estée Lauder Daywear Sheer Tint SPF15

Kender du det, at man har smurt solcreme i ansigtet og et par timer senere, løber øjnene i vand og svier?

Årsagen er solfiltrene i din solcreme og nærmere bestemt octocrylene.

Der findes to former for solfiltre i solcremer: de fysiske og de kemiske. De fysiske filtre lægger sig som en hinde på huden og laver en fysisk barriere mellem hud og sol. De kemiske filtre absorberer solens UV-stråler i stedet for, at de trænger ned i huden og laver skade.

Resultatet er i sidste ende det samme, men begge typer filtre har forskellige fordele og ulemper for os, der har dem på.

De fysiske filtre er gode til sart hud. Risikoen for irritation og allergi er meget lav. Til gengæld er de ansvarlige for spøgelses-effekten, som vi kender fra solcremer. De lægger sig netop som en hvid hinde udenpå huden. For at undgå det laver man dem i dag oftest med nano-partikler, og denne type solcremer er ofte en anelse farvede, så de kan fungere som en meget diskret farvet dagcreme i stedet for som spøgelsescreme.

De kemiske filtre indebærer groft sagt større risiko for irritation. Til gengæld kan man lave noget meget lækre konsistenser med dem.

Jeg har i et par år foretrukket de fysiske filtre, fordi mine øjne reagerer meget kraftigt på almindelig solcreme. Jeg er godt klar over, at jeg ikke skal smøre solcremen i øjnene, men selvom jeg slet ikke kommer i nærheden af øjnene med den, så glider den derned i løbet af få timer.

Alternativer til spøgelsescremer
Men nu har jeg fundet ud af, præcis hvilket solfilter der hyppigst irriterer øjnene. Det er octocrylene, der er særlig berygtet i den sammenhæng. Og det udvider markant antallet af solcremer, jeg kan bruge i ansigtet. For der findes en del solcremer med andre kemiske filtre end octocrylene.

Jeg har med stor succes brugt ansigtscremer uden octocrylene og med forskellige kemiske filtre siden. Præcis hvilke kan I se i løbet af påsken her på bloggen. Hvis du også kæmper med øjne, der brænder, efter du har taget solcreme (eller dagcreme) på, så er det ret nemt at undgå. Octocrylene hedder ganske simpelt octocrylene på ingredienslisten, så du kan selv tjekke, om det er i. Ellers kan du vælge astma- og allergimærkede solcremer, de må ikke indeholde octocrylene.

Skal man generelt undgå octocrylene?
Nej! Det mener jeg bestemt ikke, man skal, selvom det blev udråbt til det nye onde forrige år. Man skal bare ikke få det i nærheden af øjnene.  Og til kroppen bruger jeg stadig hovedsageligt solcremer med octocrylene. Octocrylene er ikke et specielt interessant solfilter i sig selv, men den har den særlige evne at kunne stabilisere andre solfiltre. Dette betyder, at man dels ikke behøver bruge så store mængder af de øvrige filtre, og dels får en bedre beskyttelse. For eksempel er kombinationen af octocrylene og avobenzone meget almindelig, da avobenzone i sig selv er meget ustabilt. Men når man kombinerer det med octocrylene, som blandt andet Vichy og La Roche-Posay gør, så får man et skudsikkert UV-filter.

Man kan være allergisk overfor octocrylene, men det kan man blive overfor rigtig mange andre UV-filtre også.

Hvad med dig? Oplever du at solcreme svier i øjnene på dig?

PS. Husk alting kan svie i øjnene af uransagelige årsager. Så før du køber noget på min anbefaling, så prøv den af først på dine egne øjne.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
34 kommentarer
Anne-Sofie

findes Octocrylene både i solcremer med fysisk og kemisk filter?

Katja Moikjær

Octocrylene er et kemisk filter. Hvis nogen påstår deres solcreme kun indeholde mineralske/fysiske filtre, så må de ikke putte octocrylene i. Det ville være vildledende

Nelle

Hej Katja
1000-tak for en fed blog <3
Kan man bruge Matas ansigtssolcreme factor 30 til børn, syntes at du skriver at der ikke er Octocrylene i ? Eller svier den i øjnene?

Cathrine

Jeg har googlet og googlet – mine øjne løber ALTID i vand efter jeg har påført creme eller mascara – er det pga – er det pga. De octo-dimselidutter?

Katja Moikjær

Nej. Octocrylene er et solfilter. Hvilken creme og mascara er det? Er det ligegyldigt hvilke du bruger? Er der INGEN du kan tåle?
Har du nikkelallergi?

Josephine

Hvad er jeres erfaring med A-Derm protect AD CreamSpf50? Undgår man ved den, i stoffer der får øjnene til at svide og løbe i vand?
Bruger jeres T-Zone peeling og er lige startet med jeres A vitamin. Har brugt La Roche Posay solcreme, men den er for udtørrende, men dejlig ved at den ikke gik i øjnene

Mia madsen

Hej. Har La Rocey-Posay altid octolene i? Det står ikke på ingredienslisten

Helene Randløv

Hej Mia
Hvis det ikke står på ingredienslisten er det ikke i.
Kh. Helene

Patrick

Hej.
Jeg er begyndt at bruge produkter fra danish skin care (har rosacea?) den ene creme, som er dag crem, giver mig susen for øjnene og de løber i vand. Tænker det så må være solfiltret jeg ikke kan tåle 🤷 har spurgt dem hvad de bruger. Svar : Solfiltret vi bruger hedder: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate.
Og jeg ligner et stort spørgsmålstegn 🤦‍♂️
Har du noget bud på hvad der irriterer mine øjne?
Mvh

Patrick

Helene Randløv

Hej Patrick
Ja, men det er da helt sikkert solfiltret. Langt de fleste kemiske filtre svier i øjnene. Gå efter Net-Lock mærket på LRP’s SPF eller Evy Technology (Læs om dem her: Sådan finder du den bedste SPF). Det er nogenlunde samme teknologi, der “holder dem fast” på huden, så de ikke migrerer ned i øjnene.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *