Test: Cosmelan mod melasma / pigmentpletter

03.10.13
For og efter Cosmelan

For og efter Cosmelan

Hyperpigmentering, pigmentpletter, melasma, leverpletter – kært barn har mange navne. Rigtig mange af os har dem, og mulighederne for at behandle dem er begrænsede.

Almindelige cremer har sjældent nogen overbevisende effekt, mens den etablerede lægevidenskabs behandlingsmuligheder kan virke i nogle tilfælde men med bivirkninger.

Og de fleste af os kvinder får dem: En kombination af hormonelle forandringer på grund af for eksempel p-piller eller graviditet, og så sollys virker som fremkaldervæske på de brune pletter i ansigtet eller andre steder på kroppen.

Men med Cosmelan har vi et kosmetisk alternativ, der virker. Overbevisende endda.

Lad os slå to ting fast med det samme: For det første er Cosmelan ikke nogen hyggelig eller behagelig ansigtsbehandling. Der er bivirkninger, og det kan være decideret smertefuldt i perioder. For det andet så er det dyrt.

Til gengæld overgår resultaterne noget andet, jeg kender.

Hydroquinon-creme på recept var i mange år standardbehandlingen, men på grund af spekulationer, om hvorvidt hydroquinon er kræftfremkaldende, er man gået væk fra det igen. I stedet er dermatologernes førstevalg nu laser. Laser ER effektivt mod melasma, men at vælge den rette laser og den rette metoder er absolut essentielt. Hvis ikke kan man gøre problemet værre, end det var til at starte med.

Kemisk peeling er altså et oplagt førstevalg i behandling. Og Cosmelan er den bedst dokumenterede, vi har netop nu.

Cosmelan indeholder en kombination af en række syrer og andre ingredienser, der er effektive mod hyperpigmentering / melasma: Kojic acid, azelaic acid, phytic acid og salicylsyre. Udover syrepeeling indeholder Cosmelan også ingredienser som niacinamid, alpha-arbutin, A-vitamin og C-vitamin.

Cosmelan har i øvrigt også den fordel at alle hudfarver, lyse som mørke, kan bruge det.

I modsætning til almindelige cremer, du kan købe i Matas, så er der lavet adskillige studier af Cosmelan – eller rettere de er lavet af Demamelan, som er præcis det samme produkt, men med en anelse højere koncentration. I Journal of Drugs in Dermatology fra november 2011 kan man for eksempel læse, at Dermamelan i gennemsnit fjernede 50 procent af hyperpigmenteringen efter en måned. Og i Journal of Cosmetic Dermatology konkluderes det i 2005, at:

“Dermamelan cream demonstrated a quick and high degree of efficacy during summer. Even if Dermamelan® cream is less tolerated than Mela-D, patients preferred efficacy. D therefore appears to be a very effective treatment for melasma.”

(Mela-D er et La Roche-Posay produkt, man ikke kan købe i Danmark).

Så Cosmelan (eller Dermamelan) virker. Og jeg har selvfølgelig prøvet.

I min pande har jeg det sidste halve år været så venlig at udvikle nogle pigmentpletter, jeg aldrig før har haft. Det er højst sandsynligt som en direkte følge af noget gigtmedicin, jeg har taget siden nytår. Jeg kan ikke umiddelbart finde en bedre forklaring i hvert fald.

Men de pletter kom jo som kaldet, så jeg kunne få testet Cosmelan på egen krop.

Del 1: Klinikbehandling med Cosmelan 1
Første skridt i behandling med Cosmelan er et besøg på klinik. Man får lagt Cosmelan 1, som skal sidde i 10 timer. Når den er lagt, bliver man sendt hjem, og skal selv vaske den af 10 timer senere. Det er ikke lige den dag, man skal planlægge vigtige møder.

Cosmelan 1 maske

Selve behandlingen var ikke ubehagelig overhovedet. Først efter cirka 7-8 timer begyndte jeg at mærke Cosmelan 1-masken prikke. Den sidste time var jeg ved at blive tosset, men nok mest af rent psykiske årsager – an itch you can’t scratch.

Da jeg fjernede masken om aftenen, var min hud temmelig irriteret. Til det har man Hydra-Vital Factor K cremen, der følger med i behandlingen, og som skal bruges rigeligt og ofte.

Del 2: Hjemmebehandling med Cosmelan 2
De kommende seks uger bruger man selv Cosmelan 2 masken to gange dagligt, morgen og aften. Og lad det være sagt, som det er: De første to uger gjorde ondt!

Som det er helt normalt ved kemisk peeling, så skifter man ham bagefter, huden bliver rød og irriteret, og jeg tog det hele. De første par uger var ikke rare. Min behandler guidede mig over telefon og mail til blandt andet at holde nogle dages pause med Cosmelan 2, så min hud kunne komme sig. Og dette er blandt andet grunden til at jeg IKKE anbefaler på nogen måde at kaste sig ud i denne slags behandlinger selv, selvom man måske kan spare lidt penge ved at finde den på en eller anden hjemmeside. Der er en grund til at disse produkter ikke er godkendt til hjemmebrug i Danmark, men kun til klinikbrug. Det kræver en professionel hånd, ikke mindst at vurdere, om man er egnet til behandlingen.

Efter cirka to uger begyndte min hud at opføre sig normalt igen, men den har under samtlige seks uger været en smule irriteret hele tiden. Det forsvandt med det samme, jeg er stoppet igen med Cosmelan 2 nu her seks uger efter.

Cosmelan 2 er et interessant produkt. Det er en lille krukke med en tyk, hudfarvet creme. Men udover at den selvfølgelig virker på pigmentpletterne, så dækker den dem også en anelse i den periode, man er i behandling. Den i krukken temmelig mørke og aparte farve så meget overraskende meget fin ud på min blegdanske hud, og farven går efter sigende også til mørk hud. Det sidste ved jeg af gode grunde ikke noget om selv.

Del 3: Pleje og solfaktor
I pakken med Cosmelan ligger der også en tube Hydra-Vital Factor K, der er en fugtighedscreme fra producenten. Det er, hvad du må bruge af hudpleje imens. Og så er solcreme med faktor 50, der lukker AL sol ude. Hvis ikke du gør det, så vil det påvirke resultatet af din behandling.

Jeg selv har sjusket med solcremen. Et par sommerhusture og et par gåture til stranden plus det løse uden solcreme, og ja… Jeg kunne temmelig sikkert have fået et endnu bedre resultat, hvis jeg havde været lige så seriøs med min solcreme, som jeg burde.

Derudover havde jeg et forbud i de seks uger fra min behandler mod at bruge nogen anden hudpleje i ansigtet, og det har jeg holdt af hensyn til testen.

Effekten
Cosmelan er helt uden sammenligning det produkt, jeg har prøvet, med den største effekt på pigmentpletter. Er de helt forsvundet? Nej, men det kan man heller ikke forvente. Bare det at kunne tage et før- og efter billede er en ret stor ting.

Panden skulle efter sigende være det sværeste sted at behandle. Man kan forvente bedre resultater i resten af ansigtet.

Det kan I måske se tydeligere hos Lone, som var testperson i Q. I kan se hendes resultater her (makeup eller ej, så er de imponerende)

I kan også finde yderligere før- og efter billeder her.

Samtidig har Cosmelan en helt generel positiv effekt på huden – småar, hudtone, bumser, hudorme osv har jeg oplevet forsvinde eller mindskes. Dette er dog IKKE grund nok til at vælge Cosmelan, der findes andre og bedre egnede peelinger til almindelig hudforbedring. Cosmelan er til deciderede pigmentforandringer.

OBS: På før-billederne har jeg et blåt mærke under højre øje pga. en indsprøjtning. Det er selvfølgelig forsvundet helt af sig selv og har intet med sagen at gøre.

Også en god mulighed til akne-ar
Der findes også en variant af Cosmelan særligt til akne. Kosmetiks peelinger såsom Cosmelan er afgjort effektive mod akne, men om Cosmelan er mere effektiv end de andre på markedet, skal jeg ikke udtale mig om i denne omgang. Men Cosmelan er en god mulighed til at behandle akne-ar, der i høj grad også skyldes hyperpigmentering på grund inflammation.

Her kan du købe det
En Cosmelan-behandling koster cirka 4.000 kroner, og du kan kun få den på klinikker med Mesoestetic. Find forhandlere her.

Jeg fik min behandling hos BodyFokus på Frederikberg.

Cosmelan produkter

Før:

DSCF2917-6

DSCF2929-9

DSCF2933-13-2

Efter:

20131003-DSCF3523

20131003-DSCF3528

20131003-DSCF3547

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
46 kommentarer
Bettina

Åhhh Cosmelan. Jeg fik lagt masken i fredags, og startede med at skalle som en vild søndag indtil HELE ansigtet havde skiftet ham onsdag aften. Det var voldsomt, og jeg må indrømme, at jeg blev ret skræmt af hvor meget det skallede. I dag skaller jeg stadig specielt omkring mund og hage.
Jeg havde ingen gener, mens masken var på (12 timer) andet en let rødme og intet indtil søndag. Skal smøre tre gange om dagen i tre uger, og så have ekstra maske på hvor pletterne stadig er synlige. Smøre to gange dagligt i tre uger, og derefter 1 gang dagligt op til 1 år (hvad behandleren har instrueret so far).
Jeg er helt enig i, at det ikke er for sjov man skal vælge den behandling. Det svier og brænder som bare pokker at smøre cosmelan 2 cremen på – fugter dog huden ganske let med en opvredet svamp inden påføring, ellers bruger jeg sindsygt meget produkt på den knas tørre hud. Der er steder, hvor jeg ganske enkelt er nødt til at give huden ro et par dage allerede, ellers er jeg bange for at ende helt hudløs.
Mine pigmentforandringer var og er voldsomme. På kinder, kindben, overlæbe, hage, øjenbryn og pande. Derudover har jeg efter p pille stop døjet med uren hud og deraf brune pletter i ansigtet. Resultat indtil videre er en hud, der trods rødme og irritation ser markant sundere ud. Allerede nu kan jeg se en klart forbedring af pigmentforandringer på specielt overlæbe, kinder og kindben. Pletter i panden er jeg også blevet oplyst om er svære at komme helt af med, men bliver de dæmpet bare 50 % der, så er jeg mere end tilfreds.
Behandleren sagde til mig, at jeg ikke behøvede at tage fri fra arbejde, men havde alligevel taget hele denne uge fri. Og det er jeg rigtig glad for. Under ingen omstændigheder ville jeg have mødt op på arbejde med en hud, der bogstaveligt talt hang i laser. Jeg har været på arbejde i dag kun med creme og solcreme, for det er helt umuligt for mig at påføre makeup uden huden skaller og det ser endnu værre ud. Og ja, det var vildt grænseoverskridende at vise mit ansigt helt naturligt efter så mange år med meget makeup.
Jeg læste stort set alt, jeg kunne komme i nærheden af på nettet, inden jeg valgte behandlingen. Derfor vidste jeg også fra andres erfaringer, at det kan være en slem omgang, og ikke som behandleren sagde nemt og stort set uden bivirkninger, ingen down time osv. Så det må være mit bedste råd – forbered dig grundigt, og vælg det kun hvis du seriøse problemer med pigmentforandringer.

Katja Moikjær

Jeg er helt enig med dig Bettina. Det ER en alvorlig behandling. Og min hud skallede også – ligesom efter en virkelig alvorlig solskoldning på skuldrene. Bare i ansigtet. Jeg visualiserede for mig hvordan al misfarvningen forsvandt med det, og så blev det ligesom lidt rarere 😉
Jeg ville nu ikke have nogen skrupler med at gå på arbejde i de første par uger, men jeg er generelt heller ikke spor blufærdig. Med Cosmelan 2 nederst og mineralpudder ovenpå så jeg næsten normal ud. Men jeg er helt sikkert også anderledes i forhold til de fleste andre cosmelan-patienter, da mine pigmentpletter jo aldrig rigtig har nået at genere mig. Jeg gør mest af alt dette for testens skyld.
for mig var det helt klart værst, at det gør reelt ondt. Det svier og huden bliver øm, og det skal man ikke gøre, hvis man bare har lidt ujævn hudtone. Det føltes som en solskoldning, der varede i 14 dage. Men hvis man har mere alvorlige pigmentpletter, så er det absolut det hele værd efter min mening.
God “bedring” og hold mig opdateret på, hvordan det går.

Henrik boysen

Intrasant artikel som altid. Syntes bare behandlingen ser lige lovlig omfattene ud. Men det virkede og det er jo super 🙂 Når jeg løber tør for mit næste serum, vil jeg prøve at invitere i paulas choice nye serum med 15% vitamin C, da vitamin c også skulle kunne hjælpe mod de onde pletter 🙂
God dag 🙂

Katja Moikjær

De ER omfattende, men til gengæld kan man på ingen måde sammenligne effekten med den, man kan opnå med C-vitamin fx. C-vitamin kan have en lille effekt, men ikke noget som dette.

Rikke

Hvor ser det godt ud. Fedt at det virker. Har selv en gigtsygdom og får plaquenil, så har også oplevet pigmentpletter og endda karsprængninger i ansigtet. Troede første at det var p-pille-induceret, men er nok ved at tro, du har ret.
Er desuden medicinsk uddannet, så påskønner meget dine gode referencer og velbegrundede argumenter (tak for ncbi). Langt bede end de fleste andre bloggere “det virker fordi jeg kan lide det (og har fået det gratis (sponsoreret))”. Mere af det hele 🙂

Katja Moikjær

Tusind tak Rikke 🙂 (men jeg får det nu altså også gratis 😉 )
I mit tilfælde kan vi godt udelukke p-piller – dem har jeg ikke taget i mange år. Jeg har tjekket Plaquenil, og det er vist ikke ualmindeligt. Jeg kan i hvert fald google mig frem til den del. Det gør jo også en generelt mere lysfølsom, så rent logisk giver det mening. Der står faktisk også “pigmentforandringer” som bivirkning.

Betina

Spændende. Jeg brugte jo hydroquinon sidste efterår med stor succes, og der er immervæk forskel på 200 kroner for en tube salve og 4.000 kroner for cremer man selv smører på. Selve forløbet lyder jo også meget ens – man skaller og huden bliver øm og sart i løbet af behandlingen. Men nu skulle det så (også) være kræftfremkaldende? Har du evt. nogle links til hvor jeg kan læse mere om det?
Kan man få ‘light’ udgaver af cosmelankuren? Dvs. springe den krasse første del over? Eller har de produkter til vedligeholdelse, da pigmentpletter jo er notoriske for at komme tilbage?

Katja Moikjær

Cosmelan 2 kan også bruges som daglig vedligeholdelse. Jeg har en plan om selv at bruge den hver 2.-3- dag. Du kan også godt købe den alene.
I forhold til hydroquinon og den debat, der har været, så læs Paula Begouns omtale af det her: http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/hydroquinone
Og hvis din hudlæge vil udskrive det igen, så ville jeg absolut gøre det

Marie

Hvad skal man så gøre, hvis man er fattig studerende med panden fyldt af (muligvis p-pille) fremkaldede pigmentpletter? :/ Er den behandling den eneste vej frem?

Helene Randløv

Hej Marie
Ja, desværre:-( Det er i hvert fald det mest effektive. Cremer kan have lidt effekt, læs her: https://pudderdaaserne.dk/2011/10/29/de-bedste-produkter-mod-pigmentering-og-ujaevn-hudtone/
Og indtil du har råd til det, skal du undgå solen: det vil sige SPF i hver eneste vågne time og helst også hat. Jo dybere de ligger, des sværere er de at fjerne, så sørg endelig for at undgå laserbehandling.
Mange hilsner Helene

Marie

Der er faktor 25 i min dagcreme – er det nok tror du? Jeg har nemlig også tillagt mig et fint lille overskæg af samme pletter!
Øv med sådan et ujævnt ansigt når man kun er 23 år :/
Jeg tror at jeg vil forsøge mig et Kiehl’s – det er vel aldrig for tidligt at bruge rynkecreme? 🙂

Helene Randløv

Hej Marie Jeg ville skrue op for beskyttelsen, hvis ikke hele året så senest fra marts, (med mindre du skal på ski/solferie). Du kan sagtens bruge cremerne nu.
Kh. Helene

Vesna

Hej Katja 🙂
Tak for dit gode indlæg !!
Det er sådan at min kæreste har lige akurat det samme problem som du har 🙁 med melamin, lever plætter eller hvad man nu skal kalde det 🙂
Han vil meget gærne tilmælde sig din blogg pudderdåsserne men jeg kan desvære ikke huske hvordan jeg gjorde 🙁 Er du sød at hjælpe os med at sende ham en invite til din blogg ,
Hans email er k.barbu69@gmail.com
Hans navn er Kalman Barbu , på forhånd tak <3

Katja Moikjær

Hej Vesna
Der er ikke noget med tilmelding og vi har ingen abonnementsfunktion. Send ham et link og så kan han læse med
Kh. Katja

Anne

Er proceduren lavet om? Da jeg fik Cosmelan 2 var det 3 gange om dagen i 3 uger, så 2 gange om dagen i 3 uger og så 1 gang om dagen i et halvt år.
Og ja det er virkelig en hård omgang, men når man er plaget nok, er det både pengene og besværet værd 🙂 Pletterne kan dog komme igen (på trods af jeg bruger spf 50 hver eneste dag), men jeg kan holde dem ned ved at smøre Cosmelan på pletterne i perioder 🙂

Katja Moikjær

Det kommer helt an på behandlaren og den behandlede. Jeg har også hørt om din model, og den bruges stadig.
Fedt at det har virket for dig. Det er der bestemt ikke meget der før på pigmentpletter.

Natja

Jeg har et spørgsmål som jeg håber i kan hjælpe med..
Ved i noget om piller der giver lysfølsom hud (fotosensibilisering hud) forværrer pigmentpletter? i solen, men også hvis man ikke får sol?
Jeg har store problemer med pigmentpletter og har de sidste mange år brugt spf 50+ hver eneste dag og også behandlinger med cosmelan, som har holdt det lidt nede, men de kommer igen om sommeren (og lidt af sig selv), hvorefter jeg så bruger cosmelan 2 for at få dem lidt væk igen…
Men på bare et par uger nu her er de altså godt nok blevet forværret, synes det er tidligt, der har jo været sol, men har kun været ude sidst på eftermiddagen og med spf 50+ i ansigtet. Tænker at det så går helt galt til sommer når det kan komme af så lidt 🙁
Nu kom jeg til at tænke på, at jeg den sidste måned har taget Perikon, hvor der som bivirkning står at det kan give lysfølsom hud. Kan det være det der gør det? Jeg tør næsten ikke tage dem så (øv øv)..
Derudover er jeg begyndt at bruge kemiskpeeling, ved ikke om det kan gøre så meget?
Og lige et andet spørgsmål.. Jeg bruger det i den rigtige rækkefølge; serum, aha, creme, solcreme, foundation..
Men nogen gange tænker jeg om flydende foundation kan få solcremen til at blive “tørret af” nogle steder? altså om man kan ske at gnide for meget rundt i det, så solcremen ikke virker optimalt?

Katja Moikjær

Jeg ved ikke om Perikon gør det, men jeg tager selv noget gigtmedicin, som man bliver mere lysfølsom af. Og mine pigmentpletter er kommet efter jeg er startet på dem. De er uden tvivl årsagen her i hvert fald.

Christina

Hej, jeg er meget ramt af pigmentpletter i en ung alder og har været det i flere år nu, men det bliver værre og værre. Har længe overvejet laser, men har hørt mange fortælle, at det er blevet værre når de har opholdt sig i solen efterfølgende. Så mit spørgsmål går på, om du har erfaring med, at pigmentforandringerne bliver lige så tydelige igen så snart du opholder dig i solen igen?

Helene Randløv

Hej Christina
Det gør de, hvis du ikke sørger for at dække huden til med høj SPF og hat.
Kh. Helene

Britt

I får lige min indtil videre erfaring…
Har efter søgen efter mirakler også fået min opmærksomhed hen på Cosmelan.. Er i skrivende stund på 5.time ud af de ca 10 som liren kræver. Har indtil nu ingen gener – udover at jeg ifølge mine børn ligner elefantmanden..
Afventer (spændt??) dag 2 og 3 og ikke mindst hvordan afskalningen sker. Tak for jeres input!

Katja Moikjær

Tak Britt. Held og lykke og kom gerne med flere opdateringer 🙂

Hoda Issam

Hej Katja,
Jeg kan se at det efterhånden er længe siden at du fik afprøvet behandlingen, men jeg bliver alligevel lige nødt til at stille dig et spørgsmål (og alle andre herinde som også har prøvet cosmelan-behandlingen). Jeg fik lagt masken i går, men efter jeg fik den vasket af mærkede jeg ingen form for irreration eller kløen.. Min hud har det helt fint og er i dag (dagen efter) slet ikke tør.. Det bekymrer mig lidt, da meningen jo er at hullen skal blive tør/stram og derefter skalle… så mit spørgsmål er, gik der længe før du skallede? Måske er jeg bare en smule utålmodig 🙂 det bliver man lidt, når man har brugt penge på alverdens produkter som ikke har virket..

Katja Moikjær

Jeg er ked af det, jeg kan simpelthen ikke huske det. Men bare fordi man ikke får de ubehagelige bivirkninger kan man sagtens have den positive effekt. Den behøver ikke irritere huden for at virke. Hvordan går det i dag?

Lise

Hej H. Jeg fik også lagt masken for 2 uger siden. Havde den på i 10 timer og mærkede intet! Og huden skallede heller ikke! Bruger cosmelan 2 morgen og aften og kan endnu ikke se nogen resultat. Hvordan går det med din behandling? Kan du se resultatet af behandlingen?

Hoda Issam

Hej!
Er der heller ikke sket noget nu efter 2 uger? Min hud begyndte først at skalle efter én uge, og min hud er blevet meget flottere! Mine pletter er stort set forsvundet, der er kun meget lidt tilbage af en lille plet.. Min hud er mere klar og frisk, så jeg har været meget glad for behandlingen! 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *