3 produkter der kan udtørre dit hår og hovedbund

18.09.13

Udtorrer hovedbunden

Hvis dit hår er tørt, eller din hovedbund er irriteret, så er det som altid en god idé at se nærmere på, hvilke produkter du bruger. At løse problemet kan lige så ofte handle om at fjerne eller minimere brugen af produkter som at skulle ud og købe nye.

1. Tørshampoo
Jeg elsker selv tørshampoo, men det er vigtigt at huske, hvad tørshampoo er: En nødløsning til helt særlige dage. Hvis dit hår bliver stadig mere tørt, og din hovedbund begynder at blive irriteret, så er det måske et tegn til, at du skal stoppe eller skære ned på dit forbrug af tørshampoo. Jeg er selv slem til at overdrive det, fordi jeg er et dovendyr om morgenen, der springer over, hvor gærdet er lavest, men hvis jeg bruger tørshampoo to dage i træk, så bliver jeg straffet af min hovedbund. Med det samme.

Jeg ved godt, at det nærmest har været en trend at droppe hårvask til fordel for tørshampoo, fordi “det skulle være sundere for håret”, men det kan jeg bestemt ikke bakke op om. Tørshampoo er fantastisk praktisk, men i begrænsede mængder. Det er efter min bedste overbevisning en skrøne, at det skulle være usundt for håret at blive vasket. Tværtimod får jeg kun flere problemer med min hovedbund jo sjældnere, jeg vasker det.

Og det der med at håret kan vænnes til ikke at blive vasket så ofte og så fedter mindre… Jeg tror snarere det handler om, at man selv vænner sig til at have fedtet hår. Fedtproduktionen kan ikke påvirkes udefra, kun indefra af for eksempel hormoner.

Den kendte engelske tricholog (hårlæge) Philip Kingsley forklarer det fint og afliver myter her.

2. Alt med aerosol – hårspray og hårmousse
En del af forklaringen handler om, at tørshampoo er lavet med aerosol. Altså med butangas og alkohol blandt andet. Det er der mange andre produkter, der også er: Hårspray, hårmousse, volumenboostere osv. Alle sammen igen fantastiske stylingprodukter, hvis man kender sit hårs begrænsninger og bruger dem med måde.

Det er nemt at se på din mousse og hårspray, om den er en aerosol. Hvis der er advarsler på dåsen om, at den er brandbar osv., så er den temmelig sikkert. Derudover vil du kunne se butane og alcohol på ingredienslisten.

Mange nye volumenprodukter indeholder også stivelse og andre ingredienser, der trækker fedt fra hovedbunden og løfter hårrødderne. Alt sammen giver dejlig volumen på kort sigt, men kan i nogle tilfælde udtørre på længere sigt. Valget om, hvor tit man vil bruge dem, er dit alene og handler om hårtype og om at afveje fordele og ulemper.

Saltvandsspray er et andet eksempel på et stylingprodukt, der kan udtørre håret, det er hele pointen med saltvandsspray at lave dette lidt tørre slidte look, som os med tyndt og glat hår elsker. Overdreven brug kan slide for meget på håret. Hvis du som for eksempel Helene har babyglat hår, så vil du kun sætte pris på at det bliver slidt lidt ekstra. For andre kan det blive et problem.

3. Sodium Lauryl Sulfat
For få år siden vidste næsten ingen forbrugere, hvad sulfater er. I dag er sulfatfri shampooer til salg i Matas. Der findes mange typer sulfater, men hvis din hovedbunde er tør og irriteret, så er det værd at især holde øje med, om din shampoo indeholder sodium lauryl sulfat (kan også hedde natrium lauryl sulfat eller noget andet, der slutter på lauryl sulfat). Sodium lauryl sulfat er kendt for at kunne irritere huden. Hvis du nogensinde har hørt om, at man skal bruge Zendium tandpasta, hvis man har fx. blister, så er det af samme årsag. Fordi Zendium ikke indeholder lauryl sulfat, der kan irritere munden. Blandt andet Pantene, BioSilk og TRESemmé bruger stadig laurylsulfat. Min hovedbund reagerer ikke specielt på laurylsulfat, men det kan være en god idé at holde øje med.

Hvor ofte bruger du selv tørshampoo?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
27 kommentarer
Anne

Sikke en hjælpsom guide. Jeg har altid haft frygtelig dårlig samvittighed over at vaske mit hår nærmest hver dag netop fordi det jo skulle være så sundt kun at vaske det tre gange om ugen, men mit hår er simpelthen alt for fedtet til det. Nu kan jeg med bedre samvittighed skrubbe håret igennem i stedet for at fylde det med alverdens produkter. Tak for altid god og velovervejet vejledning

Katja Moikjær

Glad for at du kan bruge den

Ditte

Jeg vasker hår én gang om ugen og imellem hårvaske bruger jeg tørshampoo én gang. Det er det, det pt. fungerer bedst for mig og mit hår.
Jeg sværger desuden til tørshampoo fra Matas, hurra den er god!

Katja Moikjær

Dejligt at det virker for dig. Har du tykt hår?

Evelinasfina skönhetsblogg

Jag använde torrschampo innan en massa men har slutat helt då det torkar ut håret så otroligt mycket 🙂

Katja Moikjær

Ja det er ærgerligt. Men kan du ikke bruge det engang i mellem?

Christina

hmm…
jeg har altid døjet med fedtet hår og vaskede det hver dag – men så stoppede jeg og er gået over til kun at vaske det 1-2 gange om ugen og nu er mit hår så lækkert! og det fedter ikke mere!
jeg er personligt overbevist om at det var hårvasken der gør forskellen 🙂

Katja Moikjær

Så har det helt sikkert også været det for dig. Det tvivler jeg ikke på. Hvis det virker for dig, så er det super fedt.

Desirée

Jeg er bare så uening i det der skrives her – jeg har i perioder vasket håeret meget og andre lidt.. alt efter hvor mange hårprodukter bruger samt træning jeg dyrkede..
Da jeg startede med at skære ned på hårvask for snart 14 år siden var mit hår møg fedte dagen efter – men jeg kunne langsomt forøge det med timer og dage.. og kom op på en uge..
Så begyndte jeg at træne 3 gange om ugen og der vaskede jeg det hver gang,,
Så blev jeg korthåret og vaskede det næsten hver dag..
Nu jeg der hvor jeg vasker det 2 gange om ugen – og i mellem hver vask bruger tørshampo 1-2 gange.. mit hår er bare meget tykkere, stærkere og flotter når jeg vasker det sjældent.. Jeg er slet ikke i tvivl om jeg kunne komme op på en 1 uge igen – men jeg løber og derfor er behovet for vask større..

Katja Moikjær

Det er fedt, at det virker for dig. Jeg ville ønske jeg kunne det samme 🙂

helenevester

Jeg har faktisk aldrig selv brugt tørshampoo, men har godt hørt om det. Så sent som sidste gang, jeg var til frisøren.
Men rart at vide, at jeg ikke er “gået glip” af det helt store.

Katja Moikjær

Ah det er nok at skarpvinkle min holdning lige rigeligt. Jeg er storforbruger af tørshampoo og bliver ved med at være det. Det er et fantastisk godt stylingredskab og enormt praktisk.

Nina

SUPER godt indlæg, I har virkelig fat i noget her!
Jeg har netop lige tænkt meget over mit eget forbrug af tørshampoo, og om det i virkeligheden ikke skader mere end det gavner. Jeg har fint hår, der hurtigt fedter ( + fedtet hud og pandehår, hurra!), og har derfor været afhængig af tørshampoo i flere år. Engang ville jeg prøve kun at vaske hår én gang om ugen, fordi alle jo skriver, at det er super sundt for håret – NEJ, ikke for mig! Mit hår, der ellers altid er blødt og glat, blev SÅ tørt og ødelagt af al den tørshampoo, selvom jeg brugte Klorane (uden aerosol), der ellers går for at være mild. Min stakkels hovedbund må have været helt fucked. Nu bruger jeg lidt hveranden dag, hvor jeg ikke vasker hår, men jeg ville så gerne kunne undvære det helt. Mest fordi det er irriterende at være afhængig af et produkt.
Er helt enig i, at man nok bare vænner sig til at have fedtet hår, og at fedtproduktionen ikke kan reguleres af sjælden hårvask. Jeg er så træt af, at det bliver gjort til en “farlig” ting at vaske hår mere end 3 gange om ugen! Hvis man bruger mild og god shampoo/balsam nægter jeg at tro på, at det skulle være bedre konstant at spraye mere tørshampoo i hovedbunden.
Jeg ville da også ønske, at mit hår også blev tykkere og nemmere at sætte, når det blev fedtet – men det bliver bare helt fladt, mørkere og generelt ucharmerende at se på. Så hellere vaske det rent end at skjule det med pudder.

Katja Moikjær

Jeg oplever præcis det samme som du – det bliver bare helt fladt, mørkere og ucharmerende. Så hellere vaske hår. 🙂

Line

Tak for et godt indlæg, mit hår er nemlig så tørt og nu har jeg så fundet ud af at min tørshampoo er synderen 🙁
Men kom til at tænke på om i ved noget om kosttilskuddet silica har nogen forbedrene effekt på håret ?
De bedste hilsner fra Line 🙂

Katja Moikjær

Kære Line
Jeg ved det helt ærligt ikke. Jeg kan ikke finde nogen overbevisende dokumentation for det, men det er jo ikke det samme, som at det ikke har.
Silica er et vigtigt mineral i kroppen, der har betydning for hud og hår. Får man bedre hår af at tage det som kosttilskud? Jeg ved det ikke.
Kh. Katja

Mie

Tak for de gode råd! Hvordan med hårpudder og lignende volumeboostende produkter? Mit hår er ved at være rigtig tørt, knækket og slidt, og jeg fælder helt vildt – kunne den slags produkter mon også være synderen i dette tilfælde? Og har i nogle tips og tricks til, hvordan man kan forbedre en sådan hårsituation?
Jeg tillader mig at spørge, da I altid er så gode til at dele ud af jeres erfaring og ekspertise – tak for det 🙂

Katja Moikjær

Kære Mie
Afgjort ja, det kan de sagtens være. Det bedste, du kan gøre, er at stoppe med at bruge de produkter og bruge nogle gode og plejende produkter. Derefter kan du langsomt begynde at tilføre de produkter, du ikke kan undvære igen et efter et og afprøve, hvilke dit hår ikke kan lide. Det er en trial and error proces.
Kh. Katja

Frk T

Åhh – jeg vil ikke vide det her 😉
Jeg har det seneste års tid haft en frygtelig hovedbund, den har kløet, været frygtelig tør, og haft sår oveni det hele… Jeg har længe haft mistanke om at det er tørshampooen, der er synderen – men jeg kan jo ikke undvære den 🙁
Jeg har utroligt fedtet hår, og før i tiden vaskede jeg håret hver anden dag, og måtte ind i mellem bruge tørshampoo allerede dagen efter det er vasket, så gik jeg over til at vaske det hver tredje dag, og skal så nu kun bruge tørshampoo på anden- og tredjedagen 🙁
Brugte i en periode shampooer, der gerne skulle pleje hovedbunden, men lige lidt hjalp det, prøvede sulfatfri shampooer og synes heller ikke det har haft nogen effekt… Er ved at gå ud af mit gode skind efterhånden – må jeg bare leve med at jeg skal undvære tørshampooen tror i?

Katja Moikjær

Jeg ved det…
Ja, mindre tørshampoo og mere hårvask, og se så om det hjælper.

Frk T

Øv øv øv – jeg giver det et forsøg – er efterhånden klar på alt – og lytter jo til mine ynglingsbeautyguruer! 😉

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *