Off-topic men VIGTIGT: HPV vaccine for alle født efter 1985

04.07.12

(Ehmmmm…. et eller andet billede skulle jeg tage, ikke? Don’t mind me…)

Som Kia på Fierce og Fattig netop har skrevet et fantastisk indlæg om, så er det netop blevet offentliggjort, at HPV vaccinen ENDELIG bliver gratis for alle født mellem 1985 og 1992 (about f… time). Min allerførste reaktion var at sende en sms til min lillesøster og sig SÅ ER DET NU! BESTIL EN TID!

Alle født efter 1992 har kunnet blive vaccineret et stykke tid. Så det er kun os gamle koner, der ikke kan få den gratis. Men vi kan stadig få den og betale selv.

Jeg har slet ikke plads nok på hele Pudderdåserne til at sige, hvor vigtigt det her er. Men HPV er sandsynligvis den (eller en af de vigtigste) årsager til:

  • Livmoderhalskræft
  • Vulva kræft
  • Kræft i hoved og hals
  • Kræft i endetarmen og andre steder, hvor hpv kan finde på at flytte ind

Derudover kan de over 100 forskellige former for hpv der findes give harmløse men irriterende sygdomme og irritationer i underlivet og andre steder. Der foregår meget forskning i sammenhængen mellem vira og kræftformer.

Jeg tilbragte selv et par måneder i starten af 2012 med beskeden om, at jeg sandsynligvis havde vulva dysplasi. Celleforandringer og et forstadie til vulva cancer som følge af hpv. Jeg blev frikendt efter et par måneder, men jeg kan virkelig ikke anbefale at få den slags beskeder. Og der er KUN en måde at forebygge: HPV vaccine.

Kondom beskytter nemlig IKKE mod HPV og 4 ud af 5 danskere har på et eller andet tidspunkt været smittet med HPV i løbet af deres liv. Langt langt de fleste opdager det aldrig og er altså passive smittebærere (især mænd). Så: Vaccine fra 27. august tak!

Vi andre betaler selv indtil det forhåbentlig bliver besluttet at gøre den gratis for os gamle koner også. Det er en meget billig forsikring mod noget meget ubehageligt.

Læs også om Kias egen oplevelse med celleforandringer i livmoderhalsen og keglesnit her.

Læs mere om vaccinen og HPV på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Er du vaccineret mod HPV?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
35 kommentarer
Heidi

Det burde være gratis for alle, men det er i hvert fald et skridt i den rigtig retning. Supervigtigt indlæg (og et billede der gir smil på læben :-))

Pudderdåse Katja

Tak Heidi 🙂 Og vi er helt enige – man kan lige så godt få hpv som voksen, midaldrende og gammel. Eller mand for den sags skyld. Men et vigtigt skridt!

Gigi

Min søster fik den gratis og jeg har efterfølgende tænkt på at få vaccinen selv, en milliard million gange, men har aldrig fået taget mig sammen, selvom jeg er medlem af sygeforsikring Danmark og derved får store rabatter på vaccinerne. Nu er jeg født i 86, så jeg er en af de heldige det kan gå op og få vaccinen om et par måneder.

Pudderdåse Katja

Dejligt at være ung 😀 God tur

Anja Sand Bjerre

Jeg er ikke vaccineret mod HPV, men har ponget min læge et par gange de sidste 8-9 måneder for, om jeg snart kunne få den. Nu er der endelig truffet en beslutning – jeg føler mig som en lykkens pamjulefis, da jeg er fra april 1985. Men Man er jo aldrig 100% sikret.
Har nu igen skrevet en mail til min læge med et link fra Sunhedsstyrelses hjemmeside og så bad jeg om at få en tid snarest efter 27. august. 🙂

Pudderdåse Katja

Fedt! Godt at høre

Janet

Thanks for this post! Gonna see if I can find me some English information on this!

Pudderdåse Katja

I hope you can find some. Otherwise your doctor should be able to get you what you need.

Caroline

Sidst jeg var hos lægen fik jeg af vide at den ikke var frigjort endnu, men hvis det sker d. 27. august så kan jeg lige nå det inden jeg bliver 26. Fedt mand!

Pudderdåse Katja

Jep! Afsted afsted!

Bine

Dette budskab skal bare igennem, synes jeg, og selvom det er off-topic er det rigtig fedt at se bloggere have fokus på det.
Jeg er 1992’er men jeg fik vaccinerne da de kom ud og kostede penge, og uanset om de er gratis eller ej, synes jeg at man skal få dem. Selvom det burde være gratis for alle 🙂

Pudderdåse Katja

Tak Bine

Svenskofilia

Hvor er det godt at den endelig bliver gratis! Jeg er selv for gammel til, at jeg ville kunne få vaccinen gratis så for mine jævnaldrende veninders skyld synes jeg det er ærgeligt, at grænsen er sat ved 1985. Jeg har dog selv fået vaccinen da jeg var forsøgsperson dengang de testede den, var i placebo gruppen, så jeg blev vaccineret ved forsøgets afslutning.
Men som du selv skriver findes der over 100 forskellige former for HPV, så man er desværre ikke 100 % sikret med vaccinen.

Pudderdåse Katja

Nej, men det er et skridt på vejen. Det er HPV 16 og 18, der er de store syndere ifht. cancer. Vorter mm. lever vi med 🙂

M

Jeg har også været turen igennem med svære forandringer, og det er sgu ikke særligt sjovt.
Lige som en ekstra servicemeddelse, kan jeg fortælle at vaccinen også beskytter mod kønsvorter. Godt nok kan man ikke dø af kønsvorter, men jeg vil i hvert fald gerne undgå dem.
Det bare med at få den vaccine!

Pudderdåse Katja

Nej det er f… ikke sjovt. Håber, du er ok igen. Kram

helleI

TAK for sværdslaget og vand på min mølle!
Fik Gardasil som 47-årig efter keglesnit. Vaccinen dræber evt. smitte man har fået overført, men som endnu ikke er aktivt. Fik en lang forklaring af en læge Jørn Aagaard, Århus, og fik efterfølgende min 13-årige søn vaccineret med Gardasil også. Forsikringsselskabet danmark refunderede halvdelen.
Jeg anbefaler alle at få vaccinen så snart der er anledning til det. Er i øvrigt gal på sundhedsmyndighederne over, at de ikke er deres ansvar bevidst og tegner et misvisende billede for befolkningen, hvor det kun er unge piger (jomfruer) der har brug for vaccinen. Og også på lægerne som ikke oplyser os ordentligt!

Pudderdåse Katja

Hørt!!!!

Louisa

Jeg er årgang 79 så skal i så fald selv betale for den, men jeg synes bare ikke jeg har hørt om der er eventuelle bivirkninger evt på længere sigt?

Pudderdåse Katja

Ikke hvad jeg har hørt af men spørg din læge 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *