Off-topic men VIGTIGT: HPV vaccine for alle født efter 1985

04.07.12

(Ehmmmm…. et eller andet billede skulle jeg tage, ikke? Don’t mind me…)

Som Kia på Fierce og Fattig netop har skrevet et fantastisk indlæg om, så er det netop blevet offentliggjort, at HPV vaccinen ENDELIG bliver gratis for alle født mellem 1985 og 1992 (about f… time). Min allerførste reaktion var at sende en sms til min lillesøster og sig SÅ ER DET NU! BESTIL EN TID!

Alle født efter 1992 har kunnet blive vaccineret et stykke tid. Så det er kun os gamle koner, der ikke kan få den gratis. Men vi kan stadig få den og betale selv.

Jeg har slet ikke plads nok på hele Pudderdåserne til at sige, hvor vigtigt det her er. Men HPV er sandsynligvis den (eller en af de vigtigste) årsager til:

  • Livmoderhalskræft
  • Vulva kræft
  • Kræft i hoved og hals
  • Kræft i endetarmen og andre steder, hvor hpv kan finde på at flytte ind

Derudover kan de over 100 forskellige former for hpv der findes give harmløse men irriterende sygdomme og irritationer i underlivet og andre steder. Der foregår meget forskning i sammenhængen mellem vira og kræftformer.

Jeg tilbragte selv et par måneder i starten af 2012 med beskeden om, at jeg sandsynligvis havde vulva dysplasi. Celleforandringer og et forstadie til vulva cancer som følge af hpv. Jeg blev frikendt efter et par måneder, men jeg kan virkelig ikke anbefale at få den slags beskeder. Og der er KUN en måde at forebygge: HPV vaccine.

Kondom beskytter nemlig IKKE mod HPV og 4 ud af 5 danskere har på et eller andet tidspunkt været smittet med HPV i løbet af deres liv. Langt langt de fleste opdager det aldrig og er altså passive smittebærere (især mænd). Så: Vaccine fra 27. august tak!

Vi andre betaler selv indtil det forhåbentlig bliver besluttet at gøre den gratis for os gamle koner også. Det er en meget billig forsikring mod noget meget ubehageligt.

Læs også om Kias egen oplevelse med celleforandringer i livmoderhalsen og keglesnit her.

Læs mere om vaccinen og HPV på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Er du vaccineret mod HPV?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
35 kommentarer
Helena

Super indlæg. Sender fluks videre til lillesøster. Nogen der ved hvad vaccinen koster, for os gamle? 😉

Mille

Var en del af den forsøgsgruppe herhjemme, der for snart en del år siden fik tilbudt at teste vaccinen i DK. Inden da var den testet med gode resultater i bl.a. USA. Jeg sagde straks ja, og er super glad for, at jeg den dag i dag har været med til at teste en vaccine, der har vist sig så god og effektiv mod noget så forfærdeligt som livmoderhalskræft. Havde jeg ikke været en del af testgruppen, havde jeg, på trods af, at jeg er årgang 79, betalt hvad det ville koste at få vaccinen. Der kan aldrig sættes penge på et liv eller en sygdom så forfærdelig som kræft.

Pudderdåse Katja

Kan jeg ikke være andet end enig i

Emma

Hej skønne pudderdåser!
Jeg har et spørgsmål til jer guruer, som jeg er helt sikker på, at I har en fantastisk løsning på!
Jeg har længe brugt en skøn mineralpudder fra Tromborg, som har dækket fint og holdt hele dagen! Men på det seneste er den begyndt at smuldre og jeg kan pille den af i flager på min hud hen af eftermiddagen. Så er jeg skiftet til en flydende foundation fra Nilens Jord, som også er en dejlig foundation, men den laver samme nummer. Det er i sær under øjnene, hvor jeg skaller helt vildt og make-up sætter sig i klumper.
Lidt info: Jeg har ikke tør hud, jeg bruger både natcreme og dagcreme, så min hud har godt med fugt. Jeg sveder heller ikke usandsynligt meget i løbet af dagen, som kunne forudsagde klumper i make-uppen.
Kram Emma 🙂

Pudderdåse Katja

Hej Emma
Hvor gammel er din mineralpudder? Som med al andet kan makeup blive for gammel (ret hurtigt endda). Kan det være sket her? Eller opbevarer du din makeup i et fugtigt rum som fx. badeværelset? Men du burde kunne se og mærke på den hvis den bliver for gammel. Den skal altid se ud som da du købte den.
Har du skiftet hudpleje eller solcreme for nylig?
Kh. Katja

Emma

Jeg købte den i januar, så den burde ikke være for gammel – og den flydende foundation er blot tre måneder gammel. Jeg opbevarer min make-up i skuffer i mit badeværelse.
Jeg har ikke skiftet cremer for nylig 🙂

Pudderdåse Katja

Har din ud ændret udseende eller føles anderledes? Og så det tarvelige spørgsmål (du behøver ikke svare her) er du startet på p-piller, anden form for hormoner, har været gravid eller andet, der har fucket med dine hormoner – huden er altid det første sted, man ser den slags.

Mathilde

Jeg er fra 1997. Jeg har fået vaccination mod livmoderhalskræft… Er det denne vaccine I taler om?

Pudderdåse Katja

Ja det tror jeg det må være – men tjek lige med din læge for at være helt sikker.

Mette K. Frederiksen

Det er virkelig godt at den bliver gjort gratis for flere 🙂
Nu mangler vi bare at den bliver gjort gratis for alle (også mænd).
Jeg valgte selv at betale for den for nogle år tilbage, da den ikke var gratis. Så det nu ikke så meget som en udgift – nærmere som en god investering 🙂
– Mette

Iben J. S.

Jeg har fået den dengang det var helt oppe i medierne. Jeg er 1985´er, så det har været for egenbetaling, men sygesikringen danmark gjorde det mindre smertefrit for pengepungen. Men det er uden tvivl vigtigt, jeg fik selv en positivt hvor der var tegn på celleforandringer, en yderligere test viste sig at det ikke var alvorligere end at det skal kontrolleres årligt. Heldigvis. Så den vaccination, skulle jeg bare have med det samme dengang.

Sofie

Jeg er dødsensangst for nåle, læger og alt hvad det indebærer. Jeg var nødt til at blive fritaget fra skole for at få vaccinen, og det var virkeligt ikke sjovt. Men et enkelt nålestik er altså intet sammenlignet med risikoen for at få kræft. Hellere være på den sikre side. Det er godt at der nu også er mulighed for at de lidt “ældre” kan blive vaccineret 😉

Pudderdåse Katja

Hvor er det godt du gjorde det Sofie 🙂 Sejt!

Stine

Super at den er blevet gratis for flere….men jeg hæver nu ikke armene, før end den er gratis for ALLE…OGSÅ drenge/mænd!!!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *