Sulfater revisited: Må-vide til tør hud eller irriteret hovedbund

13.12.11
Comparative primary skin irritation scores of high foaming anionics

Som jeg har skrevet om før, så kan sodium lauryl sulfat (eller natrium lauryl sulfat som det også kan hedde) give problemer med hovedbunden. Det findes i mange shampoo’er, fordi 1) det er billigt og 2) vi elsker som kunder følelsen af det, fordi det skummer så godt.

Problemet er, at det længe har været velkendt, at det kan irritere og udtørre hovedbund og hår. Så hvis din hovedbund driller, så er der rigtig god grund til at tjekke din shampoo, om den indeholder sodium (eller natrium) lauryl sulfat.

Så skrev jeg også sidst:
Sodium Laureth Sulfate bliver ofte skåret over samme kam som Sodium Lauryl Sulfate, og det er der ingen grund til. Den har nemlig langt mildere og er næppe et problem for ret mange. Så hvis du har sart hovedbund så brug gerne en shampoo med Sodium Laureth Sulfate eller en af de mange, mange andre sulfater, der findes.

Udover at jeg ikke kan stave, så har jeg faktisk til dels skiftet mening. For jeg har snakket meget og længe om det her med en mand, som laver shampoo, og ved utroligt meget om sulfater. Og jeg har prøvet mig frem selv.

Ligger meget tæt på hinanden
Og nu bliver det lidt nørdet, bær over med mig. Skalaen for sulfater og lignendes irritation af huden går fra 0-8. Sodium Lauryl Sulfat ligger på 5 og kommer i kategorien “problematisk”, Sodium Laureth Sulfat ligger på 4,7 og kommer i den gode kategori. Se skema nedenfor, som jeg har hugget fra det videnskabelige tidsskrift Cosmetics & Toiletries.

Comparative primary skin irritation scores of high foaming anionics

Så når man ser på det samlede billede, så ligger Sodium Lauryl Sulfat og Sodium Laureth Sulfat meget, meget tæt på hinanden i den høje ende, når det kommer til hudirritation. Hvorimod vi har en lang række andre stoffer, som ligger meget, meget lavere.

Derudover ved man faktisk godt, at Sodium Laureth Sulfat kan give problemer. Den kan udtørre huden og man kan se effekten efter så lidt som tre vaske. Det kan skade hårsækkene og føre til udtørring af huden, irritere øjnene og huden mm.

Det er ikke lige så problematisk som Sodium Lauryl Sulfat – overhovedet. Men vi kan nok langt fra frikende det helt.

Skummer og er billigt
Hvorfor bruger stort set alle så Sodium Laureth Sulfat? Fordi – som med Lauryl – det er meget billigt og det skummer godt. Alternativerne til de to SLS’er er temmelig dyre, og de skummer ikke på samme måder. Og vi som forbrugere er blevet vænnet til, at vores shampooer skal skumme – også selvom vores hår og hud i længden ikke har godt af det.

Mine hænder kan mærke forskel
Da jeg havde opdaget dette, så gik jeg ud og kiggede på vores håndsæbe her i huset. En ganske almindelig og fredelig Neutral flydende sæbe, som jeg ikke vil tale ondt om. Men den er – som stort set alle andre – baseret på Sodium Laureth Sulfat.

Både min mand og jeg har tørre hænder, så jeg har eksperimenteret med i stedet at sætte en Shampoo 3 fra Purely Professional op ved vores håndvaske. Den er en ekstremt mild shampoo, som netop ikke kan skumme af sig selv, og som derfor kommer i en pumpe, som skummer den op.

Og effekten har været til at mærke på mine hænder, selvom der kun er gået få dage. Normalt, når jeg har vasket hænder, så stryger jeg direkte ind til min håndcreme, fordi mine hænder føles som rosiner. Den fornemmelse har jeg ikke på samme måde mere. Lige nu har jeg fx. ikke tage creme på efter sidst jeg vaskede hænder. Det kan jeg normalt slet ikke holde ud.

Purely Professionals Shampoo 3, som jeg holder meget af, koster 120 kroner og bliver derfor en temmelig dyr håndsæbe i længden, så jeg har fundet et alternativ, nemlig No perfume flydende håndsæbe fra Urtekram (for Guds skyld den uden parfume, ikke?). Jeg har stadig ikke pakket den ud af indkøbsposen fra SuperBest, så jeg kan ikke sige noget, om den giver samme oplevelse endnu. Men jeg skal hilse at sige, at det er svært at finde produkter uden SLS derude! Billige indholdsstoffer er populære…

Jeg siger ikke, at alle nødvendigvis skal forsage sulfaterne. Billig shampoo skal man ikke kimse af. Men hvis du har tør og irriteret hud eller generelt vil være mild mod din hud, så er det et godt sted at kigge din shampoo og sæbe nærmere efter i sømmene. Og det gælder alle former for sæbe, shampoo, bodyshampoo, renseprodukter mm.

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
70 kommentarer
Christine

Nå det står så allerede i kommentarerne:-) der var lidt for mange til at læse alle igennem:-)

Katrine

Hej Pudderdåserne 🙂
Jeg er også på udkig efter en ny shampoo, men det er virkelig ikke nemt!
Jeg har også fået øjnene op for, hvor mange kemikalier der er i almindelige skønhedsprodukter.
Jeg kunne derfor godt tænke mig en shampoo og balsam uden: sulfat, silikone, parabener og parfume, da jeg har læst mig frem til at det ikke skulle være godt for håret. Derudover lider jeg også af hårtab.
Kender i en shampoo og balsam der kan overholde disse kriterier? det ville virkelig være en stor hjælp
Kærlig hilsen
Katrine

Maja

Jeg har lige købt Doves Oxygen Moisture Shampoo.. Og har brugt den ca 10 gange. Og Sodium Laureth Sulfat står som nummer 2. Efter vand selvfølgelig. Og jeg har altså aldrig prøvet noget bedre til at fugte mit hår?
Jeg har selv prøvet den fra The Body Shop uden sulfater som ikke gjorde noget for mit hår undtagen at tynge det ned?
Hvorfor? :sweat

Katja Moikjær

Fordi når vi taler om sulfater og deres udtørrende effekt, så taler vi om huden. Jeg oplever primært en forskel på hovedbunden. Ikke håret. Jeg kender heller ikke til tests udført på hårstrået. Der er stor forskel der.

Mette

Ved indlægget er af ældre dato. Men har akut brug for hjælp til at finde en shampoo uden sulfater, silicone osv? Kan i anbefale nogle stykker? Naturligvis gerne i den billigere ende 😉

Katja Moikjær

Hvad betyder “osv”? Hvis du vil have en shampoo uden sulfater er det billigste bud: https://pudderdaaserne.dk/2013/05/16/loreal-hair-expertise-ny-serie-sulfatfri-shampoo/
Der er silikone i flere af dem – hvorfor vil du undgå silikone?

Eva Krogh

Desværre har jeg PoD, så jeg er nødt til at holde mig langt væk fra begge SLS’ere. Og det har gjort en kæmpe forskel. Nok er min PoD opstået pga hormonerne (under amning) men at jeg ikke bruger SLS mere har gjort at min hud er ren igen og uden rødme. Og jeg kom af med skæl som jeg også fik samtidig med PoD, selvom jeg aldrig har brugt skæl shampoo. Jeg bruger pleje fra Derma og fra Rema1000 (organic circle) til både baby og mig, så det er ikke alt for dyrt 🙂 nu må jeg bare finde en god mascara – min yndling fra Dior indeholder nemlig også SLS, som jeg ikke troede Mascara ville, men det forklarer hvorfor selvom jeg ellers har været fri for PoD, at den stadigvæk dukkede op på øjenlag nogle gange.

Katja Moikjær

Når du siger PoD – taler vi så om perioral dermatit? Hvordan viser det sig på øjenlågene?

Eva Krogh

Ja, det er perioral dermatitis, som jo også kan vise sig omkring øjene. Hos mig ser det ud som det gjorde omkring munden, rødt, hævet, bumser (dog uden væske). Der findes mange billeder på google, det kan se ret forskelligt ud… Jeg har det på øjenlag, og under øjene. Det er blevet lidt bedre, men stadig irriterende, og det gør ondt…

Christine

Hvordan er forsæbede olier ift. Sulfater?
Hilsen christine

Katja Moikjær

Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener med en “forsæbet olie”? Taler du om vaskeolier til kroppen for eksempel? I så fald er der stor forskel. Nogle af dem indeholder sulfater, andre gør ikke.

Helene Randløv

Forsæbning er den reaktion, der sker, når man blander olie med en base. Og derved fremstiller sæbe :-*

Christine

Nej jeg tænkte på traditionel flydende sæbe, fx til hænderne, baseret på olier, der er blevet lavet til sæbe, ala dr. Bronner og badeanstaltens håndsæber. Jeg tænkte på hvor hårde de var for huden ift til sulfater? men kan godt se at mit spørgsmål måske var lidt kryptisk:-D

Rikke

Ved dette indlæg er gammelt men prøver alligevel. Hvad med sulfaterne i Maria nilas heal serie? Er de ok? Sodium lauroyl methyl isethionate og Disomdium laureth sulfosuccinate samt sodium lauryl sulfoacetate? Håber så meget I kan svare! Mvh Rikke

Katja Moikjær

Umiddelbart ser de ud til at være milde, ja

Frederikke Nielsen

Det er godt et ældre opslag men jeg prøver at finde ud af de forskellige sulfater og troede længe at , Sodium Coco-Sulfate var et mildt sulfat indtil jeg googlede lidt mere intenst og nu er jeg helt i tvivl fordi nogle sider skriver at det er ligeså skadeligt som sls?? , Sodium Coco-Sulfate findes bl a i urtekrams shampoos!

Helene Randløv

Hej Frederikke
Det er den ikke, vi bruger den selv. Lige når vi taler om shampoo, er den ikke egnet til curly girl principperne.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *