Sulfater revisited: Må-vide til tør hud eller irriteret hovedbund

13.12.11
Comparative primary skin irritation scores of high foaming anionics

Som jeg har skrevet om før, så kan sodium lauryl sulfat (eller natrium lauryl sulfat som det også kan hedde) give problemer med hovedbunden. Det findes i mange shampoo’er, fordi 1) det er billigt og 2) vi elsker som kunder følelsen af det, fordi det skummer så godt.

Problemet er, at det længe har været velkendt, at det kan irritere og udtørre hovedbund og hår. Så hvis din hovedbund driller, så er der rigtig god grund til at tjekke din shampoo, om den indeholder sodium (eller natrium) lauryl sulfat.

Så skrev jeg også sidst:
Sodium Laureth Sulfate bliver ofte skåret over samme kam som Sodium Lauryl Sulfate, og det er der ingen grund til. Den har nemlig langt mildere og er næppe et problem for ret mange. Så hvis du har sart hovedbund så brug gerne en shampoo med Sodium Laureth Sulfate eller en af de mange, mange andre sulfater, der findes.

Udover at jeg ikke kan stave, så har jeg faktisk til dels skiftet mening. For jeg har snakket meget og længe om det her med en mand, som laver shampoo, og ved utroligt meget om sulfater. Og jeg har prøvet mig frem selv.

Ligger meget tæt på hinanden
Og nu bliver det lidt nørdet, bær over med mig. Skalaen for sulfater og lignendes irritation af huden går fra 0-8. Sodium Lauryl Sulfat ligger på 5 og kommer i kategorien “problematisk”, Sodium Laureth Sulfat ligger på 4,7 og kommer i den gode kategori. Se skema nedenfor, som jeg har hugget fra det videnskabelige tidsskrift Cosmetics & Toiletries.

Comparative primary skin irritation scores of high foaming anionics

Så når man ser på det samlede billede, så ligger Sodium Lauryl Sulfat og Sodium Laureth Sulfat meget, meget tæt på hinanden i den høje ende, når det kommer til hudirritation. Hvorimod vi har en lang række andre stoffer, som ligger meget, meget lavere.

Derudover ved man faktisk godt, at Sodium Laureth Sulfat kan give problemer. Den kan udtørre huden og man kan se effekten efter så lidt som tre vaske. Det kan skade hårsækkene og føre til udtørring af huden, irritere øjnene og huden mm.

Det er ikke lige så problematisk som Sodium Lauryl Sulfat – overhovedet. Men vi kan nok langt fra frikende det helt.

Skummer og er billigt
Hvorfor bruger stort set alle så Sodium Laureth Sulfat? Fordi – som med Lauryl – det er meget billigt og det skummer godt. Alternativerne til de to SLS’er er temmelig dyre, og de skummer ikke på samme måder. Og vi som forbrugere er blevet vænnet til, at vores shampooer skal skumme – også selvom vores hår og hud i længden ikke har godt af det.

Mine hænder kan mærke forskel
Da jeg havde opdaget dette, så gik jeg ud og kiggede på vores håndsæbe her i huset. En ganske almindelig og fredelig Neutral flydende sæbe, som jeg ikke vil tale ondt om. Men den er – som stort set alle andre – baseret på Sodium Laureth Sulfat.

Både min mand og jeg har tørre hænder, så jeg har eksperimenteret med i stedet at sætte en Shampoo 3 fra Purely Professional op ved vores håndvaske. Den er en ekstremt mild shampoo, som netop ikke kan skumme af sig selv, og som derfor kommer i en pumpe, som skummer den op.

Og effekten har været til at mærke på mine hænder, selvom der kun er gået få dage. Normalt, når jeg har vasket hænder, så stryger jeg direkte ind til min håndcreme, fordi mine hænder føles som rosiner. Den fornemmelse har jeg ikke på samme måde mere. Lige nu har jeg fx. ikke tage creme på efter sidst jeg vaskede hænder. Det kan jeg normalt slet ikke holde ud.

Purely Professionals Shampoo 3, som jeg holder meget af, koster 120 kroner og bliver derfor en temmelig dyr håndsæbe i længden, så jeg har fundet et alternativ, nemlig No perfume flydende håndsæbe fra Urtekram (for Guds skyld den uden parfume, ikke?). Jeg har stadig ikke pakket den ud af indkøbsposen fra SuperBest, så jeg kan ikke sige noget, om den giver samme oplevelse endnu. Men jeg skal hilse at sige, at det er svært at finde produkter uden SLS derude! Billige indholdsstoffer er populære…

Jeg siger ikke, at alle nødvendigvis skal forsage sulfaterne. Billig shampoo skal man ikke kimse af. Men hvis du har tør og irriteret hud eller generelt vil være mild mod din hud, så er det et godt sted at kigge din shampoo og sæbe nærmere efter i sømmene. Og det gælder alle former for sæbe, shampoo, bodyshampoo, renseprodukter mm.

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
70 kommentarer
Anna

Hej:-)
Jeg ved ikke om tråden stadig er aktiv, men jeg prøver lige…
Jeg har kigget på en vaskeolie (decubal shower&bath oil) og på ingredienslisten står MIPA-Laureth Sulfate…
Jeg kan ikke finde det på listen i indlægget, ved I om det bare er det samme som sodium laureth sulfat?
Mvh Anna

Pudderdåse Katja

Hej Anna
Det ved jeg desværre ikke med sikkerhed, så jeg bliver dig svar skyldig.
Kh. Katja

Line

Hej 🙂
Altså de der purey profesional shampooer er jo ikke uden sulfater, bare med mildere sulfater! Jeg vil gerne prøve en helt sulfat fri shampoo fra liz earle, kender i noget til den? Den indeholder Sodium lauroyl methyl isethionate, ved i om det er en sulfat?
Igen tusind tak for en fantastisk blog, i er til stor hjælp!

Pudderdåse Katja

Ja, det har du helt ret i 🙂 Jeg snakker om Lauryl sulfat og Laureth sulfat som sulfater – men de andre er jo også. De er bare “gode”. Men Jeg kender ikke Lix Earle, og vil derfor ikke udtale mig om det. Og jeg tør faktisk ikke – uden en meget længere research – skelne hvor grænsen går mellem hvornår et stof er en sulfat eller et andet vaskeaktivt stof – i mine øjne er det også lige meget. Det er de to SLS’er man bare skal undgå.
Men Purely har faktisk to helt sulfatfrie shampoo’er: http://purelyprofessional.dk/produkt-kategori/shampoo/ Shampoo 0 og Shampoo 3 er helt sulfatfrie og indeholder nogle andre vaskeaktiver.
Jeg håber det bidrog lidt til den almene forvirring alligevel 🙂

Simone

Tak for en god blog! Gammelt indlæg, men jeg prøver lige alligevel…
Jeg mener ikke der er SLS i Juhldals shampooer, og heller ingen parfume (på nær i deres skælshampoo – ret bizart?) Ville i øvrigt rigtigt gerne høre jeres mening om Juhldal generelt. Det er jo naturbaseret, men betyder det at det er fuld af æteriske olier og andre ting man skal være opmærksom på? (Og igen – tak for en god blog. Har idag købt ikke mindre end Exomega, Cleanance K, HTH, Matas fod- og hælkur og bio-oil mere eller mindre på jeres anbefaling, så tak!)

Pudderdåse Katja

Kære Simone
Tusind tak for tilliden 🙂 Jeg har faktisk aldrig prøvet dem selv eller set nærmere på dem, så jeg tør ikke udtale mig om dem. Men det er godt at høre, at du er skeptisk ved det naturlige.
Kh. Katja

Simone

Tak for hurtigt svar! Jeg kom lige i tanke om et helt andet spørgsmål.. I skriver man skal undgå produkter med alcohol. Hvordan ser man det på ingredienslisten? Hedder det bare alcohol eller noget med alcohol? Jeg undrer mig, da anden ingrediens (den første er vand) på min Avene Extreme Gentle Cleanser er Cetearyl Alcohol.. Er det alcohol? Der er i øvrigt også Sodium Lauryl Sulfate i, dog længere nede… Undrer mig da den skulle være så mild… (Og tilliden er kun blevet større – røde knopper er elimineret på armene efter en nat med HTH og jeg forudser et kommende afhængighedsforhold til Exomega :))

Pudderdåse Katja

Det er et godt spørgsmål. Alkohol som i finsprit hedder alkohol, alkohol denat. eller ethanol på ingredienslisten. Derudover findes der en lang række fedtalkoholer. De har INTET med almindelig sprit at gøre og er gode ingredienser (hvorfor de hedder noget med alkohol må en kemiker kunne svare på – det er jeg ikke 🙂 ). Det er fx. ceataryl alkohol, men der er mange, mange andre. De er helt fine.
Men lauryl sulfat er ikke mildt, nej…

Simone

Tusind tak for info, så er jeg med og lidt mere rolig. Det føles virkelig godt at lære at kunne begå sig bare lidt bedre med de kringlede ingredienslister 🙂 (Og tilliden er kun blevet større efter mine røde knopper på armene er totalt elimineret efter halvanden dag med hth’en – genialt! For slet ikke at snakke om Exomega! Pudsigt som man tror ens hud har haft det ok over vinteren, for med den rette creme kan man jo pludselig mærke hvordan det er den rigtigt skal føles 🙂 )

Sabina

Har du prøvet den økologiske shampoo fra Rema 1000. Umiddelbart ser den ud til at være fri for sulfater.

Trying out: Purely Professional

[…] skulle være interesserede i at læse mere om de der grimme sulfater i shampoo, så kan I klikke her. Det var nemlig her, jeg blev […]

4 skønhedsfavoritter | StyleStories

[…] duft, mums. Og så er den uden parabener, sulfater og sodium chlorid, som jeg har lært hos Pudderdaaserne kan give irriteret hovedbund 🙂 Find den bl.a. HER til […]

Randi

Jeg bruger den økologiske fra Rema 1000 og mit naturkrøllede hår, der let bliver udtørret elsker det. Til sølle 25 kr. Jeg starter med en god balsam i spidserne og bruger shampooen i hårbunden.

Helene Randløv

Kære Randi
Det er virkelig godt med gode råd til krøller, dem kan vi ikke få for mange af! Det lyder som om du har fundet en rigtig god løsning :-*
Kh. Helene

Hjælp til tørre hænder | Frk. Blomst

[…] om sulfater og så blev jeg pludselig meget klogere. Fordi det er nemlig sådan som I kan læse HER og HER at der findes mange forskellige slags sulfater, men dem der bliver kaldt for SLS, altså […]

Looklab.dk - infashionwebelieve » A HAIR TREAT

[…] er ikke ekspert på området, det er der andre, der er meget bedre til end mig, læs fx her og her. I store træk er essensen af sulfatfri shampoo, at det sørger for, at hårets naturlige fedtlag […]

Christine

Er Rema 1000’s organic circle shampoo egentlig ikke uden sulfater? ligesom deres håndsæbe. Eller er jeg dårlig til at læse indholdsfortegnelse?:-)

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *