Husker du solcremen?

11.12.11

Nej, systemet er ikke ved en fejl kommet til at udgive et indlæg fra i sommer. Selvom det er mørkt kl. 15 og så koldt, at jeg har lyst til at rejse samme vej som trækfuglene, så er der rigtig god grund til stadig at huske solfaktor i ansigtet (eller hvilke kropsdele, du ellers tør lade stikke udenfor dynjakker og halstørklæder).

Det er selvfølgelig ikke, fordi der er en risiko for at blive solskoldet, men der er to gode grunde til at bruge solfaktor – året rundt.

1. Det eneste der kan forebygge rynker
Der er kun en ting, som vi med sikkerhed ved forebygger rynker: Solbeskyttelse. UV-stråling er uden sammenligning den hovedansvarlige for vores rynker (og så smøger, ikke…), og at beskytte sig hver dag, året rundt mod solens stråler er reelt den eneste måde effektivt at forebygge rynker på. Videnskaben anslår, at omkring 90 % af vores rynker, når vi bliver gamle, skyldes solens stråler.

Solens UVA og UVB stråler er der året rundt og selv på overskyede dage. Så hvis du vil forebygge rynker, er det på med solfaktor.

2. Afgørende for pigmentpletter
Hvis du har pigmentpletter – både de stor og små som bare ligner en ujævn hudtone – så er første behandling altid solcreme, solcreme, solcreme. Bare den mindste solstråle vil fodre dine pletter med ny næring. Især hvis du forsøger at behandle dine pigmentpletter, er alle dine kræfter spildte, hvis ikke du undgår helt at udsætte dem for sollys året rundt.

Der er altid et men…
Pudderdåserne repræsenterer begge sider af spektret. Frk. porcelænshud Helene går med faktor 50 året rundt, hver evig eneste dag. Jeg selv gør ikke og gør således ikke, som jeg selv prædiker her, selvom jeg faktisk har pigmentpletter og burde.

Så hvorfor gør jeg ikke det? Fordi jeg hver eneste vinter de sidste mange år har lidt af D-vitaminmangel og derfor skal jeg have alt det UV-lys, jeg kan få. Der er meget delte meninger om dette. Nogen læger siger, at man får den D-vitamin man skal bruge gennem sol på sine hænder og evt. tilskud. Andre kloge hoveder siger, at man stadig får D-vitamin gennem fx. en faktor 15. Jeg vil IKKE rådgive om D-vitamin mangel, det er en lægelig opgave. Blot sige, at det skal man også have med i sine overvejelser, og det er grunden til at jeg ikke selv går med solcreme om vinteren. Selvom min hud ville have godt af det.

Gode cremer med solfaktor
Hvis du gerne vil have en god ansigtscreme, som ikke føles som en fedtet solcreme, kan jeg anbefale:

MAC Prep+Prime Face Protect SPF 50 – Vægtløs ansigtsprimer med god solfaktor. Koster 230 kroner (tror jeg) i Magasin, men er ikke online.
Cliniderm Light & Matifying Sun Face Gel Cream – Matterende og meget let ansigtscreme. Koster 119 kroner for 50 ml. på apoteket.
Restylane Day Cream SPF 15 – Super lækker dagcreme med gode ingredienser. 435 kroner 50 ml. her hos N’Age.
Clinique Superdefense SPF 25 Age Defense Moisturizer – Lækker dagcreme spækket med antioxidanter (desværre i krukke dog) til 375 kroner for 50 ml på Magasin.dk.

PS. TAK for jeres søde hilsener allesammen. Jeg har ligget i to uger med mega ondt i maven. Det viste sig for et par dagen siden at være en dejlig kombi af mavesår og blærebetændelse. Nice… Tak fordi I er så søde!

PPS. Prøv lige at tjekke den nyeste blog, vi har fået på Bloggers Delight. Tror I ikke også at kiksekage er godt mod mavesår? Det tror jeg nok, at lægen sagde…

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
20 kommentarer
Liselotte

Åh, din stakkel. Eksperten herhjemme i svag mave siger, at kiksekage er ok, du skal bare undgå ting med for meget syre. Han hygger sig i øvrigt med en madforgiftning påført af økologisk svinekød fra nemlig.com, det har været en spændende nat, så han føler med dig m.h.t. mavesmerter.

Pudderdåse Katja

Uuuh avavav… Ønsk ham god bedring fra mig. Og tak.

Asha

jeg har præcis samme overvejelser som dig, katja. Jeg har også brug for al den d-vitamin, jeg kan få. Derudover synes jeg, at solcreme giver bumser, men det handler måske bare om at finde den rigtige…

Pudderdåse Katja

Det handler helt sikkert om at finde den rigtige. Prøv fx. MACs eller Cliniderm af dem, jeg har skrevet på. Dem kan jeg ikke forestille mig, at du får bumser af.
Men ja, det med D-vitamin er svært…

Lika

Ikke i DK om vinteren men det burde jeg måske hvis man skulle undgå pigmentpletter.

Pudderdåse Katja

Jep 😀 Hvis det altså er noget, du har problemer med.

Vita

Jeg kunne aldrig drømme om at bruge solcreme, hverken om sommeren og da slet ikke om vinteren. Man kan ikke danne D-vitamin om vinteren her i Danmark og men kun i perioden Maj til September, hvis altså UV-indexet er over 3.
Jeg har aldrig brugt solcremer og min hud har hverken pigmentpletter eller rynker. Husk solen er kun farlig, hvis man ligger lavt i D-vitamin og Folat.

Pudderdåse Katja

Hej Vita
Hvorfor skulle solstråler kun være farlige hvis man mangler d-vitamin og folat?

Tina T

Vita gir’ dig altså ikke ret i at solen ikke skader huden, jeg kender et utal af mennesker der har fået hudkræft, fået den grimmeste af den grimmeste læder hud, pigmentpletter og rynker af solen og fordi de ikke brugte solcreme. Nu kender jeg ikke din hudtype så jeg kan ikke udtale mig om din hud er rynket eller ej kender heller ikke din alder du kunne i princippet kun være 20 år. Men når man når min alder af 49 år ja så kan man virkelig se hvordan man har behandlet sin hud igennem livet. Og jeg har heldigvis stort set næsten altid brugt solcreme. Jeg er også lys og fregnet så det er meget vigtigt jeg bruger solcreme for ellers jeg meget forbrændt.

Vita

Hej Katja og Tina T,
Både Folat (B9-vitamin) og D-vitamin er vigtige faktorer i beskyttelse af huden. De begge beskytter og retter op på de DNA-skader som oversksponering af UV-stråler kan give og Folat er desuden en vigtig faktor i produktionen af melanin.Så mangler man Folat og D-vitamin bliver man meget hurtigt brændt af i solen og kan risikere at udvikle hudkræft og pigmentpletter. Derfor er det vigtigt at tage tilskud i vinerhalvåret af D-vitamin (50-100 µg) og Folat, så man er godt rustet mod forårets og sommerens øget UV-stråling. Min søster havde fået nogle store pigmentpletter efter 14 dages ferie i Tunesien for nogle år tilbage, men de er nu helt forsvundet efter 6 mdr. D-vitamin tilskud på 100 µg daglig. Så hvis man bestytter sig med solcreme, er det mega vigtigt at tage et tilskud af D-vitamin, da D-vitamin mangel er kædet sammen med 165 forskellige sygdomme incl. hudkræft. D-vitaminet er et uanseligt lille molekyle, som i menneskekroppen især dannes, når et kolesterol-molekyle i huden rammes af solstråler. I sin aktive form fungerer D- vitaminet som et hormon, hvis primære funktion er at tænde og slukke for gener. Forskere har identificeret flere end 2000 gener, som påvirkes af D-vitaminet.
For eksempel stimulerer vitaminet genet p53, som holder kræft nede – og et lavt niveau af D-vitamin øger markant risikoen for brystkræft, lungekræft, modermærkekræft og mange andre kræfttyper.
Folat er vigtig for en optimal funktion af DNA og herigennem kontrol af de gener, der har betydning for udvikling af kræft. Hvis man bliver udsat for meget UV-stråling bruger kroppen ca. 50% af det Folat reserver der er tilstede, og har man ikke nok opstår skaderne. Nybyggere i de sydlige stater i USA havde pga. den måde de dyrkede deres korn på for et par hundrede år siden problemer med solskoldning. Deres afgrøder indeholdte ikke nok Folat, og de var derfor i konstant underskud. De blev så vist jeg husker kaldt for redneck.
Så solen er kun farlig, hvis huden er usund pga. manglende næringsstoffer.
Vita

Ditte Mehner Kristiansen

Kan en solcreme egentlig erstatte dagcremen? 🙂

Pudderdåse Katja

Det kan den sagtens. En dagcreme med god solfaktor (som et par af de produkter jeg nævner sælges som) er det samme som en solcreme, og vil være nok til alle behov. (Ligesom en almindelig solcreme selvfølgelig går fint i ansigtet)
Hvis ikke du har voldsom tør hud, vil tdet sikkert være rigeligt til din hud. I meget tørre perioder kan jeg godt have en anden creme under, men det bør ikke være nødvendigt.

Annette

Går altid efter dagcreme med solfaktor i, så man er sikker på ikke at glemme det. Pt. står der en på hylden fra Dermalogica med faktor 30 🙂

Sara

Jeg har lige et spørgsmål til jer skønne pudderdåse, som ikke lige har noget med det her emne at gøre, men jeg ved ikke hvor jeg ellers skulle skrive- og har ikke kunnet finde noget om emnet ved at søge på jeres blog.
Jeg har i 90’erne været så dum at overplukke mine øjenbryn, med det resultat at de bare er så grimme nu. Hårene er desværre aldrig helt vokset ud igen og jeg har nu selv efter så mange år ikke de fyldige lækre øjenbryn som jeg så inderligt ønsker mig. Kender I til nogle fif til hvordan man kan rette op på skaderne? Jeg tror at jeg skal prøve at fylde dem lidt ud med øjenskygge mellem hårene. Der er lidt hår men de vokser tyndt. Øv, øv, øv, det fylder virkelig hos mig at mine bryn er så grimme og jeg vil nærmest gøre alt for at for at få dem til at blive bare lidt fyldigere igen. Er klar til at gå langt og ville ønske at der fandtes nogle midler til stimulering af hårvækst der virker.
Håber på et svar 🙂

Pudderdåse Helene

Hej Sara!
Æv det er træls, når skaden er sket…
Jeg har hørt rigtig meget positivt om M2 Beaute, som blandet laver et Brow Serum, som skulle kunne rette nogenlunde op på skaderne.
http://www.m2beaute.com/products/m2brows.html?L=1
Jeg kender desværre ikke prisen eller forhandler, men jeg ved at det for ganske nylig er kommet til Danmark. Jeg forhører mig gerne i morgen om pris og så videre 🙂
Med hensyn til at fylde brynene ud med skygge, så skal du (som grundregel) finde en kold nuance, som er et par toner lysere end din egen farve. Jeg bruger selv en pensel fra MAC (208), det er en skråpensel, som er forholdsvis fast i hårene, derfor er det lettere at vurdere hvor øjenskyggen ender. Jeg synes også at resultatet med en spids blyant kan blive rigtig fint, fordi man kan tegne “hår”. Igen er udfordringen at finde en farve, som passer. Øv dig og start i det små, du kan altid skrue op for farven og intensiteten, når du føler at du er tryg ved metoden.
Til sidst vil jeg lige nævne tatovering af øjenbryn, jeg har set mange eksempler på, at resultatet kan blive meget fint og naturligt. Her handler det om at studere markedet nøje og finde en, som du er tryg ved.
Mvh. Helene

Sara

Hej Helene,
1000 TAK for dit svar! Jeg har selv googlet mig til Neuveau Brow serum og vil lige kigge på den du også linker til og så prøve mig frem. Det er jo ikke just billigt, men værd at prøve synes jeg. Jeg tager lige et før og efter billede og kan sende det til jer, hvis I er interesserede i at se om det har virket for mig 🙂
Mange tak for fantastisk blog!
God Jul!

Oa

Det ville jeg gerne se, da jeg overvejer at købe produktet.

Pudderdåse Helene

Hej Sara!
Jeg ser først dit indlæg nu! Det er druknet i kommentarerne fra julekalenderen. Det vil være virkelig skønt, hvis du vil sende billeder, der er mange, som lider under de overplukkede bryn eller som har mistet brynene på anden måde.
Mvh. Helene

Sarah

Hej, og tak for en virkelig fin hjemmeside, som jeg først har opdaget nu, men som jeg kommer til at følge tæt fremover 🙂
Jeg har store porer og bruger efter jeres anbefaling Paula’s Choice’s 2% BHA-gel, som jeg er virkelig vild med. Som følge af syren skal jeg så bruge en solcreme i dagtimer, og jeg vil derfor gerne have en god dagcreme med solfaktor i. Jeg har kigget lidt på PC’s udvalg, i særdeleshed Moisture Boost Daily Restoring Complex with SPF 20 – da jeg også lider af lidt tør hud. Vil denne creme – eller nogle af de andre fra PC være gode til min hud? jeg er nemlig lidt nervøs for, at dagcremen med solfaktor vil tilstoppe porerne…
Mvh. Sarah

Pudderdåse Katja

Hej Sarah
Du skal generelt gå efter solcremer med kemisk filter. Rent fysisk filter (titanium dioxid) kan i nogle tilfælde give problemer. Men det er ret sjældent, så det tror jeg ikke, du finder. Og hvis du støder på sådan et produkt (Paulas har et), så vil det typisk hedde “mineral sunscreen” eller sådan noget. Jeg er sikker på, at du kan finde en god solcreme hos både hende og blandt de mange andre gode solcremer, der findes. Hvis du kigger i vores artikler om solcreme fra sidste år har vi også skrevet en del om ikke-fedtende solcremer. Men varm anbefaling herfra til alle hendes produkter. Jeg har dog ikke prøvet hendes solcremer et stykke tid, så jeg vil nødig give en konkret anbefaling af et bestemt produkt.
Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *