Den kedelige sandhed om naturlige hårfarver

23.04.11
Tints of Nature
Tints of Nature
Naturlig hårfarve. Eller er det?

Økologiske frisører popper op overalt i bybilledet, og det vrimler med naturlige hårfarver til hjemmefarvning. Og det er fristende produkter, for vi ved vel godt alle, at det ikke er det sundeste at farve år. Alene duften, når man får farvet hår, giver en klar reminder om, at det ikke er kamillete og agurkevand, man får i håret.

Men hvad er det så, de økologiske frisører kan tilbyde? Er de økologiske hårfarvninger reelt bedre? Svaret er ret nedslående.

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at der findes ingen kontrol med ordet ‘økologisk’, når det handler om andet end mad. Enhver kan altså smække et skilt op og kalde sig for økologisk frisør eller sælge økologisk hårfarve uden at have noget at have det i. Det er et generelt problem indenfor kosmetik, at vi ikke har et rødt Ø-mærke og kontrol med begrebet økologi, som vi har det indenfor madvarer. Der er ikke nogen form for offentlig kontrol overhovedet.

Dernæst kan kan man inddele de ‘naturlige’ hårfarver i to kategorier.

De rigtige plantebaserede hårfarver
Der findes rent faktisk rene plantebaserede hårfarver. Men de har sine begrænsninger. I denne kategori finder du Henna, og de farver dit hår på overfladen. De svarer altså til en toningsfarve, og du kan ikke blege håret eller fundamentalt ændre hårfarve. Du kan kun ændre det nogle nuancer og i et begrænset antal farver. Disse hårfarver er de eneste rigtigt naturlige hårfarver, der findes. Og husk at Henna findes altså kun i den røde version. Hvis Henna har en anden farve, er det tilsat et eller andet. Mærker som Logona hører hjemme her, Logona blev også vurderet som den mest sikre hårfarve i TÆNK for noget tid siden sammen med en konventionel skyllefarve.

De permanente naturlige hårfarver
Så er der alle de hårfarver, der kalder sig naturlige, men kan ændre din hårfarve permanent og i et utal af farve på samme måde som traditionel hårfarve. Og gæt engang. Det er fordi, de indeholder akkurat det samme som traditionel hårfarve.

Almindelig hårfarve består groft sagt af tre faser. Først en kraftig base, som åbner hårskaftet. Dernæst hydrogen peroxid, som fjerner den eksisterende hårfarve og dernæst selve farvemolekylerne, som binder sig til håret. Når man nærlæser disse ‘naturlige’, permanente hårfarver, kan man se, at de indeholder fuldstændig samme farvestoffer, hydrogen peroxid og en base på samme måde som almindelig hårfarve, ganske enkelt fordi det er det eneste, der virker. Det, der er naturligt i disse produkter, er alt det andet udenom. Altså en masse planteolier, fyldstoffer og plejestoffer, som er tilsat ekstra.

Et godt eksempel på sidstnævnte er Tints of Nature. De kalder sig selv naturlig, og der er ganske rigtigt en masse planteolier i, men den basiske ingrediens er ethanolamine (som virker på fuldstændig samme måde som ammoniak og faktisk bliver fremstillet ved hjælp af ammoniak, selvom de skriver det modsatte… pffft!), produktet indeholder hydrogen peroxid og standard farvestoffer. Derudover indeholder det så også en masse planteolier, men de aktive ingredienser, der farver dit hår, er fuldstændig de samme som i konventionelle hårfarver. Og dette vil jeg vædde min venstre fod på gør sig gældende ved alle andre ‘naturlige’ hårfarve, der er i stand til at ændre din hårfarve permanent.

Tyske Oekotest.de nåede frem til samme resultat for nylig i en kæmpe test af naturlige hårfarve, hvor 18 produkter var gode plantefarver af øverste type, men hvor 16 viste sig at være standard hårfarve med almindelige kemikalier, selvom de kaldte sig naturlige.

Hvis det kan ændre permanent på din hårfarve er det et kemikalie
Pointen er, at hvis det kan ændre din hårfarve permanent, så indeholder det konventionelle kemikalier. Der findes ikke nogen teknologi endnu, der kan ændre fundamentalt på din hårfarve uden at bruge disse problematiske kemikalier, desværre. Og hvis et produkt påstår andet, så er det løgn. De plantefarver, der findes på markedet, som ikke indeholder disse kemikalier, kan give dig en anden hårfarve, men med de begrænsninger som en toningsfarve nu engang har.

Kilder: Blandt andet det tyske forbrugermagasin Oekotest.de, TÆNK m.fl.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
47 kommentarer
Katrin

Farvet med henna en gang,og synes mit hår er knastørt,og håret ikke rigtigt tog imod(har min naturlige farve,men er nok lidt solskadet i spidser/enderne)fik,at vide,at jeg blot skulle gøre det igen,og det ville blive mere mættet sidder,og overvejer om jeg skal gøre det har mistet modet lidt,og er bange for jeg fortryder,og hellere skulle forsøge,at lade det falme,pleje håret med nogle hårkure en tid,og købe en rød skyllefarve ville gerne skåne mit hår,og hovedbund for syntetisk farve det var det,der fik mine tanker hen på henna,men samtidigt ved jeg,at det ikke forsvinder,men kun falmer,og selv om jeg kun har en page ærgrer det mig lidt?ville være glad for en anbefaling på en rød skyllefarve uden for mange kemiske,og kradse elementer
V.H Katrin

Helene Randløv

Hej Katrin
Helt ærligt aner jeg ikke, hvad jeg skal råde dig til. Skyllefarver er ikke som skyllefarver var en gang… Derfor ville jeg nok kaste mig over en af de farvede hårkure på markedet og friske op med den. Jeg har selv meget gode erfaringer med Maria Nila
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *