Sådan tjekker du din hud for hudkræft

12.03.11
Myskincheck.dk

Myskincheck.dkLa Roche-Posay og danske hudlæger har i samarbejde lanceret hjemmesiden Myskincheck.dk, som skal hjælpe dig med at holde øje med din hud og modermærker for at forebygge hudkræft og modermærkekræft. Vi synes, det er et fantastisk tiltag og vil gerne omtale det lidt her.

For mig er det rent sisyfosarbejde at holde styr på mine modermærker, og det samme gælder Helene for den sags skyld. En løs optælling på min venstre underarm viser 30 modermærker alene der. Jeg har mange og der kommer nye til hele tiden. Så meget desto mere grund til at holde øje med dem.

Og statistikken taler sit eget tydelige sprog. Danmark placerer sig på en skræmmende fjerdeplads når det kommer til antal nye tilfælde af hudkræft. Kun overgået af lande som Australien og New Zealand der har helt andre solniveauer end os. Faktisk har vi en meget kedelig europarekord i hudkræft.

Det er for meget sol, solskoldninger og brug af solarie, der er forklaringen. Vi betaler nu prisen for mange års dårlige solvaner. Den største stigning i hudkræft ses blandt kvinder mellem 20 og 40 år.

Budskabet bag Myskincheck.dk er dog også positivt. Nemlig at hudkræft er en cancerform, der har rigtig gode helbredelsesmulighed, hvis den bliver behandlet i tide. Faktisk kan 90 procent kureres, hvis de bliver opdaget i tide. Derfor er det så vigtigt at holde øje med sine modermærker og blive tjekket hos sin læge, hvis man fatter den mindste mistanke.

Vurdér din egen risiko
Myskincheck.dk kan du tage en test, hvor du kan få vurderet din risiko. Jeg blev selv overrasket over, hvor lidt der skal til. Jeg har mange modermærker, har været solskoldet før og har ikke solcreme på nødvendigvis hver gang jeg opholder mig i solen og vupti:

Din hudtype, antallet af modermærker og din baggrund gør at du er i højere risiko. Kontrollér nøje dine modermærker og få din læge eller hudlæge til at kontrollere dem. De vil være i stand til at bedømme om du har brug for yderligere kontrol.

Kontroller dine modermærker
Næste skridt er at kontrollere sine modermærker. Der er et værktøj, hvor man oprette en profil og taste sine modermærker ind for at holde øje med dem, men mig med mine 30 på den ene underarm kan næppe bruge det. Jeg synes dog, det er meget mere interessant at få genopfrisket de faresignaler, man skal holde øje efter ved sine modermærker:

A – ASSYMETRI (assymetri)
Assymetri.

B – BORDER (afgrænsning til omgivende hud)
Uregelmæssig, bølgende, takket kant, skarpt afgrænset fra den omgivende hud.

C – COLOUR (farvevariation)
Farvevariation i modermærket, hvis der er tre eller flere af farverne: lysebrun, mørkebrun, sort, blålig, rødlig, hvid (lysere end omgivende hud) samt grå .

D – DIAMETER (diameter)
> større end 6mm.

E – EVOLUTION (ændring)
Udvikling/ændring i modermærkets størrelse, farve eller tykkelse.

Det hudlægerne og La Roche-Posay, gerne vil have os til, er at gøre det til en vane at gennemgå vores modermærker systematisk hver 3. måned. Gør det til en god vane på linje med at blive screenet for livmoderhalskræft hos lægen. Og budskabet er selvfølgelig, at hvis du bliver mistænkelig, så gå til læge. Med det samme.

Og har du brug for at blive mindet om de gode solvaner? Så tjek dem her.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *