Tirsdagstip: Clean beauty er beskidt markedsføring

21.01.20
Movicol

Movicol

Clean beauty er en stor forretning. Skønhed skal være grønt, sundt, rent. Men for at sælge creme og mascara som særligt rent, skal noget være særligt beskidt. Og hvad nu, hvis alle de produkter vi kan købe i EU er gode og sikre? Så har den særligt rene branche et problem.

Clean beauty handler om markedsføring. En særlig form for markedsføring, der hedder “fri for”. Lange lister over “farlige” ingredienser, som netop dette særligt rene mærke er fri for. Desværre er disse “fri for” lister oftest ren volapyk. De er derfor også forbudt at bruge i EU. Men de lever stadig i bedste velgående.

På amerikansk Sephora findes en hudplejekategori, der hedder “clean at Sephora”, hvor alle de “rene” produkter findes. Den samme kategori findes pudsigt nok ikke på de europæiske Sephora-shops.

Lad os kigge på dronningen af markedsføring af det rene, Goop. Her er produkterne rene, fordi de ikke indeholder:

Parabener (Nogle af de bedste og mest sikre konserveringsmidler vi har – udskamningen af dem har skabt en seriøs mangel på effektive konserveringsmidler)

Petroleum (Ingen fornuftige mennesker bruger petroleum i kosmetik, de bruger petrolatum, men det er vel det, Gwyneth mener her. Mineralsk olie, der er en af de mest allergi-sikre ingredienser, der findes – foretrukket af hudlæger)

Phtalates (Det er godt, du ikke bruger ftalater Gwyneth, for det er der heller ingen andre, der gør. Alletiders.)

SLS og SLES – (vaskeaktive ingredienser, der kan udtørre lidt. Men beskidte er de vel ikke…?)

PEG (Polyethylene glycol – er et meget almindeligt stof med alle mulige anvendelsesmulighed lige fra kosmetik til Movicol. Det kan binde vand – og derfor virker det også godt til…. ja Movicol…. Men giftigt eller farligt? Nej… Så ville vi nok ikke give det til spædbørn.)

TEA (Bruges i små mængder til at justere pH-værdien af et produkt. EU vurderer at det er sikkert i små koncentrationer der er fri for DEA)

DEA (God idé, det er forbudt i EU)

Silikone (tjah…. hver sin smag, men noget skal de vel finde på)

Kunstige farvestoffer (Hvorfor ikke de naturlige? Hvad er forskellen?)’

Kunstig parfume (Igen – hvorfor ikke de naturlige? De naturlige parfumestoffer er en hyppigere årsag til allergi)

Der er også stort forskel fra mærke til mærke. Drunken Elephant undgår kun 6 stoffer – “the Suspicious 6”. Gad vide om de så bruger ftalater og DEA – det står ikke på deres liste? Og hvorfor står der ikke noget om udtørrende alkohol på Goops liste, når det står på Drunken Elephants liste?

Okay, jeg håber min pointe er ved at være klar: Der er altid nogle ingredienser, man godt kan lide og andre, man ikke kan lide, når man producerer produkter. Sådan har vi det også selv. Sådan har alle producenter det. Men at markedsføre sig selv som renere, sundere, grønnere, mindre kræftfremkaldende, mindre hormonforstyrrende eller hvad man ellers kan finde på er bullshit. Og heldigvis også ulovligt i EU.

Hvis ingredienser er sundhedshedsskadelige, kræftfremkaldende, hormonforstyrrende eller lignende, så er de forbudt. Og din hud er fuldkommen ligeglad med om der står “fri for” og “clean beauty” på etikken. Den vil måske endda hellere have at nogen spørge, hvad der rent faktisk er i, og hvordan det så virker?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Jannie

ftalater bruges i kosmetiske produkter til at denaturere alkohol.

Lis T

Tak for at skære igennem BS og især overfor Queen of BS, nogen gange er det jo decideret farligt det hun anbefaler

Anna Regine

Det værste er den med “kunstig parfume” fordi det er med til at skabe den misforståelse, at duft fra æteriske olier mm. IKKE er parfume. Se her, hvad jeg f.eks. har fundet på en blog:
“Personligt foretrækker jeg at produkter uden parfume, har en slags duft, der f.eks. kommer fra æteriske olier eller lignede”
Det er jo ren volapyk!

Rikke

Hejsa, kan I ikke skrive lidt mere om mineralske olier? For jeg var af den opfattelse at de er dårlige? Tænk/kemiluppen screener kosmetik for dem pga at nogen mineralske olier vurderes at være kræftfremkaldende? Det ville være fedt at høre jeres vurdering på disse. ☺️

Stine

Hvem er det, som skal håndhæve forbuddet i markedsføringen? Øhm der er jo sådan set nok at tage fat i nakken af 😉

Situ

Tak for at du skære det ud, det er noget af en jungle at finde rundt i.

Sandra

Jaaa!!! Og kan du råbe det lidt højere så dem nede bagi (med snotten i kemiluppen) også kan høre deeeeet!!
Og, jeg vil faktisk sige, det er SKRÆMMENDE, hvor mange der er begyndt at lave UDEN parabener. Giv mig parabener!!! Så jeg ikke en dag vågner med det vildeste udslæt i hele ansigtet, fordi min creme er blevet for gammel natten over! Parabener tak!
Ps. Lad være med at spis parabener i store mængder, det kan vidst give kræft… har jeg hørt.

Katja Moikjær

Ja. Jeg undrer mig især over hvor de høje koncentrationer af parabener stammer fra. Der er stort set ingen parabener i hudpleje længere. Hvor kommer de gravide i kontakt med alle de parabener henne? De ophobes ikke i kroppen, så det er sket i nyere tid.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *