Den store forskel på solcreme i USA og Danmark

Hormonel akne – myter og misforståelser

 

Facemap akne

Hormonel akne. Mange tror, at der findes en særlig type hormonel akne, der sidder et bestemt sted i ansigtet. På hagen, kæben eller om munden. I har måske endda set kort over ansigtet, der analyserer på, at bumser særlige steder i ansigtet skyldes forskellige ting – og på kæbepartiet er det typisk hormoner, der får årsagen.

Det er helt misforstået. Al er akne hormonel. Alle bumser skyldes hormoner. Lige fra de hormonknopper vores nyfødte spædbørn får, til de bumser teenagere får og de bumser, der ikke går væk igen, selvom vi er blevet voksne. Og som rammer voksne kvinder hyppigere end voksne mænd. Det er hormoner det hele.

Det, der til gengæld IKKE skyldes hormoner er netop de der røde knopper omkring hage og mund, der aldrig rigtig udvikler sig til rigtige bumser, men bare sidder og gnaver som røde irriterede plamager under huden. Som ikke har noget med akne at gøre, men som ofte er perioral dermatit. Og som bliver værre, jo mere flere produkter mod akne, man bruger.

Netop placeringen omkring munden/hagen er kendetegnet ved perioral dermatit, hvorimod akne typisk optræder i T-zonen. Læs mere her på Sundhed.dk, hvor der er et par gode billeder af perioral dermatit.

Her er Sundhed.dk’s råd mod perioral dermatit:

 • Du bør holde pause med at bruge kosmetik, herunder renseprodukter, vådservietter og fugtighedscremer. Det samme gælder binyrebarkhormoncremer i ansigtet, hvis du har brugt det.
 • Ved milde symptomer kan man behandle lokalt med metronidazolholdig creme.
 • Ved sværere symptomer, eller ved manglende effekt af metronidazolcreme, kan man eventuelt anvende  antibiotika i tabletform i 1-3 måneder.

Kilde

Har du udelukkende “bumser” på hagen og omkring munden og ingen i resten af ansigtet, så er det faktisk ret usandsynligt, at det har noget med hverken hormoner eller bumser. Det er mere sandsynligt, at det er din hud, der er irriteret på grund af noget, du udsætter den for.

 Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

31 kommentarer

 • Simone

  Tak for jeres altid fine indlæg! Jeg får udelukkende bumser eller “buler” på hagen og omkring munden, jeg bruger pt t-zonepeeling, fugtighedcreme og creme “acnatac” fra hudlægen. Efter jeg er stoppet med at spise sukker og tager fiskeolie dagligt, er det kommet i bedring, men der dukker stadig buler op hist og her. Det i siger er, at jeg skal forsøge at de hudpleje med fokus på dette helt? Er det rigtigt forstået? Gør t-zonepeeling ikke gavn i denne situation?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Hvad hvis det primært er lokaliseret på kinder og kæbe?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvordan ser de ud? Kan du beskrive det nærmere?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   De ligger næste altid i det dybere hudlag og er meeeeget lang tid om at gå væk og det samme med rødmen efter. De er tit flere dage om at komme rigtigt frem og ikke bare en typisk bums der dukker op natten over og er klar. Og så har jeg fået rigtig mange knopper på kinderne som kan trykkes ligesom hudorme, men de har ikke en åbning som hudorme, med den mørke plet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne-Sofie

   Din hud lyder præcis som min. Jeg var til kosmetolog (daretocare) som fandt ud af at min hu dvar meget tør og dehydreret og det jeg havde slet ikke var ‘rigtige’ bumser. I min iver efter at fjerne bumser havde jeg udtørret den endnu mere. Efter jeg har tilføjet mere fugt til min rutine er det blevet bedre. Måske det virker for dig :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Jeg bliver simpelthen nødt til at smide en kommentar her.
  Pudderdåserne har indenfor de sidste par måneder været min online bibel i min søgen på at finde en forklaring på mine knopper rundt om munden.
  I lang tid – over år, har jeg periodevis haft røde plamager på hagen og rundt om munden. Ikke voldsomt, men nok til at det var til stor gene i min hverdag. Op til påske skiftede jeg alle min hudpleje og make-Up produkter ud – gik udelukkende over til cliniqueprodukter – hvilket jeg aldrig skulle have gjort.
  Jeg fik et forværret udbrud af knopperne, og endt hos lægen efter påske, der konstaterede en mild form for perioral dermatitis.
  I en måned holdt jeg pause med hudpleje og kosmetik. Jeg kunne ikke kigge mig selv i spejlet – jeg lignede lort.
  Jeg læste indlæg omkring brugen af tandpasta – og skrottede med det samme, det værste mærke, Colgate.
  Jeg bad lægen om en antibiotikakur. Jeg havde hele påsken læst og gjort mig selv til ekspert på området, så han turde kun samtykke, da jeg bad om en tetracyklinkur. Jeg var af den overbevisning, at alle bakterier lå så dybt, at de skulle udryddes med antibiotika.
  Jeg fik ligeledes mildisoncreme, der meget hurtigt havde en virkning.
  Jeg tog tetracyklin i 14 dage, skiftede tandpasta og droppede al kemi i ansigtet.
  Min hud har den dag idag aldrig set pænere ud.
  Det skal siges, at jeg ligeledes har droppet mælkeprodukter, sukker og gluten, da jeg er af den overbevisning, at det er med til at dyrke bakterier.

  Der er mange andre positive følger af det, da min mave ikke er oppustet, og jeg generelt har større velvære, når jeg kigger mig selv i spejlet!

  Og så skiftede jeg også morgenkaffen ud med kogt vand med citron. Det skulle også være udrejsende og celleopbyggende og rigt på antioxidanter.

  I en alder af 40 følger jeg mig nøgen uden lidt på øjne og kinder.

  Miild og Jane Iredale er nu de produkter, jeg anvender i ansigtet. Og det fungerer SÅ godt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Det er mig.
  Jeg har kun røde/ hvid knobber/bumser hvad anbefaler i? Jeg renser kun huden om morgen, Og bruger dagligt jeres t-zone cream og enten en dag cream fra beaute pacifique eller jeres alt i en cream

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Og virker det? Det lyder som om du gør det rette

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Sikke en åbenbaring for mig.
  Er ret sikker på at jeg lider af peroral dermatit og ikke akne.
  Røde mærker og bylder under huden. På begge sider af munden og ingen andre steder.
  De forsvinder sjældent før de har været der et par måneder.
  Men hvad gør jeg.
  Vaske med vand og ingen creme?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna A.

  Kære pudderdåser,
  Jeg har PCO og er generelt ret plaget af uren hud (især på kinderne) -Nogle gange kan jeg være heldig at det forsvinder helt i et par uger af gangen, men på visse tidspunkter i min cyklus kommer det stort set altid igen.
  Jeg forsøger virkelig at pleje min hud -Og har efterhånden en ret solid rutine med blid rens, serum og creme/olie, som jeg ved ikke slår mig ud, men faktisk holder den urene hud lidt i ro. -Dog ikke nok til at holde helt kontrol på hormonelle udbrud.

  Min læge mener ikke der er akne nok til at starte op på akne-medicin, og jeg ved egentlig heller ikke om jeg vil være interesseret.

  Jeg er istedet begyndt at få nogle ansigtsbehandlinger, og mens det selvfølgelig er rart, føler jeg bare slet ikke at det virker (har prøvet to forskellige steder nu, med i alt 5 behandlinger i løbet af de sidste 6 mdr (begge steder er anerkendte og har gode anmeldelser)).

  SÅ! Summa summarum – Hvis jeg ved at mine hormonelle udbrud VIL drille, min daglige rutine er god og jeg generelt lever sundt -Behøver man så i virkeligheden at bruge penge på ansigtbehandlinger??

  Og hvis NEJ -Hvad er den gyldne løsning så på de der skide udbrud?! :D :D

  Rigtig dejlig solskinsdag herfra!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Anna
   Som du selv har gættet er det mere velvære aspektet, du skal fokusere på ved ansigtsbehandlingerne. Har du svært ved at få slappet af, kan det være en udmærket måde at trække en time eller halvanden ud af skemaet med jævne mellemrum. Det er med de daglige rutiner, du kan gøre en forskel, og umiddelbart tænker jeg, at en eksfoliering og Niacinamid 10% kunne være en oplagt tilføjelse til din solide rutine.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Hej,
  Mit spørgsmål omhandler ikke lige Acne, men derimod pigmentpletter. Jeg er blevet lidt hårdt ramt på min overlæbe især, hvilket er super træls. Tror I at jeres AHA serum kan hjælpe lidt på det? Og er det en man gerne må bruge her om sommeren også?:)
  På forhånd tak for hjælpen og for jeres utrolig inspirerende blog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Kære Maria
   Ja, den kan godt gøre en forskel, for optimal effekt ville jeg dog tilføje Niacinamid 10% og Ansigtsolie. Derudover er SPF 50, hat og skygge en nødvendighed… ALTID! Hvis du altså vil undgå pletterne.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

   Tak for svar! Så du vil anbefale en kombi? Og hvis jeg kun skal vælge en af delene, tror du så det vil virke bedst med Nicianimid 10% eller AHA serum?:) På forhånd tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Den der metronidazolholdige creme. Hvad kunne det være? Google er ikke til megen hjælp!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Åh, kære dåser! Jeg har virkelig trawlet jeres side tynd, og foreløbig er Basiron nok svaret, men hvad filan med bumserne på HALSEN? Jeg bruger T-zone-peeling og har forsøgt med niacinamid, men ligner stadig en teenager på halsen. Fjæset er såmænd okay, men den fæle hals… Jeg kommer til at gå direkte fra teenagehals til kalkunhals om få år. Suk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det er sådan set lige gyldigt hvor bumser sidder, hvis det er bumser, så virker de samme midler. Så Basiron virker også på halsen. Men – Basiron virker afblegende så pas på ikke at få det på tøjet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte

  Hej PD, sikke et spændene indlæg. Jeg har selv haft “bumser” omkring på hagen det sidste år. Som jeg egentligt havde afskrevet til at jeg skiftede prævention. Men jeg bruger de samme produkter som jeg altid har gjort. Derfor jeg tænkte det måtte være hormonel.. jeg vil helt sikkert læse videre om perioral dermatit. :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Min erfaring med akne er at kosten og stress er enorm vigtig for at forbedre den urene hud. For mit vedkommende har nul mælk, mindre alkohol, bedre sovevaner (min 8 timer hver nat og i seng nogenlunde samtidig hver nat), tea tree olie på angrebne områder, sørg for ikke at være stresset (påvirker din søvn), læs evt castorolie.dk/olie-til-uren-hud/ for mere, spis hovedsageligt langsomt optagelige kulhydrater fx rugbrød og meget økologisk grønt.
  Mine kostændringer har hjulpet mig rigtig meget. Tror også på at en psyke i god balance har stor betydning.
  Kh Sanne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Jeg døjer rigtig meget med urenheder ved kæbelinjen på hagen og rundt ved huden mellem mund og næse – især kæbelinjen på begge sider er hårdt ramt med små hudorme og talgknopper (små buler i huden). Jeg har i en måneds tid vasket mig dagligt med en rensegel (australian bodycare facewash) efterfulgt af jeres T-zone peeling og nicinamid. Derefter en fugtighedscreme. Jeg kommer oftest til at pille i knopperne for at trykke dem ud, hvilket ikke gør det bedre, men jeg synes ikke jeg kan se en forbedring. Skal jeg gøre noget andet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Christina. Du skriver på dette opslag – er du sikker på det er bumser og ikke perioral dermatit?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Hej Katja.
   Det er det, jeg ikke er helt klar over. Kan det også brede sig til hagepartiet og halsen? Synes du at det lyder som dette?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Jeg kan presse hvidt pus ud af knopperne. Jeg er også hårdt ramt ved brystbenet

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Har lægen kigget på det? Hvad siger han?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Jeg har bare fået noget clindoxyl da hun ikke mente det var så voldsomt, hvilket jeg synes det er. Det generer mig faktisk rigtig meget og clindoxylen har ikke nogen effekt

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det er meget svært at sige herfra….

   Har du prøvet T-Zone Peeling eller andre produkter med syre?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda

  Jeg har egentlig hældt mest til at købe jeres AHA serum (og ikke T -zone), da jeg har tendens til ret tør hud her om vinteren. Er 27 og har også lidt bumser/bumser på kinder, næse og hage.
  Men jeg har også en smule perioral dermatitis. Er det er dårlig kombination så med AHA serum?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Jeg tror du bliver gladere for T-Zone Peeling

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den store forskel på solcreme i USA og Danmark