Hormonel akne – myter og misforståelser

14.05.18
Facemap akne

Facemap akne

Hormonel akne. Mange tror, at der findes en særlig type hormonel akne, der sidder et bestemt sted i ansigtet. På hagen, kæben eller om munden. I har måske endda set kort over ansigtet, der analyserer på, at bumser særlige steder i ansigtet skyldes forskellige ting – og på kæbepartiet er det typisk hormoner, der får årsagen.

Det er helt misforstået. Al er akne hormonel. Alle bumser skyldes hormoner. Lige fra de hormonknopper vores nyfødte spædbørn får, til de bumser teenagere får og de bumser, der ikke går væk igen, selvom vi er blevet voksne. Og som rammer voksne kvinder hyppigere end voksne mænd. Det er hormoner det hele.

Det, der til gengæld IKKE skyldes hormoner er netop de der røde knopper omkring hage og mund, der aldrig rigtig udvikler sig til rigtige bumser, men bare sidder og gnaver som røde irriterede plamager under huden. Som ikke har noget med akne at gøre, men som ofte er perioral dermatit. Og som bliver værre, jo mere flere produkter mod akne, man bruger.

Netop placeringen omkring munden/hagen er kendetegnet ved perioral dermatit, hvorimod akne typisk optræder i T-zonen. Læs mere her på Sundhed.dk, hvor der er et par gode billeder af perioral dermatit.

Her er Sundhed.dk’s råd mod perioral dermatit:

  • Du bør holde pause med at bruge kosmetik, herunder renseprodukter, vådservietter og fugtighedscremer. Det samme gælder binyrebarkhormoncremer i ansigtet, hvis du har brugt det.
  • Ved milde symptomer kan man behandle lokalt med metronidazolholdig creme.
  • Ved sværere symptomer, eller ved manglende effekt af metronidazolcreme, kan man eventuelt anvende  antibiotika i tabletform i 1-3 måneder.

Kilde

Har du udelukkende “bumser” på hagen og omkring munden og ingen i resten af ansigtet, så er det faktisk ret usandsynligt, at det har noget med hverken hormoner eller bumser. Det er mere sandsynligt, at det er din hud, der er irriteret på grund af noget, du udsætter den for.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
33 kommentarer
Simone

Tak for jeres altid fine indlæg! Jeg får udelukkende bumser eller “buler” på hagen og omkring munden, jeg bruger pt t-zonepeeling, fugtighedcreme og creme “acnatac” fra hudlægen. Efter jeg er stoppet med at spise sukker og tager fiskeolie dagligt, er det kommet i bedring, men der dukker stadig buler op hist og her. Det i siger er, at jeg skal forsøge at de hudpleje med fokus på dette helt? Er det rigtigt forstået? Gør t-zonepeeling ikke gavn i denne situation?

Katja Moikjær

Hvad siger hudlægen at det er?

Cecilie

Hvad hvis det primært er lokaliseret på kinder og kæbe?

Katja Moikjær

Hvordan ser de ud? Kan du beskrive det nærmere?

Cecilie

De ligger næste altid i det dybere hudlag og er meeeeget lang tid om at gå væk og det samme med rødmen efter. De er tit flere dage om at komme rigtigt frem og ikke bare en typisk bums der dukker op natten over og er klar. Og så har jeg fået rigtig mange knopper på kinderne som kan trykkes ligesom hudorme, men de har ikke en åbning som hudorme, med den mørke plet.

Anne-Sofie

Din hud lyder præcis som min. Jeg var til kosmetolog (daretocare) som fandt ud af at min hu dvar meget tør og dehydreret og det jeg havde slet ikke var ‘rigtige’ bumser. I min iver efter at fjerne bumser havde jeg udtørret den endnu mere. Efter jeg har tilføjet mere fugt til min rutine er det blevet bedre. Måske det virker for dig 🙂

Louise

Jeg bliver simpelthen nødt til at smide en kommentar her.
Pudderdåserne har indenfor de sidste par måneder været min online bibel i min søgen på at finde en forklaring på mine knopper rundt om munden.
I lang tid – over år, har jeg periodevis haft røde plamager på hagen og rundt om munden. Ikke voldsomt, men nok til at det var til stor gene i min hverdag. Op til påske skiftede jeg alle min hudpleje og make-Up produkter ud – gik udelukkende over til cliniqueprodukter – hvilket jeg aldrig skulle have gjort.
Jeg fik et forværret udbrud af knopperne, og endt hos lægen efter påske, der konstaterede en mild form for perioral dermatitis.
I en måned holdt jeg pause med hudpleje og kosmetik. Jeg kunne ikke kigge mig selv i spejlet – jeg lignede lort.
Jeg læste indlæg omkring brugen af tandpasta – og skrottede med det samme, det værste mærke, Colgate.
Jeg bad lægen om en antibiotikakur. Jeg havde hele påsken læst og gjort mig selv til ekspert på området, så han turde kun samtykke, da jeg bad om en tetracyklinkur. Jeg var af den overbevisning, at alle bakterier lå så dybt, at de skulle udryddes med antibiotika.
Jeg fik ligeledes mildisoncreme, der meget hurtigt havde en virkning.
Jeg tog tetracyklin i 14 dage, skiftede tandpasta og droppede al kemi i ansigtet.
Min hud har den dag idag aldrig set pænere ud.
Det skal siges, at jeg ligeledes har droppet mælkeprodukter, sukker og gluten, da jeg er af den overbevisning, at det er med til at dyrke bakterier.
Der er mange andre positive følger af det, da min mave ikke er oppustet, og jeg generelt har større velvære, når jeg kigger mig selv i spejlet!
Og så skiftede jeg også morgenkaffen ud med kogt vand med citron. Det skulle også være udrejsende og celleopbyggende og rigt på antioxidanter.
I en alder af 40 følger jeg mig nøgen uden lidt på øjne og kinder.
Miild og Jane Iredale er nu de produkter, jeg anvender i ansigtet. Og det fungerer SÅ godt!

Camilla

Det er mig.
Jeg har kun røde/ hvid knobber/bumser hvad anbefaler i? Jeg renser kun huden om morgen, Og bruger dagligt jeres t-zone cream og enten en dag cream fra beaute pacifique eller jeres alt i en cream

Katja Moikjær

Og virker det? Det lyder som om du gør det rette

Mette

Sikke en åbenbaring for mig.
Er ret sikker på at jeg lider af peroral dermatit og ikke akne.
Røde mærker og bylder under huden. På begge sider af munden og ingen andre steder.
De forsvinder sjældent før de har været der et par måneder.
Men hvad gør jeg.
Vaske med vand og ingen creme?

Helene Randløv

Hej Mette
Har du læst om Perioral Dermatit i indlæggene her: https://pudderdaaserne.dk/?s=perioral+dermatit
Kh. Helene

Anna A.

Kære pudderdåser,
Jeg har PCO og er generelt ret plaget af uren hud (især på kinderne) -Nogle gange kan jeg være heldig at det forsvinder helt i et par uger af gangen, men på visse tidspunkter i min cyklus kommer det stort set altid igen.
Jeg forsøger virkelig at pleje min hud -Og har efterhånden en ret solid rutine med blid rens, serum og creme/olie, som jeg ved ikke slår mig ud, men faktisk holder den urene hud lidt i ro. -Dog ikke nok til at holde helt kontrol på hormonelle udbrud.
Min læge mener ikke der er akne nok til at starte op på akne-medicin, og jeg ved egentlig heller ikke om jeg vil være interesseret.
Jeg er istedet begyndt at få nogle ansigtsbehandlinger, og mens det selvfølgelig er rart, føler jeg bare slet ikke at det virker (har prøvet to forskellige steder nu, med i alt 5 behandlinger i løbet af de sidste 6 mdr (begge steder er anerkendte og har gode anmeldelser)).
SÅ! Summa summarum – Hvis jeg ved at mine hormonelle udbrud VIL drille, min daglige rutine er god og jeg generelt lever sundt -Behøver man så i virkeligheden at bruge penge på ansigtbehandlinger??
Og hvis NEJ -Hvad er den gyldne løsning så på de der skide udbrud?! 😀 😀
Rigtig dejlig solskinsdag herfra!

Helene Randløv

Hej Anna
Som du selv har gættet er det mere velvære aspektet, du skal fokusere på ved ansigtsbehandlingerne. Har du svært ved at få slappet af, kan det være en udmærket måde at trække en time eller halvanden ud af skemaet med jævne mellemrum. Det er med de daglige rutiner, du kan gøre en forskel, og umiddelbart tænker jeg, at en eksfoliering og Niacinamid 10% kunne være en oplagt tilføjelse til din solide rutine.
Kh. Helene

Marie

Hej,
Mit spørgsmål omhandler ikke lige Acne, men derimod pigmentpletter. Jeg er blevet lidt hårdt ramt på min overlæbe især, hvilket er super træls. Tror I at jeres AHA serum kan hjælpe lidt på det? Og er det en man gerne må bruge her om sommeren også?:)
På forhånd tak for hjælpen og for jeres utrolig inspirerende blog!

Helene Randløv

Kære Maria
Ja, den kan godt gøre en forskel, for optimal effekt ville jeg dog tilføje Niacinamid 10% og Ansigtsolie. Derudover er SPF 50, hat og skygge en nødvendighed… ALTID! Hvis du altså vil undgå pletterne.
Kh. Helene

Marie

Tak for svar! Så du vil anbefale en kombi? Og hvis jeg kun skal vælge en af delene, tror du så det vil virke bedst med Nicianimid 10% eller AHA serum?:) På forhånd tak!

Heidi

Den der metronidazolholdige creme. Hvad kunne det være? Google er ikke til megen hjælp!

Helene Randløv

Hej Heidi
Google hjalp mig 🙂 Du kan læse her på: Pro.Medicin
Kh. Helene

Katrine

Åh, kære dåser! Jeg har virkelig trawlet jeres side tynd, og foreløbig er Basiron nok svaret, men hvad filan med bumserne på HALSEN? Jeg bruger T-zone-peeling og har forsøgt med niacinamid, men ligner stadig en teenager på halsen. Fjæset er såmænd okay, men den fæle hals… Jeg kommer til at gå direkte fra teenagehals til kalkunhals om få år. Suk.

Katja Moikjær

Det er sådan set lige gyldigt hvor bumser sidder, hvis det er bumser, så virker de samme midler. Så Basiron virker også på halsen. Men – Basiron virker afblegende så pas på ikke at få det på tøjet!

Dorte

Hej PD, sikke et spændene indlæg. Jeg har selv haft “bumser” omkring på hagen det sidste år. Som jeg egentligt havde afskrevet til at jeg skiftede prævention. Men jeg bruger de samme produkter som jeg altid har gjort. Derfor jeg tænkte det måtte være hormonel.. jeg vil helt sikkert læse videre om perioral dermatit. 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *