Hormonel akne – myter og misforståelser

14.05.18
Facemap akne

Facemap akne

Hormonel akne. Mange tror, at der findes en særlig type hormonel akne, der sidder et bestemt sted i ansigtet. På hagen, kæben eller om munden. I har måske endda set kort over ansigtet, der analyserer på, at bumser særlige steder i ansigtet skyldes forskellige ting – og på kæbepartiet er det typisk hormoner, der får årsagen.

Det er helt misforstået. Al er akne hormonel. Alle bumser skyldes hormoner. Lige fra de hormonknopper vores nyfødte spædbørn får, til de bumser teenagere får og de bumser, der ikke går væk igen, selvom vi er blevet voksne. Og som rammer voksne kvinder hyppigere end voksne mænd. Det er hormoner det hele.

Det, der til gengæld IKKE skyldes hormoner er netop de der røde knopper omkring hage og mund, der aldrig rigtig udvikler sig til rigtige bumser, men bare sidder og gnaver som røde irriterede plamager under huden. Som ikke har noget med akne at gøre, men som ofte er perioral dermatit. Og som bliver værre, jo mere flere produkter mod akne, man bruger.

Netop placeringen omkring munden/hagen er kendetegnet ved perioral dermatit, hvorimod akne typisk optræder i T-zonen. Læs mere her på Sundhed.dk, hvor der er et par gode billeder af perioral dermatit.

Her er Sundhed.dk’s råd mod perioral dermatit:

  • Du bør holde pause med at bruge kosmetik, herunder renseprodukter, vådservietter og fugtighedscremer. Det samme gælder binyrebarkhormoncremer i ansigtet, hvis du har brugt det.
  • Ved milde symptomer kan man behandle lokalt med metronidazolholdig creme.
  • Ved sværere symptomer, eller ved manglende effekt af metronidazolcreme, kan man eventuelt anvende  antibiotika i tabletform i 1-3 måneder.

Kilde

Har du udelukkende “bumser” på hagen og omkring munden og ingen i resten af ansigtet, så er det faktisk ret usandsynligt, at det har noget med hverken hormoner eller bumser. Det er mere sandsynligt, at det er din hud, der er irriteret på grund af noget, du udsætter den for.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
33 kommentarer
Sanne

Min erfaring med akne er at kosten og stress er enorm vigtig for at forbedre den urene hud. For mit vedkommende har nul mælk, mindre alkohol, bedre sovevaner (min 8 timer hver nat og i seng nogenlunde samtidig hver nat), tea tree olie på angrebne områder, sørg for ikke at være stresset (påvirker din søvn), læs evt castorolie.dk/olie-til-uren-hud/ for mere, spis hovedsageligt langsomt optagelige kulhydrater fx rugbrød og meget økologisk grønt.
Mine kostændringer har hjulpet mig rigtig meget. Tror også på at en psyke i god balance har stor betydning.
Kh Sanne

Christina

Jeg døjer rigtig meget med urenheder ved kæbelinjen på hagen og rundt ved huden mellem mund og næse – især kæbelinjen på begge sider er hårdt ramt med små hudorme og talgknopper (små buler i huden). Jeg har i en måneds tid vasket mig dagligt med en rensegel (australian bodycare facewash) efterfulgt af jeres T-zone peeling og nicinamid. Derefter en fugtighedscreme. Jeg kommer oftest til at pille i knopperne for at trykke dem ud, hvilket ikke gør det bedre, men jeg synes ikke jeg kan se en forbedring. Skal jeg gøre noget andet?

Katja Moikjær

Kære Christina. Du skriver på dette opslag – er du sikker på det er bumser og ikke perioral dermatit?

Christina

Hej Katja.
Det er det, jeg ikke er helt klar over. Kan det også brede sig til hagepartiet og halsen? Synes du at det lyder som dette?

Christina

Jeg kan presse hvidt pus ud af knopperne. Jeg er også hårdt ramt ved brystbenet

Katja Moikjær

Har lægen kigget på det? Hvad siger han?

Christina

Jeg har bare fået noget clindoxyl da hun ikke mente det var så voldsomt, hvilket jeg synes det er. Det generer mig faktisk rigtig meget og clindoxylen har ikke nogen effekt

Katja Moikjær

Det er meget svært at sige herfra….
Har du prøvet T-Zone Peeling eller andre produkter med syre?

Amanda

Jeg har egentlig hældt mest til at købe jeres AHA serum (og ikke T -zone), da jeg har tendens til ret tør hud her om vinteren. Er 27 og har også lidt bumser/bumser på kinder, næse og hage.
Men jeg har også en smule perioral dermatitis. Er det er dårlig kombination så med AHA serum?

Katja Moikjær

Jeg tror du bliver gladere for T-Zone Peeling

Gitte jensen

Er 45 år , aldrig haft urenheder, eller bumser!!.sidste 2 år begyndt udbrud på højre kæbelinie ned mod hals og nu er udbrud også begyndt på venstre side! Store bumser m pus i…hjælp!! Hat fået målt hormoner, er ikke begyndende årgangs alder..

Helene Randløv Hansson

Kære Gitte
Der skal mere svar og spørgsmål frem og tilbage, end jeg kan tilbyde her. Skriv derfor venligst i Messenger på Facebook eller i Direct på Instagram.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *