Palmolive Sensaçau Do Brasil

Myten om aluminium i deodorant – og hvorfor natron er et dårligt alternativ

Natron eller Sanex deo?

Det hele startede med en tysk dokumentar i DR kaldet aluminium-alderen. Derpå kørte DR i sædvanlig stil videre med nyheder som denne. Resultatet har været en sand forbrugerflugt de seneste måneder, hvor folk forsager deodoranter og prøver alle alternativer i angst for, hvad aluminium kan have af skadelige effekter. Og det er da klart, når Danmarks Radio i en overskrift kalder aluminium for skadeligt.

Problemet er bare at det slet ikke passer. Det er vandrehistorier, løse rygter og undersøgelser, der for længst er blevet tilbagevist.

Myte 1: Aluminium er kræftfremkaldende
Jeg har ikke selv nogen baggrund for at kunne udtale mig om kræft, men kan kun holde mig til alle dem, der har. Både Kræftens Bekæmpelse, britiske Cancer Research UK  og den amerikanske National Cancer Institute afviser en sammenhæng mellem brug af deodorant og brystkræft.

Myte 2: Aluminium giver Alzheimer
Igen ligger vi her klart uden for mit ekspertområde, men her er en meget klar udtalelse fra Alzheimer’s Association.

“However, studies since then have failed to document a clear role for aluminum in causing Alzheimer’s. Every perspective from which researchers have explored the question has yielded contradictory data. For virtually every study suggesting that aluminum may be linked to Alzheimer’s, there is another study failing to confirm those results.”

Myte 3: Aluminium er neurotoksisk
Jep det er det. Aluminium ER giftigt. Jeg kan derfor ikke anbefale at drikke det eller sprøjte det direkte ind i blodårerne. Men som eksperter udtaler på WebMD:

“The aluminum salts do not work as antiperspirants by being absorbed in the body. They work by forming a chemical reaction with the water in the sweat to form a physical plug… which is deposited in the sweat duct, producing a blockage in the areas that it’s applied,” says David Pariser, MD, professor of dermatology at Eastern Virginia Medical School and past president of the American Academy of Dermatology. “Even [with] nicks from shaving, the amount is so negligible that it doesn’t make a whole lot of scientific sense.”

Læs mere på WebMD

Aluminiumsaltene er blevet undersøgt i hoved og armhuler, og der er ingen dokumentation fundet endnu på, at de har nogen skadelig effekt.

Alternativerne: Natron, zinc ricinoleate og æteriske olier
Som i historien med parabenerne er problemet igen: Hvad bruger vi i stedet? Hvis vi nu bare kunne smøre lidt vaseline under armene og fjerne lugten af sved, så ville alt være godt. Men hvis vi også vil opnå en effekt, så er det en mere kompliceret historie.

Du kan selvfølgelig bare vælge at lugte af gnu, så er du på den sikre side og skal ikke høre et ondt ord fra mig. Problemet er nemlig, at der ikke er et godt alternativ til aluminiumsaltene. Det er dem, der virker i deodoranter. De er effektive og med minimal risiko for irritation.

Natron er hverken naturligt eller sikkert
Hjemmelavede natron-deodoranter florerer på internettet nu. Men det er IKKE det naturlige og sikre valg, det bliver fremhævet som.

Natron er et husholdningskemikalie. Det bliver brugt i industrien til alt lige fra at slukke ildebrande til at fjerne maling med. I køkkenet bruger vi det som et hævemiddel. Og det er ikke mere naturligt end aluminium er.

Natron er et bestemt ikke farligt, problemet er, at det ikke er skabt til at blive brugt på huden. Samtidig bruger de anvisninger vi ser på internettet til hjemmelavede deodoranter nogle voldsomt høje koncentrationer af ren natron på huden. Og natron kan irritere huden og især øjnene i dets rene form. Du kan se mere her på en producents produktsikkerhedsdatablad.

Dertil er natron basisk. Det har en ph-værdi på over 8. Vores huds naturlige ph-værdi ligger omkring 5,5 med nogen variation. At bruge en base på huden vil kunne både irritere den og skabe grobund for infektioner. Læs mere om vigtigheden af at opretholde hudens naturlige ph-værdi her. På huden har vi en beskyttende syrekappe, der holder infektioner og andet skidt væk. Det kan du fjerne ved at bruge en kraftig base som ren natron.

Natron er selvfølgelig ikke farligt som sådan, men det er altså et husholdningskemikalie, der ikke er beregnet til at blive brugt på huden i så høje koncentrationer. Vær søde at love mig, at I stopper prompte med det, hvis I oplever reaktioner på huden. Jeg kan læse mange historier om folk, der oplever udslæt, og det er altså IKKE meningen. Og det er i særdeleshed ikke fordi din hud ‘detox’er’ giftige aluminiumsalte ud!

Æterisk olie – der findes antibakterielle æteriske olier, som kan have en mindre effekt på svedige armhuler. Som altid indebærer brugen af æteriske olier direkte på huden en risiko for allergi, samt forskellige cytotoksiske, fototoksiske mm. effekter.

Zinc ricinoleate – der er begyndt at dukke aluminiumsfri deodoranter op med zinc ricinoleate i stedet. De er mindre effektive end aluminium og vi ved ikke meget om dem.

Alun – Alun er godt! Alun virker fremragende og med minimal risiko for irritation. Alun er nemlig på alle måder en aluminiumsalt ligesom de øvrige udskælte aluminiumsalte.

Jeg bruger i øvrigt selv Sanex Dermo Invisible. Den med det lilla låg.

Hvad bruger du?Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

84 kommentarer

 • Tak for endnu en oplysende artikel! Elsker når I afliver myter ;-)
  Selv er jeg ikke hoppet på tendensen. Jeg holder stædigt fast i min Matas Antiperspirant Deo uden parfume (den lilla), for det er den ENESTE, der virker for mig. Og livet er altså for kort til at bekymre sig om svedlugt. Eftersom jeg i øvrigt aldrig har oplevet gener ved at bruge den, har jeg ikke set nogen grund til at skifte den ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise BE

  Bruger Palmolive Delicate Fresh, som er super god, ellers bruger jeg også Sanex deostift, som ikke har aluminium i sig. Da jeg ligesom andre troede det var skidt at bruge en deodorant med aluminium i sig efter barbering, da aluminiummet skulle have lettere ved at trænge ind i huden. Men det er så slet ikke rigtigt? fedt! Tak for indlæg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tusind tak for at aflive denne myte – jeg har gået og haft det dårligt med at bruge min deodorant, men samtidigt har jeg ikke kunne overskue de aluminiums frie alternativer, så det er dejligt at høre at der ikke er grund til bekymring! :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • helleI

  Tak for de ord ;D
  Jeg har nemlig forgæves forsøgt at finde alternativer til min all time favorite deo: VICHY Stress Resist 72 h Intensiv-Anti-Transpirant Deo Roll-On, da den indeholder aluminium. Men alle de alternativer jeg har været ude i, stopper ikke for den fæle lugt af gammel sved der pludseligt opstår i den ene armhule, også selv om jeg lige er stået ud af badet. Den kan desværre ikke fås i Dk, så jeg køber den på Apo-rot. Og det vil jeg nu fortsætte med og med god samvittighed :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karin

   Hvis det er den med rødt låg så er den kommet til Danmark :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vibeke

  Tak for endnu et godt indlæg, klar og tydelig kommunikation og ikke mindst brugbart. Har helt og aldeles lagt dameblads-anbefalingerne af make-up og hudpleje på hylden, og holder mig til jer!

  Jeg hørte godt historien, men orkede ikke at bekymre mig om endnu en ting, der “bare” havde været i medierne. Jeg bruger stadig min Neutral-deodorant, god og billig, og ofte på tilbud :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Jeg bruger også deodorant med aluminium og det fortsætter jeg med! For det er nemlig det eneste der virker på mig. Tak for dette indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • line

  Hvor er det godt i råber op!!
  Har selv været en af dem som slugte det råt da jeg læste om “faren” ved aluminium, så jeg gik prompte igang med kokos/natron deodoranten, men det udfald at jeg en uges efter havde udviklet så kraftigt svamp i armhulerne, at jeg har skulle været igennem flere forskellige receptpligtige cremer for at slå det ned..
  Så nu er jeg i stedet den lykkelige ejer af en dove deo og sunde og velduftende armhuler! :-D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej, Jeg bruger Biotherm Deo pure Ecocert (med det grønne låg), den virker – den er uden aluminium, alum og antiperspirant, og har en fin pris. Dufter neutralt. Jeg forholder mig også altid åben indtil der er bevis, men jeg tror at netop armhulerne er så åbne at man gør klogt i at passe på hvad vi bruger lige ind i svedkirtlerne. Vi udsætter kroppen for mere end nogen sinde før, vi har alle vores valg, vores frygt og vores lyst… Kh Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fru Striib

  Rexona Roll-on fordi det virker for mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Irene

  Det er altså stadig et faktum at aluminium optages i kroppen gennem huden om i “afliver” myten eller ej. Der er talrige dokumenterede eksempler på at mængden af aluminium i blodet stiger og falder i takt med brug af aluminiumsholdig antiperspirant. Det er da ganske muligt at aluminium ikke er skadeligt at have i kroppen. Men det findes!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvilke undersøgelser viser det? Du må meget gerne sende mig links, så jeg kan forholde mig til det. Det er jo netop det modsatte af, hvad WebMD siger.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jasmine

   Huden er et levende organ og den optager ALT den bliver udsat for.. også aluminium, så at skrive det er ufarligt er direkte løgn.. Trist at skrive at en myte bliver afmystificeret når fakta ikke er i orden.. (just saying)
   Samtidig må du altså gerne indtage natron (dvs. spise det, gerne oprørt i vand) og ting der må spises må som regel også gerne smøres på huden.. mængden kan måske diskuteres men i Deo sammenhæng bli’r det blandet med kokosoile…og ændrer så derved karakter.
   Lidt trist at dine læsere sluger dine råd råt for usødet..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Jasmine. Det passer ikke. Ja huden er et organ, men den optager faktisk langt fra alt, hvad den bliver udsat for. Tværtimod. Hvor har du det fra?
   Din forudsætning om at ting man må spise også må smøres på huden er jeg bestemt heller ikke enig i. Tænk fx. på citron. Det har huden bestemt heller ikke godt af. Det modsatte er heller ikke tilfældet. Masser af stoffer er giftige når man spiser dem, men ikke på huden.

   Jeg vil meget gerne se din dokumentation for det, du siger?

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jasmine

   Hej Katja… Du da kan starte med at læse dette:

   http://2ymolekyleleksikon.wikispaces.com/Kemi+i+kroppen

   Citron er ikke dårligt for huden.. mange er begyndt at bruge det som en naturlig deo, det kan også bruge til at lysne pigmenter i huden… For lige at vende tilbage til natron så er der mange anvendelsesmuligheder for natron, som er ganske gode for kroppen.. du kalder Natron for et husholdnings kemikalie, faktum er at natron i gamle dage blev brugt til lang flere ting end i dag, men da producenter af langt mere giftige produkter ønsker du hellere skal købe deres produkt så er natron nærmest skrumpet ind til kun at blive brugt som hævemiddel i bagværk
   Hvor du har din viden fra ved jeg ikke.. men måske du skal stille spørgsmål til om dine kilder er helt objektive i deres interesser når de kommer med deres påstande..blot en tanke.
   Ha en god dag :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Jasmine

   Tak for din holdning. Som du kan læse i mit indlæg, så mener jeg jo netop det modsatte. Huden er et levende organ, ja. Men dens funktion er netop at fungere som afskærming. Den optager faktisk minimalt af, hvad den bliver udsat for.

   Men jeg sætter pris på at du gav dig tid til at læse og kommentere.

   Kærlig hilsen
   Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jasmine

   Kære Katja..
   Det er absolut ikke kun min holdning, det er et FAKTUM at huden optager meget i gennem huden .. at du har en holdning og gentager denne, gør det altså ikke mere sandt..
   Søg dog efter info inden du udtaler dig på (især vegne af kosmetik industrien)
   Læs dette: http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/forbrugerkemi/ECE2894358/ny-forskning-ftalater-i-luften-traenger-direkte-gennem-menneskehud/

   Det er ret skræmmende at du fortæller folk det stik modsatte af faktum .. men det er jo dit frie valg..

   Nu er der vist ikke mere at sige om den diskussion :)
   God dag til dig

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   De franske myndigheder konkluderede i en rapport fra 2011, at der bør være en grænse på 0,6 % aluminium i deodoranter og andet kosmetik. I en test lavet af DR, var alle deodoranter over den anbefalede grænse, inklusiv svanemærkede (Änglamark, deo roll-on – 4,8 %). I Norge advarer myndighederne at advare mod brugen af antiperspiranter pga. aluminium.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Alle stoffer i kosmetik har en grænseværdi. Det er ikke særligt for aluminium. Jeg har aldrig sagt, at aluminium ikke er giftigt. Tværtimod. Jeg siger, der ikke er bevis for at det er farligt i deodoranter. Hvis det bevis en dag dukker op, så tager jeg min holdning op til genovervejelse. Men i modsætning til mange andre derude, så har vi herinde den opfattelse, at der skal være solid dokumentation og enighed om at noget er farligt før vi advarer mod det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Hvorfor advarer du så imod natron? Hvor finder du dokumentation for, at det er skadeligt?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Maria. Natron er ikke skadeligt i bagværk hvor det hører hjemme. Men det kan forskubbe hudens ph-værdi at bruge en base, som jeg forklarer i indlægget. Det er ikke det samme som at det er farligt – men det kan give irriteret hud. Især hvis man bruger det i høje koncentrationer. Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Dr. Professor Chris Exley fra Keele University, har forsket i aluminium og brystkræft og mistænker at der er en sammenhæng. Aluminium ophobes i kroppen. Jeg siger ikke at det er 100% et faktum at det er farligt for sundheden, men flere lande tager ikke desto mindre forholdsregler og frarådet aluminium i produkter. Derfor mener jeg at det er højst problematisk at personer som jer, der ingen professionel tilgang eller uddannelse har indenfor området, sådan uden videre afliver det som en “myte”, baseret på et meget tyndt grundlag. I har et ansvar, og det her minder mig en smule om kvaksalveri. Det handler om folks sundhed, så burde I ikke henvise til begge versioner, så folk selv kan vurdere hvad de vil rette sig efter?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Julie. Det er helt korrekt at han mener det. Men det er ikke mit indtryk, at der findes nogle myndigheder eller organisationer endsige andre forskere, der deler hans holdning. Den dag en seriøs organisation som for eksempel kræftens bekæmpelse mener, at der er en sammenhæng, så vil jeg også sige det. Men ikke før.

   Tusind tak fordi du tog dig tid til at dele din mening og læse indlægget. Jeg sætter stor pris på interessen.

   Kærlig hilsen
   Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jasmine

   Hej Julie,

   Kunne ikke være mere enig med dig.. det er skræmmende sådan at “aflive” en myte uden at have styr på fakta.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann Katrine

  God Info!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine P

  Jeg har i de sidste 8-9 år brugt Cliniques roll-on deodorant. Den fungerer som den skal og jeg kan slet ikke forestille mig at skifte den ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig fin artikel, og fedt at høre det fra en anden vinkel. Jeg var også sprunget på Natron deo, har dog ikke kunne mærke nogle komplikationer. Overvejer dog nu at stoppe og gå tilbage til min Sanex deo stik :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Jeg bruger Niveas stress deo, som ifølge en test, som DR lavede i forbindelse med programmet, indeholdte mindst aluminium – hvor Neutral og änglamark faktisk var nogle af dem der indeholdte mest, så vidt jeg husker. Uanset om Aluminium er farligt eller ej, så kan man jo lige så godt holde det på et minimum, så længe det ikke går ud over effekten af deodoranten. At der så kan være så meget andet skidt i Nivea varianten orker jeg ikke altid at tage stilling til :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe W

  Åh, I er fantastiske! Jeg har virkelig haft dårlige nerver over at bruge min deo efter barbering efter den dr1 dokumentar.
  Jeg bruger Sanex, og elsker det, så er mægtig tilfreds nu! THANK YOU for igen at have oplyst mig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Merete

  Fin orientering! Jeg bruger Rudolph Care deo og den er super! Neutral duft og bare lækker! Jeg var længe plaget af kløe i armhulerne. Købte en deo på apoteket uden aluminium og kløen forsvandt næsten helt. Prøvede en aluminiumsfri deo hos Helsekosten, ligeledes god tilfredshed. Nu bruger jeg Rudolph Care, fik den i gave og den er min favorit. Myte eller ej, jeg får kløe af aluminium på huden.
  Mvh Merete.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Merete

  Det gode ved at følge Jer er at I ved så utrolig meget! Tak fra en fast læser! Tak for vejledning!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Hej pudderdåserne, jeg skal snart til bryllup, men ønsker at finde et sted hvor jeg kan få lagt makeup og sat hår (København). Kender i nogle anbefalelsesværdige steder?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Kære Mathilde
   Jeg er i tvivl, om de sætter hår, men jeg har hørt om mange, som er glade for Dollhouse.
   Det er desværre det eneste, jeg sådan rigtig kan komme i tanke om :-(

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Hæh.. jeg bruger faktisk krystaldeo, og det er den bedste deo jeg nogensinde har haft – og mest økonomiske og holdbare. Tror det var i 2011 jeg begyndte og er pt på nr. 2… jeg er dog ikke blevet helt skræmt af myten, lidt research afklarer den sag, så jeg er glad for at trygt kunne beholde min krystaldeo :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Fedt at I tager et sagligt og videnskabeligt udgangspunkt. Jeg synes det er så ærgerligt, at sådan en myte får så godt greb i folk, fordi den danner et ubegrundet hysteri. Tak for posten

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Tak for indlægget, det vil jeg og mine omgivelser sætte pris på, når jeg går tilbage til Sanex’ effektive deodoranter!

  Vh Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karin

  Jeg troede at problemet med antiperspiranter, var at de danner en barriere, så affaldsstofferne ikke kan komme ud af kroppen?

  Jeg har set programmet, og jeg synes der var andre dele af programmet, der var mere overbevisende og skræmmende, end sammenhængen mellem aluminium og brystkræft.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvilke affaldsstoffer? Vi har ingen affaldsstoffer ophobet i kroppen, som kommer ud via armhulerne. Jeg ved i hvert fald ikke hvilke det skulle være?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Åhhh, hvor jeg elsker jer og elsker sådanne indlæg. Jeg vil fortsætte med at bruge Neutral deo med god samvittighed :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Tak! Jeg havde forsøgt mig med en økologisk deo uden aluminium, men den virkede ikke. Så jeg vendte tilbage til min antiperspirant creme fra apoteket og dårlig samvittighed. Det sidste lægger jeg fra mig igen nu :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Gør det Tine!
   Det bliver man s’gu bare gammel og bitter af!
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Flemming

  Hvordan kan det at kræftens bekæmpelse osv. afviser noget gøres til at en myte bliver aflivet. Jeg siger ikke at myten er sand, men at sige det andet er jo ikke mere sandt. De sammenslutninger der her henvises til er ikke uvildige, og i min optik er der kun en ting der tæller og det er resultater. Kræftens bekæmpelse har skovlet mange penge ind de sidste mange år og stadig er kræft i stigning og ingen løsninger er blevet fremvist. Det samme er tilfældet med trådløse net osv. alt bliver afvist selvom der fremkommer flere og flere mennesker der får problemer. Så at juble over dette endlæg og samtidig sige, nej hvor dejligt med klar tale, gør jo ikke den klare tale mere rigtig, og intet her er fremkommet andet end alle hele tiden har kunnet læse netop på respektive sider.
  .

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Flemming. Du har selvfølgelig ret til din egen mening men Kræftens Bekæmpelse har den største viden på området herhjemme efter min mening.
   Husk at der er stor forskel på kræftformer og hvilke der er i stigning og hvilke, der bliver færre af. Kh Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rikke

   Enig

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malou

  Hej Katja. Ved du noget om mærket Soapwalla? Jeg har set den hypet flere steder, og skulle efter sigende være effektiv og uden aluminium. Tak for god blog. Vh. Malou

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Malou
   Der er ikke aluminium i, men masser af æteriske olier, om den er effektiv, ved jeg ikke.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg syntes ikke at det er rimeligt at i kalder det en myte! Der ligge videnskabelige undersøgelser til grund for den Norske rapport – Man vil altid kunne finde forskere som kan modbevise hvad jeg vil kalde fakta.
  Hvorom alting er, syntes jeg at det er usagligt at i ukritisk bruger Amerikansk forskning – USA er lobbyerne land! Som bloggere og meningsdannere syntes jeg at i skylder jeres læsere at sætte tingene mere i perspektiv.

  Ikke desto mindre, vil jeg give jer ret i at man skal passe på ikke at blive for hysterisk – EU lagde fast i maj 2014 at man ikke kan påvise at aluminium på nuværende tidspunkt udgør nogen sundhedsmæssige risiko i deodoranter. Meeen regn og sprøjtegifte er jo også 100 år om at trænge ned i grundvandet.. Dermed ikke sagt at det ikke gør skade.

  Dertil skal siges, at man stadig forsker i emnet – Da man ikke har nogen klare beviser! Miljøstyrrelsen anbefaler:

  “Da indtaget af aluminium fra fødevarer sandsynligvis er relativt højt allerede, anbefaler Miljøstyrelsen, at man ikke bruger deodoranter med aluminium lige efter f.eks. barbering eller voksning af armhulen, eller hvis man har eksem eller lignende, da huden optager mere aluminium, hvis huden er lettere beskadiget. ”

  Altså, det skal ses i en større sammenhæng!

  Jeg anvender kun antiperspirantdeo når jeg ved at jeg vil være i pressede og stressede situation – der hvor sveden kommer til at lugte meget ramt. Ellers bruger jeg en uden aluminium fra Colosé som heller ikke indeholder parabener

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Brian

  Du burde læse denne undersøgelse. Aluminium er noget forbandet shit!

  http://suppversity.blogspot.de/2014/04/aluminium-more-of-threat-than-thought.html

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det er ikke en undersøgelse i linket? Det er bare en anden blogger, der er uenig med mig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michael

  Jeg bruger kokosfedtdeo indeholdende natron. Jeg har aldrig haft udslet, men jeg sørger også for ikke at overdosere med natron. Det er det bedste jeg nogensinde har brugt. Jeg er ikke sikker på hvad du mener med at natron ikke r naturligt? Det er klart at det ikke er naturligt beregnet til huden, men det forkommer flere steder som mineral i naturen. Skal tilføje at jeg ikke bruger natron alternativet fordi jeg er bange for aluminium, men fordi jeg prøver at undgå overflødige og ugenbrugelige plastikindpakninger som brændes af som restaffald.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvis natron er “naturligt”, så er alt naturligt. Hvilket vi også godt kan blive enige om – det giver ingen mening at skelne mellem “naturligt” og “kemisk”.

   Din skepsis overfor indpakning kan jeg virkelig godt forstå. Det er den helt store miljøsynder. I den sammenhæng giver det rigtig god mening at gå efter miljømærkerne, der i høj grad beskæftiger sig med emballagen: http://www.ecolabel.dk/da/blomsten-og-svanen/om-blomsten-og-svanen

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sig mig en gang, er det ikke kun antiperspiranterne der har aluminium i sig og deodoranter har ikke?

  Personligt er jeg ikke vild med tanken om at lukke min sved inde, så sveder jeg heller og bruger en deo der tager evt. lugt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Nej, der er aluminiumsalte i dem alle. Forskellen på deodorant og antiperspirant er vist også mest i navnet. De aktive stoffer er i hvert fald de samme.

   Der er begyndt at komme enkelte deodoranter på markedet helt uden aluminiumsalte, men de er stadig meget få.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • hmm… jeg har altid lært at antiperspiranter sørger for at du ikke sveder og deodoranter lader dig sved med dræber bakterierne og holder dig dermed fra at lugte.

   Men det var måske i gamle dage det forholdte sig sådan?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Nu har jeg læst op på ordets betydning, og du har faktisk ret. Det er den oprindelige betydning af de to ord. Når jeg ser på produkterne på hylderne i dag, vil jeg mene, at det ikke længere har nogen praktisk betydning. Begge ord bruges om samme produkter.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ah ok, jeg har naivt troet er stadig var reel forskel på dem.

   Er vi enige i at de aliminiumsalte der er i går under navne som aluminiumchlorid, aluminiumchlorhydrat osv – eller kan de stå under helt andre navne?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   De hedder altid noget med alummunium-blahblah

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • claus

  Jeg har selv mærket at Alluminum absolut ikke er godt for mig.
  har i flere år dyrket sport og af den grund står porerne under huden åbent.
  og derfor sveder jeg hurtigere.
  og ved at kombinere antirespiranter – så får jeg en betændelses lignende tilstand der betyder at jeg ikke kan løfte min højre eller venstre arm over bryst højde uden smerter.
  Ved at stoppe brugen af Deo – fandt jeg ud af hvad mit problem skyldtes – da jeg først troede at det var slid Gigt.

  idag bruger jeg roll on og svinger gladeligt mine arme over hovedet.
  p.s var også hos lægen flere gange – og de påviste ingen problem – og mistænkte slidgigt – uden at undersøge om jeg fejlede andet. min snak om Alluminium – fik dem blot til at rynke på næsen og løfte øjenbrynene..

  ved selvstudie har jeg nu fundet frem til hovedårsagen til at jeg tit var syg og følte at jeg havde ondt flere steder omkring armhulene.

  så ingen deo til mig – og jeg har mig selv til at dokumentere at Alluminium strays ikke er godt for kroppen -specielt hvis man dyrker sport.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] stadigt er sikkert at bruge natron deodorant. Håber du har 5 min til at svare mig. Blandt andet denne artikel fra Pudderdaaserne gør mig […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  I Norge har nogle førende forskere fundet sammenhæng mellem aluminium og brystkræft, så de norske myndigheder har en anden version end de danske og mistænker aluminium for at være farligt. Så hvordan kan I “bare” afkræfte det som en myte ved selektiv at henvise til tre lande, og så ignorere dem der siger noget andet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvor har de i Norge fundet en sammenhæng mellem aluminium og brystkræft? Kan du sende mig det studie? For det kan jeg ikke finde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Jeg har så sent som idag lavet mig en kokos/natron det og bliver nu helt nervøs 😳 Skal jeg droppe projektet med det samme?
  Har på en anden siden læst om en det lavet af kokos/citron – hvad er jeres holdning til den?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Jeg vil ikke anbefale det :)

   Mht. kokosolie og citron, så er citron heller ikke særlig sundt for huden. Men nok bedre end natron. Om det virker ville jeg være mere skeptisk overfor?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Randi

  Tak for en fin artikel. Jeg bruger den deo jeg lige kan få på tilbud.Palmolive, rexona, sanex, garnier o.s.v virker . Dennenste der ikke har holdt svedlugten var en fra Sanex hvor der stod uden de der kemikaliesalte. Det eneste problem jeg har haft var engang hvor jeg havde barberet mig under armene og åbenbart havde været lidt for hårdhændet der kom der en voldsom allergisk reaktion bagefet da jeg brugte garnoer´s deodorant

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Er det den nye? Den der hedder zero? Den virker nemlig ikke. Jeg har også måtte opgive den. Jeg lugter af gnu, når jeg bruger den – og det gør jeg virkelig normalt ikke.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ioannis

  Med hensyn til aluminium og alzheimers, så må jeg blot konstatere at der er en sammenhæng.
  I modsætning til jern, zink, kobber osv har aluminium absolut ingen biologisk funktion i vores kroppe, og er dermed ikke nødvendigt for os at få indenbords.
  Idag ved man ar alzheimers skyldes en ophobning af proteinstoffer i hjernen, der samler sig som små “kugler”. I disse ophobes der aluminium og jern. (Jern er ej heller godt for kroppen i for store mængder.)
  Rigtig meget tyder på at aluminium forværrer dannelsen af disse proteinkugler og dermed forværrer og fremskynder alzheimers.
  Interessant er det da også at alzheimers er blevet langt mere almindeligt i aluminiumsalderen, og at jo mere aluminium vi indtager generelt jo hurtigere stiger forekomsten.
  Det står alle frit for at vælge for eller imod, men jeg synes det tangerer noget fælt når man uden faglig indsigt “afliver” myter og siger at alt er såre godt. Hvad med at lave et indlæg der belyste for og imod og lade folk vælge selv?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Loannis. Ud fra hvilke oplysninger konstaterer du, at der er en sammenhæng?
   http://www.alzheimer.ca/en/About-dementia/Alzheimer-s-disease/Risk-factors/Aluminum

   Det står heldigvis enhver frit for at vælge selv.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ioannis

   Kære Katja,
   Jeg læner mig op af kloge hoveder læger og forskere, der tager deres ansvar alvorligt som Neal Barnard, dr. mcDougall m.fl. Og ja, de taler primært kost, men arbejder alle med at sikre deres patienter optimalt helbred og sundhed.
   Min anke ift jeres indlæg er mest af alt at I slår fast at der er tale om myter ud fra hvad nogle foreninger som fx Kræftens Bekæmpelse siger. Men ikke alle er enig, ja, langt fra alle er, og måske den anden side har ret i sidste ende. (Hvilket jeg er overbevist om.)
   Du ved reelt ikke om du har ret, du antager det og det burde komme tydeligere til udtryk.
   Tænk hvis de om ti år med usvigelig sikkerhed kan sige at aluminium er skadeligt og kvinder er blevet syge af at Pudderdåserne sagde det modsatte? Giv for og imod og lad folk selv vælge.
   Forøvrigt luger man ikke grimt hvis ens kost er ren og uden masser af animalsk protein, og så er antiperspirant slet ikke nødvendig. Selv bruger jeg det ikke, trods jeg er mand og har et fysisk krævende job. Jeg lugter aldrig af gnu, men jeg lever også strikst fedtfattig vegansk.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ioannis

   Og lige et link til noget at bakke min mening op med.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21157018

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Naturligvis bruger jeg den hjemmelavede med kokosolie og natron :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina Lind

  Desværre er vi nogle, som er allergiske overfor aluminiumstoffer, og som derfor kæmper med, ikke at gå rundt og lugte som gnu! Det er hamrende svært, at finde alternativer, specielt når man som jeg, samtidig også er parfumeallergiker. personligt er jeg altid på jagt efter gode råd og produkter, som kan hjælpe mig. Det er ikke lykkedes mig at finde noget endnu. Jeg havnede her på jeres side, fordi jeg håbede I havde noget jeg kunne bruge :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Nina
   Har du prøvet den fra Schmidt’s? Der er en der er parfumefri. Den har jeg hørt meget godt om.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nina Lind

   Hej Helene
   Tusind tak for tippet, jeg har bestilt en deo fra Schmidt´s jeg er spændt på, at prøve den.
   Mange hilsener Nina :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Kære Nina
   Så håber jeg, at den er lige så god, som jeg har hørt :-)

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nina Lind

   Hej Helene
   Jeg har nu afprøvet den deodorant fra Schmidt´s, som du anbefalede mig. den er intet mindre end et mirakel. Efter mange års problemer og kvaler, er det lykkedes at finde noget jeg, i hvert fald indtil videre, kan tåle.Der er ikke antydning af svedlugt, og den virker faktisk også dæmpende på svedmængden. Den er svær at påføre huden, men da den er så effektiv, så betragter jeg det ikke som et stort problem. Erfaringen har lært mig, at når man, som jeg, er så sart og allergisk, kan det betale sig, at undlade brug hver dag, så jeg bruger den kun når jeg skal “ud” og vasker den af, før jeg går i seng om aftenen. Endnu engang stort tak for din anbefaling. Mange hilsener Nina

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   :-D Hvor er det bare godt at høre Nina <3 Tak, fordi du tog dig tid til at holde os opdaterede <3

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Jeg har et spørgsmål:

  I skriver at natron ikke er godt for huden pga dets pH-værdi. Hvad så med bagepulver? Det indeholder natron men også syre. Jeg ved ikke om det kommer ned på en mere neutral pH-værdi eller om det så bare bliver en syreholdig ingrediens til deodoranter i stedet for. Er det noget, som I har undersøgt også?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Bagepulver er natron blandet med syre og stivelse. Jeg har aldrig hørt om nogen der putter det på huden, og jeg tvivler på, det ville have nogen som helst effekt – hverken godt eller skidt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Skøn artikel!
  Har I nogle erfaringer med de krystal deodoranter som sælges i helsebutikker? (Altså deres kemiske funktion og “sundhed” – ikke om de virker) 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Julie
   Det er jo alun, som vi nævner i indlægget :-)

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Palmolive Sensaçau Do Brasil