Nyhed fra IsaDora: Lip Roller Fruity Gloss

Tirsdagstip: Vask håret rigtigt

Aveda Culture Clash hår

Foto: Aveda

Hver eneste gang vi skriver om hår, irriteret hovedbund og den slags, så bliver kommentarfeltet tit brugt til at kommentere på, hvor usundt det er at vaske håret hver dag. Det er ikke det, som dette indlæg skal handle om i dag, for ligegyldigt hvor tit du vasker dit hår, så skal det naturligvis gøres så skånsomt som muligt. Vask håret rigtigt… det er til dels en provokation, for du skal selvfølgelig gøre lige det, som du har de bedste erfaringer med, men det skader aldrig at gå vanerne efter i sømmene.

Vasker du hele håret?
Det er gået op for mig, at mange andre kvinder vasker hår på en helt anden måde end mig. Derfor tænkte jeg, at jeg ville dele dette tip med dig, hvis nu du også vasker håret lidt mere hårdhændet end nødvendigt. Det kan nemlig udtørre dit hår og sørge for slidte og kedelige spidser.
Vi ved alle sammen, at det er i hovedbunden, at sebum (altså fedtet) bliver dannet, og det er også det, vi gerne vil have vasket væk eller i hvert fald minimeret. Med mindre du har rigtig meget produkt i spidserne, er det helt unødvendigt at bruge shampoo der. Sørg derfor for, at din shampoo kommer i hele hårbunden, men ikke i resten af håret. Det minimerer udtørring af spidserne, og det kan samtidig spare dig for at stå med en filtret høstak, når du skal til at rede håret efter badet.

Vask med omtanke
Som sagt er det mere metoden end frekvensen, du skal tænke over i forbindelse med hårvask. Mit hår bliver ikke særlig slidt, selvom jeg kun ganske sjældent springer den daglige hårvask over. Samtidig er der utrolig mange, som spørger mig, hvordan i alverden, jeg får mit hår til at blive så langt uden nævneværdig pleje. For sandheden er, at jeg virkelig sjældent bruger balsam og tæt ved aldrig bruger hårkur.
Hemmeligheden er uden tvivl måden, jeg vasker håret.

Rigtig slidte spidser
Er dine hårspidser rigtig slidte, kan det være en idé at starte med balsam. Balsam lægger sig som en beskyttende hinde på hårstrået. Kommer balsammen i, inden du begynder med at vaske med shampoo, skulle det beskytte endnu mere mod udtørring og holde bedre på fugten. Hvis du bruger både kur og shampoo, har jeg hørt fra en del frisører, at det kan være en rigtig god idé at starte helt bagfra. Gør håret eller bare spidserne våde, fordel hårkuren i håret og lad den virke i cirka tyve minutter. Skyl derefter håret og kom balsam i, og mens den virker, vasker du så hovedbunden med shampoo.
Denne metode passer også langt bedre til mit temperament, når det kommer til vandforbrug. I den periode hårkuren virker, kan du jo passende skrubbe kroppen, barbere benene, eller hvad du nu kan forestille dig at bruge tyve minutter på.

Det er ikke helt tilfældigt, at jeg har valgt et billede fra Avedas smukke kampagne for makeuplooket Culture Clash. Det er nemlig Avedas far Horst Rechelbacher, som oprindeligt introducerede den omvendte hårvask.Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk - Feelunique - Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

42 kommentarer

 • Rigtig fedt indlæg!
  Jeg er personlig selv lidt hys med mit hår og hårvask, da jeg også har ret langt hår og gerne vil beholde det sådan ;-) jeg har dog fået af vide af min frisør at hvis jeg vasker det en gang om ugen, først med shampoo, så med kur og til sidst balsam så var det en god opskrift.

  Dog synes jeg indlægget her er super spændende og vil rigtig gerne prøve det, du skriver at du ikke bruger balsam og hårkur tit – hvor sjældent er det? Er det en gang om måneden eller? :)

  tak for en rigtig god blog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Anne
   Brug endelig balsam og hårkur, hvis du har lyst til det!Jeg er megahys med vandforbruget, og det er primært det, som får mig til at undlade det. Vandforbruget er dog ikke et problem, hvis jeg bytter om på rækkefølgen, som beskrevet herover. Jeg er rigtig glad for leave-in produkter, så alt i alt bliver det nok til balsam et par gange om ugen og hårkur en gang om måneden.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Jeg vasker også mit hår hver dag. Jeg har en mild skæleksem i hovedbunden, så jeg er blevet anbefalet at vaske det hver dag af min hudlæge. Dog bruger jeg en meget mild shampoo fra Purely Proffesionel. Dog er mit hår meget tørt og bliver hurtigt slidt i spidserne og hvis jeg ikke bruger masser af balsam kan det overhovedet ikke redes ud. Så nu vil jeg da prøve at vaske det omvendt.
  I kunne vil ikke overveje at lave en anmeldelse af PP nye hudplejeserie?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ja, så blev jeg også klogere, jeg troede ligesom du at alle vaskede hård på den måde – altså bunden.

  Super indlæg.

  ILYG

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Janie
   Tak :-*
   Ja, det er skægt, når man opdager, at man gør tingene anderledes!

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Teresa

  Det er sgu da en mega god ide at starte med balsammen! Det tror jeg at jeg vil begynde på. Og kom til at købe det der Tresemme I anmeldte for nyligt – det er jo alt for fantastisk. Tak, dåser!! :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Spændende! Men altså, når man så skyller håret kan man jo ikke undgå at der kommer shampoo i spidserne :-).
  Jeg tror da også lige jeg skal på opdagelse i omvendtland.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Jeg tror faktisk, det er det, der er pointen. For når shampooen så bliver skyldet ud, så vasker du hele håret alligevel, men ikke nær så hårdt som hvis du havde puttet shampoo i hele håret og havde masseret det ind. Og så sparer man jo også en hel del på produktet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Nemlig :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Cecilie
   Lige præcis! Og derfor behøver man ikke shampoo i det hele :-)

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Jamen det giver jo mening :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Sikke gode råd. De skal straks afprøves, når jeg hopper i bad om lidt. :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Så er det jo spændende om du er enig :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Mit naturkrøllede hår kan på ingen måde undvære balsam (det sluprer i forvejen velvilligt en ordenlig slat olie i sig hver morgen), men jeg vil bestemt prøve tippet af med at give spidserne en kur før badet :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Anne
   Nej, krøller er tørre, så de skal have fugt, pleje, fugt og fugt! Så det lyder bestemt ikke som en god idé at droppe balsam!

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Mon ikke det vigtigste er at konstatere, at ingen hårvaskerutine passer til alles behov? Og at hårets struktur og fyldighed, mængden af styling, og hvor meget man sveder i sin hovedbund, afgør ens vaskebehov?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Og er det ikke præcis det, der står i indledningen? Vi kunne ikke drømme om at udstikke regler, her på bloggen opfordrer vi blot til, at man bare en gang i mellem kigger vanerne efter… Tænk hvis man fandt andre rutiner, som er mere hensigtsmæssige? Anyways… vi kunne faktisk ikke være mere enige :-)

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cæcilie

  Den metode går desværre ikke rigtigt til mit hår. Jeg har halvlangt hår – og meget af det. Jeg kan ikke komme til at vaske hovedbunden, hvis jeg ikke løfter mit tunge våde hår op med lidt shampooskum. Først når jeg har fået skum i hele håret, kan jeg komme ind og arbejde med hovedbunden i f.eks. baghovedet. Men så går det også fint.

  Men jeg kan ikke lade være med at spørge: Det fedtlag, som hovedbunden danner, er det ikke netop det naturlige fedtlag, man ikke skal pille for meget ved? Er det ikke sådan, at jo oftere, man vasker hår, jo mere fedt vil hårbunden producere –> overfedtethed –> dum cirkel? (Ligesom læpepomadesyndromet)

  Jeg vasker mit hår en gang om ugen, og mit hår er betydeligt sundere nu, end da jeg vaskede håret oftere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

   Det er en skrøne at dine læber bliver afhængige af læbepomade! :-)
   Tak for en skøn blog P-dåser!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Cæcilie
   Hvis man nu har rigtig tyndt og sjasket hår, så kan det ikke altid lade sig gøre at vaske håret så sjældent, uanset om det er bedre eller ej. Og nej, det med hyppig hårvask og afsindig fedtet hovedbund skulle være en skrøne.

   Hvis man har fundet noget, der virker, så gælder det da om at holde fast i den gode vane! Så det er bare fedt at det virkede for dig

   Mange hilsner
   Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille Larsen

   Cæcelie, har du prøvet at vaske hår på hovedet? Så du står og bukker hovedet nedad. Jeg har fået halvlangt hår igen (og havde samme problem dengang det var langt) fordi mit hår er tykt, og jeg må ofte vende på hovedet, for så kommer du ned til “bunden” af håret meget nemmere, end når al resten af håret ligger ovenpå.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cæcilie

   Det må prøves! Tak for tippet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • henrik

  Svært kun at vaske hårbund når man er mand :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Henrik
   Næææ, min mand og søn klarer det fint. Men jeg medgiver at korthårede har en udfordring :-P

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det skal jeg helt klart prøve. Har aldrig tænkt at man skulle undlade at vaske spidserne. Det skal jeg se om virker her :D Tak for endnu et godt råd :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille Aaby Larsen

  Jeg har længe vasket håret bagvendt, men jeg har aldrig tænkt på det der med at undgå shampoo i spidserne. Det skal prøves :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Pernille
   Ja, en ny teknik er det ikke, men ikke mindre effektiv og vi har såvidt jeg husker ikke skrevet om det før… så det må siges at være på tide.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stinna Guldmann

  Sjovt, jeg har aldrig brugt shampoo i spidserne. Jeg kommer kun i bunden. Her troede jeg, at det var sådan alle gjorde :-) Men tak for tip med balsam først, det vil jeg prøve!
  Jeg prøvede en lang periode at vaske hår kun i balsam (CO-only / Curly-girl metoden). Ved ikke om I har hørt om det? Det fungerede rigtig godt. Mit hår er langt og krøllet :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er en af dem, som vasker hele håret hver dag. Og det begynder altså at kunne mærkes i længden :-( Men jeg har simpelthen ikke kunne lure vask-kun-hovedbunden-teknikken. Jeg har en lang page, så jeg synes, at det er lidt svært kun at ramme hovedbunden.
  Kunne du evt. dele/forklare din teknik??

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg forsvandt muligvis i mængden, så jeg prøver lige igen.
   Har du et tip til, hvordan man nøjes med at vaske hovedbunden? Med min lange page synes jeg, det er svært at undgå spidserne, når man skal vaske baghovedet/nakken? Eller kan man nøjes med at vaske hovedbunden på toppen af hovedet, hvis det primært er der, at håret fedter?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Det beklager jeg Stine :'(
   Altså hvis det fungerer for dig at gøre sådan, så skal du bare nøjes med toppen. Oplever du at hovedbunden bliver irriteret i siderne eller i nakken, må du vaske hele hovedbunden. Sørg endelig for at vaske sæben grundigt ud, så der ikke sidder rester nogen steder :-*

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det kan jo ske :-)
   Tak, jeg må prøve mig frem. Det ville i hvert fald være rart at få styr på teknikken, for hold nu op, hvor er det træls at skulle vælge mellem fedtet hovedbund og knastørre spidser.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Manja

  Mange tak for denne guide – det virker bedre end jeg troede det ville!
  Synes simpelthen min hovedbund, herpå det seneste, ikke har kunne blive ordentlig ren, på trods af at jeg vaskede det som jeg plejer.
  Egentlig havde min frisør godt fortalt, at jeg skulle fokusere på hovedbunden, men vidste ikke det gode trick med balsam (altså i spidserne først og derefter fokus på hovedbund).
  Jeg kan i hvert fald forskellen og det er nice. Så vil prøve at blive ved med at gøre det på den måde.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tazo

  Skal det også vaskes bagfra, hvis man har hårolie i?

  For jeg har læse de fleste steder, at når man har haft olie i håret, fx natten over, så er det bedst at starte med shampoo, inden håret gøres vådt.. Men kan man så godt få olien ud af håret, hvis man starter bagfra med hårkur, balsam og så shampoo?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Tazo
   Nej, hvis du har olie i, ville jeg bestemt starte med shampoo, med mindre du altså ikke har noget i mod halvfedtet hår :-P

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Randi

  Et af de bedste råd jeg har fået længe. Det sidste halve år har jeg startet med at putte balsam i længderne, vaket mig og renset ansigt og sluttet badet af med at putte shampoo i hovedbunden.Mit lange hår er blevet så pænt. Det er jo et gratis tip. :grinning:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hvor er det fantastisk Randi! Sejt!

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Sophia Hansen

  Sikke et fantastisk råd! Har selv langt hår med nogle frygtelig tørre spidser. Det er ved at drive mig til vanvid. Så dette råd skal da helt klart prøves :-). Jeg har altid vasket mit hår to gange med shampoo. Er det egentlig unødvendigt? Hørte bare engang, at det ikke blev ordentlig rent kun ved en gang… Kh Camilla Sophia

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Camilla Sophia
   Så håber jeg, at det gør en forskel for dig! Et andet tip, hvis spidserne er RIGTIG tørre, er at gnide lidt kokosolie i spidserne inden vask.
   Selv vasker jeg altid håret to gange, men da jeg vaskede det hver dag, vaskede jeg for det meste kun en gang.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nyhed fra IsaDora: Lip Roller Fruity Gloss