Vinderne af Benefit konkurrencen

Tirsdagstip: Sammenhæng mellem mælk og akne

Skummet mælk

Foto: Gane og gaffel

Sammenhængen mellem akne og kosten er forbundet med mange myter, og de fleste af dem er fejlagtige. Men forskerne er efterhånden enige om, at det kan være en god idé at undgå mælk, hvis du lider af akne.

For eksempel et retrospektivt studie fra Harvard af 47.355 teenagepiger fra 1989 har man konkluderet en positiv sammenhæng med mængden af indtaget mælk. IKKE fed ost eller lignende mejeriprodukter, men mælk. Selv mælkegiganten Nestlé er nået frem til samme konklusion.

Forskerne mener også, at skummetmælk giver større problemer akne end federe typer mælk.

Ved ikke præcis hvorfor
Hvorfor? Det ved man ikke. Der er mange teorier om hormoner eller mælkesukker, men der skal meget mere forskning til. Disse undersøgelser er dog rigelig dokumentation til, at det er et forsøg værd at stoppe med at drikke mælk en periode, hvis man kæmper med bumser.

Lav-GI kost kan også hjælpe
Man forsker også i sammenhængen med anden kost. Man ved, at lavglykæmisk kost kan hjælpe på akne fordi den regulerer hormonerne.

Til gengæld er det ret sikkert, at hverken fed kost eller chokolade giver bumser. Så tag bare en plade chokolade med smør til… Velbekomme!Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

23 kommentarer

 • Natasja

  Ååh nej. Har længe tænkt, at der helt klart var en sammenhæng, idet jeg selv døjer med bumser (og oppustethed hvilket også kan skyldes mælkeprodukter). :( men jeg kan slet ikke undvære min morgen-skyr! :(

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Sådan har jeg det med min mælk i kaffen :-/ Jeg kan nærmest opgive alt andet – bare ikke den…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janne

  Jeg elsker mælk i min kaffe og HADER mit akne, så tror det
  afprøves…er du igang Katja? Sojamælk må vel være svaret i stedet
  for tænker jeg….hmmm overveje overveje :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Nej ikke på den måde, jeg har ikke akne. Jeg er i gang med projekt “15 kilo”, det er noget ganske andet :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gælder det så også for økologisk mælk? Jeg ved, der er
  andre alternativer såsom sojamælk og rismælk, men det er bare åh så
  dyrt herhjemme i DK… :(

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det vidste jeg slet ikke… spændende at der rent faktisk er noget seriøs forskning til at underbygge det!
  Hilsen fattig-bloggeren

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • line

  Øv øv, holder mig langt væk fra mælk nu!!! hader min akne..
  Har faktisk altid drukket skummemælk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Øv det der kan i ikke være bekendt – jeg VIL IKKE undvære min mælk i kaffen :-( Plantemælk er bare ikke det samme..
  Dog smager det ok med mandelmælk i :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Irene

  Skørt, at I netop nu skriver om det. Jeg har gennem de seneste måneder fået uren hud. Først på ryg og bryst og derefter bredte det sig også til ansigtet. For nogle uger siden begyndte det at gå op for mig, at det startede nogenlunde samtidig med, at jeg skiftede vintermorgengrøden ud med skyr. Og at min hud gradvist er blevet værre i takt med sommerens indtag af koldskål og jordbær med mælk.
  Det tog et par uger at anerkende det – jeg elsker mælk. Men nu er skyren skiftet ud med grød og jeg holder indtaget af almindelig mælk til et lavere niveau. Og allerede nu er min hud mindre fedtet og en del pænere. Jeg krydser fingre og håber, at den snart ligner sig selv igen.
  Rismælk i kaffen er forresten min favorit blandt plantemælk. Den skiller ikke, som for eksempel soja og mandelmælk kan gøre det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frk.N

  Virkelig interessant indlæg. Jeg har selv, af andre årsager, for en del år siden, droppede mit dagelige indtag af 1-2 liter mælk pr. dag (jeg drak VIRKELIG meget te med mælk den gang), og har faktisk også kunne se at det har medført en vis ændring i min ellers hårdt plagede hud.

  Jeg vil ikke sige at mælkeafvendingen har gjort min hud 100 % bedre, langt fra faktisk, men vil bestemt sige at jeres indlæg har mindet mig om hvor vigtigt det er for mig at holde mig fra den ellers fristende mælk i kaffen og koldskål med videre.

  Tilgengæld er jeg glad for at høre at osten stadig kan gå, for det er altså svært at undvære ;-)

  p.s. nu når vi taler om urenhud, kan jeg fortælle at jeg (også efter opfordring fra jer herlige dåser) er gået over til at benytte den gode gamle vaskeklud, og DET har virkelig medført en klar forbedring. Det kan virkelig anbefales, da jeg tror at det fleste med urenhud, ligesom jeg, ofte kommer til at overgøre renseritualet i ren desperation over hudens tilstand. Har selv været meget tilfalds for de mange løfter om ren og klar hud, hvis bare jeg benyttede den en eller anden kraftige rensecreme/-gel/-skum. Nu bruger jeg kun let rensevand til at opløse makeup og derefter en helt ren vaskeklud til at vaske efter. Overvejer at prøve de der konjac svampe, hvad er jeres erfaring med dem?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Og nu blir’ jeg jo forvirret. For der står, at det kun
  gælder decideret mælk. Komælk går jeg ud fra. Men så snakker nogen
  om, at indtaget af skyr også skulle have en skidt indflydelse på
  huden. Så skyr og mælk?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Jeg er IKKE diætist og vil nødig rådgive om kost. Men der stod i en af undersøgelserne noget om fedtfattige mælkeprodukter, og det er skyr i hvert fald :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • SPOT ON! Det er præcis noget nær det eneste, man kan få danske hudlæger til at sige højt, når det gælder kostråd og akne. Men jeg kan slet ikke få hænderne ned over, at det virkelig virker. Har en ung datter på bare 11 år, som har været noget generet især i panden. I dag har hun ikke rørt mælk i en måned, og huden er HELT i ro og uden en eneste bums. Dog bruger hun samtidig et eksfolierende produkt. KH A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak Anette. Det er spændende at høre. Det er vist noget med mælk, sukker og hormoner – men der skal vi nok have en af de der læger på banen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Rigtig dejligt at vide!
  dog skriver en masse andre artikler noget andet, hvilket irritere mig meget læs fx. punkt nr. 12 i denne artikel!

  http://www.femina.dk/sk%C3%B8nhed/makeup-hudpleje/25-tips-om-hudpleje

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Ja. Jeg er ofte uenig i, hvad damebladene skriver :-D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Det er efterhånden 2 år siden I skrev dette tip, men jeg er for en uges tid siden faldet over det igen – og har siden ikke spist skyr, hytteost eller hældt minimælk i kaffen (nu står den på sødmælk). Jeg er en rigtig mælkeelsker og har siden teenageårene døjet med uren hud (er 37 år) -sådan on and off. Efter en kostomlægning sidste år er det bare blevet endnu værre, hvilket har undret mig en del…indtil jeg læste dette. For er der noget, som jeg har spist masser af det sidste år, så der det skyr og hytteost – for det skulle jo være så godt! Nu er der investeret i en T-zone peeling, og jeg har droppet de magre mælkeprodukter – og på en uge er der allerede sket en forbedring…skønt! Mit spørgsmål er nu, om I har nogen erfaring med, om man kan nøjes med at undgå magre mælkeprodukter i ren form eller om det fx også gælder skummetmælkspulver, som jo findes i mange produkter?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Malene
   Jeg ved det ikke, beklager. Jeg er så langt fra kostekspert. Men studierne er alene baseret på mælkeprodukter.

   Hvor er det dejligt at det virker for dig :)

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

   1000 tak for svar – og for alle jeres gode råd og tip :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det var så lidt. Håber du kan bruge det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Ved nogen om laktosefrie produkter kunne være et alternativ ?:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Maria
   Det kan være det er det for dig, men umiddelbart vil jeg sige nej.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vinderne af Benefit konkurrencen