De bedste produkter mod pigmentering og ujævn hudtone

29.10.11

Når vi bliver ældre, bliver uens hudtone for mange af os det primære hudproblem. Vi får efter mange år med p-piller og måske graviditeter også deciderede hormonelle pigmentforandringer. Kosmetikindustrien står selvfølgelig på spring for at sælge os produkterne til at løse disse problemer, og vi har kigget nærmere på de bedste af disse produkter.

Jeg har selv efter min graviditet med min søn fået små brune prikker over næsen og kinderne og en generelt uens hudtone. Under hvert øje har jeg en brun tonet pigmentforandring, som også er klart hormonelt betinget.

Når det kommer til kosmetiske muligheder, så er det begrænset, hvilke ingredienser vi har at gøre godt med. Det mest effektive er uden tvivl hydroquinone, men det er af mange gode grunde et receptpligtigt middel i EU. Derfor kan jeg kun anbefale, hvis du har seriøse pigmentforandringer at gå til en hudlæge. Laser er også meget effektivt. Det, du kan købe, hos kosmetikfirmaerne er til sådan nogen som mig med ujævn hudtone – det er ikke til seriøse pigmentforandringer.

Fælles for de fleste af disse produkter er indholdet af en særlig form for stabiliseret C-vitamin, som nok er det bedste bud, vi har på en ingrediens, der kan afhjælpe ujævn hudtone. Der er i hvert fald videnskabelig dokumentation for effekten.

Estée Lauder Idealist Even Skintone Illuminator
Jeg bruger pt. Estée Lauder Idealist Even Skintone Illuminator, og den virker. Det er et dejligt og behageligt produkt at bruge, som giver en mere ensartet hudtone og mildt mindsker de brune pletter. Dramatiske resultater? Nej, men det kan du heller ikke forvente.

Først og fremmest indeholder den salicylsyre (BHA), som eksfolierer huden, og stabil C-vitamin som skrevet om ovenfor. Derudover indeholder den en række planteekstrakter, som Estée Lauder koncerne påstår virker lysnende, og som måske rent faktisk virker, men der findes endnu ikke publicerede studier af det.

Alt dette er samlet i et virkelig behageligt serum, hvis eneste minus er citrusduften, som ikke er det bedste for huden.

30ml koster 515 kr. og 50 ml koster 765 kr. Du kan købe den i stormagasiner, parfumerier og i Matas.

Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector
Men gæt hvem der også er ejet af Estée Lauder: Det er Clinique. Og deres Even Better Clinical Dark Spot Corrector er sjovt nok stort set identisk med Estée Lauders idealist. Ingredienserne står enkelte steder i en lidt anden rækkefølge, og konsistensen er lidt anderledes, men de ingredienser der er vigtige: salicylsyre, C-vitamin og planteekstrakterne er stort set ned til sidste punktum identiske.

Dette ser vi rigtigt ofte med de store koncerner. Produkterne går igen henover mærkerne, og dette er et klart eksempel. Jeg har også prøvet Even Better, og resultatet er cirka tilsvarende Estée Lauder.

Prisen er lavere, nemlig 425 kroner for 30 ml og 595 for 50 ml. Du kan købe den i Matas, stormagasiner, parfumerier eller på Magasins webshop.

Kiehl’s Powerful-Strength Line Reducing Concentrate
Kiehl’s produkt her er slet ikke markedført primært mod pigmentforandringer, men mod rynker, men jeg har stort held med at bruge det mod det. Og med god grund for det indeholder imponerende 10,5 % C vitamin, og jeg har også personligt gode erfaringer med dette.

Den type C-vitamin, der bruges i Kiehl’s er en anden type end Estée Lauder og Clinique bruger. Men dokumentationen er i orden. For eksempel viser et studie fra 2004, at creme med 5 procent ascorbic acid, som der er 10,5 % af i Kiehl’s, afhjalp melasma hos 62,5 % af testpersonerne med meget lav andel af bivirkninger. Se undersøgelsen her på PubMed.

Den er et simpelt produkt på den måde, at det er C vitamin og ikke andre effektive ingredienser. Men du behøver heller ikke andet.

Kiehl’s er også billigere end de andre, nemlig 455 kroner for 50 ml. Køb den i Magasin og på Magasins webshop.

Restylane Whitening Day Cream
Restylane går imod C-vitamin strømmen her og bruger i stedet Niacinamid i deres produkt som den primære ingrediens. Det virker også, faktisk viser et studie, at det i 4% koncentrationer virker lige så godt som hydroquinone (Dermatol Res Pract. 2011).

I dette produkt er det kombineret med ekstrakt af tyttebær. Det har jeg ikke kunnet finde nogen dokumentation for brugen af.

Men med niacinamid i er dette en overbevisende mulighed. Og ja, jeg har brugt det, og effekten synes jeg, er meget fin og på linje med de ovenstående.

Restylane Whitening Day Cream koster 585 og kan købes hos primært specialklinikker og deres webshops som fx. N’age.

MAC Prep+Prime Skin Brightening Serum
MAC Prep+Prime Skin Brightening Serum indeholder den samme form for C vitamin som resten af Estée Lauder klubben, men ikke salicylsyre og planteekstrakterne pånær et par stykker. Det er dog stadig et virkelig godt serum, som giver en pænere og mere jævn hud. Den kan næppe lysne decideret melasma, men den kan hjælpe dig til en mere ensartet hud, og så er den relativt billig med sine 295 kroner for 30 ml.

Kan købes i Magasin, Salling i Aalborg og på Magasins webshop.

Vanity X og Bioeffect
Jeg vil også gerne til sidst slå et stort slag for de to produkter Vanity X og Bioeffect med EGF, som jeg faktisk har oplevet den største effekt af, selvom de primært er markedsført som antiage produkter. Jeg vil ikke bruge dem til decideret melasma, men hvis du har ujævn hudtone, så virker de! Læs mere her.

Har du problemer med pigmentpletter? Hvad har du forsøgt dig med?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
81 kommentarer
ON

Hej dåser
Vidste i at man kan lave sit eget c-vitamin serum, nemt og billigt? Man blander c-vitaminpulver, sterilt vand og vegetabilsk glycerol sammen og tester det med ph-strips efterfølgende
http://ecobeautysecrets.com/2011/04/diy-simple-vit-c-serum-and-does-it-really-work/

Pudderdåse Helene

Hej ON
Ja, man kan lave meget selv 🙂
For det meste er jeg dog en doven hund…
Mit råd er at læse MEGET grundigt om alle detaljer/ingredienser/hygiejne og så videre, inden man kaster sig ud i det.
Kh. Helene

Ditte

Hej!
Tak for en fantastisk og ærlig blog! Det er virkelig en fornøjelse at læse den.
Har et spørgsmål: jeg har nogle få mørke acne ar på hagen og får jævnligt en urenhed eller to samme sted. Nu vil jeg gerne købe et serum der kan gøre arrene mindre og huden pænere generelt – jeg kan godt lide Kiehl’s og vil gerne købe enten Dark spot corrector’en eller powerful strength line reducing serumet. Hvilken en er jeg bedst tjent med? Hvilken har størst dokumentation for virkningen/bedste ingrediensliste ifølge jer?
Mange tak igen for en formidabel side med masser af uvurderlig info 🙂
Vh Ditte.

Pudderdåse Katja

Kære Ditte
De er begge to gode produkter, men til netop dit formål ville jeg nok vælge Dark Spot Corrector.
Jeg vil dog gerne lige have dig til at læse denne artikel: https://pudderdaaserne.dk/2013/03/27/bumser-pa-hagen-og-omkring-munden-perioral-dermatit/ og være helt sikker på, at det ER akne og ikke det, jeg omtaler der?
Hvis du stadig er sikker, så bare gå i gang. 🙂
Tusind tak for rosen <3
Katja

Marie

Hej seje dåser!
Tak for en genial blog 🙂
Jeg har, givetvis pga. p-piller, fået pigmentforandringer – store plamager i panden og et fint lille overskæg. Jeg bruger selvfølgelig dagcreme med solfaktor 25 i.
Jeg er 23 år, og rigtig ked af allerede at have hud, der ser gammel og slidt ud. Har i nogle gode bud på, hvad der kan hjælpe mig? Jeg har meget sart og til tider tør hud – især i vintermånederne!
Jeg er desværre nødt til at fortsætte med p-piller pga. hormonproblemer :/

Susanne

Tid til at genoptage en god tråd;-)
Ved I, om Beauté Pacifique bar gode produkter til formålet?

Katja Moikjær

Ikke nogen jeg har set i hvert fald. Men jeg har vist heller ikke prøvet nogen til formålet 🙂

eleena

Hej.:)
Er disse okay at bruge naar man ammer? Havde ogsaa kigget paa TYROSTASE, PIGMENT EQUALIZER. Nogle meninger m dennne?

Katja Moikjær

Disse omtalte produkter er ok når du ammer. Det, du omtaler, er fra Beauté Pacifique? Beklager, jeg kender det ikke.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *