Derma Eco: Allergisikret økologisk hudpleje

3 huskeregler om naturlig og økologisk hudpleje

TræSåkaldt naturlig og økologisk hudpleje breder sig som en steppebrand udover skønhedsbranchen. Og det er forjættende at tro, at når noget er naturligt, så er det også bedre for huden. Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis. Tværtimod er du ofte nødt til at være langt mere forsigtig med disse såkaldte økologiske produkter end med traditionelle produkter. Pudderdåserne giver dig her sine tre bedste huskeregler til naturlig og økologisk hudpleje.

1. Naturlig er ikke sundere
Der hersker en udbredt misforståelse, at fordi noget stammer fra naturen er det bedre for huden. Det er en stor misforståelse. Nogle af de mest effektive og milde ingredienser er kemisk udvundet og nogle af de mest allergifremkaldende og skadelige stoffer stammer fra planter. Stryknin er for eksempel et rent plantestof! Hvis du vil bruge økologisk hudpleje, så sørg for at være i stand til at læse indholdsdeklarationen og vær sikker på, at der ikke er stoffer såsom citrusolier, pebermynte, æteriske olier, lavendel, roser mm.

2. Der er ingen kontrol af økologisk hudpleje
Begrebet “økologi” er indholdsløst indenfor alt andet end mad. På madvarer kender vi det røde Ø-mærke, som viser, at varen stammer fra et statskontrolleret økologisk landbrug. Vi kan dermed regne med, at det passer, at det er økologisk. Det samme findes ikke indenfor hudpleje. Alle og enhver kan kalde deres produkt økologisk, uden at det overhovedet passer, og mange gør det. Igen kig i indholdsdeklarationen, og du vil opdage at 80 procent af ingredienserne er ganske almindelige kemiske ingredienser, og at plantestofferne udgør en minimal del. Og plantestofferne har du ingen garanti for rent faktisk stammer fra økologiske landbrug, for der er ingen offentlig kontrol.

3. Æterisk olie er også parfume
Rigtigt mange producenter prøver at sælge deres produkter på, at de ikke indeholder parfume, men kun naturlige og rene æteriske olier. Det er noget vås. Æteriske olier stammer ganske vist oprindeligt fra planter, men er og bliver bare parfume, selvom de har været en plante engang. Hvis du er parfumeallergiker, skal du passe lige så meget på æteriske olier.

Liste over udbredte skadelige planteekstrakter
Følgende planter kan give allergiske reaktioner, skade huden, gør huden sensitiv eller andet og bør undgåes. Dette er ikke en komplet liste men derimod de mest brugte.

Allehånde
Basilikum
Bergamotte
Citron
Citrongræs
Citrus af alle former
Cypress
Fennikel
Geranium
Grapefrugt
Kanel
Koriander
Lavendel
Mandelekstrakt (ikke at forveksle med mandelolie)
Mint
Papaya
Peppermynte
Rose
Rosemarin
Salvie
Timian
Witch hazel
Ylang ylang

(Kilder: Astma- og Allergiforbundet, www.cosmeticscop.com og Miljøstyrelsen)

14 kommentarer

 • Stine

  Fin artikel! Ville ønske der var flere der ville læse den så os parfumeallergikere ikke får cremer hvor “der ikke er parfume men kun naturlige ingredienser…..” *suk*
  Keep up the good work!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] kan være lige så allergifremkaldende som syntetisk parfume (læs evt. mere om dette emne ovre hos Pudderdåserne eller Beautyjunkie). Derudover finder man ofte indholdsstoffer i de økologiske produkter, som er […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har efterhånden godt læst, at især duftstoffer fra naturen kan være lige så allergifremkaldende som de kemiske… Men er der ikke stadig gode grunde til at vælge økologisk hudpleje? Fx miljøet?

  Er det ikke også noget med, at der er forskellige “grader” af, hvor økologisk hudpleje er. Noget er kun en lille smule (fx et par ingredienser), mens andet næsten udelukkende er.

  Point being… Vælger man økologi, når man vælger hudpleje, så gavner man vel sine omgivelser…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Nej, ikke nødvendigvis. En kemisk fremstillet vaseline fx. påvirker heller ikke miljøet. At noget er et naturligt udvundet planteekstrakt er ikke det samme som at det ikke har en miljøpåvirking i produktionen heller – kosmetik og madvarer må IKKE forveksles her. Miljømærket svanen og blomsten er pt. de eneste muligheder for at vælge miljørigtigt med sikkerhed: http://www.ecolabel.dk/da/blomsten-og-svanen

   Helt personligt mener jeg – og det har jeg ikke noget videnskabeligt belæg for – at det kunne være interessant at se mere på emballagen i produkter og deres miljøpåvirkning. Der er eddergodtnok meget spild her fra mange produkter – økologiske eller ej. Dertil også transport af ingredienser fra meget langt væk.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] skrive om i lang tid. De kloge Pudderdåser har også råbt op om emnet flere gange (både HER og HER) hvilket forhåbentlig også har rusket op i nogle fordomme. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fin artikel. Det er faktisk nogle gode råd :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • amalie

  hej
  jeg sætter virkelig stor pris på dine tanker om økologisk hudpleje. Det er dejligt befriende – jeg har også oplevet et utal af allergiske reaktioner pga manglende viden om emnet. Både min egen manglende viden og diverse sælgere.
  Men. Jeg vil jo gerne finde hudpleje uden hormonforstyrrende stoffer, som samtidig gør noget for min 30+ hud. Jeg er glad for beaute pacifique, Kiehls, Shiseido, og A-derma fra apoteket. Jeg tror dog at alle ovenstående indeholder hormonforstyrrende stoffer. Findes der virkelig ikke noget godt og virkningsfuldt uden skræmmende kemi?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isaac Rajman

  Hvad kan i anbefale af hudpleje mærker/serier til mænd, med så få dårlige stoffer som muligt? Har prøvet Dermalogica, Biotherm, Clinique, Anthony Logistics primært. Men enten er de hundedyre(det er så relativt), eller også er de fyldt med alverdens kemiske stoffer gode som dårlige.
  Pt har jeg intet hudplejeprodukt til ansigtet. Jeg ville helst vælge feks Urtekram der er et superfint økologisk mærke, men de er ikke specialiseret indenfor hudpleje til ansigtet.

  Synes det er en jungle derude.
  Produkterne må gerne ligge på 100-300kr pr produkt, og være godt tilgængeligt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Debbie

  Hej. Jeg tåler alle de nævnte æteriske Olier men ikke kunstige dufte på huden. Derudover kan jeg ikke tåle dufte fra kemiske dufte feks fra folk i busser el tæt på mig i butikker. Jeg kan få migræne og kvalme af de kunstige og dyre dufte som folk går med hvorimod de naturlige ligefrem kan gøre mig afslappet. Det synes jeg er vigtigt at have med her i denne information fordi min oplevelse og erfaringer er helt modsat det der bliver skrevet ovenfor.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Har i nogle holdninger om produkter baseret på krokodilleolie? Jeg vil gerne have naturlige produkter til at pleje mit ansigt, må gerne forebygge urenheder da jeg har lidt knopper og hudorme. Kan i anbefale et bestemt mærke eller selv at lave det? Har læst lidt om ansigtscreme med krokodilleolie i men kan ikke læse mig til om den også indeholder dårlige ting. Mvh Emma

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Emma
   Ja, produkter med krokodilleolie stinker ganske forfærdeligt, generelt bryder jeg mig ikke om animalske olier i hudpleje. Du må fortælle lidt om, hvad du gerne vil undgå, jeg ved ikke, hvad, du mener, er “dårligt”

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Derma Eco: Allergisikret økologisk hudpleje