I går skrev Katja som en reaktion på et spørgsmål i vores private indbakke om amerikanske filtre. Det der med solbeskyttelse er ikke spor let at forstå. Det er dog ikke en ny snak, og vi har skrevet om (utilstrækkelig) UVA-beskyttelse masser af gange før. I sin iver for at få lettet hjertet i forhold til de smarte solcremer, glemte hun dog at nævne, hvilke filtre der faktisk dur!
Der er to nye patenterede solfiltre under henholdsvis L’Oréal og Pierre Fabre. Det drejer sig om Mexoryl 400 (Methoxypropylamino Cyclohexenylidene Ethoxyethylcyanoacetate) og TriAsorB (Phenylene Bis-Diphenyltriazine). Det er de to, du skal kigge efter, hvis du vil have den nyeste beskyttelse på markedet. Det betyder selvfølgelig ikke, at alt andet er noget skidt. Trods de mange reguleringer på området er der stadig brugbare filtre tilgængelige for øvrige producenter.
Blåt lys
Det er mange år, siden ”Tirsdagstip: Tjek selv UVA beskyttelsen i din SPF” blev skrevet. Heldigvis bliver vi klogere på de skadelige virkninger, solens stråler kan have på vores hud. Det er endnu en grund til, at det der med solbeskyttelse… er vanskeligt at blive klog på.
For nogle år siden talte vi meget om infrarødstråling. I de senere år handler det mere om blåt lys (NEJ, det er ikke det fra skærmene!!!). Det er netop her, særligt TriAsorB (Phenylene Bis-Diphenyltriazine) er interessant. UVA1-strålerne er primært dem, der ikke er heldige for dit udseende, men ikke bare dét… Du vil gerne undgå dem, fordi det påvirker dit immunforsvar negativt. Den effekt fortsætter op i det synlige blå lys. Måden vi beskytter os mod det blå lys er primært ved at tilføje antioxidanter, der binder sig til de frie radikaler og derved neutraliserer den skadelige effekt.
Opdateret liste
Det der med solbeskyttelse… er også svært, fordi det kræver opdateringer. Derfor har jeg forsøgt mig med en opdateret liste over tilstrækkelig UVA-beskyttelse. Her er det altså vigtigt at forstå, at selv UVA-beskyttelse op til 350 nm er hæderlig. Selvfølgelig ikke lige så god som beskyttelse op til 400 nm og over. Det er derfor, jeg har tilføjet det spektrum de forskellige filtre dækker i. Filtrene er her nævnt med det navn, der bør stå på produktets INCI:
Kemiske filtre:
- Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine dækker i spektret 280-400 nm. (bedst mellem 310-345 nm.): Et meget fotostabilt filter, der af samme grund er god i kombination med mindre stabile filtre.
- Butyl Methoxydibenzoylmethane dækker i spektret 310-400 nm. (bedst omkring 357 nm.): Kendt som Avobenzone og det eneste filter godkendt af FDA, der beskytter mod UVA-stråling. Udfordringen er især, at det bliver ustabilt efter relativt kort i solen. Det bliver ofte kombineret med for eksempel Octocrylene og Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine.
- Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate dækker i spektret 320-350 nm. (bedst omkring 335 nm.): Det er et mindre brugt filter, jeg har blandt andet set det i produkter fra Heliocare 360.
- Methoxypropylamino Cyclohexenylidene Ethoxyethylcyanoacetate dækker i spektret 280-400 nm. (bedst omkring 385 nm.): Det er stabilt og dækker altså godt ret langt op i spektret. Indtil videre er det udelukkende at finde i La Roche-Posay Anthelios produkter.
- Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol dækker i spektret 280-400 nm. (bedst mellem 305-360 nm.): Kan ligesom Zink oxide give et hvidt skær på huden.
- Phenylene Bis-Diphenyltriazine dækker i spektret 280-450 nm. (bedst omkring 384 nm.): Det er stabilt og dækker altså virkelig godt ret langt op i spektret. Indtil videre er det udelukkende at finde i produkter fra Avène.
- Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid dækker i spektret 315-400 nm. (bedst omkring 345 nm): Kendt som Mexoryl fra L’Oréal koncernens solcremer.
Fysiske filtre:
- Titanium Dioxide dækker i spektret 280-350 nm. (dækker bedst mellem 290-315 nm.): Dækker altså bedst i UVB-spektret.
- Zink Oxide dækker i spektret 280-400 nm. (bedst omkring 370 nm.): Af de to fysiske filtre, vi bruger, er zinkoxid vores superhelt. Selvom vi måske helst vil være spøgelseslooket foruden, er det netop det, der fortæller dig, at beskyttelsen er effektiv.
SPF er altid formuleret af flere ofte en lang række forskellige filtre. Det er de selvfølgelig, fordi vi er interesseret i så bredspektret og fotostabil beskyttelse som overhovedet mulig.
Kilde: Blandt andet INCI decoder, der er lidt lettere tilgængelig end diagrammer og spektralanalyser og så videre.
Tak super god opdatering.
Vi er nok nogle derude der er lidt tunge i det. 😉
Kære Anne Sofie
Tunge nej!!! Det er $k!d€svært og herretungt, jeg har VIRKELIG skullet holde tungen lige i munden! Så det er dejligt at få lidt opbakning!
Kh. Helene
Kan I komme med nogle eksempler på solcremer med disse filtre, som I kan anbefale?
Kh. en SPF besat mand 😅
Hej Adam
Hvilke af dem? Som skrevet er de ofte i en eller anden form for kombination.
Kh. Helene
Jeg har læst flere steder om hindbærkerneolie som solbeskyttelse og har egentlig stillet mig skeptisk, men ved I om der er noget om snakken?
Hej Nanna
Det er der ikke, med mindre du vil tage til takke med elendig beskyttelse.
Kh. Helene
Har i nogen mærker solcreme i selv kan anbefale? Som måske kan hjælpe os lidt på vej rundt i solcreme junglen? 😊
Hej Caroline
Under de forskellige solfiltre står der et par mærker, det er ikke en dårlig idé at gå efter dem.
Som jeg har skrevet utallige gange er min personlige favorit: https://pudderdaaserne.dk/maerker/evy-technology/
I øvrigt afhænger det hele af den, der bruger cremen, og der kan jeg af gode grunde ikke så godt hjælpe.
Kh. Helene
Jeg mindes i har skrevet at solcremer fra usa ikke er så gode som de europæiske mærker. Loreals produkter er jo ofte fra usa eller produceret der?
Kiehls F.eks er de gode? Kan se at de har Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid i sig bl.a. men kan ikke se hvilken mængde?
Mange hilsner
Julie
Hej Julie
Ja, jeg linker blandt andet til det indlæg, Katja skrev dage før. Det afhænger jo lidt af, hvor ingrediensen står på ingredienslisten… Og nej, L’Oréals koncernens produkter er oftest produceret i Europa.
Kh. Helene
Jeg er så glad for Anthelios UVMune Hydrating Creme Spf 50+ fra La Roche-Posay, som jeg købte sidste år efter jeres anbefaling! Bruger den hver dag under min foundation.
Hej Louise
Den er også rar!
Kh. Helene
Hej 😊
Jeg ved godt, at det sikkert er svært at svare på, men er der en tommelfingerregel for, hvor mange af de nævnte solfiltre, der helst skal være på ingredienslisten for at en solcreme beskytter tilstrækkeligt?
Jeg har for eksempel udset mig “Hyaluronic Acid Watery Sun Gel SPF50+ PA++++” fra Isntree, som jeg kan se indeholder Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (som nummer 7 på ingredienslisten) samt Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (som nummer 9 på ingredienslisten). Men “burde” en solcreme indeholde mere end blot de 2 filtre?
På forhånd tak for svar.
Mvh. Nina
Hej Nina
Det handler først og fremmest om, i hvilket spektrum de beskytter… så handler det om, hvor meget man overhovedet kan hælde i én creme. MAnge af filtrene er bestemt ikke særligt behagelige på huden, så koncentrationen af hvert enkelt filter, bliver holdt på et minimum, hvorfor det naturligvis er smart med flere forskellige. Det, håber jeg, giver mening.
Kh. Helene
Hej Helene
Mange tak for svar! 😊
Det giver mening. Jeg er bare i tvivl om, hvordan man ser/finder ud af, i hvilket spektrum de beskytter for hver enkelt solcreme?
Kh. Nina
Hej igen
Du skal læse den opdaterede liste i indlægget, der har jeg netop skrevet det for hvert enkelt filter. Bruger du den anbefalede mængde creme, er du beskyttet i det spektrum, de pågældende filtre beskytter i.
Kh. Helene
Gælder denne uva-beskyttelse i indlægget også for uva-1? som er den i skriver er værst for aldring. Jeg synes faktisk, jeg har læst hos jer før, at zink-oxid beskytter godt mod uva, men dårligt mod uva-1. Kan dette passe?
Hej C
På samtlige filtre står der i hvilket spektrum de dækker, UVA-1 er lyset mellem 340–400 nm og UVA-2 er lyset mellem 320–340 nm.
Kh. Helene