Tirsdagstip: Slip for ubehagelig kropslugt

TBS Hemp Soap On A Rope
07.05.24
TBS Hemp Soap On A Rope

Der er en ret trist tendens, der er fulgt med særligt de unge mænds fascination af dufte. ”Tirsdagstip: Slip for ubehagelig kropslugt” er inspireret af to forskellige opslag på facebook. Det ene opslag var fra en bekendt på Facebook. Det var en kommentar til en artikel om en mand, der efter nogle advarsler var blevet fyret, fordi han lugtede. Det tænkte jeg meget over, fordi god personlighygiejne ikke rigtig er på dagsordenen længere. Det er egentlig lidt i samme boldgade, som de der vanvittige hudplejeritualer, det er bare hver sin ende af skalaen. Det andet var fra en frustreret mor i min vennekreds… Nu skrev jeg godt nok en besked i stedet. Det vil jeg hellere end at deltage i en snak om en knægt, der forsøger at overdøve ubehagelig kropslugt med duft. Hør, det er da ikke ret fedt, uanset om man selv er klar over det eller ej.

Fordomme

I min ungdom hang jeg ud med de langhårede gutter i metalmiljøet. En fordom om dem er, at de er usoignerede. Det var præcis dét, jeg fik at vide om ham, jeg blev kæreste med. ”Han er så klam og skifter aldrig tøj”. Da vi blev kærester, kunne jeg jo konstatere det modsatte, han badede op til flere gange om dagen og havde ALTID rent tøj på. Faktisk mindes jeg ikke, at han nogensinde har haft ubehagelig kropslugt i mit nærvær. Det gælder stadig, for jeg kender selvfølgelig stadig mange af gutterne fra dengang. Udfordringen var, at T-shirts med kranier, skeletter og hvad ved jeg, har samme æstetik og derfor ser ens ud. Ja, fordomme er der nok af! Selvfølgelig er der helt sikkert langhårede mænd i metalmiljøet, der er usoignerede, ligesom nogle advokater eller revisorer er det. Ligesom mindst ligeså mange kvinder lider under ubehagelig kropslugt.

Spørg om hjælp

Hvis du selv er oprigtigt i tvivl, om andre kan lugte dig, så spørg. Det kræver både tillid i og til en relation at spørge om hjælp, især hvis det er meget personligt. Sjovt nok er de fleste ret berøringsangste, når det gælder emnet kropslugt. Det er da heller ikke så rart at tage snakken, fordi man aldrig kan vide, hvad den bagvedliggende årsag er. Én ting er, at mange ikke har lært, hvad god personlig hygiejne er hjemmefra… Dårlig kropslugt kan også skyldes sygdom.
Hvis du har en fornemmelse af, at du lugter, så tag det seriøst. Tal med én, der med sikkerhed vil sige sandheden. Hvis en i din nærhed lugter, så sig det diskret og respektfuldt, for måske kan vedkommende ikke lugte det selv. Der er ingen nem måde at få taget hul på den samtale, men det er omsorgsfuldt at gøre det.

Du er fyret

Det startede som sagt med det opslag om den stakkels mand, der var blevet fyret. Man må VIRKELIG lugte dårligt for at blive fyret. Det, der undrer mig, er, at ingen har hjulpet ham. Hvis man føler sig nødsaget til at give ham en advarsel, hvorfor i alverden spørger man ikke, om han har brug for hjælp? Det forstår jeg simpelthen ikke. Der kan jo være mange grunde til, at man lugter, også mange flere end jeg sikkert kan forestille mig. Nogle af dem kan man nemt gøre noget ved, andre er rigtig svære…
Nu har jeg spurgt flere i min nærhed, og de ville ALDRIG tage kropslugt op med et andet menneske. Ham den langhårede havde en helt ubrugelig om end meget anderledes tilgang til problemet. Stadig var det kun en model han ville anvende, ”hvis mit liv afhang af det”.

Respekt

Det gør mig faktisk lidt bekymret, at ingen af dem jeg spurgte, ville fortælle mig, hvis de synes, jeg lugter. Ham den langhårede skelner mellem at tage snakken med andre og med at tale med sin partner. Mens jeg slet ikke kan se forskellen bortset fra, at det selvfølgelig er sværere. For mig handler det om respekt, hvis jeg holder af dig, bliver du selvfølgelig påskønnet, rost og skubbet blidt. Den anden side af den kærlighed er at konfrontere dig med dine mindre heldige sider. Venskab er en fin balance, og jeg holder da netop af mine venner, fordi de ikke er perfekte. Selv er jeg ekstremt dårlig til at bede om hjælp, hvorimod jeg strækker mig langt for at hjælpe andre. Af de grunde er det en snak, du skylder din ildelugtende ven, hvem skulle ellers hjælpe?

Hvordan lugter en rigtig mand?

Eller en rigtig kvinde for den sags skyld? Det er jo interessant at tænke på, hvordan folk lugtede for bare hundrede år siden. For eksempel læser jeg lige nu De Bedste Familie, der er omhandler åbningen af Cheminova i Lemvig. En af hovedpersonerne arbejder med de farlige kemikalier og lider voldsomt under det, når hans krop udskiller giftstofferne.
For nogle år siden var jeg til et pressemøde, hvor en antropolog talte om kropslugt og hygiejne historisk set. Det er jo en ren gyser at tænke på kun at komme i bad en gang om måneden. I litteraturen er der jo masser af eksempler på at ”hun lugtede sødt”, eller ”han lugtede af rigtig mand”. Den definition har nok ændret sig en del op igennem årene. Ham den langhårede scorede mig faktisk til dels ved at bade… på Roskilde Festival.

Slip for ubehagelig kropslugt

I indbakken kan jeg godt undre mig over spørgsmål og tænke ”ved alle ikke det?”. Svaret er selvfølgelig nej, det gør alle ikke. Derfor er de helt basale råd forklaret… om det er grundigt nok er svært for mig at vurdere. Det er nemlig rigtig svært at huske på ting, som man bare gør helt automatisk. Måske er det endda mangelfuldt efter nogens standard. Hvis jeg har glemt noget, så skriv det ENDELIG!
Det er en sjov øvelse at være helt bevidst om hver eneste ting, man gør, for eksempel i badet.
Husk at lære dine børn det, eller få far til det, hvis det er akavet med dine drengebørn. Der kommer et tidspunkt i særligt drengenes liv, hvor du virkelig vil værdsætte den tidlige indsats. Herunder finder du overskrifterne for de råd, jeg selv ville nævne, hvis det var en af mine mennesker, der lugtede.

God hygiejne

Vask dig med en ren klud, handsker eller svamp og mild sæbe. Hvis lugten er rigtig slem, kan det hjælpe at bruge vaskeolie eventuelt blandet med noget fint køkkensalt. I det hele taget er fint køkkensalt et ret effektivt middel mod lugt, om end det er temmelig udtørrende.
Husk på de gamle piktogrammer fra svømmehallen. Det vil sige vask hænderne, fødderne, under armene, skridtet, måsen og hovedet både hår og ansigt.
Tør dig grundigt med et rent badelagen, tør eventuelt folder eller områder med kraftig hårvækst med en føntørrer.
Brug en antiperspirant, eller hvad din overbevisning nu tillader dig for at holde bakterievæksten, hvor du er varmest nede.
En anden ting, der virkelig kan gøre en stor forskel for folks kropslugt, er korrekt brug af toiletpapir. Forkert eller simpelthen manglende brug af toiletpapir kan resultere i en ret markant lugt… Når rester fra toiletbesøget ender i tøjet.

Tekst markeret med * indeholder reklamelinks

Tøjvask

Hvis dit tøj lugter grimt, så er det ikke ret nemt at få det lugtfrit, hvis du samtidig vasker ved lave temperaturer. Skift og vask tøjet hyppigere, hvis det lugter. Vask tøjet ved højest mulige temperatur, pletrens tøjet inden vask, og læg det eventuelt i blød i eddike eller Rodalon. Rens enten med eddike eller flydende vaskemiddel under armene, hvis der er en meget kraftig lugt eller skjolder af sved.
Hvis dit vasketøj har ligget for længe eller er tørret for langsomt og derfor blevet surt, skal der oftest Rodalon til. Hvis du bruger parfumeret vaskemiddel eller skyllemiddel, skal du være opmærksom på at dosere korrekt. Det kan virkelig lugte grimt, hvis man overdoserer både det ene og det andet.

Uhensigtsmæssigt valg af tekstiler

Her hos Pudderdåserne, griner vi tit af og med hinanden. Det er nemlig lidt en vittighed at købe plus-size tøj i behagelige og åndbare materialer. Derfor er ”neeej, har du fået en ny plasticpose?” ikke en uhørt kommentar til en ny kjole eller skjorte. Hvis man i forvejen er en varm dame, så kan kunststof bidrage til en særdeles ubehagelig kropslugt. Udfordringen udover åndbarheden er, at når kunststof lugter af sved, kan det være vanskeligt at vaske lugten ud igen. Det skyldes ofte, at tøjet ikke må vaskes varmt, så det kræver anden behandling for at blive fri for lugt. Der er kommet nogle rigtig gode alternativer til Rodalon*, for eksempel Byoms, der er lidt lettere for samvittigheden.

Fødevarer eller alkohol

De fleste har oplevet at være i nærheden af en, der enten er eller har været VIRKELIG beruset. Man lugter jo absurd dårligt, når alkoholen bliver forbrændt, og det er ikke nemt at lugte det selv. Hvis forbruget af alkohol er så stort, at det er det, man lugter af. Så har man helt sikkert andre og større problemer end ubehagelig kropslugt, der skal adresseres først. Nu brugte jeg det eksempel, fordi de fleste kan relatere til netop den lugt. Der er nemlig en del krydderier og grøntsager, der i større eller mindre mængder kan have samme effekt. Min dejlige veninde spiser RIGTIG meget hvidløg, og hvis immunforsvaret lige trænger til hjælp, spiser hun lidt ekstra. Det lugter… men det ved hun godt selv, og hun siger det altid, så jeg lige er forberedt.

Medicinering

For mange år siden arbejdede jeg selv et sted, hvor der var en mand, der lugtede nærmest giftigt. Hans stakkels krop havde heller ikke mange chancer for at gøre andet. Han var storryger, han var glad for alkohol, han spiste temmelig usundt og så fik han store mængder medicin. Udover det fik han ikke hjælp til at komme i bad eller blev mindet om at skifte tøj. Det var med andre ord meget overvældende for sanserne at være i nærheden af ham.
Medicin og sygdom i det hele taget kan virkelig give ubehagelig kropslugt. Det er selvfølgelig svært at gøre noget ved, ligesom det kan være svært at lugte selv. Derfor er det værd at være opmærksom på. Måske kan det klares ved at drikke mere vand ellers er det værd at få lægen med ind over.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
4 kommentarer
Kathrine W

Tak for at minde mig om piktogrammerne fra svømmehallen: jeg glemmer da totalt at vaske mine fødder 🫣 Men alt i en fodcreme husker jeg til gengæld 😉

Helene Randløv

Hej Kathrine
Den er også vigtig og virker jo netop også på sure tæer.

Kh. Helene

Christina Nielsen

Desuden kan man lide af Hyperhidrose, som er ekstra meget sved eller Bromhidrose, hvor man meget hurtigt lugter af sur sved. Begge dele kan man, hvis det vurderes slemt nok, få medicinsk behandling for, fx Botox.

Helene Randløv

Hej Christina
Det er helt korrekt, desværre har jeg aldrig hørt om særligt gode oplevelser med Botox som svedbehandling, og jeg har selv skrækkelige minder om behandling med iontoforese. Heldigvis kommer der vist stadig flere behandlingsmuligheder til.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *