Olfaktorisk onsdag: Signaturduft eller duftgarderobe

Zarkoperfume No. 8
26.10.22
Zarkoperfume No. 8

Folk der har en signaturduft, har altid fascineret mig. Den første, jeg kommer i tanke om, er en tidligere kollega, der badede i White Linen hver morgen. Hele holdet havde det svært med den koncentration fra morgenstunden. I bloggens spæde ungdom lærte jeg dog at holde af versionen, Pure White Linen, som endda var en favorit. Indtil for fem minutter siden, da jeg gravede dette minde frem, havde jeg glemt alt om den.
Den eneste duft, jeg har brugt hver eneste dag i længere tid, er Zarkoperfume MOLéCULE No. 8. Det er en duft fuld af modsætninger. Den er ren og rå, den er fræk og elegant, den er pæn og kantet. Den er god til hverdag og fest, på kontoret og som nattøj. Det er altså en meget alsidig duft, der går til de fleste lejligheder. I mine øjne er det stoffet en signaturduft er gjort af.

Signaturduft eller duftgarderobe
Grunden til, at jeg i årevis gik uden om White Linen, var det sansebombardement, der mødte mig hver morgen dengang. Den pågældende dame var meget speciel, men jeg er sikker på, at hun ikke anede, hvordan hun mødte verden. Det er desværre udfordringen med en signaturduft, man bliver det, der kaldes duftdøv. Du bliver simpelthen immun overfor duften, så du ikke kan dufte den så kraftigt længere. Med mindre du har mængden siddende i fingeren, får den en over nakken, når du tager duft på. Det går godt i en periode, men pludselig invaderer du alles intimsfære med din duft. Det er sjældent ret behageligt for andre mennesker, uanset hvor dejlig den duft er i flakonen. Hvis du er meget kræsen og kun holder af en eneste duft, kan du med fordel variere den ved at skifte konsistens og form.

Duftgarderobe
Selvom der er mere end én signaturduft, kan du sagtens tage ejerskab over flere forskellige dufte. Min plan er at skrive lidt mere om opbygningen af en duftgarderobe på et andet tidspunkt. Dog har de færreste brug for hjælp til at finde ud af, hvad de kan lide, hvis bare de tager tiden til det. Der er jo ingen, der siger, du skal have et skab, en hylde eller en bakke fyldt med dufte. Et par stykker at variere med er godt og rigeligt for netop at undgå at overvælde dine omgivelser. Samtidig med at du selvfølgelig kan opbygge sådan en garderobe helt stille, så du får størst mulig glæde af dine nye dufte undervejs. Min anbefaling er, at du sætter dig lidt ind i den eller de dufte, du har. Og derefter tager udgangspunkt i noterne efterhånden, som du udvider duftgarderoben.

Husk at få duften brugt
Måske er en duftgarderobe ikke til dig, der sjældent bruger duft til hverdag. Der kan være mange grunde til at undgå dufte, måske er det endda et påbud på din arbejdsplads. I de år mine knægte var helt små, vænnede jeg mig helt af med at bruge duft. Det føltes bare forkert, selvom jeg jo elsker dufte og sædvanligvis har godt styr på doseringen.
Uanset om du er mest tryg ved en signaturduft eller duftgarderobe, skal du huske at bruge dine dufte, når du kan. Dufte kan ikke lide lys og skiftende temperaturer …  Derfor er det endnu vigtigere, hvis du har duftene stående som pynt. Det er ikke min erfaring, at dufte tager voldsomt skade af tiden, hvis de altså bliver opbevaret rigtigt. Alligevel skal du være opmærksom på duftens alder, da den virkelig kan ændre karakter.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Anna

Hej Helene!

Hvor er det sjovt – jeg tænker “JA!” imens jeg læser dit oplæg.
Jeg har netop altid misundet dem, der har haft én signaturduft!
Og alligevel holder jeg af at være fascineret af et væld af dufte. Jeg har dog altid været, og er det stadig, på jagt efter den ene signaturduft, som kunne vinde mit hjerte på daglig basis.
Vi er helt enige angående Molecule no 8 fra Zarkoperfumes.
Den er også at finde på min hylde, og er en duft jeg ikke bliver træt af. Har du bemærket den frugtagtige note? Den får mig til at tænke på den grønne Sun Lolly sodavandsis 😉
Næstefter Molecule no 8 følger Menage a Trois som en favorit fra Zarkoperfumes.
Jeg kender ikke Pure White Linen men vil dufte til den, når jeg får mulighed.

Tak for inspirerende indlæg 🙂
Varme julehilsner fra Anna.

Helene Randløv

Kære Anna
Tak, fordi du skriver det! Jeg føler mig s’gu lidt sær indimellem 😛
Nu har jeg ikke Molecule No. 8 foran mig… men helt fra hukommelsen, så kan jeg godt komme på en note a la den grønne Sun Lolly (som i øvrigt er min favorit) 😀 Menage a Trois åbner med en meget uklædelig kamfernote på mig, så det er en af dem, jeg skal tage mig lidt sammen for at bruge.
Jeg håber du fik et duft ønske eller to opfyldt i julen.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *