Keratin – høstak eller glat hår

høstak
05.05.22
høstak

høstakJeg skriver dette med en høstak på hovedet i stedet for hår. I går ville jeg teste en keratin-behandling til hjemmebrug. Jeg havde åbenbart glemt, hvad jeg udemærket godt ved – mit hår kan IKKE lide proteinkure. Det ender hver gang med samme resultat. Mit hår bliver en stiv og uregerlig høstak.

Det er ikke keratin, der er noget galt med, men mit hår mangler bestemt ikke protein Jeg kender mange – ofte med tykke og grovere hårtyper end mit fine skandiviske hår, der sværger til det. Men i mit hår går det helt galt. Hver gang. Og jeg ender med det stik modsatte resultat end det glatte hår, som reklamerne lover.

Hårets eget protein

Keratin er den type protein, som findes i blandt andet hår og negle. At tilføre hydroliseret keratin eller andre proteiner til håret kan gøre det glattere og blødere igen, ligesom hydroliseret keratin er godt til neglene.

Der findes flere slags proteiner i hårprodukter end keratin. Hvede, elastin og quinoa meget udbredt. Proteinkure i mit hår bliver som sagt for meget. Jeg får tørt, stift og høstak-lignende hår, som ser ud som om jeg har brugt for meget hårlak.

De helt samme produkter giver derimod glat og lækkert hår hos kvinder, hvis hår mangler protein.

Mangler dit hår protein?

Proteiner er godt for håret. Det kan give både fyldigere hår og glattere hår. Nogle hårtyper kan komme til at mangle protein, men ikke hår som mit. Jeg har aldrig oplevet, at det har haft gavn af mere protein end der er i helt almindelige hår produkter. Mit eget hår er bare konsekvent tørt i spidserne og suger fedt til sig.

Jo tykkere, kraftigere og mere krøllet hår, du har, jo større sandsynlighed er der for, at du kan opleve det. Det er derfor andre, der er bedre til at beskriver den oplevelse end mig.

Hvis dit hår føles meget blødt og kan strækkes længere end det er, så mangler det muligvis protein. Meget blødt hår kan lyde som et ikke-problem, men det gør håret skrøbeligt, og hvis du gerne vil have flotte krøller, så er det et problem.

Når du har overdoseret

Hvis dit hår føles stift og uregerligt efter en proteinholdig hårkur er løsningen heldigvis ligetil – vask det. Det er nemt at vaske overskydende protein ud. Skær ned på produkter med højt indhold af protein, hvis du har samme oplevelse som jeg.

Produkter med meget protein

Der findes mange protein-holdige hårplejeprodukter derude. Fælles for dem alle er, at de heldigvis sjældent indeholder mere end hvad sådan et hår som mit kan klare. På den anden side, kan det så være svært for dem, der har brug for protein i større mængder at finde et brugbart produkt.

Den behandling, jeg selv brugte i går, er næsten ny, men allerede udgået, så den kan jeg desværre ikke anbefale.

Ingredien Power Protein indeholder protein i høje koncentrationer. 

I en helt anden prisklasse har Syoss en Keratin serie med et højt indhold af keratin. Den kan du finde i supermarkeder og Normal.

Jeg har selvfølgelig ingen personlige erfaring at dele ud af her, så har du erfaringer med protein til håret, så del dem endelig her.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Winnie Synia

Efter frisørbesøg og hårde behandlinger såsom permanent og lysning er mit hår klart mere tørstig efter protein. Så det skruer jeg op for i tiden efter og når det begynder at blive stivere og mere høagtigt, er det på tide at skrue ned for protein og op for fugt.
Får jeg til gengæld for meget fugt, bliver det fluffy, uregerligt og bølger helt anderledes.
Jeg ville ønske frisører havde mere styr på fugt/protein balance og kunne vejlede flere. Jeg tror mange uvidende render rundt med hår i ubalance fordi man har købt en dyr kur/balsam med højt indhold af det ene eller andet hvor garnet har brug for det modsatte 🙂

Helene Randløv Hansson

Hej Winnie Synia
Problematikken er, at frisørerne simpelthen ikke har tid til at sætte sig ordentlig ind i de mange produkter, der temmelig ofte bliver forbedret eller erstattet. Så står de der midt i en behandling og husker halvdelen af, hvad sælgeren sagde, og vupti bliver håret “fejlbehandlet”.
Det værste eksempel, jeg selv har oplevet, var en frisør, der hårdnakket hævdede, at Moroccanoil Treatment (altså olien) ikke indeholder silikone. Selv da jeg viste hende INCI’en insisterede hun på, at det er vegetabilske olier.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *