Tirsdagstip: Sådan behandler du en træls hovedbund og skælsvamp

Purely Professional Shampoo 4
29.03.22
Purely Professional Shampoo 4

I går sad jeg og ledte efter et indlæg, som jeg synes, at jeg har skrevet. Søgningen var forgæves, så her kommer: Sådan behandler du en træls hovedbund. Det er en vejledning jeg har skrevet MANGE gange, åbenbart er det bare ikke på bloggen… Der er RIGTIG mange, der skriver og har spørgsmål til træls hovedbund. Ofte bliver det beskrevet som tør hovedbund, det viser sig dog i langt de fleste tilfælde at være forkert. Det lyder måske heller ikke vanvittigt attraktivt med en skælsvamp. Svamp er for mange en lidt pinlig ting, der nemt kan gemmes væk enten i dåsen eller mellem tæerne. Heldigvis er svamp oftest ret nemt at behandle med lidt målrettet behandling… uanset, hvor den har slået sig ned og fået overtaget.

Et mirakel, tak!
Det er altså lidt specielt, at mange af os tror, at vi kan helbrede os selv… når der er tale om udfordringer med hud eller hår. ”… Eller skal jeg ulejlige lægen”, er desværre ikke så sjælden en bemærkning, som jeg kunne ønske i denne sammenhæng. Selvfølgelig skal du gå til lægen i stedet for at brygge en eller anden kur sammen selv. Og det gælder altså, uanset om du er 84 eller 13 år.
Hvis du har prøvet at have svamp her eller der, er du helt med på, hvor afsindigt det kan klø. Da jeg var teenager, havde jeg for vane systematisk at klø min hovedbund til blods. Det var først, da det var så voldsomt, at jeg altid havde sår, jeg endelig besøgte lægen. Kuren var en rædselsfuld shampoo, som virkede helt utrolig godt. Derfor var den trofast inventar i badet i årevis.

Se efter ingredienserne Ketoconazol og Piroctone Olamine
Fordi kløe ofte er forbundet med tør hud, reagerer vi instinktivt ved at bruge noget smørelse. Det er desværre opskriften på en katastrofe… eller i hvert fald en genstridig skælsvamp. Køleskabskold bodylotion blev brugt som lindring, indtil jeg forstod, at det var svamp. Det lindrer i øjeblikket men forværrer desværre også tilstanden i længden. Mange behandlende shampooer er desværre hårde for håret. Svampen dør og det er rart, men håret kan virkelig se slidt ud efter sådan en kur. Derfor har jeg købt litervis af Purely Professional Shampoo 4, der på alle måder er et fantastisk produkt. Den indeholder Piroctone Olamine, som vi også bruger i både Peelingshampoo, Alt i en Shampoo og Vaskebalsam. Den anden ingrediens, du kan kigge efter er Ketoconazol, men der skal lægen med på råd, så du kan få en højere koncentration.

Hold ud og tag en kur!
Nu siger jeg det bare, som det er! Dette tip kommer jeg aldrig til at vinde en popularitetskonkurrence på. Det er nemlig det mest røvirriterende tip på bloggen! Som sagt er kuren nem, og alt taget i betragtning er den oftest hurtigt overstået. Den består i al sin enkelthed af at vaske håret og tørre det grundigt med en føntørrer. Udfordringen er måske svær at få øje på, men den kommer her: Det skal du gøre hver eneste dag i fjorten dage. Har du stadig både skæl og kløe efter de fjorten dage, skal du naturligvis fortsætte behandlingen. Er du fri for både skæl og kløe, kan du reducere hyppigheden af behandlingen til en til to gange om ugen. Hyppigheden afhænger selvfølgelig af, hvor ofte du vasker hår. Det er dog vigtigt at forebygge et nyt angreb med mindst én ugentlig behandling.

Når nu du er i gang
Det er ikke første gang, vi skriver om skælsvamp her på bloggen. Der er stor sandsynlighed for, at det heller ikke bliver den sidste. Svamp er en plage uanset, hvor den bor. I ansigtet ligner det meget genstridig og nærmest ørkentør hud, samtidig med at huden fedter. Det er ikke spor nemt at blive klog på. Har du skælsvamp i hovedbunden, er der en vis sandsynlighed for, at den også er i huden, i øjenbrynene, ørene eller ved næsefløjene. Heldigvis er det samme behandling, så det er bare at lade shampooen virke i ansigtet også. Begge steder kan du opleve, at huden bliver MEGET rød, hæver op og brænder. Det er skælsvampen, der bliver sur. Derfor er det altid en god idé at behandle om aftenen, så du ikke er bordeaux i hovedet, når du skal på arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
20 kommentarer
Kristina

Blot til venlig info. Lige nu er ketoconazol shampoo i 2 %, som er den, lægen kan udskrive UMULIG at opdrive 😭 Noget med at den ene producent er stoppet med at producere det og den anden producent, som producerer Nizoral 2 % kan ikke levere. Det er virkelig frustrerende, når det eneste, der virker, er en 2 % Ketoconazol shampoo 😩

Alexandra

Denne kan også anbefales til fedtskæl i hovedbunden og i ansigtet (seboræisk dermatit):
Ducray Kelual DS Anti-Dandruff Treatment Shampoo 100 ml
Den kan købes på apoteket og matas og den fik bugt med min seboræiske dermatit på under en uge. Man skal bare følge brugsvejledningen og evt. bruge en gang om ugen efter den intensive kur. Nu kan jeg holde det nede med pudderdåsernes peelingshampoo 🙂

Helene Randløv Hansson

Ja, Kelual er også god.

Anne Katrine

Betyder det, at jeres egne produkter med Piroctone Olamine er lige så effektive som Purely Professional Shampoo 4? Eller er det fortsat sidstnævnte der anbefales ved skæleksem?

Helene Randløv Hansson

Hej Anne Katrine
Altså jeg elsker PP og har som skrevet brugt den i årevis, nu bruger jeg vores egen, da Vaskebalsam er rarere ved mit tørre hår (og hud).

Kh. Helene

Anne Katrine

Problemområderne er langt overvejende ansigt og ører

Camilla

Ved I hvorfor at man ikke kan finde piroctone olamine i produkter som skal blive på? Altså fx creme eller leavi-in spray?

Helene Randløv Hansson

Hej Camilla
Jeg tror uden dog at vide det med sikkerhed, at huden vil reagere for voldsomt… det er i hvert fald min erfaring, når jeg bruger shampoo til skælsvamp i ansigtet. Jeg bliver nærmest bordeaux i ansigtet… det ser ret heftigt ud.

Kh. Helene

Kat

Vaskebalsam har kureret min skælsvamp!!
Jeg vil bare lige sige, at jeg har lidt af skælsvamp hele mit voksne liv. Jeg holdt det nede med hyppig hårvask, føntørring og skælshampo, som fik mit hår til at ligne tørt hø! For et lille år siden opdagede jeg Pudderdaasernes Vaskebalsam, og min skæleksem er VÆK!!! Altså, HELT forsvundet. Det er virkelig vildt. Selv, hvis jeg går flere dage imellem hårvask, så sker der intet (det ville før resultere i en rasende, kløende hovedbund med tykke, ulækre, fedtede skæl). Og samtidig bliver mit hår sååååå blødt og dejligt. Det er seriøst et mirakel.

Helene Randløv Hansson

Hvor er det fantastisk! Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive det til os <3

Kh. Helene

Dora

Jeg kan anbefale Kokos olie i håret. Det dræber også svamp. Put olien i hårbunden natten over engang imellem.

Helene Randløv Hansson

Hej Dora
Det er simpelthen ikke korrekt. Olie i hovedbunden er helt generelt en virkelig skidt idé.

Kh. Helene

Mette

Er det ketocenazol 2 % i anbefaler at bruge hver dag i 14 dage ? Jeg har fået det sf lægen og fik afvide jeg skulle bruge det de næste 5 gange jeg vasker hår . Et andet spørgsmål: må man bruge balsam efter vask med denne shampoo og styling produkter ?

Helene Randløv

Hej Mette
Det er alle svampebekæmpendemidler til hovedbunden… blandt andet ketoconazol. Ulempen ved shampoo med ketoconazol er, at det er sulfo… og det synes mit hår i hvert fald ikke ret godt om. Derfor anbefaler vi oftere de andre varianter, som du kan læse om i indlægget.

Ja, men undgå at bruge noget i hovedbunden. Og sørg for at tørre hovedbunden godt efter vask.

Kh. Helene

Lisa

Det her lyder tosset, men efter jeg har skrabet siderne af og nu rocker en hanekam, bruger jeg canesten creme på siderne til at slå skællene ned med, det virker!

Og passer det at bagere er mere udsatte overfor skæl/svamp generelt, grundet deres arbejdsmiljø?

Helene Randløv

Hej Lisa
Nææh, Canesten er jo et antimykotisk middel, så det er da ikke så sært. Det er ikke utænkeligt, at netop bagere, der unægtelig får lidt mere mel på huden end os andre, er disponeret for hyppigere svampeinfektioner og dermed skæl.

Kh. Helene

Julie

Hvilken slags shampoo vil i anbefale til skæleksem?☺️ Jeg synes jeg har prøvet alt.

Helene Randløv

Hej Julie
Vil du skrive præcist, hvad du har prøvet, hvordan du har brugt produkterne og hvad du ellers bruger i hovedbunden. Skriv eventuelt en besked enten i Direct på Instagram eller på messenger på facebook.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *