Irriterende ingredienser: Mentol

09.09.20
Pebermynte

Pebermynte

Mentol og pebbermynte. Føles dejligt kølende og beroligende i halsen, men der er godt grund til at passe på med for megen nærkontakt med huden.

På internettet kan du finde alskens positive egenskaber, som pebermynte kan have på huden. Det har jo været brugt altid, og så må det jo være godt. Men som med alle andre æteriske olier er det meget svært at finde dokumentation for en positiv effekt på huden. Til gengæld kan vi uden problemer finde dokumentation for en mulig negativ effekt.

Det amerikanske “National Center for Complementary and Integrative Health” gennemgår her den eksisterende forskning om peppermynte – både til indvortes og udvortes brug. Der er ikke nogen indikation til brug på huden, men de skriver at:

Side effects of applying peppermint oil to the skin can include skin rashes and irritation. Peppermint oil should not be applied to the face or chest of infants or young children because serious side effects may occur if they inhale the menthol in the oil.

Paula Begoun taler dog om mulige positive effekter, men giver alligevel en generel negativ bedømmelse til mentol på grund af muligheden for negative bivirkninger.

Tandpasta og perioral dermatit
Et af de steder, mange af os først oplever den negative effekt af pebermynte, er omkring munden. Perioral dermatit, som er røde bumselignende knopper på kæbe og omkring mund, skyldes blandt andet lokalirritation på grund af aggressiv tandpasta – herunder kraftig pebermyntesmag. Samme lokalirritation kan selvfølgelig opstå andre steder.

Men det føles kølende
Så hvad skal vi med det i shampoo, ansigtsmasker og fodcreme? Mentol har en unik egenskab til at trigge en receptor, der hedder TRPM8. Den er ansvarlig for at føle kulde. Og derfor føles det koldt, når vi kommer i berøring med menthol.

Og hvad så? Vores hud er ligeglad. Det har cirka lige så stor effekt på din hud som at blive kildet. Du kan mærke det, ja. Det føles måske rart, ja. Men følelsen i sig selv har ingen effekt på din hud.

At noget føles rart er vigtigt. Og er du en af dem, der elsker følelsen af mentol på samme måde, som jeg elsker en bestemt duft, så for guds skyld brug den. Men har du problemer med irritation, så genovervej det lige.

 

 

 

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *