Sådan ser du om din håndsprit indeholder ethanol eller isopropylalkohol

13.04.20
ethanol alkohol

ethanol alkohol

Hørte du også professor Niels Høiby advare mod hånddesinfektion uden ethanol på TV2? Vi er selvfølgelig helt enige, vi bragte selv samme advarsel allerede i marts.

Både Niels Høiby og de danske myndigheder anbefaler håndsprit med enten ethanol eller isopropylakohol. Men når du så vender din håndsprit om, så står der alcohol denat. på den. Hvad er nu det?

Alcohol denat. = ethanol
Alcohol denat. er det samme som ethanol. Det er god gammeldags sprit. Der kan også stå alcohol eller måske endda ethanol på ingredienslisten, men alcohol denat. er det mest almindelige navn, og det er det samme. Denat. betyder bare, at det er denaturet, så det ikke kan drikkes.

Isopropylalkohol
Isopropylalkohol er en anden type alkohol, som også er godkendt til huddesinfektion. Den kan også hedde isopropanol, 2-propanol eller propan-2-ol.

Du skal altså kigge efter en af følgende ingrediensnavne:

  • Alcohol denat.
  • Alcohol
  • Ethanol
  • Isopropylalkohol
  • Isopropanol
  • 2-propanol
  • propan-2-ol

Placering på ingredienslisten er vigtig
Vi har set flere produkter hvor der står vand først og derefter alcohol denat. længere nede på ingredienslisten. Det duer ikke! Alkohol skal være hovedingrediensen og altså stå FØRST på ingredienslisten.

Brug din næse og mærk efter
Er du i tvivl, så lugt til produktet. Håndsprit lugter helt umiskendeligt af sprit, der er sjældent noget at tage fejl af. Du ved sikkert også godt, hvordan håndsprit normalt føles på huden. Duft og mærk efter – og hvis det føles anderledes, så tjek efter en ekstra gang.

PS. Og bare lige for at slå fast med syvtommersøm: Ja, vores egen Håndspritgel 70% indeholder selvfølgelig 70 procent ethanol i form af alcohol denat.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *