Stop med at røre dig selv i ansigtet

13.03.20

Jeg gør det selv… Altid og hele tiden. Når jeg læser, bruger min telefon og er koncentreret om noget. Piller mig selv i ansigtet. Især omkring munden.

Det er mere end bare en dårlig vane, jeg har gjort det siden jeg var barn. Det er som om, at en hånd omkring munden virker beroligende? Lige nu taler min stakkels hage sit eget tydelige sprog – to bittesmå harmløse begyndende mikroskopiske bumser er blevet til noget, der mere ligner sår, fordi jeg ikke kan lade være med at pille i det.

American Association of Dermatologist advarer mod at røre sig selv i ansigtet i deres 10 bud om at kontrollere fedtet hud. Og det er også først, når du rører dig selv i ansigtet, at virus på dine hænder bliver et problem. Virus, som sidder på dine hænder, skal føres op til dine øjne, næse eller mund, før den kan smitte dig.

Med WHO’s egne ord:
“Avoid touching eyes, nose and mouth
Why? Hands touch many surfaces and can pick up viruses. Once contaminated, hands can transfer the virus to your eyes, nose or mouth. From there, the virus can enter your body and can make you sick.” (kilde)

Slider på huden og spreder bakterier
Hvis vi glemmer aktuelle pandemier, så kan al denne pillen sig selv i ansigtet gøre betydelig skade på huden alene. Du spreder bakterier, som kan forværre blandt andet akne. De gentagne bevægelser i sig selv slider på huden og kan forværre stort set alle eksisterende hudproblemer.

Jeg har selv virkelig fin hud – undtagen lige under munden og på hagen, som netop er der, hvor mine hænder altid søger mod. Det er værd at tænke over… Også den dag, vi ikke længere befinder os i en akut krise.

Hvordan bryder man vanen?
Så hvordan stopper man med det? Ja, hvis jeg vidste det, ville jeg ikke sidde her med to åbne sår på hagen…

Men jeg tror på, at det første skridt er at blive bevidst om, at man gør det, og hvorfor man gør det.

Dernæst har jeg den seneste tid fokuseret på i det mindste at undgå at gøre det i det offentlige rum, og når jeg ikke har rene hænder. Når jeg sidder herhjemme med renvaskede hænder, går det trods alt “kun” ud over min hud. Og jeg tager lige et skridt ad gangen. Ingen tvivl om, at det også er et tegn på stress.

Jeg føler mig desværre ikke kvalificeret til at give det optimale bud på “sådan gør du” – tværtimod – men vil i stedet linke til andre, jeg har fundet brugbare:

L’Oréal Paris har her fem gode tips (husk på at de er givet af hensyn til hudpleje – ikke til at undgå virus)

Health.com

CNN

Og så håber jeg, at I andre med samme problem vil fortælle om det. Har I fundet en løsning?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
1 kommentarer
Maria L

Jeg synes det hjælper enormt meget at man bruger solcreme hver dag, Jeg er nemlig bevidst om, at hvis jeg rører/klør/holder om ansigtet, så er solcremen tørret væk og der er ikke mere beskyttelse på dén del. Alene dén viden er nok til at jeg holder hænderne væk.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *