Nej, du bør ikke lave din egen håndsprit hjemme

10.03.20
haandsprit

haandsprit

Adskillige medier har været ude med en opskrift på hjemmelavet håndsprit, hvilket har fået Kosmetik- og Hygiejnebranchen til at reagere. Det er nemlig ikke en god idé for almindelige danskere at lave hjemmelavet håndsprit.

”Blander du din egen håndsprit kan der være en risiko for, at blandingen ikke har en tilstrækkelig desinficerende effekt. Hjemmelavet håndsprit risikerer at skabe en falsk tryghed hos folk. Har du ikke adgang til håndsprit, så vask dine hænder med sæbe og vand, og følg myndighedernes øvrige anvisninger,” advarer Kosmetik- og Hygiejnebranchen.

Håndsprit virker kun, hvis koncentrationen af alkohol ligger på et bestemt niveau, og køkkenet er et dårligt sted at sikre sig, at koncentrationen er korrekt. Jeg vil i hvert fald aldrig selv påtage mig den opgave.

WHO: Opskrift til lokal produktion
WHO bliver krediteret for de fleste opskrifter til hjemmebrug, men hvis du læser den originale opskrift her, så er det en opskrift til at fremstille 10 liter og kræver blandt andet et alkoholmeter for at tjekke den endelige koncentration.

Hvis du er i stand til at gennemføre samtlige punkter i WHO’s guide på 9 sider til at gennemføre en lokal produktion af håndsprit, så er du for min skyld velkommen. Der er også et helt afsnit om forholdsregler i tilfælde af brand. Men hvis ikke, så synes jeg du skal holde dig til vand, sæbe og aftørring. Læs mere om at vaske hænder her.

Producenter landet over – inklusive os selv – er i fuld gang med at producere håndsprit, så det er på vej til butikkerne.

Tilføjet 11/3 – besked fra Miljøstyrelsen:

Miljøstyrelsen fraråder at lave sine egen biocidprodukter, herunder håndsprit. Det frarådes ud fra betragtningen at der er risiko for at private får blandet ingredienserne i forkert blandingsforhold, eller benytter de forkerte ingredienser. En forkert blanding kan resultere i at produktet evt. ikke er effektivt og at det dermed giver en falsk tryghed, eller at man får lavet en for koncentreret blanding der kan resultere i bivirkninger, så som hud og øjenirritation eller det der er værre.”

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *