Hurra for de frie priser

27.11.19
Prisdannelse
Priser på et frit marked dannes af udbud og efterspørgsel – ifølge mine grundbøger i mikroøkonomi.

Det er snart Black Friday, og så deler internettet sig i to lejre. Dem, der går amok i tilbud, og dem, der begræder overforbrug og tilbudsjægere.

Jeg vil gerne melde mig som kæmpe fan af kampen om at have den laveste pris. Jeg er ikke fan af overforbrug, tværtimod. Men jeg er kæmpe fan af, at producenterne ikke længere selv kan bestemme, hvilken pris deres forhandlere skal tage. Det er godt for den frie konkurrence, og det er godt for forbrugerne. Og alt andet er i øvrigt ulovligt.

Vejledende udsalgspriser mejslet i sten
Da Pudderdåserne startede med at blogge for 10 år siden, var de vejledende udsalgspriser mejslet i sten. Når et nyt produkt blev lanceret med en “vejledende udsalgspris” på 99,95, så var det 99,95 kroner den kostede fra Gedser til Skagen og på samtlige danske webshops.

Samtidig havde nogle mærker held til at blokere for forsendelse af deres produkter fra udenlandske webshops til Danmark, så der heller ikke kom konkurrence derfra.

Sådan ser verden heldigvis ikke længere ud i dag. “Vejledende udsalgspriser” er lang oftere kun vejledende, og forhandlere kan selv bestemme, hvilken pris de vil sætte – hvilket de gør i benhård konkurrence med hinanden. Konkurrencen er skærpet, producenter sætter ikke længere selv deres priser, og vi forbrugere kan glædes over deraf lavere priser.

Udbud og efterspørgsel
Den danske detailhandel er under pres mange steder fra, men priskarteller er ikke svaret. Den fri prisdannelse betyder, at vi i dag ikke er tvunget til at betale mere for et produkt, end det reelt er værd.

Udover at priskarteller er ulovlige, så er de også til skade for forbrugerne. Så tak for den frie prisdannelse. Og TAK for et marked hvor den samme øjenskygge ikke længere koster 129,95 i samtlige danske butikker.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *