Børnearbejde i din makeup

18.11.19

Ved du, hvor mange børn der har knoklet for at fremstille din nyeste øjenskyggepalette eller mineralske foundation?

Spørgsmålet er mere aktuelt end nogensinde. Den hollandske organisation Terres des Hommes har netop udgivet endnu en gruopvækkende rapport om børnearbejde i Madagascars miner, men der står næppe noget, vi ikke godt viste i forvejen: At børnearbejde er almindeligt i verdens mica-miner.

Mica er et mineral, som er en vigtig ingrediens i mange typer makeup. Det er en vigtig ingrediens i mineralske foundations, det er den glimmer, du finder i både øjenskygge, highlighter og i din glødgivende bodylotion.

Der findes syntetiske alternativer, men i en tid hvor plastik er upopulært, så har det “naturlige” mineral mica vundet en plads i forbrugernes hjerte. Det er jo naturligt.

Og ja, det er et naturligt mineral, som bliver gravet ud af miner i blandt andet Indien, Madagascar, Kina og Brasilien.

Makeup spiller i øvrigt en overraskende lille rolle for den samlede produktion af mica – det meste går til elektronik, biler og andre formål.

Indien og Madagascar er verdens største producenter af mica. Det er også verdens mest berygtede brugere af børnearbejde. Og langt hovedparten af deres mica-produktion går til Kina.

De store vestlige kosmetikproducenter såsom Estée Lauder, L’Oréal, Coty er gået sammen i organisationen “The Responsible Mica Initiative”, som arbejder for en mica-industri i staterne Jharkhand og Bihar i Indien uden børnearbejde fra år 2022.

Et mærke som Lush er helt stoppet med at bruge mica i erkendelsen, da deres leverandører ikke kunne garantere dem, at der ikke var børnearbejde involveret. Læs mere i Marie-Clarie.

Så hvordan sikrer man sig, at man ikke køber makeup, der har været involveret i børnearbejde?

Hvis der er mica i, så er det umuligt. Jeg ved i hvert fald ikke hvordan. Hvis ikke Lush kan skaffe mica, som er garanteret fri for børnearbejde, så ved jeg ikke, hvordan andre kan? Og hvis “The Responsible Mica Initiative” stadig arbejder med en målsætning i om at afskaffe børnearbejde i 2022, så har jeg heller ikke det ultimate svar.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Lovisen

Skræmmende hvor lidt opmærksomhed der er på dette, når man tænker på hvor meget fokus det med test på dyr har. Og nej, der skal så absolut ikke testes på dyr – men børns vilkår skal da have MINDST lige så meget fokus.

Katja Moikjær

Jeg tænkte på det samme i går, da jeg så billeder fra Hong Kong…

Malene

Mangler der ikke noget af indlægget til sidst?

Katja Moikjær

Jo – tak fordi I er vågne

Heidi

Jeg foretrækker at børnene har voksen arbejde – når nu det ikke kan være anderledes.
Det er i hvert fald bedre end de er i sex industrien. Som jo er eneste andet alternativ. Der skal jo mad på bordet.

Laura

Det var da et valg mellem pest og kolera. Er det bedst at børnene bliver seksuelt misbrugt eller dør/bliver invalideret i en arbejdsulykke? Ingen af delene. Man behøver ikke at foretrække nogen af dem. Engang for kort tid siden var det også almindeligt, at danske børn fra fattige familier havde hårdt og farligt arbejde. For ellers kom der ikke mad på bordet. Løsningen var ikke at blive ved med det, fordi alternativet var værre. Løsningen var bedre alternativer. Det er det også i Indien. Uanset at det er mere bekvemt bare at blive ved som hidtil som forbruger.

Pernille Skov

Super artikel og der er slet ikke nok fokus på det. Og faktisk er børnene ned til 3 år, for så skal minerne ikke graves så store.
Og du mangler vist slutningen på indlægget. 🙂

Katja Moikjær

Tusind tak – det har du ret i

Sarah

Hej dåserne 😀
Hvad er jeres favoritsolcreme som er billig og ikke svier i øjnene? (octocrylene og avobenzone ved jeg svier i mine øjne). For nu tror jeg derma er min favorit men der er en del solcremer som solfilter-mæssigt ligner den såsom änglemark, levevis, suncircle, matas (egne), tusindfryd, rema 1000, minirisk etc. har i erfaringer med nogle af dem eller nogle andre tårer-frie billige solcremer?
Mvh Sarah

Katja Moikjær

Hej Sarah. Nej desværre – de svier allesammen efter min erfaring.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *