Pust Liv: Mål din lungefunktion i tide og få et bedre liv med KOL

23.05.19
Pust Liv
Pust Liv
Har du KOL? Lad være med at være i tvivl eller finde dig i ubehagelige symptomer i mere end to måneder. Gå til din egen læge og få taget en lungefunktionsmåling i tide.

Annonce for Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen 

I mange år har jeg været bekymret for mine lunger. Det har jeg ikke en speciel grund til at være, bortset fra at jeg udmærket ved, hvilken dræber KOL er. Bekymringen har holdt mig fra at gå til lægen og blive undersøgt, det er nok den dummeste måde at tackle sådan noget…
I mit liv før Pudderdåserne har jeg haft med patienter med lunge- eller luftvejsproblemer at gøre. Det er altså et område, jeg ved en hel del om. Alligevel nager bekymringen mig, hvis jeg gennem længere tid hoster en lille smule.
Derfor har jeg i anledning af Sundhedsstyrelsens Pust Liv kampagne endelig taget mig sammen, set min frygt i øjnene og været hos lægen.

Er du udsat?
Da jeg bor på fjerde sal, opdager jeg forholdsvis hurtigt, når lungerne er udfordret. Da jeg har lidt pollenallergi, er den pibende vejrtrækning en fast følgesvend i forårs- og sommermånederne. Når de to ting bliver akkompagneret af hoste, går jeg nærmest i panik.
Logisk set har jeg ikke noget at frygte. Godt nok var der røg i mit barndomshjem, men jeg er ikke selv ryger. Der har heller ikke været byggestøv, mel, mad- eller bilos i min hverdag, der kunne give kilde til bekymring. Alle de ting er i sig selv en helbredsrisiko, så du skal selvfølgelig være opmærksom, hvis disse faktorer er hverdag for dig.

Dårlige lunger
Midt under en ferie i Grækenland i 1995 blev jeg syg. Når vi gik ture på øen, pustede og stønnede jeg, det sortnede for mine øjne, og jeg måtte holde pauser. Om natten underholdt jeg med hoste. Feber får jeg så godt som aldrig, men jeg havde det skidt og gik på det lokale turisthospital. Der spærrede de øjnene op og havde travlt med at få mig ud af døren. De mente nemlig, jeg havde tuberkulose. På det tidspunkt hostede jeg blod op og tog flyveren hjem.
Det er den oplevelse, der har plantet bekymringen. Det var ikke ret muntert at stå der som nittenårig, og få den diagnose. I løbet af årene har jeg haft nogle lungebetændelser, men så syg som i Grækenland har jeg heldigvis ikke været siden.

Pust Liv
Det handler altså om at komme til lægen i tide, hvis du har haft symptomer i to måneder eller mere Tidlig indsats gør en kæmpe forskel. Det gælder for det meste, men det kan altså betyde, at du selv eller en pårørende kan få en væsentlig bedre livskvalitet.

  • Bestil tid til en lungefunktionsmåling hos din egen læge.
  • Følg instruktionerne fra lægen og pust løs.
  • Få svar med det samme og få tvivlen ud af verden.

Det tager vitterligt et øjeblik, og du får svar med det samme. Der er ikke noget med blodprøver eller andet stikkeri, du skal bare puste i et rør tre gange. Det er en uvant følelse, men det gør hverken ondt eller er ubehageligt. Læs mere om KOL og kampagnen på Pustliv.dk.

Pust Liv
Sådan så jeg ud, da jeg fik målt min lungefunktion i anledning af Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningens kampagne #Pustliv

Hvad kan du selv gøre
Uanset om du bliver diagnosticeret med KOL eller ej, giver det god mening at følge de gode råd til at bibeholde en god lungefunktion:

  • Brug dine lunger, det gør du, når du spiller på et blæseinstrument, synger eller råber i kor
  • Dyrk konditionstræning og anden motion
  • Stop med at ryge!

Rygning er selvfølgelig en stor synder i forhold til KOL, men blandt andet bagere, byggearbejdere, malere og tidligere rygere er også udsat.

Hvad er KOL
Der er desværre stadig mange fordomme omkring KOL, der betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det anslås, at ud af de omkring 320.000 danskere, der har KOL, er kun halvdelen i behandling. Det hænger sammen med, at mange ikke er opmærksomme på symptomerne, og nogen fejlagtigt tror, at KOL er selvforskyldt. Det er ærgerligt, da KOL koster cirka ti danskere livet hver eneste dag. KOL kan ikke helbredes, men symptomerne kan lettes med behandling.
Du skal være opmærksom på symptomerne, hvis du har oplevet dem i to måneder eller mere:

  • Både tør hoste og hoste med slim
  • Vejrtrækning med lyd, det kan være pibende eller hvæsende ud- eller indånding
  • Bliver du mere forpustet end dine jævnaldrende, når du bevæger dig?

Selvfølgelig har rygere og tidligere rygere højere risiko for at få KOL end andre. Desværre ser man også diagnosen hos personer, der arbejder eller opholder sig i et miljø med røg eller støv.

Annonce for Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Mathilde

Tak for (endnu) et vigtigt indlæg. Jeg lider selv af KOL i en alder af 27. Jeg fik stillet diagnosen som 18 årig pga åndenød ved fysisk aktivitet, og jeg har aldrig nogensinde rørt en cigaret. Min lidelse er medfødt, derfor er det vigtigt at fortælle at KOL ikke altid kommer ved arbejde i støvet miljø, rygning osv, men at det også kan være medfødt. Der er ingen undskyldning for ikke at få tjekket sin lungefunktion hvis man oplever problemer med at få vejret. 🙂
Håber dit resultat af prøven var tilfredsstillende Helene 🙂 og tusind tak til jer begge for en super skøn blog <3

Helene Randløv

Kære Mathilde
Sundhedsstyrelsen går med livrem og seler, så jeg er meget glad for, at du skriver. Min test var fin, jeg har lidt allergiudløst astma, men ikke noget, der er bekymrende overhovedet. Hvor er det en grum diagnose at få SÅ tidligt, det må have været svært og hårdt. Jeg anede ikke, at det kunne være medfødt, men jeg har også kendskab til andre end rygere, der har fået KOL.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *