Myten om åbne og lukkede porer

30.01.19
Ballonner

Ballonner

Varmt vand og damp kan åbne porerne. Og skintonic kan lukke porerne igen. Eller kan de?

Faktisk kan vores porer slet ikke åbne eller lukke sig. De har ingen muskler. De har ingen åbne/lukke funktion. De er der bare. De er bitte små fleksible skorstene, der kan blive tilstoppede, men de kan hverken åbne eller lukke selv.

Vi har cirka 5 millioner porer fordelt over hele kroppen. Der hører en pore til hver hårsæk. Der er ikke nødvendigvis et synligt hår i hver pore, men der er en hårsæk. For enden af hårsækken er der en pore, som er det hul, hvor der enten er et hår eller – når man er et menneske – IKKE er et hår. Og hvor meget du end forsøger, så kan du hverken åbne eller lukke dine porer. De er der bare. Du kan lige så lidt åbne eller lukke dine porer, som du kan rokke med et hårstrå.

Porer kan renses – ikke åbnes
Men nogle porer er større end andre, og det skyldes at der ophobes fedt og gamle hudceller dernede. Du kan se dine porer lidt som en ballon. En ballon kan heller ikke bevæge sig, men hvis vi fylder den med luft eller med vand, så bliver voldsomt udvidet. Det samme sker med vores porer, hvis de bliver fyldt med fedt og gamle hudceller. Når det snask så bliver sort fordi det ilter, så har vi en hudorm.

Vi kan altså ikke åbne porerne, men vi kan fjerne tilstopningen. Vi anbefaler en daglig mild kemisk peeling med salicylsyre til dette formål. Gammeldags skrubbecreme er desværre mindre effektivt til at få fat i indholdet af de tilstoppede porer. Læs mere om hvad du kan gøre ved hudorme her.

Der findes også andre gode ingredienser, som kan få porerne til på lang sigt at opføre sig mere normalt igen – men ingen af dem lukker porerne. Det tror jeg heller ikke, at vores hud ville have ret godt af, selv hvis det kunne lade sig gøre.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Emilia

Tak for denne opklaring. Hvem har ikke siddet i sine teenagerår foran damp for at rense og “åbne” sine porer og det hjalp jo slet ikke 😉
Jeg tænker også den sikre vej frem er salisylsyre og er stor fan af jeres z-tone peeling og aha serum. Men samtidig tænker jeg også at man genetisk fødes med en hudtype hvor porene kan være mere eller mindre tydelige og det kan man ikke ændre på, selvom det kunne være super fedt hvis man kunne 🤞🏻

Louise

Hej, har I set de der facial scrubbers man kan få over Amazon og som intothegloss fornyeligt har skrevet om? De oscillerer også og påstår at virke på lukkede komedoner..

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *