Sunday Riley – når firmaerne skriver sine egne brugeranmeldelser

21.10.18
Sunday Riley

Sunday Riley

“When reviewing Saturn please address things like how cooling it felt, the green colour, the non-drying mask effect, radiance boosting, got rid of your acne after a couple of uses.”

Sådan skrev det amerikanske luksusbrand Sunday Riley i en mail til sine medarbejdere, der nu er blevet lækket. Sunday Riley er nu kommet i velfortjent modvind for at have givet sine medarbejdere ordre til at skrive falske brugeranmeldelser af Sunday Rileys produkter på Sephora.com og andre hjemmesider.

En tidligere ansat delte en email på Reddit, hvor der står tydelige instruktioner fra ledelsen om hvordan Sunday Riley skal skrive anmeldelser. I emailen står også detaljerede instruktioner om, hvordan medarbejderne skal skriver anmeldelserne, så de ikke bliver afsløret af Sephoras eget kontrolsystem blandt andet ved at gemme deres IP-adresser. I kan læse en opsamling af hele historien på Vox.com.

Jeg ville ønske, at jeg var overrasket, men det er jeg ikke. Som vi har skrevet om før, så har problemet eksisteret længe, og er mere udbredt, end vi kan forestille os. Forsking på området har vist, at omkring 1/3 af alle de brugeranmeldelser, du ser på nettet, er falske. Læs mere her.

Læser du brugeranmeldelser før du køber? Jeg gør selv, men jeg er godt nok de sidste par år blevet meget meget mere kritisk overfor de brugeranmeldelser, jeg læser – både på webshops som Amazon og Sephora eller på producenternes egne webshops, hvor det nogle gange kan være svært at finde en eneste ikke 5-stjernet anmeldelse. Jeg interesserer mig efterhånden mindre for, om et produkt har fået XX antal stjerner og er blevet anmeldt XX antal gange og mere for, hvad der reelt er blevet skrevet. Og hvis produkter på især Amazon eller Sephora får alt for mange jublende anmeldelser uden der ikke også er en masse halvlunkne imellem, så bliver jeg bare endnu mere skeptisk.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
5 kommentarer
Trine

Min mand arbejder som programmør, og efter han fortalte mig hvor let det var i en håndevending at få et par tusinde facebook-likes og et par hundrede gode Trustpilot-anmeldelser, er jeg holdt op med at tjekke anmeldelser af noget som helst. Jeg udvælger mig ‘personer’ som jeg stoler på inden for forskellige produktkategorier (feks Jer når det kommer til hudpleje) og lytter til det og mig selv. For det andet er bare ingenting værd!

Katja Moikjær

Det er beskæmmende. På Instagram er det jo helt bizart lige nu. Vi ser såkaldte influencere der lever en underlig tilværelse hvor de har en profil baseret på 100.000 købte russiske profiler og en masse gratis produkter, som firmaer gladeligt sender dem. Det er bizart at være vidne til.

Tina

jeg læser altid anmeldelser før køb, men når der er mange jubelhistorier, så ringer mine klokker.
Jeg prøver også læse noget videnskabeligt før køb, så jeg synes at være mere inde i det.
Men det er frækt at det skal være sådan.
Håber den almindelige køber er klog nok til at gennemskue det!
En smuk dag ønskes:-)

Maria

Enig. Det er desværre blevet rigtig slemt, men godt der er fokus på det for tiden – også i de store medier.
På Trustpilot har man jo altid som firma kunnet betale for at få slettet de dårlige anmeldelser, selvom de fleste desværre aldrig har vidst det, hvilket gør Trustpilot måske til det dårligste og mest fake site overhovedet.
TripAdvisor, Amazon osv er heldigvis kommet i søgelyset nu, for tror 99% af alle mennesker læser anmeldelser før de køber noget – også selvom anmeldelser tit og ofte er “købt” bl.a. i tests osv. I har desværre også mange kollegaer, der får tilsendt gratis produkter og vederlag for at rose dem til skyerne – det er ligeså grumt.
Vi lever i en kapitalistisk verden og der er ikke noget at gøre ved det bedste er vist bare at stole på mediet eller læse alle de dårlige… Det gir vist et mest retvisende billede og så ellers gå med mavefornemmelsen 🙂

Sandra

Jeg læser altid anmeldelser, hvis jeg skal til at bestille noget fra et firma som jeg ikke har købt fra før. Men til gengæld kigger jeg altid kun på dem som har givet 1-3 stjerner, netop for at se om der burde være nogle alarmklokker jeg skal holde øje med. Jeg synes sjældent at 5 stjerners anmeldelserne kan bruges til noget, netop fordi de måske er falske. Men hvis halvdelen af anmeldelserne lyder på 1 stjerne og fx at folk ikke får deres ting leveret, eller har andre problemer, så synes jeg det er meget rart at man kan gå ind på trust pilot og se det, så man ikke selv ender i problemer

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *