Skjult parfume i din hudpleje og makeup

13.08.18
Skjult parfume

Skjult parfume

Tror du på, at du kan se på ingredienslisten, når der er parfume i din creme eller makeup? Har du også lært, at du bare skal kigge efter “parfume”, “fragrance” eller “aroma” på ingredienslisten, hvis du vil undgå parfume? Så kan du desværre godt tro om igen. Alle produkterne på dette billede indeholder parfume, men man kan ikke umiddelbart se det på ingredienslisterne.

Forhandlere, producenter og importører bruger nemlig et smuthul i lovgivningen, der giver dem en mulighed for at slippe for at angive “parfume” eller “aroma” på ingredienslisten.

Hvis man tilsætter en æterisk olie eller en kunstig parfume til et produkt for, at det skal dufte godt, så skal man skrive “parfume” eller “aroma” på ingredienslisten.

Men hvis man i stedet tilsætter den samme æterisk olie og siger, at den er for eksempel “blødgørende”, så behøver man pludselig ikke skrive “parfume” eller “aroma” på ingredienslisten. Selvom produktet indeholder parfume.

Forvirret? Ja, det kan jeg godt forstå.

Miljøstyrelsen skriver i deres notat at:

“Miljøstyrelsen opfordrer til, at man som virksomhed overvejer, hvad den primære funktion af disse indholdsstoffer er – især i situationer, hvor de pågældende stoffer tilfører det færdige produkt en duft. Hvorvidt et produkt har en duft eller ej er naturligvis en meget subjektiv vurdering, og der kan ikke opstilles kriterier for dette. Det er derfor op til virksomheden at vurdere, når de tilsætter et multifunktionelt parfumestof til et kosmetisk produkt, om funktionen af dette stof i den konkrete koncentration i det konkrete produkt er parfumerende.”

Det er lader altså til, at det pt. er op til virksomheden selv at bestemme, om den æteriske olie, de tilsætter er “blødgørende”, eller om det er parfume.

Sådan tjekker du om et produkt er parfumeret
Brug næsen – lugt til det! Dufter det godt? Dufter det blomstret? Dufter det sødt? Dufter det af vanille? Så er det med 99,9% sikkerhed parfumeret.

Tænk på lugten af en Neutral håndsæbe eller shampoo. Den leet kemiske lugt af vores T-Zone Peeling. Eller den ret fimsede lugt af aloe vera. Sådan lugter kosmetik, når det ikke er parfumeret. Det er ikke nødvendigvis ret lækkert.

Der findes planteolier uden parfume, som har en let genkendelig duft i sig selv. Nøddeolier såsom arganolie eller hybenkerneolie har nogle gennemtrængende dufte, der kan give et produkt en ret gennemtrængende duft, men det er hverken af roser eller violer. Det er derimod nogle ofte ret særprægede dufte.

Så dufter et kosmetikprodukt umiddelbart sødt, behageligt eller blomstret, så kan du godt regne med, at der er parfume i.

Læs vores sidste indlæg om problemer med ingredienslister her.

Læs her hvordan TÆNK fandt “parfumeri” hudpleje i Tiger med masser af parfume

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
1 kommentarer
Stinna

Jeg er SÅ ærgerlig over, at nogle virksomheder ikke skriver parfume. Jeg har for nyligt købt en hårkur, hvor producenten skriver ‘ no parfume’. Da jeg så åbner den, kan jeg dufte at der altså er duft i. Jeg skriver til producenten, som svarer at der ikke er parfume i, men duft fra fx kamille og andre blomster. Jeg føler mig virkelig snydt – øv!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *