Vitaminer til håret: B-vitaminer og vingummibamser

30.04.18
hårvitaminer

hårvitaminer

Da jeg var teenager i 90’erne, spiste vi ølgær for at få flottere hår. I dag er det vingummibamser med B-vitamin.

Hvad, der smager bedst eller værst, er en smagssag, men der er faktisk overraskende mange ligheder mellem min ungdoms ølgær og de nye hårvitaminer, når man kigger nærmere efter. Det handler nemlig om b-vitamin. Nærmere bestemt b7 -biotin.

Mangler du B-vitamin?
Biotin har et godt ry, når det kommer til at kurere hårproblemer. Der findes mange videnskabelige undersøgelser af biotins effekt på håret, men i alle tilfælde er der tale om ikke raskt hår hos patienter med mangel på b7. (kilde)

Videnskaben siger altså, at har du mangel på b7-vitamin, så vil b7 vitamin kunne hjælpe på både dit hår og dine negle. Er du sund og rask og har normalt hår/negle i forvejen, så får du ikke Jennifer Anniston-hår af at spise kosttilskud.

Biotin har også en god effekt på både negle- og hudproblemer. Børn med atopisk eksem, der havde b7 mangel, fik det bedre af at få b7/biotin. Flere neglelidelser har biotin også en effekt på, herunder også skøre negle og nedslidte negle.

Amerikanerne advarer
Men en artikel i de amerikanske dermatologers tidskrift advarer forfatterne mod generelt at tage store doser biotin for at forbedre håret. Biotin virker ifølge forfatterne kun, hvis du har mangelsymptomer på b7, og biotin i store mængder har bivirkninger.

Hvis du for eksempel har skøre negle og hår, der knækker let, så kan biotin være en idé. Men hvis du bare er utilfreds med det normale hår, du altid har haft, så ville jeg springe over.

Dengang jeg selv var ung og spiste ølgær blev mit tynde hår heller ikke spor tykkere. Jeg fik aldrig det havfruehår, jeg drømte om. Men jeg har i mange år spist B-vitaminer af helt andre årsager, der intet har med hår at gøre – jeg har nemlig tidligere haft mangel på B-vitamin. Og da jeg en periode sidste år ikke tog mine vitaminer og oplevede et meget underligt porøst hår, ja så forsvandt det faktisk igen, da jeg tog mine almindelige B-vitaminer igen.

Her kan du købe det (reklamelinks)
Der findes flere forskellige vitaminer til håret. Fælles for de fleste er, at de indeholder høje doser af biotin og zink. Det har de alle til fælles lige fra Matas Silica Plus til 75 kroner f0r 200 tabletter til de dyre blå Sugar Bear Hair bamser. Der er til gengæld stor forskel på de øvrige indholdsstoffer.

Jeg tager selv et blandet B-vitamin; Omni-B Active fra BioSym – men det gør jeg som sagt også af helt andre årsager.

Kilder:
Journal of the American Academy of Dermatology

Skin Appendage Disorders

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
14 kommentarer
Amalie

Hvad med Priorin? Er der også zink og B-vitamin? Og indgik det i undersøgelsen? Tak for indlægget. Mvh

Katja Moikjær

Der er Biotin i ja 🙂 Og så nogle helt andre ting også, som det nok vil føre for vidt ag komme ind på her. Jeg mener ikke, der er zink i?

Christine

Har I en holdning vedr ingredienser der eftersigende hjælper med normal pigmentering af håret og modvirker gråt hår? Fx New Nordic Hair Volume tabletter med bl.a. zink og kobber?

Helene Randløv

Hej Christine
Der er mig bekendt ikke noget der modvirker gråt hår.
Kh. Helene

Rikke

Hej
Ved I hvilke bivirkninger der er ved store doser biotin? Mvh Rikke

Helene Randløv

Hej Rikke
Bortset fra en kraftig gul og kraftigt lugtende urin, kender jeg ikke bivirkningerne.
Kh. Helene

Birgitte

Hvad hvis man fælder meget – har du et tip til det? Jeg har ikke været under nogle hormonelle påvirkninger eller andet, der ofte relateres til hårtab

Helene Randløv

Hej Birgitte
Af og til hjælper det med hyppigere hårvask, det er i hvert fald et af de råd, man får på hårklinikken 🙂
Kh. Helene

schatow

Jeg vil gerne tilføje at man skal tænke over når man tager biotin:
1) Biotin supplements may also interfere with tests measuring hormone levels involving the thyroid (https://endocrinenews.endocrine.org/january-2016-thyroid-month-beware-of-biotin/)
2) Biotin in blood or other samples taken from patients who are ingesting high levels of biotin in dietary supplements can cause clinically significant incorrect lab test results. The FDA has seen an increase in the number of reported adverse events, including one death, related to biotin interference with lab tests. (https://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm586641.htm)
Jeg har også hørt at EMEA skal diskutere sagen.

Ann Louise Campbell

Efter jeg fødte min lille dreng i september måned, begyndte jeg at fælde helt ekstremt. Det var næsten hele totter der faldt af. Så prøvede jeg Priorin som er et kosttilskud og der gik ikke mere end 1 månede før jeg stoppede med at fælde. Nu 3 måneder efter har jeg tykkere hår end jeg nogensinde har haft før. Det er seriøst et mirakelmiddel.

stefan

Altså jeg spiser b-komplex, silica, og Zink hver dag. og jeg kan tydeligt se og mærke at mit hår bliver mere stærkt. specielt da jeg er en fyr, på snart 30, er jeg helt 100 på at jeg udsætter den såkalde “måne” som mænd som regel får

Helene Randløv

Hej Stefan
Uanset hvor mange vitaminer og mineraler du spiser dagligt kan du ikke gøre noget ved hormonelt betinget hårtab, som du beskriver.
Hvis du gerne vil gøre endnu mere for at beholde håret, skal du undlade brug af voks, og sørge for at din hovedbund er i topform med grundig hårvask dagligt med mild shampoo og massage.
Kh. Helene

Stefan

Jeg er helt enig med at det ikke kan gøre noget ved hormonelt betinget hårtab, men du kan helt klart gøre processen langsommere ved det. Min bror havde allerede tabt håret i min alder, og det har jeg ikke. Jeg er enig i ingen voks, og hovedbund i topform, men er nu ikke enig i hårvask hver dag 🙂 men jeg tror igen det er meget individuelt fra person til person, jeg ku hvertfald mærke at da jeg vaskede håret hver dag, og det kun gjorde tingene værre.

Helene Randløv

Så længe man gør det, man tror, der er bedst, så gør man i hvert fald, hvad man kan 🙂
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *