Torsdags Top Ti: Duft til hjemmet

15.03.18
Torsdags Top Ti: Duft til hjemmet

Torsdags Top Ti: Duft til hjemmet

Velvære er mange ting! I årevis har jeg skrevet om duftlys, hovedpudespray og andre metoder til at få hjemmet til at dufte dejligt. Alligevel er det først for nylig, at det er gået op for mig, hvor stor indflydelse det har på mit humør og netop velvære. Det lyder måske nok lidt latterligt, men det er ikke altid en fest at have en veludviklet lugtesans. Køledisken i supermarkedet, lyskrydset ved fiskehandleren og busstoppestedet ved Trianglen er blandt nogle af min næses daglige udfordringer. Det er ikke en klagesang, det er bare sådan det er. Et øjebliks uopmærksomhed kan godt ødelægge min dag, fordi jeg får voldsom hovedpine eller bliver utilpas af stærke eller ubehagelige lugte.

Duft til dit hjem
Den kategori af produkter, der bidrager til et velduftende hjem, bliver stadig større. Der kommer hele tiden sjove og innovative tilføjelser til parfumering af dine omgivelser. Det giver mig ro, når jeg ved, at mit hjem dufter rart, og som jeg ønsker. Det lyder måske som om, jeg lever i et parfumeri, det gør jeg selvfølgelig ikke. Duftene er velvalgte, diskrete og nøje doseret. Herunder har jeg samlet ti muligheder, som findes i et utal af varianter og afskygninger. Selvfølgelig skal man ikke bruge alle mulighederne, i hvert fald ikke samtidig. Hold dig til kombinationer du kender eller til samme duft i flere varianter.

*Teksten indeholder reklamelinks

1. Potpourri
Det bliver næppe mere klassisk end potpourri, der har været brugt som duft til hjemmet i flere hundrede år. Egentlig troede jeg, at det var helt passé, men det viser sig, at man kan købe potpourri i Ikea… Hvordan det dufter, ved jeg ikke, men der er flere varianter at vælge mellem. Ligesom røgelsespinde var voldsomt populære i halvfjerdserne. Fik potpourri en renæssance i slutfirserne, og der var både særlige beholdere og et hav af blandinger og duftvarianter. Tørrede blomster, frøstokke og andre pyntelige medier, der kan duftsættes, bliver kombineret. På den måde er det både næsen og øjet, der bliver forkælet…
I dag ville jeg vælge et enkelt emne og matche duften til. Det kunne være tørret lavendel, appelsin eller rosenknopper, som man tilføjer lidt æterisk olie til. Hvis du bliver nysgerrig på blandinger, er der masser af opskrifter online.

2. Dofta® Purifying Fragrance Lamp
Det er flere år siden, jeg første gang stødte på denne anderledes og ikke mindst geniale olielampe. Det tog ærlig talt pinlig lang tid, før jeg lod mig overbevise om, at den virker. Det var først, da jeg hjemme hos en veninde blev præsenteret for effekten af den, at jeg blev overbevist. Den maskerer nemlig ikke lugten, sådan som de fleste andre duftgivere til hjemmet virker. Den går simpelthen ind og neutraliserer den dårlige lugt. Det betyder at lugt fra husdyr, mados, tobaksrøg og den slags forsvinder. Du kan selvfølgelig vælge mellem mange forskellige dufte. Men hvis du ikke er til det, er der også en helt neutral, der bare renser luften uden duft. Det er altså alternativet til dig, der ønsker noget, der kan fjerne de uønskede lugte fra det ene eller det andet, uden at du skal forholde dig til en duft.

3. Duftpinde
En holdbar og pyntelig måde at sprede velduft i hjemmet. De holder i hvert fald oftest længere end de lover herhjemme. Når jeg valgte CLEAN som illustration*, er det fordi jeg ved, at der er mange der ELSKER de klassiske varianter fra dette mærke. Desværre er deres kollektion til hjemmet i mine øjne temmelig overset, og det er helt klart der, jeg synes, at de er stærkest. Da de jo netop dufter rent på sådan en sprød og lidt underspillet måde.
Der er så mange mærker, når det kommer til duftpinde. Der er mange, der gør et stort nummer ud af designet i flotte vaselignende flasker og så er der de mere minimalistiske som CLEAN hører til*.
Endelig er der alle de fine dufte… jeg tvivler derfor på, at det er muligt at være så kræsen, at der ikke er en variant til dig.

Duftpose*
En god løsning til skabene og skufferne eller til det meget lille (og tørre) rum. En duftpose er også optimal til hyggekrogen, bagagerummet eller til tasken. Det lyder måske lidt ekstravagant med sådan en pose i tasken. Til de nødsituationer nævnt ovenfor, kan det altså betyde en verden til forskel for mit velbefindende. Oftest fordeler jeg indholdet i flere små poser, så der bare er en lille smule i den pose til tasken.
Det er en god mulighed for at få velduftende tøj, når du bruger uparfumeret vaskemiddel til dit vasketøj. Samtidig er der ikke risiko for kontaktallergi, som du kan opleve med vaske- eller skyllemiddel.
De fleste varianter, jeg har prøvet dufter længe og kraftigt, så det er vigtigt, at du er glad for duften.
En duft pose er en god mulighed for at introducere duft i hjemmet, fordi man kan prøve duften af i på afgrænset område.

Duftlys
Der er nærmest ikke et mærke med respekt for sig selv, der ikke har duftlys. Derfor har jeg valgt at fokusere på et mærke, der har taget duftlys til et andet niveau i forhold til designet. Keramikbeholderne er så ualmindelig smukke, at jeg bliver draget mod dem, så snart jeg ser dem. L’Object lysene er ikke bare smukke at se på. Der er fem duftvarianter, der er skønne på hver deres måde.
Gode råd til valg af lys:

  • Vælg en duft, der er omfavnende uden at være tung.
  • Husk at være opmærksom på, om beholderen har et låg, så der ikke kommer støv i dit lys, når det ikke er i brug.
  • Noget af glæden ligger i at bruge den smukke keramik- eller glasbeholder, når lyset for længst er brændt.

Det handler altså om at finde sin favoritduft og være bevidst om de øvrige kriterier, du har.

Duftlampe
Der er den klassiske model, der består af en lille skål eller fordybning med et fyrfadslys under. Sådan en stod der på mit værelse, da jeg var teenager. Den var brugt flittigt med alle mulige hjemmebryggede dufte.
I dag drømmer jeg om denne elektriske model fra Aromatherapy Associates*, der både er smuk og funktionel. Fordelen ved de elektriske lamper er især, at temperaturen er under kontrol. Det betyder, at der ikke er risiko for, at de sarte duftstoffer i olierne bliver overophedet. Det kan simpelthen lugte så skrækkeligt, når nogle dufte bliver brændt af i sådan en lampe. Desværre er det også rigtig svært at blive den brankede lugt kvit igen.
Sørg altid for at hælde vand i, så den olie, du bruger, har de bedste vilkår for at sprede velduft, i stedet for en forvrænget og måske endda branket lugt. Bland selv forskellige æteriske olier eller køb duftblandninger.

Duftvoks
Selvom jeg aldrig har mødt Lene, så nærer jeg stor respekt for den kvinde. Hun ikke bare virker overordentlig behagelig, hun kæmper for at sætte duftvoks på dagsordenen. Min næse er sart, men min mands smag i dufte er mildest talt vanskelig… Med den fine vejledning i shoppen, lykkedes det mig at finde frem til, hvilke af duftene jeg nok skulle styre udenom. For de ubeslutsomme eller de modige, kan man bestille en pakke med fem forskellige duftvoks. For mig er det en tillidserklæring ud over det sædvanlige. Selvom jeg er voldsomt fristet til at dufte til hver og en af de eksisterende varianter, så er jeg nok lidt tryghedsnarkoman, når det kommer til de dufte, jeg vælger.
Voksen smelter i en aromalampe magen til den, jeg brugte til æterisk olie på teenageværelset. Duftvoksen er lavet af sojavoks, så koncentrationen af duften er intens men behagelig.

Duftblok (Illum og Magasin)
Som barn af halvfjerdserne kan jeg huske sådan nogle geléagtige blokke, der lugtede vanvittig kraftigt og sjældent særlig rart. Når de tørrede ud, var det tid til en ny… Om de findes endnu ved jeg faktisk ikke. Egentlig ved jeg heller ikke, om der er andre mærker end Diptyque, der har duftblokke som denne. Umiddelbart er dem jeg kan finde helt anderledes. Der drypper man selv en duftolie på en slags flise med en porøs overflade.
Hvis man ikke er til Diptyques varianter, er det, der kommer tættest på deres koncept nok den helt klassiske og meget hyggelige model: Et velduftende stykke håndsæbe. Da jeg var barn duftede min mors skuffer altid af den kendte spanske Majasæbe. Min egen præference er nok mere over i noget mindre krydret som Craptree & Evelyn. Uanset duften og metoden er det en virkelig hyggelig ting at finde i skuffen.

Sengespray
Det er ikke første gang, jeg nævner søvnproblemer her på bloggen. Det bliver nok heller ikke sidste. Der findes flere søvnfremmende dufte og en hel del forskellige mærker, der tilgodeser netop denne problematik med duftspray. Der findes mange muligheder til alt lige fra at lette vejrtrækningen ved stoppet næse til at fremme bedre søvn.
Min veninde har i årevis brugt en spray til hovedpuden. Faktisk vil jeg gå så langt som at sige, at hun er afhængig af den. Panikken breder sig hver gang, pakken med denne spray er forsinket, så hun har ALTID et par stykker på lager.
Det med duft på puden kan jeg ikke selv holde ud, fordi jeg sover på maven. Derfor er det min dyne, der står for skud. Rituals The Ritual of Dao Bed & Body Mist har jeg skrevet om før, dog under et andet navn. Effekten er dog den samme.

Duftspray
En del af mit arbejdsliv har jeg tilbragt på toiletter med andre numser end min egen. Det er sjældent en velduftende affære, hvorfor de fleste ønsker at maskere lugten. Derfor har jeg duftet mindst lige så meget til sådan noget ”frisk luft” spray, der ofte dufter endnu mere fælt end udgangspunktet.
I dag er det heldigvis muligt at finde velduftende varianter, der næsten fejer et hvert minde om rædselsfulde sprays af banen. Det er let at finde eksklusive dufte, der nok ikke er tænk til den funktion som ovennævnte… I hvert fald overvejer jeg dem ikke selv som en sådan. Disse mere eksklusive dufte kan man finde hos mange mærker. En af mine favoritter er Marie-Stella-Maris Room Spray i duften Objets d’Amsterdam. Hele konceptet bag Marie-Stella-Maris er virkelig fint. De forskellige duftvarianter, hvad enten det er flydende sæbe, håndcreme, duftlys eller som her Room Spray er velkomponerede og behagelige.

Uanset om du vælger det ene eller det andet produkt eller en kombination af flere forskellige til at duftsætte dit hjem eller dine omgivelser, så er det vigtigt at tage højde for:

  • Størrelsen af rummet og rækkevidden for produktet.
  • Kan lugten lukkes nede eller inde, så du selv kan vælge til og fra.
  • Bliver produktet beskidt eller støvet over tid eller er der et låg eller lignende, man kan dække til med.

Bruger du produkter til at duftsætte dit hjem? Hvilke er dine favoritter?

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
7 kommentarer
Ulla

Jeg bruger ingen af produkterne ovenfor, jeg kan simpelthen ikke udstå stanken. Min svigermor bruger duftlys, potpourri og parfumeret rengøring og vaskepulver. Det er virkelig overvældende, når man til daglig kun bruger få parfumerede produkter.

Maria L

Hvor er det fedt at I har taget temaet op. Jeg har nemlig også dårlige minder fra sådanne duftblokke og jeg er overhovedet ikke til pinde eller anden hjemmeduft, fordi jeg straks tænker på hovedpine-fremkaldende-billig-duft. Men forleden dag kom jeg til at tænke på, om jeg mon skulle til at tage hjemmeduften op, specielt da jeg forstår, at risiko ved parfumeallergi kommer ved kontakt med den i stedet for at man dufter til den. Og også, at når man bruger uparfumerede sæber, vaskepulver, deo, shampoo …. så kan ens hjem lugte lidt ……. brugt. Og iflg. jeres indlæg er der altså sket noget på dén front, så – Rituals – here I come.

Marlene

“Der findes mange muligheder til alt lige fra at lette vejrtrækningen ved stoppet næse..” – det kunne jeg virkelig godt tænke mig at høre mere om, hvilke dufte tænker I på, eucalyptus? Min stakkels kæreste lider slemt af høfeber. Til trods for diverse former for medicin, så lider jeg desværre af søvnmagel pga. hans snorken. Så det kunne jo ikke skade at prøve en sengespray, har I speficik en I kan anbefale 🙂 ?

Helene Randløv

Hej Marlene
Kan det skade, nej… men vil det hjælpe på dit problem? Næppe :-/ Når min vejrtrækning driller bruger jeg denne her: Aromatherapy Associates Support Breathe. I min lampe har jeg brugt en blanding af pebermynte, eucalyptus og tea tree oil, det er sådan jeg husker den olie, jeg taler om i indlægget, jeg linker til herover.
Kh. Helene

Charlotte

Hej. Du skrev at din veninde er helt vild med en specifik spray til hovedpuden. Hvad hedder den?

Helene Randløv

Hej Charlotte
Det er This Works Deep Sleep Pillow Spray 🙂
Kh. Helene

Mette

Mine favoritter er blomster, duftlys og duftpinde. Dog ikke alle samme sted. Duftpindene bruger jeg som regel kun på badeværelset, duftlyset i stuen og blomsterne i entréen og stuen. Derudover holder jeg dog parfumerede produkter til et minimum.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *