Kul – det nye sort i hudpleje og tandpasta

19.02.18
Hudpleje med kul

Hudpleje med kul

Først og fremmest: Undskyld for overskriften. Jeg kunne ikke lade være…

Kul overtog instagram sidste år, som den nye superingrediens i tandpasta, og den kommer nu også i hudpleje. Og sort er virkelig en passende betegnelse her, for det er det første man lægger mærke til hvad end det er tandpasta eller ansigtsvask med aktiv kul. Det er sort. Meget sort. Sort i håndvasken. Sort i brusebadet. Sort på tandbørsten. Sort over det hele.

Men virker det? Kan kul blege tænderne og rense hudens porer?

Aktivt kul er en type kul, der er blevet behandlet, så den har ekstremt mange små huller og dermed et meget stort overflade areal. Et enkelt gram aktiv kul har et overfladeareal på hele 3.000 kvadrameter, hvilket giver en kolossal sugekraft.

Aktivt kul bliver derfor brugt indenfor medicin og i industrien til at rense alt muligt: Alkohol, grundvand, gasser. Og vi kender det selv især fra hospitalerne hvor man blandt andet giver det til børn og andre, der har spist noget giftigt.

Aktivt kul virker groft sagt som en super effektiv svamp, der kan suge alt muligt til sig.

Aktivt kul i hudpleje
Så kan man bruge aktivt kul i hudpleje til at rense huden med? Ja, hvorfor ikke. Kul kan suge alt muligt til sige, så der er ingen grund til at det ikke også skal kunne opsuge skidt fra din hud og porer.

Der er absolut ingen som helst videnskabelige undersøgelser af brugen af aktivt kul på huden. Det nærmeste jeg kan finde er brugen af aktivt kul i forbindelse med sårheling, men det er  langt væk fra almindelig hudpleje.

Aktivt kul kan i teorien virke lidt på samme måde som en muddermaske. Det bør kunne opsuge skidt og møg fra overfladen af din hud og måske endda også fra hudens porer i kraft af den ekstra opsugende evne, som aktivt kul har.

Jeg kan ikke finde nogen grund til, at det ikke burde være et forsøg værd, kul har ingen bivirkning på huden. Kul er farligt, hvis man får det i lungerne – men det er en ganske anden historie.

Aktivt kul i tandpasta
På samme måde med tænderne – det er egentlig ikke en dum idé. Kul kan ikke blege. Overhovedet. Glem det. Men kul kan opsuge skidt og møg og muligvis også aflejringer, der sidder på overfladen af tænderne. Der er dog absolut ingen beviser for, at det fungerer i praksis. Jeg synes, at tandlægerne her i denne artikel har et fornuftigt syn på det.

Men både Helene og jeg har brugt tandpasta med kul, og som de hærdede te- og kaffedrikkere vi begge er, så ser vi en mindre effekt.

Jeg har i øvrigt også læst amerikanske tandlæger advare mod at kul sliber tænderne. Jeg vil holde mig til de danske tandlæger her, der mener det modsatte.

MEN vær opmærksom på, at rigtig rigtig mange af disse kultandpasta er uden fluor. Vælg en kultandpasta med fluor eller brug på skift en almindelig tandpasta med fluor. Læs hvorfor her.

Det sviner!
Og så til det største problem med aktivt kul – det er sort. Meget sort. Så sort at det sidder i din håndvask, på badeforhæng, i brusekabine – jeg fik sågar sat sorte fodaftryk på vejen fra brusekabinen den anden dag.

Aktivt kul er meget sort, og der skal ret meget til for at det har en reel virkning. Vi kommer derfor heller ikke til at se det i cremer eller serum. Hudplejeprodukter med kul er altid noget kraftigt sort stads, der skal vaskes af igen. Produkterne er dybsorte og helt ærligt er det ikke ret lækkert i længden. Især tandbørstning to gange om dagen med en kultandpasta kræver meget hyppigere rengøring af håndvask, end jeg orker. Det farver ikke permanent og kan uden problemer vaskes af igen, men jeg har ikke brug for ekstra rengøring herhjemme.

Produkter vi har testet
Vi har modtaget nogle af produkterne gratis til test, nogle af dem har vi selv købt.

Tandpasta med kul fra Curaprox og Dr. Organic
Jeg har selv prøvet tandpasta med kul fra Curaprox. Den indeholder fluor, og jeg vil ikke bruge tandpasta uden fluor. Jeg brugte selv en del tid på at gennemskue forskellen på “Black is White” og “White is Black”, der er de to tandpastaer med kul fra Curaprox. Forskellen er alene i smagen. “Black is White” har en kraftigere smag end “White is Black”

Helene har brugt tandpasta med kul fra Dr. Organic. Den indeholder også fluor.

Både Curaprox og Dr. Organic bruger i øvrigt også almindelige slibemidler i form af silica.

Masker, rens og scrubs med kul
Jeg har prøvet hudplejeprodukter med aktivt kul fra både Dr. Organic, Biore og fra L’Oréal.

Det burde ikke være så svært at lave en god ansigtsmaske med kul, men det er åbenbart overraskende svært. Der er to problemer: Først og fremmest så bliver disse produkter solgt til fedtet hud, og af en eller anden grund så skal fedtet hud åbenbart udsættes for overdrevne mængder mentol og andre duftstoffer, der potentielt kan irritere huden.

Den værste af dem alle er Bioré Deep Pore Charcoal Cleanser. Der er så meget mentol i, at jeg var nødt til at vaske min stakkels hud af en ekstra gang bagefter for at få irritationen til at lægge sig.

Alle produkterne fra Dr. Organic er parfumerede og med mentol-duften, men dog ikke så ekstrem som Bioré. Dr. Organic Deep Cleansing Face Scrub og Pore Cleansing Face Mask har klart mest kul i og er efter min mening det eneste meningsfulde købe, hvis du vil se, hvad kul kan gøre. Jeg har brugt Deep Cleansing Face Scrub og oplever en pænere hud. (Men ærlig talt, så er mine efterhånden meget små porer ikke ret gode test-porer at teste effekten på længere, så indrømmet – det her bliver en ganske teoretisk anmeldelse.)

Bioré Charcoal Pore Minimiser er et meget lækkert renseprodukt, som har en unik konsistens, der er behagelig at bruge som en hurtig maske. Huden bliver øjeblikkeligt pænere at se på, hvilket skyldes den store mængde aluminiumsalt, der opsuger fedt.. Der er så lidt kul i produktet, at det kun bliver lysegråt på huden. Jeg tvivler helt ærligt på, hvor meget kullet reelt bidrager med til huden her? Kul står her næstnederst på ingredienslisten.

Garnier SkinActive 3in1 Charcoal Anti-Blackhead har det samme problem. Der er åbenbart så lidt kul i, at Garnier har fundet det nødvendigt at tilsætte sort farvestof (jernoxid – det samme farvestof, som der er i mascara). Der er faktisk mere jernoxid i Garnier 3in1 Charcoal Anti-Blackhead, end der er kul i.

Det samme kan jeg sige om L’Oréal Pure Clay Glow Mask, der er en lermaske med kul i. Der er også mere farvestof (jernoxid), end der er kul i. Og så bliver det bare meningsløst.

Hvis du gerne vil prøve kul til ansigtet, så synes jeg altså, at du skal forsøge med Dr. Organic. Der er nemlig rent faktisk betydelige mængder kul i produkterne. Det er der ikke i nogle af de andre, jeg har prøvet. Og så lever jeg med både mentol og parfume i Dr. Organic.

Her kan du købe det (reklamelinks)
Dr. Organic Deep Cleansing Face Scrub og Pore Cleansing Face Mask koster cirka 99 kroner pr styk i helsekostbutikker.

Produkterne fra Bioré kan du køber til 75 kroner pr styk i Matas.

Matas har også L’Oréal Pure Clay og Garnier. Du kan også købe L’Oréal Pure Clay og Garnier SkinActive i større supermarkeder.

Jeg har købt Curaprox White is Black tandpasta på Apo-rot.dk

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
9 kommentarer
Mia / sortpastel.dk

Jeg er vild med kul i ansigtsmasker – især den fra Loreal og Origins. Man kan også få nose strips fra Bioré med kul!

JanniChristiane

Rigtig fedt indlæg. Har længe gerne ville finde ud af, hvorvidt kul kunne blege tænderne. Nu gider jeg ikke gå ud at investere i det, så tak for de sparede penge 😉

Karina Marcuslund

Hej I to kloge damer, jeg ville bare lige tilføje lidt til jeres spændende indlæg… det var nok jeres sætning om, hvorfor det åbenbart var så svært at formulere ordenlige produkter med kul.
Jeg er med i forskellige fora for bla professionelle inden for formulering af hudpleje – og omend kul bestemt ikke er Mount Everest, så er det en udfordring at formulere et “vådt” produkt med kul. Fordi der er stor risiko for at kullet får suget konserveringen til sig i større ellermindre grad. Så du har altså et produkt (hvis der er kul i), der stiller enormt store krav til din konserveringsstrategi. Og hvis man i stedet laver et “tørt” produkt, sombrugeren selv kan tilsætte væde eller creme til, så har vi balladen med kulpulveret. Jeg har af ren og skær nysgerrighed prøvet forskellige formuleringer af med kul – det var overalt!!! Jeg har maskiner der var gudsjammerligt svære at rense ned (en af dem blev faktisk aldrig sig selv igen!)
Anyway – bare for at sige, at jeg også selv var lidt nysgerrig på kul, men fandt at det ikke er særlig brugervenligt 🙂
Kh.
Karina

Katja Moikjær

Ahja det er klart! Tusind tak – den vinkel havde jeg slet ikke overvejet. Jeg kan sagtens se det for mig nu 😀

Dina

Hej piger
Jeg ville spørge om noget andet hvis det er ok? Jeg har idag købt en serum fra IS clinical(active serum) og tænkte over hvorfor den er så dyr i forhold til fx paulas choice eller the ordinary(Deciem) ? Har denne serum nogle helt andre og fantastiske egenskaber som de andre mærker ikke har?
Tak 🙂

Helene Randløv

Hej Dina
Det er ærgerligt at sammenligne The Ordinary med IS Clinical! Det er som at sammenligne vindruesaft og rødvin. Det kan godt være, at der er nogenlunde de samme ingredienser i et af The Ordinarys produkter (det mener jeg umiddelbart ikke, men jeg kan tage fejl!), men så stopper lighederne også. Formuleringerne og især konsistenserne halter i min optik både hos PC og TO. Der er ingen tvivl om at IS Clinical er et dyrere mærke, om man kan retfærdiggøre prisen er op til den enkelte. Jeg har været HELT vildt glad for de produkter, jeg har testet fra mærket og køber selv flere af dem regelmæssigt. Giver det svar mening?
Kh. Helene

Vibeke

Tricket er at købe kulpulver, som man selv kan tilsætte efter behov. Til tandbørstning: Kom helt almindelig (fluor) tandpasta på tandbørsten og dyp den så i pulveret. Til ansigtsmasker: Hæld den ønskede mængde af masken i en lille skål og bland den med et par teskefulde kulpulver. Brug den med det samme. Det virker perfekt for mig og koster nærmest ingenting.

Veronica

Hej Vibeke, hvilket mærke pulver har du købt og hvor kan man få det? Tak:)

Anna

Jeg har læst at det at børste tænder i MSM (Metylsulfunylmetan er en organosvovlforbindelse) skulle give hvide tænder. Ved I om det virker? Hvad virker elles ift. at få tænderne mere hvide? Tak fra Anna:)

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *