Tirsdagstip: Tag skridtet og bryd tabuet

01.08.17
Tag skridtet og bryd tabuet
Tag skridtet og bryd tabuet
Billedet er taget i KADEWE i forbindelse med Berlin Pride <3

Tag skridtet og bryd tabuet var den tanke, der kværnede i mit hoved, da jeg sent i går aftes skrev med en af vores søde læsere på Facebook. Det handlede om uren hud på hagen. Langsomt bevægede snakken sig ind på et fælles problem, nemlig øget hårvækst og de andre irriterende symptomer ved PCOS. Den trælse hormonforstyrrelse er skyld i en hel del problemer, der ofte er svære for andre at forstå. Samtidig er det altså forbundet med en hel del skam at have mere hår på brystet/lårene/hagen end sin mand. På de gode dage kan man godt grine af det, på de dårlige sender tankerne én ned i et sort hul, der kan være uendelig svært at komme op af igen.

Lidelse
Når man er så heldig at være beriget med en af de skjulte lidelser som for eksempel PCOS, handler det om at være løsningsorienteret. Det skal være løsninger, der gør, at andre ikke finder ud af, at man har et problem. Mange af de skjulte lidelser er så tabubelagte, at man næsten hellere vil dø end at tage snakke eller ved en fejltagelse røbe, at man lider. Det er helt bevidst, at jeg skriver lider, for selvom det måske lyder lige lovlig voldsomt, så kan selvtilliden få så voldsomt et knæk, at man slet ikke tør bevæge sig ud i offentligheden. Faktisk er man helt sikker på, at ALLE kan se det på én, hvad end problemet nu måtte være.

Det hemmelige liv
Uanset om det er mere eller mindre alvorlige ting end øget hårvækst, så finder man måder at skjule realiteterne for ens omgivelser. Man har sit helt eget hemmelige liv, som INGEN andre bliver indviet i. Det er opslidende, og der skal ikke så meget til, før overskuddet svigter, og det er her, de skjulte lidelser for alvor bliver farlige. Facaden er en skal, der er så skrøbelig, alligevel føler man sig nøgen uden. For pokker! Hvor er det bare vigtigt og ikke mindst dejligt at få talt med én, der forstår.

Søg fællesskabet
Lad os få talt om tingene, uanset hvor mærkelige, grimme, ligegyldige eller altoverskyggende tankerne er. Så er det stadig vigtigt at få delt det med nogen. Måske er det ensomhed? Måske er det pigmentforandringer? Måske er det en belastet familie? Eller måske er det nogle følelser, der slår knuder… Uanset hvad din skjulte lidelse måtte være, så skal det i hvert fald være slut med at lide i stilhed. Der er ingen, der takker dig for at holde mund. Tværtimod er der et fællesskab for langt de fleste kategorier. Det gode ved at åbne op er netop at fællesskabet forstår. De kender det nemlig selv.

Tag skridtet og bryd tabuet
Selvom Facebook kan være en overfladisk og ligegyldig platform, så kan den bare også noget helt andet. For eksempel er det her verdens allerbedste og dejligste Matilde har oprettet gruppen: Find en veninde #dueraldrigalene. Der er PCOS grupper, inkontinensgrupper, aknegrupper og alle mulige andre fællesskaber, hvor der med garanti er nogen, der har det som dig eller i det mindste kan relatere til dine oplevelser. Facebook er bare et eksempel, der er tilgængeligt for os alle sammen, der er ofte foreninger og støttegrupper, men fælles for alle de nævnte muligheder er, at du skal ud af busken, så tag skridtet og bryd tabuet!

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Selma

Tak for et dejligt indlæg. Det har gjort at jeg lige har ansøgt om medlemskab i rosacea gruppen på Facebook.
<3

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *