“Parfumefri” med masser af parfume: Rønsbøl Organic Room Spray

26.11.15
Rønsbøll Room Spray

Rønsbøll Room Spray

“INGEN Parabaner, Farvestoffer, Parfume” – står der med store bogstaver på forsiden af Organic Room Spray fra danske Rønsbøl. Og i omtalen på Nicehair.dk står der videre:

“Rønsbøl Room Spray 250ml er uden Parabener, Farvestoffer og Perfume. Denne roomspray er bassert på ingredienser som essentielle olier fra ylang ylang, lavendel, peber, organic alo vera, samt grapefrugt. Disse olier opfrisker, men giver samtidig en mild og positiv energi i rummet. Kan anvendes som et alternativ til røgelse og duftlys.”

For den kyndige kosmetikforbruger er dette naturligvis en selvmodsigelse uden lige. En duftspray med olier fra ylang ylang, lavendel og grapefrugt er i sagens natur parfumeret. Hvordan skulle den kunne være andet? Og Rønsbøl Organic Room Spray består da også af store mængder parfume trods påstandene om det stik modsatte.

Indeholder 10 særligt deklarationspligtige parfumestoffer
På ingredienslisten på flasken optræder selvfølgelig også en lang række parfumestoffer: limonene, benzyl alcohol, benzyl benzoate, benzyl salicylate, citronelol, eugenol, geraniol, isoeugenol, linalool og citral. Alle er på listen over 26 særligt deklareringspligtige parfumestoffer.

MEN det er faktisk ikke nok at skrive sådan på en ingrediensliste. På ingredienslisten skal producenten særskilt deklarere med ordet parfume eller fragrance eller aroma, når der er parfume i produktet. Det har Rønsbøl desværre ikke gjort her.

Og at kalde dette produkt for parfumefrit er naturligvis helt ude i hampen. Hvad der lige er gået galt for Rønsbøl her, går over min forstand. Under alle omstændigheder skal de nok krydse fingre for, at myndighederne ikke læser Pudderdåserne, for det der, det må man altså ikke!

Da jeg udgav indlægget i går, skrev jeg at produktet var nyt. Det er det ikke, det er cirka to år gammelt. Rønsbøl producerer det ikke selv mere, men det kan stadig købes hos forhandlere. Min kritik af produktet er i øvrigt fuldkommen uafhængig af, hvornår det er produceret.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Sara

Hvis I ved, at det hænger sådan sammen, hvorfor melder I dem så ikke?

Katja Moikjær

Jeg er journalist. Jeg skriver om de ting, jeg synes, er for dårligt. Det er det, jeg kan. Og mon så ikke, at dette bliver fikset nu. Jeg kan forstå at andre også har bemærket det.
I øvrigt kan enhver der ser den slags her jo ringe til Miljøstyrelsen. Jeg har ingen særlig kompetence til at anmelde det:)

Therese

Hvis I har en viden om at det faktisk forholder sig således, og I samtidig ved hvilke myndigheder man skal kontakte, vil I så ikke sende dem en mail?
Det er selvfølgelig fint for os allergikere, der læser med her, men der er bare ikke noget mere frusterende end at komme til at købe noget man troede kan kunne tåle, som så alligevel ender med at ødelægge ens hud og humør i de efterfølgende dage.

Katja Moikjær

Kære Therese
Jeg håber I kan se ironien i den sidste sætning. Bare rolig, der skal nok blive taget hånd om det på den ene eller anden måde.
Jeg kender i øvrigt ikke hverken den præcise mailadresse eller øvrige kontaktoplysninger, jeg har heldigvis aldrig haft behov for at anmelde nogen. Men det er Miljøstyrelsens område og deres kontaktinformationer kan I finde her: http://mst.dk/service/kontakt/
Kh. Katja

Mia

Fedt indlæg. Er selv allergisk overfor parfume. Så fantastisk vi nogle som jer 🙂

Line

Ej hvor er det da godt nok skræmmende! Tænk sig hvor OBS man virkelig skal være som forbruger. Godt vi har pudderdåserne 🙂

Rønsbøl

Kære Pudderdåser
Som udgangspunkt er vi jo altid rigtig glade for omtale af vores produkter, men det skal gerne være sandfærdigt.
Produktet omtalt i dette indlæg er IKKE nyt, det er et udgået produkt, fra en udgået serie. Dette er over 2 år siden.
Alle nye formuleringer er opdateret efter de seneste krav fra markedet.
Rønsbøls nuværende serier indeholder IKKE parabener eller parfume.
Jeg står naturligvis til rådighed såfremt at I har spørgsmål eller kommentarer.
God dag 🙂
Hilsen Kristina, Rønsbøl

Katja Moikjær

Kære Kristina
Tak for din kommentar. Jeg er glad for at det ikke er et nyt produkt. Jeg har fjernet ordet “nyt” fra indledningen.
Ligegyldigt hvornår produktet er produceret gælder min kritik stadig.
Kh. Katja

M

Ved godt at det ikke har noget med indlægget at gøre men ved jo at i er kritiske og kloge hoveder. Politiken har nemlig lige offentliggjort en artikel om “farlig kemi” i kosmetikgaveæsker til børn. De nævner bla at silikone er hormonforstyrrende og ikke må bruges i bodylotions og at parabener også er hormonforstyrrende osv. Hvad siger i til det? Kendisser sælger julekosmetik fyldt med betænkelig kemi til børn og unge – dette hedder artiklen.

Katja Moikjær

Vi har begge indenfor den sidste måned kontaktet både JP/Politiken, TÆNK og adskillige andre i branchen, der deler vores bekymring, for at finde ud af, hvad vi kan gøre ved disse uunderbyggede skræmmekampagner. Hvor TÆNK får disse konklusioner fra aner jeg ikke… Men det sælger sikkert mange aviser. Til gengæld passer det naturligvis ikke, som du jo også selv mistænker. Jeg er bekymret og forarget over, at TÆNK sammen med dagspressen får lov at sprede den slags misinformation. Og jeg føler mig efterhånden lidt magtesløs. Kan blot blive ved og ved med at gentage, at der ikke er grundlag for påstandene. Både Rikkes Makeup Blog og Beautyspace har for nylig skrevet kritiske indlæg, hvor de deler vores opfattelse.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *